Lipanj 28, 2025, 15:59:40 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: informiranje - Rhacodactylus ciliatusa  (Posjeta: 1757 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kija88

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
informiranje - Rhacodactylus ciliatusa
« u: Veljača 16, 2011, 16:59:55 poslijepodne »
Ovako, želio bih nabavit Rhacodactylus ciliatusa... ali prvo informiranje,, a tek onda po životinju :D
I da, naravno, imam  puno pitanja, a i pošto bi mi to bio prvi gušter, želim biti spreman i sve
nabaviti/napraviti kako bi sve bilo spremno kada dođe jednoga dana

Da li se uopće ova vrsta može nabaviti kod nas, ako da koji morphovi postoje (kod nas) i koja bi bila cijena

Pročitao sam nekoliko care sheet-ova o njima i mnogo toga mi nije jasno...

Na nekima piše da su poluarborealna, a na nekima arborealna vrsta.Koja je uopće razlika u između
arborealnih i poluarborealnih terarija, odnosno kolika bi bila visina poluarborealnog terarija za guštera?

Koliko jedu  i u kojem omjeru im se daje biljna hrana sa kukcima, jer sam pročitao da im je metabolizam spor.

Koje bi dimenzija terarije trebale biti jer sam na forumu vidio malo prepucavanja
 oko veličine pa mi ni to nije baš najjasnije...

Vidio sam da lakše podnose nižu temperaturu od visoke, pošto nemam klimu kako da napravim hlađenje,
jer ako ću im morat raditi razliku između dana noći, onda će mi žarulja još dodatno grijati terarij
uz ionaku visoku temperaturu po ljeti (to me najviše i muči)

U planu je terarij dimenzija D x Š x V (cm): 80x40x50
Da li je to u redu za dvije jedinke ili samo jednu?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: informiranje - Rhacodactylus ciliatusa
« Odgovori #1 u: Veljača 16, 2011, 18:09:33 poslijepodne »
Da li se uopće ova vrsta može nabaviti kod nas, ako da koji morphovi postoje (kod nas) i koja bi bila cijena

Ne znam da li ih netko prodaje (to će ti već netko javiti), ali kod ove vrste ne postoje morfovi u klasičnom smislu te riječi, tj. različite boje jedinki nisu genetsko nasljeđe, već predstavljaju odliku vrste (slično, npr.,  kao kod vrtnih boa C. hortulanus). To na primjer znači da možeš pariti mužjaka i ženku koji su narančaste boje, a kao potomke dobiti žute, sive ili smeđe mladunce - boja nije nasljedna.

Pročitao sam nekoliko care sheet-ova o njima i mnogo toga mi nije jasno...

Na nekima piše da su poluarborealna, a na nekima arborealna vrsta.Koja je uopće razlika u između
arborealnih i poluarborealnih terarija, odnosno kolika bi bila visina poluarborealnog terarija za guštera?

Striktna razlika arborealne/poluarborealne vrste ne postoji. Ono što trebaš znati da se ovi gušteri u svom prirodom okolišu zadržavaju na drveću i grmlju, što znači da im je vertikalna dimenzija kretanja vrlo bitna, te je treba omogućiti i u terariju. Minimum visine koju bih preporučio je 80cm.

Koliko jedu  i u kojem omjeru im se daje biljna hrana sa kukcima, jer sam pročitao da im je metabolizam spor.

Uglavnom ih je dovoljno nahraniti 3X tjedno (mladunce i gravidne ženke potrebno je hraniti češće, 4-5puta tjedno). Primarno se hrane kukcima, i njih treba ponuditi u navedenoj frekvenciji. Voće (voćne kašice) možeš ponuditi 2-3 puta tjedno. Sva hrana treba biti suplementirana kvalitetnim mineralno-vitaminskim dodatkom.

Koje bi dimenzija terarije trebale biti jer sam na forumu vidio malo prepucavanja
 oko veličine pa mi ni to nije baš najjasnije...

Ovisi o broju jedinki koje misliš držati. Ukoliko planiraš par (mužjak+ženka) idealno bi bilo 80x40x80 (DxŠxV)

Vidio sam da lakše podnose nižu temperaturu od visoke, pošto nemam klimu kako da napravim hlađenje,
jer ako ću im morat raditi razliku između dana noći, onda će mi žarulja još dodatno grijati terarij
uz ionaku visoku temperaturu po ljeti (to me najviše i muči)

Ne trebaš se brinuti. Sobna temperatura je adekvatna većinu godine, a ukoliko po ljeti bude vrlo visokih temperatura, možeš u kritičnom periodu problem riješiti tako da u jedan kut terarij stavljaš plastičnu bocu (od 1,5 - 2 litre) sa smrznutom vodom. To će značajno sniziti temperaturu u terariju tijekom toplotnog vala.

U planu je terarij dimenzija D x Š x V (cm): 80x40x50
Da li je to u redu za dvije jedinke ili samo jednu?

To je odlično za par, ali visinu bi, kao što sam već naveo, trebao povećati na cca 80cm.

Offline agama

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • terarist
« Odgovori #2 u: Veljača 16, 2011, 18:33:10 poslijepodne »
Pozdrav..
Svoje hranim sa bananom (zgnjecena) i jabukom (izribanom i prokuhanom)koju obozavaju, a ziva hrana je zohari i cvrcci.
Ali namjeravam nabaviti crested gecko diet...
A za temperaturu...u sobi su di je temp 19-20 stupnjeva i neonke kao svijetla, dignu temp. za ono 2-3 stupnja...a za hladenje to bas i ne znam..

Ostalo, evo napisao je Nino  :up:
..jedino ovo za visinu terarija...ja bih rekao da za jednu jedinku moze biti manje...mislim nigdje nisam vidio
da se spominje tolika visina,a i kad sam pricao sa nekima koji su ih drzali i uzgajali nisu spominjali takve dimenzije (visinu)..al ok..uvijek je bolje vece nego manje..

sta je tu je!

Offline kija88

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 16, 2011, 23:28:38 poslijepodne »
Hvala na iscrpnim odgovorima!¨ :zagrljaj:
Što se tiče lampi, koje bi trebao staviti pošto su noćne životinje?
I što se tiče crested gecko diet, to je dehidrirana hrana (neki mix voća)?
I postoji li još nešto što bi bilo od presudne važnosti za držanje ove vrste, neka posebna caka ili sl...?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #4 u: Veljača 17, 2011, 07:39:14 prijepodne »
Obična neonka 18W (60cm) je dovoljna (možda dvije ako planiraš držati živo bilje u terariju).

"Crested gecko diet" je dehidrat u obliku praha koji se pomiješa s vodom i daje kašicu kojom neki američki komercijalni uzgajivači hrane svoje kolonije Rhacodactylus-a. Navodno sadrži sve što im je potrebno za normalan život (voće, životinjski protein, minerali, vitamini). Osobno smatram da je to glupost, pogotovo na hobističkoj razini, i da treba gušterima osigurati što prirodniju (kukci, voće, itd.) i što raznolikiju hranu.

To je sve od glavnih stvari. Sitnice ćeš rješavati u hodu, kada dođu životinje - to se zove stjecanje iskustva  :).

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 17, 2011, 08:00:56 prijepodne »
crested gecko diet se može nabaviti.. iako ja nisam bio oduševljen... ima nekoliko različitih "okusa" + "baza" za pripremu.... a ciliatusi neće baš ni jest to uvijek..  barem velika većina mojih dok sam ih držao nije htjela jest.. moja preporuka da ne gubiš vrijeme i novac na to..

sitni insekti, voće,voćne kašice za djecu i med... to jedu bez problema...

glavna stvar na koju moraš pazit je da ti temperatura ne prelazi iznad 27'C...

na ovom linku možeš vidjet i naučit sve što ti je potrebno za držanje: http://www.acreptiles.com/main/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=316

Offline kija88

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 17, 2011, 14:27:15 poslijepodne »
evo zanima jos jedna stvar...
moze li mi netko preporucit nekog uzgajivaca ili nekog tko bi mi mogao pomoci u nabavi. moze i na pp.

hvala!