Lipanj 28, 2025, 17:10:58 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: kameleon...da ili ne???  (Posjeta: 3024 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline mm.guppy

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
kameleon...da ili ne???
« u: Veljača 15, 2011, 14:10:38 poslijepodne »
eto,sve je napisano u naslovu teme...velika želja mi je imati kameleona,ali nemam nikakvih iskustva sa držanjem bilo kakvih gmazova,pa neznam kolko je pametno da kao početnik uzmem kameleona jer sam pročitala na nekim forumima da su zahtjevni,da znaju često uginuti zbog stresa i sl.
pa eto,molim vas za savjete,iskustva i slično

Offline birdeater

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: kameleon...da ili ne???
« Odgovori #1 u: Veljača 15, 2011, 14:24:26 poslijepodne »
Evo ja bi ti smao napisao da ako vec nisi da procitas u podforumu "Gmazovi" ima ti dosta tema o kameleonima i isto tako u podforumu " Vasi terariji" isto teme za terarij za kameleona! Ali da bas sve teme procitas sta se tice kamelona jer ih ima mnogo pa onda ako ti nije jasno nesto da se obratis! Jer nemoj mislit da ja tebe sad napadam, ali ljudi jednostavno dodu i samo otvore temu, niti ne gledaju jer nesto tu vec pise o tome i tako slicno...
Zato malo pročešljan forum pa ces vidit sta ljudi pisu pa ako nisi dobila dovoljno informacija onda pitaj!! Jos jednom nemoj se naljutiti

LP
Glupi ljudi su dobri ljudi.
Djeca vole dobre ljude.
Vole li vaš vaša djeca?

Offline bakterije

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #2 u: Veljača 15, 2011, 14:47:11 poslijepodne »
Evo ja bi ti smao napisao da ako vec nisi da procitas u podforumu "Gmazovi" ima ti dosta tema o kameleonima i isto tako u podforumu " Vasi terariji" isto teme za terarij za kameleona! Ali da bas sve teme procitas sta se tice kamelona jer ih ima mnogo pa onda ako ti nije jasno nesto da se obratis! Jer nemoj mislit da ja tebe sad napadam, ali ljudi jednostavno dodu i samo otvore temu, niti ne gledaju jer nesto tu vec pise o tome i tako slicno...
Zato malo pročešljan forum pa ces vidit sta ljudi pisu pa ako nisi dobila dovoljno informacija onda pitaj!! Jos jednom nemoj se naljutiti

LP
A imas i dobar clanak na naslovnici  :)

Offline mm.guppy

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 15, 2011, 16:01:45 poslijepodne »
pročitala sam stvarno veliku većinu postova,članaka i sl.,al me zanima kolko bi mi kao početniku grešaka oprostil???
mislim,naravno da bi terarij bil ''savršeno'' opremljen,dovoljno veliki i sve to...zanima me hrana najviše i ovi svi vitamini i ostale hranjdbene potrepštine,kolko bi mi trajal npr.nekton msa od tipa 40g,tj.kolko toga trebam trošiti na jedno hranjenje,dal mogu okolo po livadama mrežicom loviti skakavce  :P  ili bolje da kupim,gdje je najbolje da kupim,kolke su cjene svih tih kukčića koje jede i kolko ih jede dnevno...kakvu vodu,neki pišu destiliranu neki pišu ne...
dosta me muči to kaj na različitim mjestima ljudi pišu totalno različite stvari,pa sam malo zbunjena  :-[
ugl.kak god bilo,to stvorenje bude jednog dana (nadam se ubrzo) šetalo negdje u nekom kutu moje dnevne sobe,samo je pitanje vremena dok ja ne shvatim da sam skupila dovoljno znanja da njega mališana ne ugrozim na ovaj ili onaj način...
i da,uzele bi jemenskog,pročitala sam da su oni najbolji za početnike...  :)

Offline bakterije

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 15, 2011, 17:53:10 poslijepodne »
pročitala sam stvarno veliku većinu postova,članaka i sl.,al me zanima kolko bi mi kao početniku grešaka oprostil???
mislim,naravno da bi terarij bil ''savršeno'' opremljen,dovoljno veliki i sve to...zanima me hrana najviše i ovi svi vitamini i ostale hranjdbene potrepštine,kolko bi mi trajal npr.nekton msa od tipa 40g,tj.kolko toga trebam trošiti na jedno hranjenje,dal mogu okolo po livadama mrežicom loviti skakavce  :P  ili bolje da kupim,gdje je najbolje da kupim,kolke su cjene svih tih kukčića koje jede i kolko ih jede dnevno...kakvu vodu,neki pišu destiliranu neki pišu ne...
dosta me muči to kaj na različitim mjestima ljudi pišu totalno različite stvari,pa sam malo zbunjena  :-[
ugl.kak god bilo,to stvorenje bude jednog dana (nadam se ubrzo) šetalo negdje u nekom kutu moje dnevne sobe,samo je pitanje vremena dok ja ne shvatim da sam skupila dovoljno znanja da njega mališana ne ugrozim na ovaj ili onaj način...
i da,uzele bi jemenskog,pročitala sam da su oni najbolji za početnike...  :)
Kakve greske mislis raditi? Mislim da ako mu priustis odgovarajucu rasvjetu, napravis mjesto za suncanje, jedan dio terarija hladniji, dobijes temperaturu koju zahtjevaju, ne bi trebalo biti problema. Zivu hranu nabavi prije nego dode, imas na oglasima postove tko prodaje, dubie, lateralise, fobase i ostalu hranu. Najbolje ti je kupiti od nekoga s foruma hranu a ne hvatati iz vana, mogla bi i tako ali zasto komplicirati i riskirati. Slozis mu i nesto za vodu, fontanicu ili infuziju i bit ce dobro.

Offline mm.guppy

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Veljača 15, 2011, 18:34:10 poslijepodne »
ne planiram raditi greške,al mislim,ako se zalome zbog neiskustva  :-[
zanima me hrana,tj.cijene toga svega....npr.mjesečno kolko bi mi trebalo,i za ove dodatke mislim pri tome?
kaj se tiće terarija,rasvjete,vode,sve jasno  ;)

Offline Daniman123

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 15, 2011, 21:46:21 poslijepodne »
ne planiram raditi greške,al mislim,ako se zalome zbog neiskustva  :-[
zanima me hrana,tj.cijene toga svega....npr.mjesečno kolko bi mi trebalo,i za ove dodatke mislim pri tome?
kaj se tiće terarija,rasvjete,vode,sve jasno  ;)
Napominjem da ovo ne govorim iz iskustva :)
Hranu ti je najbolje uzgajati, jer večina gmazova jedu svaki dan (dok tarantule npr. jedu svaki 2-3), kameleon jede zophase, žohare, crvrčke i sl.
Jedan phobas ti je oko 1kn, tako da u 10 dana potrošiš 50-ak....
Imaš vamo ''tutoriale'' kako uzgajati hranu http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=59&Itemid=181

Offline mm.guppy

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Veljača 16, 2011, 09:34:24 prijepodne »
hvala ti na ovome,oko toga se jedino do sad nisam pozanimala...sad mi je lakše,mislila sam da je kompliciranije  ;)

još je samo voda problem...ova infuzija mi se čini ko najjednostavnije rješenje (pošto i imam '''veze'' u bolnici pa ni nabavka nije problem),samo me zanima kakva voda,dali ju je potrebno ''poboljšati'' nekim vitaminima?dal treba biti destilirana ili obićna?
i da...ti kukci,kolko jako ih trebam naprašiti dodacima?tj.kolko za jedno hranjenje trebam potrošiti msa?

i da,hvala vam puno na savjetima  :up:

Offline bakterije

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 16, 2011, 09:38:36 prijepodne »
hvala ti na ovome,oko toga se jedino do sad nisam pozanimala...sad mi je lakše,mislila sam da je kompliciranije  ;)

još je samo voda problem...ova infuzija mi se čini ko najjednostavnije rješenje (pošto i imam '''veze'' u bolnici pa ni nabavka nije problem),samo me zanima kakva voda,dali ju je potrebno ''poboljšati'' nekim vitaminima?dal treba biti destilirana ili obićna?
i da...ti kukci,kolko jako ih trebam naprašiti dodacima?tj.kolko za jedno hranjenje trebam potrošiti msa?

i da,hvala vam puno na savjetima  :up:
Infuzija je 3 kn u ljekarnoj, obicnu vodu mozes stavljati, vidio sam da se koristi i destilirana i obicna voda. Ja sam svojim kameleonima naprasio malo zdjelicu za hranu, tako da kad im ubacim insekte manji dio njih se sam naprasi a ostatak ne, i mislim da je to dovoljno.

Offline schoko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb
« Odgovori #9 u: Veljača 16, 2011, 14:15:50 poslijepodne »
ovako kad budes mogla  odgovorit na ova pitanja onda vjerojatno neces radit greske
S kolikom lovom raspolažeš?
da li si spremna ic van po životinju?
Koliko znaš o kameleonima i uopce dali znas kakvi sve kameleoni postoje (npr kaj se tice velicine njih ima od 4cm do nekih 80...granice nisu striktne nego su mi sam ti sad pali na pamet)...Koliko si se potrudio naucit o kameleonima do sada?

Zašto uopce zelis kameleona ili bilo koju drugui teraristicku zivotinju? svjestna si da kod njih nema draganja, učenja trikovima, natezanja po rukama?

Kad odgovoriš na ova pitanja i kad dojdes s konkretnijim upitom tipa zelim to, to ili mozda to onda ti se moze i konkretnije odgovorit, i eventualno onda ces dobit odgovor kakav ocekujes...

evo ga toliko od mene
sretno sa nabavkom

Offline mm.guppy

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Veljača 16, 2011, 14:52:03 poslijepodne »
ovako kad budes mogla  odgovorit na ova pitanja onda vjerojatno neces radit greske
Koliko znaš o kameleonima i uopce dali znas kakvi sve kameleoni postoje (npr kaj se tice velicine njih ima od 4cm do nekih 80...granice nisu striktne nego su mi sam ti sad pali na pamet)...Koliko si se potrudio naucit o kameleonima do sada?

Zašto uopce zelis kameleona ili bilo koju drugui teraristicku zivotinju? svjestna si da kod njih nema draganja, učenja trikovima, natezanja po rukama?

Kad odgovoriš na ova pitanja i kad dojdes s konkretnijim upitom tipa zelim to, to ili mozda to onda ti se moze i konkretnije odgovorit, i eventualno onda ces dobit odgovor kakav ocekujes...

evo ga toliko od mene
sretno sa nabavkom

a kaj,ti kopi-pejstaš odgovore koje si već napisal??? ovo sam pročitala već negdje  :up:

spremna sam ja na svašta...i znam dosta,studiram i nešt vezano uz životinje pa sam i stručno upućena u svašta nešto...zanimala me hranidba i ''dnevni'' troškovi...
ja sam postavila konkretna pitanja i ljudi su mi konkretno odgovorili,tak da ne vidim stvarno u čemu mi je problem...
jedino nemam iskustva,ali,svakome je jednom bio prvi put,ne?

Offline Daniman123

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 16, 2011, 20:14:34 poslijepodne »
ovako kad budes mogla  odgovorit na ova pitanja onda vjerojatno neces radit greske

evo ga toliko od mene
sretno sa nabavkom

a kaj,ti kopi-pejstaš odgovore koje si već napisal??? ovo sam pročitala već negdje  :up:

spremna sam ja na svašta...i znam dosta,studiram i nešt vezano uz životinje pa sam i stručno upućena u svašta nešto...zanimala me hranidba i ''dnevni'' troškovi...
ja sam postavila konkretna pitanja i ljudi su mi konkretno odgovorili,tak da ne vidim stvarno u čemu mi je problem...
jedino nemam iskustva,ali,svakome je jednom bio prvi put,ne?

Opet - negovorim iz iskustva :D Ako u nećemu griješim neka me ispravi veteran :D

Pošto i sam razmišljam o nabavci kameleona, mnogo se raspitujem ovih dana...
Mogu ti staviti par linkova, nebi bilo loše da proćitaš, neke stvari budu bile puno jasnije
http://free-zg.htnet.hr/gusteri/vrste/kameleon.htm
Ovo je link koji je napisan striktno za određenu vrstu, ali ima dosta dobrih opčih informacija
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=266:chameleo-calyptratus&catid=56:gmazovi&Itemid=176
Svaki dan je potrebno održati vlagu (koja se mjeri higrometrom), mislim da je moguće to ručno napraviti ali nisam siguran...
Kameleoni vodu piju vodu sa listova, ali je bar mislim potrebna zdjelica, zdjelica ne smije stvarati refleksije jer to izaziva stres.
Na dan pojedu oko 5 crvića (ili sl.), moguće je kupovati hranu cjena jednoga crva je 0,50-1,00 kn, dok 100-ak crva je oko cca. 50kn.
Ili možeš uzgajati, prije nabavke kameleona dobro je obskrbiti se hranom kako nebi gladovao.
Tu su potrebni i dodaci prehrani, od kukaca je to crv brašinar, ali i za razvoj je potreban D3 vitamin.
Ponekada će jesti i lišće, no to nije ništa čudno...

Predpostavljam da ćeš imati živo bilje, njega je isto tako potrebno njegovati, zaljevati i sl.

Offline schoko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb
« Odgovori #12 u: Veljača 16, 2011, 20:56:20 poslijepodne »
ma nisam ja napisal nego su vec meni napisali  :-[ :-[
i meni je puno pomoglo mozdai tebi pomogne
pa naravno da svima mora bit prvi put :P
i kolko mislim tvoj kameleon ce bit u raju
predivne su zivotinje  :P makar nemam nijednog doma

al uglavnom stavi slikice kad ga dobijes i sretno s nabavkom

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 16, 2011, 21:39:24 poslijepodne »
jel zna neko koliko košta najjednostavnija i najjeftinija vrsta kameleona?

Offline Daniman123

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 16, 2011, 21:49:20 poslijepodne »
Jemejski je oko 500...
Mislim da je on najjeftiniji.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #15 u: Veljača 17, 2011, 08:08:20 prijepodne »

Kad vidim ovakav post, odmah znam da za takvu osobu nije takva životinja!
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 17, 2011, 08:54:28 prijepodne »

samo sam pitao... nemam namjeru nabavit ga.... jer nemam tu mogućnost (prostor i vrijeme)....

Offline mm.guppy

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Veljača 17, 2011, 10:02:18 prijepodne »

Opet - negovorim iz iskustva :D Ako u nećemu griješim neka me ispravi veteran :D

Pošto i sam razmišljam o nabavci kameleona, mnogo se raspitujem ovih dana...
Mogu ti staviti par linkova, nebi bilo loše da proćitaš, neke stvari budu bile puno jasnije
http://free-zg.htnet.hr/gusteri/vrste/kameleon.htm
Ovo je link koji je napisan striktno za određenu vrstu, ali ima dosta dobrih opčih informacija
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=266:chameleo-calyptratus&catid=56:gmazovi&Itemid=176
Svaki dan je potrebno održati vlagu (koja se mjeri higrometrom), mislim da je moguće to ručno napraviti ali nisam siguran...
Kameleoni vodu piju vodu sa listova, ali je bar mislim potrebna zdjelica, zdjelica ne smije stvarati refleksije jer to izaziva stres.
Na dan pojedu oko 5 crvića (ili sl.), moguće je kupovati hranu cjena jednoga crva je 0,50-1,00 kn, dok 100-ak crva je oko cca. 50kn.
Ili možeš uzgajati, prije nabavke kameleona dobro je obskrbiti se hranom kako nebi gladovao.
Tu su potrebni i dodaci prehrani, od kukaca je to crv brašinar, ali i za razvoj je potreban D3 vitamin.
Ponekada će jesti i lišće, no to nije ništa čudno...

Predpostavljam da ćeš imati živo bilje, njega je isto tako potrebno njegovati, zaljevati i sl.

sve jasno,sve pročitano...hvala ti  :up:

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #18 u: Veljača 17, 2011, 17:07:45 poslijepodne »

samo sam pitao... nemam namjeru nabavit ga.... jer nemam tu mogućnost (prostor i vrijeme)....

... pa da li sam predhodnim odgovorom fulao?
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti