Kolovoz 02, 2025, 20:49:07 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Problemos sa biljkos i točkatos algos  (Posjeta: 2420 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pravda

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Problemos sa biljkos i točkatos algos
« u: Veljača 06, 2011, 17:52:57 poslijepodne »
Evo kako naslov veli,nešta ne štima,pa da krenemo.

Akvarij 13L startan prije dva mjeseca,naseljene koze i pužovi prije nekih mjesec dana,ribe naseljene prije tri tjedna ako se nevaram,a radi se o microrasborama galaxy 11 ili 12 komada,neuspijem pobrojati,još su malecke,kad odrastu idu u veći akvarij,to pišem da me ne linčujete  :D :D :D. Filter hang on,rasvijeta diy 9W 4200K,sad od plaće uzimam žarulju od 6700K.
Podloga vulkanit i šljunak granulacije oko 1.5mm,temperatura vode 26 celzija,od bilja su tu božićna mahovina,anubiasi,marsilea,glossa,sagitaria,tenelus,dvije vrste microsoruma,Hm,hairgrass,malo rogolista,e da ima i dva frčka staurogyna.Od kemije svakodnevno Ec i tjednno profito.Ono što mene muči je slijedeće:

-bilje propada
-točkasta zelena

Dakle bilje je počelo žutjeti,pogotovo su počeli futljaviti anubiasi,a potom je počeo i Hm i imaju blijedo žuto-zelenu boju,vidim da je bilje živo i da tjera novo lišće,ali to je nešto slabo i jadno,jedino mahovina i microsorumi izgledaju zdravo.U pčetku sam mislio da je zbog prilagodbe u novom akvariju,ali sad vidim da je neki problem u pitanju,pa molim svekoliku javnost za savjete.Prilažem i dvije sličice,ali nisu najbolje,u svemu tome najgore prolazi marsilea,koja bukvalno trune,prvo se pojavi na rubu lista kao da je ofurena i onda počne cijela.Glossu sam nedavno posadio i čini mi se za sad ok,kao i tenelus sa sagitariom.Ribe,koze i pužovi su zdravi i nema krepalina,čak što više puževi i koze rastu kao da su na kvascu  :D,jedna koza ima preko 3cm i zove se Branka.Vršim tjedne izmjene vode od oko 10%,znači negdje oko litre promijenim.Nemam aeraciju jer je dosta zabiljeno,ali sve više razmišljam o zraku,jer mi se stvara tanki film po površini vode,isto tako nisam zadovoljan hang onom,jer on baš i ne miješa vodu kao ostali filteri,a to mogu potvrditi jednostavnom skicom i primjerom ako nekog zanima.
Drugi problem je zelena točkasta po staklu,koju jabučari nevole kako mi se čini,pa razmišljam da nabavim skroz maleckog ancija da malo liže,većih imam,ali se bojim da bi oni pravili štetu po glossi i marsilei,a sa otićima nemam sreće,zapravo sve ribe koje platim uginu,samo one mukte prežive  :D :D :D :D .Eto se raspisah zbrda zdola,nadam se da kužate šta sam tija reći i šta me muči,pa zato kasni prestavljanje Church of Micra aka Koještara 3.

Offline pravda

• Punopravni član
Odg: Problemos sa biljkos i točkatos algos
« Odgovori #1 u: Veljača 06, 2011, 20:31:56 poslijepodne »
Samo da još nadodam da mi je jasno kad se biljke presade iz akvarija gdje se dodaje pravi CO2 i kad dođu kao kod mene gdje ga nema,neuspijevaju uvijek,ali mi je čudno zbog anubiasa.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #2 u: Veljača 06, 2011, 21:47:13 poslijepodne »
Moj guess bi bio da ti fali N i P po slikama

Anibias traži dosta fosfata, i to što listovi izgledaju onako blijedi, rekao bi da ti fali i Nitrata

Profito koristiti je po mom mišljenju glavna greška (mikroelemente imaš u vulkanitu dovoljno za tako malu litražu)
EC bi isto izbacio i pomirio se sa low tech akvarijom

-Dozirao bi N-P-K da održim koncentraciju u tanku  5 - 0.5 - 10 a mikroelemente čisto mrvicu svaka 2 tjedna

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 06, 2011, 22:00:49 poslijepodne »
Moj guess bi bio da ti fali N i P po slikama

Anibias traži dosta fosfata, i to što listovi izgledaju onako blijedi, rekao bi da ti fali i Nitrata

Profito koristiti je po mom mišljenju glavna greška (mikroelemente imaš u vulkanitu dovoljno za tako malu litražu)
EC bi isto izbacio i pomirio se sa low tech akvarijom

-Dozirao bi N-P-K da održim koncentraciju u tanku  5 - 0.5 - 10 a mikroelemente čisto mrvicu svaka 2 tjedna

Nesmeta mi low tech  :up: i meni je palo na pamet to za nitrate,pa sam živine počeo hraniti sak-om,a kažu da on diže nitrate.Znači li to da zbog niskih fosfata imam i točkastu zelenu?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #4 u: Veljača 06, 2011, 22:34:46 poslijepodne »
...Znači li to da zbog niskih fosfata imam i točkastu zelenu?

Moglo bi biti, ali ne mora značiti...  kod zelene točkaste ja sam prmjetio dva uzroka:
-niski fosfati
-pojačani protok filtera ili usmjeravanje izlaza prema prednjem staklu

Moj Nano je prolazio kroz periode zelene točkaste koji su trajali oko mjesec dana, a povečanje fosfata nije uvijek pomoglo (ali ni odmoglo)
Evo, baš sad ga gledam i opet je ima na prednjem staklu, nakon što sam prije 4-5 dana oprao filter (indirektno ustvari, pojačao protok i smanjio NO3 i PO4, samim čiščenjem)

Offline apis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • www.szrapis.com
« Odgovori #5 u: Veljača 10, 2011, 22:51:41 poslijepodne »
sad vidim da imas istu biljku kao i ja,ali kod tebe pluta,kod mene je posadjena u podlogu,koji grijesi od nas dvojice(usput,,,,koja je to biljka,ja je dobio sa ribicama,trgovac ubacio komadic u kesicu :D :D :D :D)

,,
Pcelarstvo Kovacevic,proizvodnja opreme za pcelarstvo

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #6 u: Veljača 10, 2011, 23:08:41 poslijepodne »
Pretpostavljam da misliš na rogolist... (onaj igličasti)
Ne greši niko, mada bolje raste na površini, ali možeš ga i zapiknuti u podlogu  :up:

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #7 u: Veljača 10, 2011, 23:46:02 poslijepodne »
Samo cu reci da te mikre ne moras seliti dalje kad odrastu,njima je to sasvim dovoljno  ;)

Rogolist bolje raste na povrsini,ali ga je dobro negdje ucvrstiti na vrhu akvarija da se ne vrti i okrece po akvariju jer sporije raste

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 11, 2011, 19:02:37 poslijepodne »
Ma taj rogolist svaki dan namještam,ali ga slap od hang ona potopi,planiram ovih dana dana kupiti atman atf 301,pa da imam odmah i aeraciju,koja će razbijati film sa površine vode.
Uglavnom čini mi se da Hm počinje nadolaziti i anubiasi,ali mislim da od marsilee nema ništa.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #9 u: Veljača 11, 2011, 19:34:28 poslijepodne »
teško da će izdržat sa low tech uz toliko svjetla  ;)

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 11, 2011, 22:22:03 poslijepodne »
Svjetlo planiram smanjiti,s tim da bih povećao kelvinažu.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 11, 2011, 22:29:32 poslijepodne »
kolko sam uspio zaključit, sad imaš od 4200K, ja u nano tanku imam od 4000K, sa ei metodom gnojenja nikad nisam imao problem sa algama...
vidim da se opet počelo pisat da su kelvinaža problem i uzrok pojave algi, ali to nema veze sa time, daj bilju kaj ga ide, prilagodi intenzitet i jačinu rasvjete tome, sa co2 il bez njega i piči miško :D

Offline apis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • www.szrapis.com
« Odgovori #12 u: Veljača 11, 2011, 22:36:01 poslijepodne »
ajte za nas novajlije pojasnite sta vam dodje to LOW TECH.nesto kao niska tehnologija :D :D :D.
ja bi u svom caymanu zamjenio lampe za jace,ali nemogu naci nigdje lampe da duzinski odgovaraju,a da daju vise od 24w
« Zadnja izmjena: Veljača 11, 2011, 23:10:44 poslijepodne od apis »
Pcelarstvo Kovacevic,proizvodnja opreme za pcelarstvo

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #13 u: Veljača 11, 2011, 22:41:26 poslijepodne »
@ pravda:
Ma ne opterečuj se sa svjetlom, dobro je  ;)

Evo tu pogledaj moj mrvicu manji akvarij sa 11 W 4000 k bez CO2 ... CO2 sam imao 2 mjeseca preko bell-a, a prije 2-3 mjeseca se boca ispraznila i od tada je ne punim... sve šljaka kako treba, sa tu i tamo periodično kojom točkicom zelene na prednjem staklu kad čistim filter Jednom u dva mjeseca ga očistim (staklo) i vozi dalje...
Detalji su ti napisani na predstavljanju akvarija  ;)

( Nakrcaj biljki koliko stane unutra i pusti da se prilagode ! )

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 11, 2011, 23:00:38 poslijepodne »
Probao bih sa većom kelvinažom i manjom watažom,ali bih isto tako tako promijenio način filtracije,jer točkaste imam samo na onom dijelu gdje nema ili je vrlo slaba cirkulacija.Inače na akvariju od 63L imam 12W E14 6700K žarulju i sve je bilje zdravo,bez algi bilo crhni,točkastih ili inih,po meni je svaki akvarij individualan i moram pronaći način pomoću kojeg će sve funkcionirati u ovom akvariju,baš kao što i sugeriraš cann,dakle prilagoditi jedno s drugim.

@gstarz

U mom prijašnjem postavu ovog malog akvarija sa sadašnjom žaruljom,nisam uopće imao algi,i onda sam na njega stavio ovu koja je sad na 63L i pojavila se crna dlakava na svim frontovima,pa sam došao do zaključka je 12W 6700K prejako za takav mali akvarij,bez da dodajem neke preparate ili CO2.Nije da se sekiram,ali mi je žao da mi propada bilje koje sam posadio i dok neutvrdim što je uzrok nevrijedi mi novo nabavljati,marsilee sam dobio toliko da sam cijeli prednji plan i sredinu popunio,ali je sva propala vidim da ću je svu morati povaditi,HM mi se čini da dolazi sebi i anubiasi,pa bih za početak promijenio filter i dalje bih onda gledao kako će se stvari odvijati.
Možda nebi bilo loše kad bi se na jednom mjestu napravio neki članak,poput recimo ovog novog za gnojenje,ali da se opišu podloge i koje minerale i vitamine sadrže  :D ,pa po tome određivati vrstu i način gnojenja,a možda to već i postoji samo ja nisam nabasao na to.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 11, 2011, 23:03:23 poslijepodne »
kak dugo ti svjetli lampa ?

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 11, 2011, 23:08:37 poslijepodne »
kak dugo ti svjetli lampa ?

11 sati,a sa drugom žaruljom planiram na 9 sati držati.I taj interval sam od sutra planirao smanjiti,moram samo tajmer podesiti.Buljim stalno u taj akvarij i kemijam kako popraviti bilje i maknuti algu.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 11, 2011, 23:09:55 poslijepodne »
puno previše, smanji to odma na 8 sati, previše je to svjetla a premalo fosfata za toliko svjetla ;)
ja imam 11 w na 20 litara na 8 sati i sve ok

edit: smanji i na 7 sati

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 11, 2011, 23:17:13 poslijepodne »
To je i meni večeras palo na pamet kao što sam i napisao,prvo sam konto da zbog toga što nije jača žarulja držim duži foto period,ali što sam više razmišljao dolazio sam do zaključka da je to predugo,uglavnom od sutra uvodim postepeno promijene i prvo i najjednostavnije je smanjivanje foto perioda,potom ću zamijeniti filter,sadašnji hang on sa unutarnjim malim atmanom.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 11, 2011, 23:21:43 poslijepodne »
ma ostavi filtraciju, to je ok..samo ti smanji fotoperiod i sve će biti ok  ;)

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 11, 2011, 23:27:10 poslijepodne »
Ma moram filter mijenjati zbog toga što na regulatoru nedihtuje dobro,pa ako povuče zrak ronda do bola i prestane vući vodu i samo srče,kao da slon pije na slamku,pa sam mislio ubaciti toga malog atmana koji bi mi ujedno bio i za aeraciju.

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 19, 2011, 19:23:29 poslijepodne »
Smanjio sam foto period i promijenio filter,ubacio sam atman f301 i spojio crijevo za aeraciju,pa ću vidjeti hoće li to utjecati na točkastu,jedino mi se čini da je sad cirkulacija malo prejaka iako sam je na filteru smanjio na najslabije,možda da uglavim malo vate prije izlaza?
« Zadnja izmjena: Veljača 19, 2011, 20:26:38 poslijepodne od pravda »

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 19, 2011, 20:02:33 poslijepodne »
aeraciju makni, jer će izbacivat co2 iz vode, što nije poželjno, već obrnuto..ja bih ga namjestio da se površina vode drži čim više mirnijom, baš zbog co2 ;)

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 19, 2011, 20:59:59 poslijepodne »
Maknuo pipak za aeraciju i čini mi se da je odmah slabija cirkulacija,sad sam primjetio da izgleda izbija nova marsilea ispod one futljave iz podloge  :D :D :D

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 06, 2011, 19:20:05 poslijepodne »
Alge se smanjuju,a od jučer sam ubacio neritu koja je poprilično toga počistila  :up: .