Svibanj 05, 2025, 06:33:09 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Izrada zidnog akvarija - pomoc  (Posjeta: 1187 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
Izrada zidnog akvarija - pomoc
« u: Veljača 04, 2011, 01:01:31 prijepodne »
Ovako, razmisljam od kud da krenem.. Znam da ovdje ima dosta onih koji se mnogo razumiju u ovo sto cu pitat, tj reci.. pa navalite  ;)

Planiram izraditi zidni akvarij.. Zid kuce nije nesto bas debeo, bez stiropora i ostalih vanjskih radova, cca 30cm, malko više, ali unutar kuce bi malo produzio s pojacanjima i td.. Ali dobro, do tad ima jos nekog vremena, za sada je najbitniji akvarij, a to cemo ostavit kao secer na kraju, tj nakon aq..
Dimenzije akvarija bi bile oko 160dx30šx60v, ili 150x35x60.. Pa se sada dvoumim između te dvije dimenz, i nije bas neka razlika..  Za širinu ce se svatko sigurno zapitati, ali ako nebude takve širine, tj bude veca od navedenih, plan mi propada.. a to bas i nebi zelio..  :)
Pa ako je tko imao nesto tako slicno doma i prosao kroz takvu fazu, neka mi napise stogod i preporuci.. ;)

Hvala unaprijed!  
« Zadnja izmjena: Veljača 04, 2011, 01:15:22 prijepodne od alen_zgb »

Offline c.e.z

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Udomljujem vjeverice
Odg: Izrada zidnog akvarija - pomoc
« Odgovori #1 u: Veljača 05, 2011, 05:13:10 prijepodne »
Hm...ako sam dobro skuzio to nece biti ugradjeno u zid skroz vec samo djelomicno.  Pripazi da stavis stiropor sa svih strana prema zidu sto zbog toplinske izolacije sto zbog pucanja aq u slucaju potresa il sl. Ja imam ugradjen aq al izmedju dvije prostorije tako da sam samo stavljao stiropor sa donje i dvije bocne a kroz aq se moze vidjeti u drugu sobu. Debljina aq je ujedno i debljina zida ali sa tim da je na jednoj strani nalo vislja jer sa te se strane nalazi poklopac kroz koji manevriram po aq i ubacujem hranu. Ako ce ti aq biti siri od pola metra, ne bi bilo lose izbetonirat malu nosivu gredicu iznad kako se to sve nebi urusilo unutra, a sve ovisno od zida. I da, nemoj zaboravit ostavit mjesta za filter , pumpu i lampu i takodjer pripazi da stavis otvor (ja imam resetkicu) za odvod viska topline. Nadam se da ti je bar malo pomoglo.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #2 u: Veljača 05, 2011, 14:02:02 poslijepodne »
Hm...ako sam dobro skuzio to nece biti ugradjeno u zid skroz vec samo djelomicno.  Pripazi da stavis stiropor sa svih strana prema zidu sto zbog toplinske izolacije sto zbog pucanja aq u slucaju potresa il sl. Ja imam ugradjen aq al izmedju dvije prostorije tako da sam samo stavljao stiropor sa donje i dvije bocne a kroz aq se moze vidjeti u drugu sobu. Debljina aq je ujedno i debljina zida ali sa tim da je na jednoj strani nalo vislja jer sa te se strane nalazi poklopac kroz koji manevriram po aq i ubacujem hranu. Ako ce ti aq biti siri od pola metra, ne bi bilo lose izbetonirat malu nosivu gredicu iznad kako se to sve nebi urusilo unutra, a sve ovisno od zida. I da, nemoj zaboravit ostavit mjesta za filter , pumpu i lampu i takodjer pripazi da stavis otvor (ja imam resetkicu) za odvod viska topline. Nadam se da ti je bar malo pomoglo.
Hvala ti sto si se bar ti javio, vidim nitko nezeli pomoc :)
Na jedan nacin si mi dosta pomogao i gledat cu da sve sto si mi napisao bude tako, pa cu vidjeti kak ce sto ispast.. a sto se tice akvarija, širina ce ici najvise do 40cm.. a na zidu ce se izvuci i napraviti ojacanja sa betonom.. a iznad njega cu naravno ostaviti mjesta za potrebne stvari i naravno i iza  njega.. A sto se tice stiropora, mislis da ga stavim oko akvarija, npr iza njega, s lijeve i desne strane??
Vidjet cu s vremenom kak ce sto ici, pa se javim cim prije kad posao bude krenuo.. ako zapnem javim ti se.. hvala ti jos jednom, velik pozdrav..

i ako tko ima jos sto za dodat neka slobodno pise, svaki komentar i savjet dobro dode..  :up:

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Udomljujem vjeverice
« Odgovori #3 u: Veljača 05, 2011, 17:53:38 poslijepodne »
Ma da, bitno je da ga izoliras sa svih strana prema zidu kako nebi imao gubitke topline i sprijecio stalan rad grijaca. Ja sam stiropor zalijepio zbukom za zid tako da je fiksan a akvarij pase na knap.  I jos nesto: triput mjeri a onda rezi! Sretno i stavi koju slikicu da vidimo kako napredujes

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #4 u: Veljača 06, 2011, 12:21:11 poslijepodne »
Da razumijem te.. Budem sve polako, i koeak po korak.. malo ce to duze trajati, jer za sada se nema bas nekog vremena, ali cim prije cu poceti s radom, pa tako kad krene javit cu se i postaviti koju slikicu.. ;)
Hvala! pozz

Offline SPQR

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 06, 2011, 19:51:14 poslijepodne »
Evo pogledaj ovu temu možda ti bude od pomoći

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=55129.0