Ne mogu odolit, a da se ne ukljucim i iznesem svoj stav/iskustvo.
Nisam neki Apple fan, ali nisam ni hejter.
Malo me nervira to pomodarstvo oko Apple proizvoda, ali isto tako priznajem da imaju ono nesto sto ih izdvaja od konkurencije.
U svakom slucaju, razumijem zasto ih neki ljudi vole i cijene, a i zasto ih drugi ljudi mrze.
Sam po sebi nemam neka prevelika iskustva s Applom, ali imam dovoljno da sam donio nekakav vlastiti sud.
Naime prije kakove 2-3 godine, cisto probe radi, sam si slozio na PC-u dual boot, od cega je jedan operativni sustav bio shakirani MacOS, ili ti ga hackintosh (koga zanima vise nek si zagoogla OSX86).
Od kad sam prvi put upalil MacOS (makar i takav shakirani) jednostavno sam se navuko...i od tog tren sam vrlo rijetko bootal ovaj drugi OS (WinXP).
Applovi proizvodi nude vrlo ogranicenu paletu hardwera, ali zato uz njih ide operativni sustav koji je optimiziran upravo za taj hardware i s njim radi savrseno fluidno i korisniku pruza zadovoljstvo upravo tom fluidnoscu u radu.
Unatoc svim manama i ogranicenjima taj MacOS jednostavno radi neusporedivi fluidnije nego bilo koji WinOS (odnosno sve do pojave Win7)....nema smrazavanja,nema konflikata sa USB divajsima, nema svako malo hebade s drajverom za ovo ili ono, nema virusa....nema hrpu pizdarija na koje se svaki korisnik Windouza vec odavno naviko.
Kako sad nebi ispalo da samo hvalim Apple, moram se ograditi da je pojavom Win7 MacOS dobio, najmanje receno, dostojnu konkurenciju.
Sve ono sto je bilo dobro u MacOS-u sad je doslo i u Win svijet, a uz to nema ogranicenja koje ima MacOS (flash isl.)....i od kad sam instalral Win7, uglavnom radim pod njim.
S druge strane slinil sam na iPhone 4G, ali kako mi se nije dalo cekat u redovima ili obilaziti prodajne centre, zadnji dan trajanja VIP-ove akcije "Sve za mene - 50% dozivotni popust" (ili nesto toga tipa), uzel sam si HTC Desire (Android OS).
Kako mi zena ima iPhone3G, a friend 4G usporedjival sam ih sa svojim HTC-om i nije mi nimalo zao kaj nisam uspio nabaviti iPhone....a vidim da i njih dvoje ceznutljivo pogledavaju na moj tulifon.

Jednosatvno na njemu sve radi bolje i fluidnije nego na iPhonima (surfanje, strimanje i download opcenito je na HTC-u znatno brzi); za njega postoji znatno vise raznih aplikacija nego za iPhone, a kako se radi zapravo o Linux-u i sve su vecinom besplatne.
Je i MacOS je zapravo UNIX, ali zbog Applove politike developinga i distribucije putem iTunesa i Appstore-a sve te aplikacije za Applove platforme (ili velika vecina njih) traze i nekakve novceke (uglavnom simbolicne iznose, ali ipak....).
Osim toga velika mana (po meni) Applovih proizvoda je nemogucnost korisnika za bilo kakvim hardware-skim zahvatima....ak ti primjerice rikne baterija na iPhonu mozes zaboraviti da bus si sam stavil novu, ili da bus recimo izvadil i promjenil memorijsku karticu.
Primjera radi, friendu se ljetos na plazi klinac popisal na iPhone, pa mu je riknul zvucnik....i da skratim pricu, covjek je bio skoro 2 mjeseca bez telefona jer ga od nas salju u Italiju na servis. Na kraju nisu mogli ukloniti kvar, a kako je bil pod garancijom morali su mu dati novi; ali je sve skupa zbog Applove glupe politike trajalo jako puno predugo.
No, Applu je primarno trziste SAD (te druge visokorazvijene drzave) gdje ljudi uglavnom ne misle svojom glavom (cak i za promjenu pregorene zarulje zovu majstora da im to obavi), tako da su Applovi proizvodi upravo oblikovani za to i takva trzista. Tu (uglavnom) nema ove nase balkanske zice da probas proc jeftinije, da si bus sam nekaj slozil ili da bus razmislil o tome da poboljsas neku performansu ili sam dodas neku novu funkciju.
Kao sto vele Ramsteini - "We all live in America", pa je u skladu s tim i kod nas vecina ljudi na intelektualnom nivou prosjecnog amerikanca (zalosno, ali istinito). I onda tako nakon modnih stilista, manekenki i nogometasa (ispricavam se ako sam nekog zaboravio) i svi ostali trend seteri i preseratori sline za iPhonom (i ostalim Apple proizvodima) iz krivog razloga - njima je to statusni simbol i "must have" gadget jer svi koji "drze do sebe" imaju to cudo.
No to puno vise govori o nama kao drustvu u cjelini, nego o Apple proizvodima.
Applovi proizvodi rade upravo ono za sto su predvidjeni i to rade jako dobro....a za to imaju i svoju cijenu, koju su neki ljudi ocito spremni i platiti.
Kako bilo, po meni ima puno "za" i puno "protiv" Apple proizvoda, ali tko voli (i moze si to priustiti) nek izvoli...i vjerojatno nece pozaliti ako se odluci za Applea (narocito ako mu je to prvo iskustvo sa Mac svijetom).