Pogledaj sve vrhunske biljne akvarije s ovog foruma, niti jedan ne koristi aktivni ugljen. Mislim da ti je to dovoljan argument...
Jedino eventualno u početku neki koriste aktavni ugljen da pokupi višak nitrata iz vode i smanje boom algi na početku, ali ako je akvarij odpočetka dobro zasađen nije potrebno. I ugljen se ne mijenja svaka 3 mjeseca, nego se za mjesec dana vadi van. Ovo što ti radiš je isto kao da ga niti ne koristiš jer ti se sve vrati u vodu.
I koja svrha gnojenja akvarija ak ti ugljen pobere to sve što staviš u vodu???
Moj savijet ti je da ne bacaš novac na ugljen jer ti nije potreban. Probaj bez njega 
da malo citas i slusas pametnije znao bi da ugljen ne upija sve!!!
zasto ga koristim???
- absorbira hidrogen sulfid i metan koji može nastati u akvariju zbog loše cirkulacije.
- absorbira klor, kloramine koji može ući u akvarij upotrebom vode iz slavine
- absorbira organske kontaminante nastale biološkim procesima u akvariju, poboljšava kvalitetu akvarija te zdravlja i razvoja organizama.
- absorbira vanjske kontaminante koji mogu ući u akvarij
- pravi kristalno čistu vodu koja omogućava bolje iskoristavanje akvarijske rasvijete
- absorbira otrove koje otpuštaju živi organizmi i biljke
- poboljsava koncetraciju kisika u akvariju odstranjivanjem organskog otpada
- radi kemijsku, mehaničku, biološku i denitrificirajuću filtraciju
zasto ga ti ne koristis???
aktivni ugljen radi na principu adsorpcija/absorpcija u porama ugljena jesi ikad cuo za to, znas li da se nista ne vraca van, ta teorija o vracanju je stara ko moja baba...
aktivni ugljen ne upija nitrate, to bi bilo ravno tome da si izjavio da spuzva upija nitrate i kada ih imas viska baci spuzvu u akv da upije pa je iscjedi van...
moja svrha gojenja je da imam trimovanje akv svako 5 dana...
tvoja teorija se svodi na tome da ako jedan dobar biljni akvarij nema aktivni ugalj da ga ni tvoj nema...
svaki akvarijum je razlicit, 100 ljudi 100 cudi, zasto svi ne stavljamo gnoiva na isti nacin??? i zasto svi ne/imamo aktivni ugljen u filteru???
meni akvarijum bolje ide sa aktivnim ugljenom sto ne znaci da ce i tebi ici...
P.S.
zbog aktivnog ugljena ne umiru ribice!!! aktivni ugljen se koristi u vododistribuciji nemojte piti vodu...