Day five
"Kuka" se izravnala i stabljika sad krece u juris prema povrsini. U prirodi bi bilo upitno da li je povrsina na pola metra ili 5 metara , no u akvariju zelimo tu dubinu smanjiti sto je vise moguce da biljka ne bi trosila energiju na dugacke stabljike. Iz nekih prijasnjih nasada znam da Lotus moze dosegnuti povrsinu iz dubine prosjecnog akvarija ali to nam nije u interesu tako da cemo povrsinu "nastimati" na oko 10cm.

I druga sjemenka se probudila, od trece jos nista. Inace sam za ovaj experiment uzimao one najmanje sjemenke, tako da mi velike ostanu za prodaju, tako da bi vasi rezultati ustvari mogli biti bolji jer veca sjemenka znaci i vise hrane za biljku.

Ova nastamba u vidu poklopca za diffuser ce uskoro postati tijesna pa prije pojave korijenja moram napraviti nesto vece. Znaci , vrijeme je za Majstoriju

Imao sam dvije ideje... Prva je bila da jednostavno kupim hidrotonske glinene kuglice i stavim ih u kotilicu . Taj hidroton bi glumio medij u koji bi posadio sjemenke. Ali avaj, u sred smo zime i u tgovinama imaju samo velike vrece od 25L. Tako da sam morao ici na tezi nacin...
Napravio sam od stakla jedno malo korito koje ce ici unutar kotilice, u korito ce ici sloj ilovace sa sjemenkama i na to sloj sitnog drobljenog granita da sprijeci ilovacu da muti akvarij.
Jedan je problem s ovim taj sto je za Lotus preporucljivo imati okruglu posudu u kojoj raste a to je zato sto rizom kad rastom udari u zaobljenu stranicu on skrene i onda kruzi po rubu posude. Znaci , pattern rasta je takav da na sredini imate jednu biljku i okolo naokolo ruba imate rasporedjene stabljike koje izbijaju iz rizoma koji kruzi rubom posude. Ako imate cetvrtastu posudu, onda se desi da vam rizom udari u kut i poremeti mu se rast. No , jos cu vidjeti koliko je to sve skupa zaista vazno...
Kotilicu sa dobio od uvazenog Forumasa i velikog akvariste ( nick "mark"), kojem ovim putem srdacno zahvaljujem. I jos je navaljivao da uzmem, reko "sta ce to meni"

Kotilica je bijela pa sam po savjetu jednog drugog forumasa u "DIY" sekciji kupio primer (tj temeljni sprej) i mat crni akrilni sprej (sve skupa 50kn) i obojao je. Zalijepio sam i koritasce gdje ce biti sjemenke

Bojadisarski posao je ispao jako dobar, vrlo fino to izgleda kao sto mozete vidjeti u ovom detalju. Imam sad ideju da obojam i crijeva u akvariju i diffuser. Cijelu konstrukciju kotilice sam pojacao sa vezicama u svakome kutu i na sredinama stranica