Kolovoz 10, 2025, 13:15:38 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mala pomoc?  (Posjeta: 2133 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline ChichazZ

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
Mala pomoc?
« u: Siječanj 24, 2011, 18:16:27 poslijepodne »
Vec sam pitao da li je cesto cesanje od pijesak oznacavanje teritorije ili simptom parazita i dobio sam razlicite odgovore...posto za 2 mjeseca imam vec trecu ribu koja je uginula na isti nacin moracu da pitam sta je ustvari...vec od samog pocetka sumnjam na parazite ali nisam imao iskustva sa ciklidima jer se cesto cesu od pijesak i dobio sam odgovore nemoj se brinuti to je normalno za ciklide da pokoji ugine bez razloga...problem je u sledecem: prije mjesec i po se iz cista mira izdvojila jedna HONGI zenka koja fizicki nije imala nekih promjena i za nekih 3 dana je uginula, zatim jos jedna Hongi sa istim simptomima a sad i zenka PEARLMUTH koja je jos ziva ali je stalno na dnu na istom mijestu i ne pliva i ne jede...kao i prethodne dvije. Ni ona nema nikakvih fizickih promijena...AQ je 250 L zacikliran prije 2,5 mjeseci, imam cca 40 riba, hranim malawi mix(svaki dan), bloodworms(1 x u 15 dana),  spirulina ( 1x u 7 dana), tetra diskus (ponekad)...ostale ribe izgledaju zdrave, ako treba jos koji podatak koji moze pomoci, tu sam...unaprijed hvala.
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
Odg: Mala pomoc?
« Odgovori #1 u: Siječanj 24, 2011, 18:20:29 poslijepodne »
mozda nisu uzrok ali bloodwormse mozes odmah izbaciti!!!!!!!!!! 
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline papa

• Punopravni član
  • samo CARica od sada na dalje
« Odgovori #2 u: Siječanj 24, 2011, 18:20:49 poslijepodne »
Najbolje topic preseli u bolesti, ispuni upitnik, stavi sliku bolesne ribe i cekaj spasioca plavog da ti se javi, do tada drzim fige za ribe...

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #3 u: Siječanj 24, 2011, 18:32:00 poslijepodne »
Ako bude potrebe stavicu sliku ali za sad neam potrebe jer one fizicki izgledaju odlicno cak im je i boja OK nimalo se ne razlikuju od zdravih riba samo sto su na dnu na istom mijestu i rijetko se pomijeraju kad udarim prstom po staklu ona jedva i nezainteresovano se samo pomijeri par cm i to je to...
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 24, 2011, 19:30:38 poslijepodne »
Samo nagađam...imaš za akvarij  previše ciklide.Nisi napisao kakvi su ti parametri vode.U nekim slučajevima su i nitrati kobni za neke osetljive ciklide, a da ne pričam za nitrite.
Drugo što bi bilo zanimljivo;na koliko i koliko menjaš vodu...čista i redovito menjana voda jeste ko balzam.Kako je več 206 turbo napisao blood wormsi se NIKAKOone dadnu Malavi ciklidima...možda su ti bloatovani...jesli li gledao stomak /imaju naduvenog/....Možada ti ciklidi nemaju adekvatnih sustanara, pa su najosetljivi stalno pod stresom i tako ugibaju jen po jen.
« Zadnja izmjena: Siječanj 24, 2011, 19:37:52 poslijepodne od Bojko »

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #5 u: Siječanj 24, 2011, 20:18:12 poslijepodne »
nebi reko da je problem broj riba u aq ja u svom od 230 lit imam isto tu negdje riba ali radim svaki tj. 30 % izmjenu vode uz obavezno usisavanje dna, možda je kod njega u pianju bloat ili vodu ne mjenja redovito, previše hrane im se daje ...
Virovitica - Brezovica

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
« Odgovori #6 u: Siječanj 24, 2011, 23:30:35 poslijepodne »
Najbolje topic preseli u bolesti, ispuni upitnik, stavi sliku bolesne ribe i cekaj spasioca plavog da ti se javi, do tada drzim fige za ribe...

slažem se i to čim prije,  :up:  da i kako ti je već Bojko rekao obrati pažnju na trbuhe da li nisu napuhnuti mogao bi biti bloat.

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #7 u: Siječanj 24, 2011, 23:47:37 poslijepodne »
Bice da ih previse hranim ali nisam vidio nijednu sa napuhanim trbuhom...cak ima njih par sa malo uvucenim trbuhom pa zato i sumnjam na parazite.Vodu mijenjam svakih 7-10 dana.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #8 u: Siječanj 24, 2011, 23:54:40 poslijepodne »
ako su uvučeni onda bi mogli biti crijevni paraziti,ja sam se mučila s njima,najbolje poslikaj te ribe i stavi pod bolesti.Imaš moju temu o sličnim problemima,sad sam je obnovila pa pogledaj,možda pomogne.

Offline Vonfy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kc
« Odgovori #9 u: Siječanj 25, 2011, 00:51:36 prijepodne »
Kolege su sve rekle, i pokušaj vodu mijenjati svakih 7 dana, jer imaš 40 ciklida u 250lit, isto koliko i ja, ali ja imam u 390lit, ( i moji kakaju da poludiš ), tako da ti preporučam jednom tjedno izmjenu vode i slobodno 50% promijeniš, sa obaveznim usisavanjem dna, te taj dan kad mijenjaš vodu,  neka im cijeli dan bude post, znači bez hranjenja!!
Sretno!!

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #10 u: Siječanj 25, 2011, 01:05:07 prijepodne »
Nisam napomenuo da su mi svi ciklidi do 5 cm sto znaci skroz mali...ima ih toliko jer uskoro planiram selekciju...danas sam promijenio jedno 50 L, jel smijem stavljati sol (NaCl) u vodu koju pripremam inace u bure od 60 L stavim grijac i pustim da prenoci voda koju sutra mijenjam.PH sam izmijerio i iznosi 7,5 za ostale parametre nemam testere.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #11 u: Siječanj 25, 2011, 01:16:50 prijepodne »
Nisam napomenuo da su mi svi ciklidi do 5 cm sto znaci skroz mali...ima ih toliko jer uskoro planiram selekciju...danas sam promijenio jedno 50 L, jel smijem stavljati sol (NaCl) u vodu koju pripremam inace u bure od 60 L stavim grijac i pustim da prenoci voda koju sutra mijenjam.PH sam izmijerio i iznosi 7,5 za ostale parametre nemam testere.
zbog čega bi dodavao sol?

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #12 u: Siječanj 25, 2011, 01:22:35 prijepodne »
inače se dodaje sol al ne ova već sol za ciklide  ;)

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 25, 2011, 01:23:43 prijepodne »
Možeš stavljati i sol i vitamine kapati u vodu, ali ti je malo 50lit promjene.. Trebao bi promjeniti barem 100-150lit tjedno i ne mora ti voda odležati u tom nečemu ( buretu ) nego možeš direkt iz pipe i nakon toga stavi dozu FFM-a po uputama ili nekog sredstva za pripremu vode koje si možeš nabaviti.. Po meni je najbolji FFM, iako ni ostali nisu loši..  

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 25, 2011, 01:24:54 prijepodne »
inače se dodaje sol al ne ova već sol za ciklide  ;)
:up:
Sve po volji..

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #15 u: Siječanj 25, 2011, 01:43:14 prijepodne »
zbog čega bi dodavao sol?

Dugo sam drzao tropske pa sam preventive radi dodavao malo soli u vodu, samo se ne sjecam za sta je to dobro  :)

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #16 u: Siječanj 25, 2011, 01:44:50 prijepodne »
ako su uvučeni onda bi mogli biti crijevni paraziti,ja sam se mučila s njima,najbolje poslikaj te ribe i stavi pod bolesti.Imaš moju temu o sličnim problemima,sad sam je obnovila pa pogledaj,možda pomogne.
Pogledao sam i mislim da ima dosta slicnosti pa ce mi jako pomoci.Veliko hvala  :zagrljaj:

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #17 u: Siječanj 25, 2011, 01:51:27 prijepodne »
Možeš stavljati i sol i vitamine kapati u vodu, ali ti je malo 50lit promjene.. Trebao bi promjeniti barem 100-150lit tjedno i ne mora ti voda odležati u tom nečemu ( buretu ) nego možeš direkt iz pipe i nakon toga stavi dozu FFM-a po uputama ili nekog sredstva za pripremu vode koje si možeš nabaviti.. Po meni je najbolji FFM, iako ni ostali nisu loši..  
Ali temperatura vode sa pipe je 10 stepeni pa zamisli kad promijenim 100 L pasce na 15 u AQ...FFM kupujem sutra, koristio sam JBL biotop ili tako nesto...zar velike promijene vode nece povuci nesto dobrih bakterija sa sobom posto mi je AQ cikliran prije 2 mijeseca i mislim da se jos nije zaciklirao kako treba. Mozda pisem gluposti ali da bih nesto saznao moram nesto i pitati tek sam 2 mijeseca u ciklidnim.

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #18 u: Siječanj 25, 2011, 02:23:12 prijepodne »
pa kaj nemas tople vode doma?

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #19 u: Siječanj 25, 2011, 11:16:29 prijepodne »
Pogledao sam i mislim da ima dosta slicnosti pa ce mi jako pomoci.Veliko hvala  :zagrljaj:

Drago mi je ako će pomoći  :up: :)

pa kaj nemas tople vode doma?

pa da,imaš sigurno  :) samo staviš na slavinu sito (ja kupila u Merkuru) koje ima nastavak na koje se može pričvrstiti gumenu cijev za vrt sa onom normalnom spojnicom,ono na klik.Temperaturu vode složiš otprilike i ako još ako treba prilagodiš temperaturu vode tako da je slična onoj u akvariju i to je to.Jako jednostavno i nemaš puno brige.Puno lakše nego s kantama  ;)

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #20 u: Siječanj 25, 2011, 11:34:41 prijepodne »
Imam bure za vodu koje drzim ispod AQ u postolju koje sam napravio za to bure i koje napunim crijevom za vodu. U buretu imam grijac i pumpu za vodu tako da mislim da je meni tako lakse jer je bure cca 60 L tako da znam koliko mijenjam,Voda odstoji 24 h zbog hlora i tako radim vec skoro 4 god od kako se bavim akvaristikom. Nekom mozda izgleda komplikovano ali sam to namjenski napravio i vodu promijenim za cas posla.
Ovih dana treba da ubacim i dodatni filter protoka 400 L (enheim 2013) koji ce uz JBL e900 L pa se nadam da ce biti bolje.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 25, 2011, 16:40:22 poslijepodne »
1.Promena vode 50% nedeljno
2.Hrani malo
3.Blood wormsi NISU za Malavi ciklide
4.Kuhinjsku so NE upotrebljavaj
5.Nabavi testere i kontorliši vodu
7.fokusiraj se na maksimum /maksimum maksimuma/ 30 tak ciklida u akvariju
8.Dodaj još filter / to si uradio/

9 najbitnije......uživaj u ciklidima :)

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #22 u: Siječanj 25, 2011, 19:19:09 poslijepodne »
Nadam se da smo svi tu zato sto uzivamo u ciklidima ja licno nekad i pretjerujem. Sto se tice kolicine ciklida vec sam napisao da su jos skroz mali i da uskoro pravim selekciju i odvajam najljepse. Sto se tice testera imam Ph i Kh ostale nabavljam pod hitno. Svim kolegama jos jednom veliko HVALA na nesebicnoj pomoci i savjetima.

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #23 u: Siječanj 25, 2011, 23:22:48 poslijepodne »
Izmjerio NO3 i iznosi oko 10 mg ako je test tacan...koristio sam prodac, valjda je pouzdan.