oprosti preletio sam preko tvog posta,uzrujalo me to kako je tema krenula, slika akvarija, drugi dan ribe nutra, dum tras.
ma tu smo da pomognemo, oprosti jos jednom
ovak, zbilja ti ribice plivaju u svom zahodu, i to ih je koštalo glave, u objašnjenje ću ti morat malo kemije dodati možda shvatiš poantu
od te zmazanoće koje ribice naprave, i od hrane koja trune, listovi bilja koji trunu stvara se amonijak, on je opasan jel je otrovan za sve u tvom akvariju, tu filterova bioloska funkcija dolazi do izražaja koja prerađuje taj amonijak u manje štetne spojeve nitrite a kasnije u nitrate
da bi se taj proces odvijao potrebno je ciklirati akvarij, tj postići to da voda u akvariju sazrije i da sami filter sazrije (da se nastane bakterije na filter materijalu koje će odrađivati taj biološki proces prije naveden)
nitrat koji se stvara, troše biljke kao hranu i isto ga razgrađuju, doduše nekad ni to nije dovoljno jel u određenoj koliičini i on postaje opasan
iz tih razloga mijenjamo vodu tjedno ili barem jednom u 2 tjedna, tako ćemo dodati frišku vodu koja nema tih zmazanoća i kemijskih nepoželjnih spojeva koji se talože u akvariju, da bi postigao i još bolju kvalitetu vode usisavaš sa crijevom dno da bi odpatke i riblji izmet usisao u boljoj količini
voda se mijenja 30% ak posto volumena vode u akvariju, iz razloga da ne izvadimo svu vodu u kojoj ima tih dobrih bakterija koji nama drže biološku ravnotežu
isto tako voda mora odstajati i biti tretirana nekim sredstvm za pripremu vode kako bi klor ishlapio i još pokoji elemnti bili uklonjeni koji su nepoželjni jel ubijaju nama te dragocjene dobre bakterije u akvarijskoj vodi
kreni od tuda, usisavaj dno, mijenjaj ipak malo više vode, ribice ce bit zahvalne i sretne i sami akvarij će lijepo izgledati

filter čisti kad mu se protok smanji i njega čisti u akvarijskoj vodi koju si predhodno izvadio iz akvarija prilikom usisavanja, nemoraju spužve bit sterilne, važno je da opet ima dobar protok da odradi svoju funkciju, ako pereš ispod pipe opet ćeš sa klorom ubiti sve te bakterije koje su toliko bitne u tvom akvariju

oprosti još jednom,uzrujalo me, jel je tako lijepo napisan priručnik za početnike šteta ga je ne pročitat,