Lipanj 27, 2025, 16:56:37 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Prije nabavljanja l. parahybane  (Posjeta: 3209 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mentalac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Prije nabavljanja l. parahybane
« u: Siječanj 22, 2011, 21:34:30 poslijepodne »
Iako se "ne preporuca" kao prvi pauk, odlucio sam se za nju jer zelim aktivnog pauka koji ce doseci povece dimenzije. O njima se dosta pisalo na forumu pa cu probat izbjec stvari koje su vec odgovorene, al ako mi se nesto potkrade nemojte mi zamjerit :)

1. Zelio bi nabaviti "poluodrasli" primjerak, nesto tipa 10 - 15 cm (tako da moze jos rast al da nije skroz sitno), jer imam fobiju da cu malog pauka slucajno "kecnut" pincetom dok ga hranim i zgnjecit ga i imam fobiju da ce mi sitan pauk jednostavno zbrisat nekud (nemojte me probat urazumit, dzabe vam je :) ). Koliki bi otprilike trebao bit da ga mogu drzat u dozivotnom terariju? (dakle da nemoram prvo imat manji pa ga prebacivat u veci)
2. Na portalu o njima pise: "...a također bi joj trebalo osigurati dosta duboku podlogu jer neke jedinke vole kopati, te mjesto za skrivanje." i "Ovo je definitivno pauk za one koji žele nešto veliko i impresivno, ali i ujedno za one koji žele tarantulu koja će cijelo vrijeme biti aktivna u terariju!". Pa sad, jel aktivna ili se ukopava? Ili ako sam pehist cu imat krticu, a ako nisam cu imat aktivnog pauka?
3. Kad porastu, jel im "preslaba" ishrana sa standardnim kukcima? Naime, imam miseve za kucne ljubimce i jako su mi prirasli srcu, i htio bi izbjec hranjenje s jadnim malim pinkyjima. Jel se mogu zamijenit s necim?
4. Ako nekome nije problem, koliko bi odokativno kostao terarij+grijanje+higrometar+termometar+uređenje terarija, dakle sve osim samog pauka? (da znam kolko moram skupit :D ) Svaki savjet kako i gdje jeftinije proc je dobrodosao (lociran sam u ZG trenutno, tako da bi bilo zgodno da mi ne preporucujete mjesta u Dubrovniku i tako)
5. Jel potreban humidifier (ovlazivac zraka)? Mislim, malo sam zaboravan ponekad, pa ako se slucajno dogodi da jednom zaboravim poprskat oce to imat tragicne posljedice?

Unaprijed hvala, a ako se ispostavi da su sve 4 stvari vec negdje na forumu, shvatit cu ako tema bude deletana momentalno :D
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2011, 00:09:23 prijepodne od mentalac »

Offline N@meless

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Odg: Prije nabavljanja l. parahybane
« Odgovori #1 u: Siječanj 23, 2011, 00:51:27 prijepodne »
Bok, dobrodošao na forum...

...pohvala za to kaj nisi odam izrešetao sa pitanjima nego si prvo čitao po forumu (e kad bi to svi radili...)

1. Preporučam ti da uzmeš malu usprkos tvojoj "fobiji". jer ćeš tako bolje upoznati paukove navike, te samog pauka, a pošto parahybane rastu ko lude, biti će ti zanimljiva njena česta presvlačenja, a i brzo će ti narast do željene veličine...

U principu tarantule se drže u manjim posudam prvih nekoliko presvlačenja radi lakšeg hranjenja, ali to nije obavezno.
Ja svoju kad sam kupio bila je manja od 5 cm, i odam sam ju smjestio u terarij veličine 35x35x30, i nisam imao nikakvih problema sa hranjenjem, jednostavno posudicu sa hranom staviš bliže njenom skrovištu i ona bez problema pronađe hranu kad je gladna...

2. U pravilu parahybane nisu kopačice pa im netraba posebno debela podloga.

Ona i ako će kopati, onda će iskopati svoje skrovište i to je to, a ako joj ga ti napraviš (npr. od kokosa, neke grane), vrlo je vjerovatno da će se nastaniti u tvom skrovišu pa neće uopće kopati.

U pravilu debljina podloge kod terestrijalnih tarantula je nekakvih 10 cm...

3. Kada poraste jesti će više, ali naravno da joj je dovoljno davati samo kukce. Čim raznolikije tim bolje (dubije, fobase. cvrčke)

Miša i ako joj daš, ona će isisati iz njega svu tekučinu, ali krzno i kosti će ostati pa će ti onda smrditi cijeli terarij, a i cijela prostorija ko kuga...

4. Terarij, ako si spretan možeš i sam napraviti, a ako nisi, ili si lijen možeš kupiti u dučanu

ili možeš kupiti rabljeni  i proči dosta jeftinije, imaš u oglasima evo Tinny prodaje;

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=54708.0

40*30*25,gornja ventilacija,otvara se odozgora,120kn (ako me poslušaš i kupiš manjeg pauka, ovakav će ti terarij poslužiti jedno 2 godine...)

Digitalni termo-hygrometar  55kn;
http://www.teraristika.hr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=422&category_id=38&option=com_virtuemart&Itemid=71

Grijač ti niti netreba ako ti je u sobi normalna temperatura (23-25°c)
A inače evo ti cijene;
http://www.teraristika.hr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=49&category_id=14&option=com_virtuemart&Itemid=71

Ako te još kaj zanima, ili ti nešto nisam dovoljno dobro objasnio samo pitaj...

EDIT: jbg. sad sam vidio tek 5. al evo već ti je acidorange odgovorio... pozz
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2011, 01:01:51 prijepodne od N@meless »

Offline acidorange

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Siječanj 23, 2011, 00:54:32 prijepodne »
Zasto se bana ne preporuca kao prvi pauk? Ma dobro si izabrao, to je ok pauk za pocetnike  :up:

Evo odgovora:
1. Pauka tih dimenzija mozes staviti u veliki terarij. Na pocetku ce joj biti malo veliko, ali je podnosljivo.

2. To sto pauk voli kopati ne znaci da ce se ukopati  ;) Vjerojatno ce samo prekopavati terarij, slagati hrpe zemlje gdje joj se svidi - barem ces imati sto za gledati. E sad, moras znati da to sto se necija parahybana ponasa na odredjeni nacin, ne znaci da ce se tako ponasati i tvoja. Recimo, moja P.irminia se zakopala (ne bas kao H.lividum, ali je napravila tunel) iako je arborealan pauk. To nije nista cudno. Tako da postoji mogucnost da se i tvoja buduca parahybana zakopa, ali, ne brini, izaci ce kada bude gladna, a cesto ce biti.

3. Postoje vrste zohara koji su znatno veci od ovih nasih domacih, recimo Blaptica dubia, Blaberus craniifer...

4. Terarij napravi sam ili nadji nekoga da ti ga napravi (staklar ili netko ovdje na forumu) tako da bi te trebao izaci do 250kn . Za grijanje mozes koristiti kabelski grijac (100-300kn, zavisi kakav) ili pak obicnu zarulju samo zarulje jako isusuju zrak i pauk se moze opeci na nju, tako da ju trebas staviti izvan terarija. Recimo, ja sam svoje znala grijati obicnom stolnom lampom. Za uredjenje terarija trebas ciglicu treseta (19-35kn), nekakvo skroviste (recimo kokos, cijena je do 10kn), mozda koju granu (odes do parkica ili sume) samo ju polozi vodoravno i djelomicno  ukopaj posto parahybane nisu dobri penjaci i biljku (umjetnu ili pravu).

5. Parahybani treba 70-80% vlaznosti. Stavis joj posudicu s vodom i povremeno (svakih par dana) navlazis dio treseta. Nece joj biti nista ako koji dan preskocis, samo pazi da redovito vlazis u vrijeme presvlacenja kako bi sve glatko proslo  :up:
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2011, 00:58:28 prijepodne od acidorange »

Offline mentalac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 23, 2011, 01:03:57 prijepodne »
Hvala vam na iscrpnim odgovorima :)
Samo da pitam, sto se grijanja tice: trenutno sam u stanu koji se ne grije preko noci (kotlovnica kuri preko dana i gasi se oko 11, ponoc). Planiram se preselit, al i tad ne mislim grijat stan (studiram, nisam bas cijeli dan doma pa mi je malo skupo grijat cijeli stan 3 puta vise nego sta treba, nije bas jeftino :P). E sad, kad se montira grijac, oce on drzat kolko-tolko stalnu temperaturu s obzirom na oscilacije u temperaturi prostorije (zimi mislim, preko ljeta nije tako strasno), ili se u tom slucaju treba nabavljat i termostat itd? Ako da, jel postoji mozda netko (bilo na forumu, bilo nekakav obrt), gdje netko moze sklepat termostat na grijac (dosadasnje iskustvo s raznoraznim stvarima mi govori da se obicno moze dosta jeftinije proc ako imas frenda elektricara ili tako nesto) da se prodje jeftinije (i da ne zapalim zgradu, i sta je najvaznije, da pauk bude sretan)?

Offline N@meless

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #4 u: Siječanj 23, 2011, 01:23:37 prijepodne »
Ima za kupiti baš teraristički termometar koji radi dosta dobro.  

Meni je u kutiji sa žoharima cijelu zimu i nikakvih problema s njim. Ja sam ga bio kupio tu na dorum od Skorpca na aukciji, al kolko se sjećam on je reko da ga je bio platio nekih 150 kn...

Mislim da ti je to dosta sigurnije od nekakvog sklepanog,,, Možda je izdatak, al bolje to nego renovirat stan  :D

I da, samo da te upozorim.... grijač ss kod tarantula uvijek montira na neku od okomitih stranica, a nikako ispod, jer se tarantule kada im je pretoplo zakopavaju, a ovako bi onda nastradale, pošto čim bi se dubljo zakopavale bilo bi sve toplije i toplije...

pozdrav
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2011, 01:27:05 prijepodne od N@meless »

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #5 u: Siječanj 23, 2011, 01:51:50 prijepodne »
Dečki su ti sve rekli, termistat ti netreba...grijanje rijesis s jednoom žaruljom pa te to ispadne osjetno jeftinije nego grijac

Kaj se tiče kopanja, ako joj staviš sklonište u obliku cijevi neće opče kopat. Sklonište moraš imat jer u terariju si pauk od 25cm nemre skopat rupu, pogotovo ne u tresetu.

Terarij ti treba 60x40 za odraslu jedinku i s 10-15cm može odma u njega. Možeš odma nabavit velikog ako si normalna osoba ako nisi onda pauk opće nije za tebe (govorim o onima kaj sve moraju imat na ruci/glavi/vratu) pazit ionako moraš, jedino kaj neznas kak paukovi reagiraju i dok će kod malih to proc samo kao psihološko upozorenje s većim paukom nećeš proc tak bezbolno... No one nisu agresivne i nebo smio imat problema, iako problemi povremeno dojdu sami od sebe

Ja sam se s dlakicama o pauka upozno tek nakon 5 godina drzanja i za to sam si u potpunosti sam kriv, naučio sam na teži način i zato mi je drago kad se javite i tražite savjet.

Ako te još bilo šta zanima u vezi babe slobodno pitaj.
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2011, 01:55:11 prijepodne od ivborosa »
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline mentalac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Siječanj 23, 2011, 02:15:17 prijepodne »
Dečki su ti sve rekli, termistat ti netreba...grijanje rijesis s jednoom žaruljom pa te to ispadne osjetno jeftinije nego grijac

Možeš odma nabavit velikog ako si normalna osoba ako nisi onda pauk opće nije za tebe (govorim o onima kaj sve moraju imat na ruci/glavi/vratu) pazit ionako moraš, jedino kaj neznas kak paukovi reagiraju i dok će kod malih to proc samo kao psihološko upozorenje s većim paukom nećeš proc tak bezbolno...

Nisam uopce razmatrao bio zarulje jer me bilo trta da bi se onda presusio terarij. Al valjda bu sve oke :)

Sto se tice prckanja tarantule: to bi mozda u dogledno vrijeme isprobavao da uzimam nesto manje i tromije i pitomije (tipa g. roseu), ali ovako necu :)
Osim ako ne dobijem na poklon onaj viteski oklop metalni, onda mozda s tim probam :D

Edit: zaboravio sam pitat: jel parahybana dovoljno "odrasla" s ~10ak cm da se moze znat jel nabavljam muzjaka ili zenku?
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2011, 13:23:11 poslijepodne od mentalac »

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 23, 2011, 13:41:19 poslijepodne »
Je, mislim ako znas di gledas i imas opremu i na malom paukiću moš vidjet kojeg je spola...ali za to ti treba dobro povečalo...

Kod pauka od 10 cm se već može normano vidjet gilim oko šta nabavljaš...

Offline mentalac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 20, 2011, 21:32:59 poslijepodne »
Evo, financije osigurane konacno (hvala bogu :D )
Dakle korak 1 - terarij:

Stakleni, 60x40x40 (ili 60x40x30?) (debljina? 4mm? 5?). S obzirom da nisam bas najspretnija osoba na svijetu, mislio sam dat oglas da mi netko sklepa. Ako netko s foruma moze preporucit ljude koji to fino naprave, super (ako se nesmije na forumu, slobodno javite na pm, bez ustezanja).
Ventilacija - pretpostavljam da ovdje nema puno mudrolija, osim metalne mrezice (ako mi je nesto promaklo, vicite)
Vrata/poklopac - Sto napraviti? Da se gornja strana skida, da ima bocna vratasca, da ima "vratasca" na gornjoj stranici? Ili nesto peto? Zasto?

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 20, 2011, 23:43:43 poslijepodne »
Teraristika.hr imaš na forumu link i toplo preporucam jer vlasnik ima debelo iskustvo s drzanjem pauka i s izradom terarija tak da se nemoras oko icega brinut...

Preporučam ti otvor s gornje strane, zašto? Meni osobno najprakticnije za paukove koji se drže poda 

Offline Daniman123

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 21, 2011, 13:49:13 poslijepodne »
Evo, financije osigurane konacno (hvala bogu :D )
Dakle korak 1 - terarij:

Stakleni, 60x40x40 (ili 60x40x30?) (debljina? 4mm? 5?). S obzirom da nisam bas najspretnija osoba na svijetu, mislio sam dat oglas da mi netko sklepa. Ako netko s foruma moze preporucit ljude koji to fino naprave, super (ako se nesmije na forumu, slobodno javite na pm, bez ustezanja).
Ventilacija - pretpostavljam da ovdje nema puno mudrolija, osim metalne mrezice (ako mi je nesto promaklo, vicite)
Vrata/poklopac - Sto napraviti? Da se gornja strana skida, da ima bocna vratasca, da ima "vratasca" na gornjoj stranici? Ili nesto peto? Zasto?

Uvijek gledaš da ti širina, visina, dubina bude oko 3 puta veča od raspona nogu, ako je pauk terestijalni gledaj da bude više u širinu, ako je arborealni malo više u visinu.
Ventilacija može biti od mrežice, rupica itd.
A vrata je najbolje napraviti sa gornje strane, ako je sa boka, ta mala stvorenja su dosta brza, mogu izletiti iz terarija sam tak ako nisi dovoljno oprezan ;)

Offline mentalac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Veljača 21, 2011, 17:18:08 poslijepodne »
Za ventilacjiu mislim dal treba bit samo ona standardna mrezica/rupica gore ili na jednoj strani ili ona dijagonalna, jer za parahybanu (i dalje pricamo o pauku iz prvog posta) treba malo veca vlaznost (75 - 85% mislim), pa ono, da mi se nebi upljesnivio terarij :D

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 21, 2011, 20:52:33 poslijepodne »
diagonalna ventilacija je najbolja jer je najbolja izmjena zraka unutar terarija...ali ja na svim terarijima imam samo gore ventilaciju i nisam imo problema s "pljesnji"

I ta vlaga pauku je relativna stvar...tesko ces ju izmjerit da znas kolika je...najbitnije ti je da je jedan dio terarija uvjek mokar i da ima posudu s vodom, ostalo sve je samo teorija i u praksi teško izvedivo

Offline Batista

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin
« Odgovori #13 u: Ožujak 20, 2011, 14:59:22 poslijepodne »
Dobar dan.

Evo, novi sam na ovom forumu... Mozda me neki znate po nicku s BUG-ovog foruma.
Procitao sam podosta toga, al naravno imam neka pitanja...

1. Kaj se tice mjerenja vlage, kuda postavite sondu ? U neki kut, u podlogu ? Isto pitanje i s termometrom (stavil budem termostat).

2. Ventilacija, dovoljno je prirodno strujanje zraka i da gornja stranica (vrata) bude rupicasta ?

Hvala unaprijed na odgovorima.

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 20, 2011, 16:58:58 poslijepodne »
Sondu stavis na podlogu, ne u podlogu...ter tamo pauk najčešće boravi isto vrijedi i za termometar

ventilacija kak si reko, gore na terariju perforirani lim ili mrežica je dovoljna ventilacija za tarantule

Offline Batista

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin
« Odgovori #15 u: Ožujak 20, 2011, 18:31:14 poslijepodne »
A sta se tice plexiglasa... Debljine jedno 5mm, on bi takodjer bio dobar za gradnju terarija ? Doduse, nije tako otporan na grebanje... U planu imam da terarij sam napravim pa pitam jer mi je plexiglasom puno lakse rukovat.

Uglavnom, u planu mi je nabavka parahybane kao i kreatoru teme.
Jos jedno pitanjce, cime najbolje hranit male parahybane, od 2 cm ?
« Zadnja izmjena: Ožujak 20, 2011, 20:33:01 poslijepodne od Batista »

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 20, 2011, 20:47:18 poslijepodne »
Plesiglas nije bas dobar da terarije, jer kak si reko nakon par mjeseci se izgrebe do mjere da ne vdis vise u terarij...sad to vjerojatno ovisi i o rukovanju s njim

Staklar ti ionako reže staklo na mjeru i naplacuje po kvadraturi tak da nevidim zasto bi bilo lakše radit s pleksijem, a rubove ja nikad nisam dao brusit jer nikad nisam imo novaca, obično ih ostavim takve kakvi jesu ili uzmes fini brus papir i polijes staklo i predjes par puta.

Najbolja hrana su cvrčci i žohari adekvatne veličine, ali bito je da je hrana hranjena kvalitetno recimo sa hranom za pse uz dodatak voća i povrća

Offline mentalac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Ožujak 30, 2011, 23:07:05 poslijepodne »
Evo, da se ja opet javim, nije me dugo bilo, sto zbog privatnih problema, sto zbog financijskih. Dakle, slijedeci problem je grijanje:
Terarij je 60x40x40. Je li to za 15W grijac ili za 25W (znam da na ambalazi grijaca postoji podatak za koliki terarij je, ali ne pise za koje zivine je to :D )?
Dakle, koji grijac?
Iduce pitanje: gledao sam malo slike terarija, i vidim da se na vecini ne vide grijaci kabeli. Je li to zato sto nitko ne grije s njima? (koje su bolje alternative? zarulje isusuju zrak i mora se radit konstrukcija da budu vani sto  meni bas i ne pase) Ili zato sto su grijaci iza stiropora/pjene? (to mi nema smisla jer su takvi materijali dobri toplinski izolatori, pa zasto stavljat grijac na izolator tako da cim slabije grije?)

Offline acidorange

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 31, 2011, 13:46:29 poslijepodne »
Iduce pitanje: gledao sam malo slike terarija, i vidim da se na vecini ne vide grijaci kabeli. Je li to zato sto nitko ne grije s njima? (koje su bolje alternative? zarulje isusuju zrak i mora se radit konstrukcija da budu vani sto  meni bas i ne pase) Ili zato sto su grijaci iza stiropora/pjene? (to mi nema smisla jer su takvi materijali dobri toplinski izolatori, pa zasto stavljat grijac na izolator tako da cim slabije grije?)

Za vise tarantula jednostavnije je grijati cijelu sobu, nego svaki terarij zasebno zaruljom ili kablom. Za jednu tarantulu bih ti pak preporucila obicnu zarulju. Recimo, obicnu stolnu lampu koja se uperi u posudu s paukom - jednostavno i efikasno. Grijaci kablovi se u pravilu stavljaju na bocne strane terarija, a za jacinu ne znam sto da kazem, nemam iskustva s time. Ako grijac grije previse, izmedju stakla i grijaca se stavlja neki izolator ili se temp. regulira termostatom.

A sada dolazi i toplije vrijeme tako da ti nece trebati nista za grijanje do zime.

Offline mentalac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Travanj 05, 2011, 22:06:31 poslijepodne »
Za vise tarantula jednostavnije je grijati cijelu sobu, nego svaki terarij zasebno zaruljom ili kablom. Za jednu tarantulu bih ti pak preporucila obicnu zarulju. Recimo, obicnu stolnu lampu koja se uperi u posudu s paukom - jednostavno i efikasno. Grijaci kablovi se u pravilu stavljaju na bocne strane terarija, a za jacinu ne znam sto da kazem, nemam iskustva s time. Ako grijac grije previse, izmedju stakla i grijaca se stavlja neki izolator ili se temp. regulira termostatom.

A sada dolazi i toplije vrijeme tako da ti nece trebati nista za grijanje do zime.

A za odraslog pauka, koji je u terariju? 60x40x40? Jel za to dosta zarulja? Mislim, s obzirom na rasipanje topline i cinjenicu da ce bit toplo samo na jednom mjestu?
Btw, kolike temperature trebaju bit da T bude bez grijanja?

P.S. Hvala na trudu i vremenu za odgovaranje, i ispricavam se ako gnjavim i detaljiziram, ali obecao sam si da necu nabavljat T dok neznam sve sto mi treba :)

Offline acidorange

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 05, 2011, 22:23:33 poslijepodne »
Idealno bi bilo 22-26 stupnjeva, ali sve je ok dok je > 18 stupnjeva.

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 05, 2011, 23:59:52 poslijepodne »
Imaš odličan stav i uvjeren sam da tarantuli kod tebe nebude ništa falilo...

Kajs e tice temperature, vec si dobio odgovor...neki prosjek koji odgovara svim tarantulama je 25C i na njoj se najcesce drze....Ja bane imam oko 5 godina i po ljeti su na oko 30 a po zimi kad je najhladnije na oko 20 ili cak koji stupanj manje i do sad nisam imo problema...

Offline mentalac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Travanj 28, 2011, 21:07:43 poslijepodne »
Evo, nadam se da je ovo zadnje pitanje prije nabavke pauka :D

Dakle, kupio sam kabelski grijac i, zacudo, nije dosao s "ONIM" s cim se ucvrscuje na staklo. Evo, vec pol sata kopam po temama, i muci me slijedece: kako ucvrstit grijac na staklo? Selotejpom? Oce se selotejp rastopit? Dal da lijepim direktno na staklo ili da umetnem nesto izmedju stakla i grijaca? Sto?
Btw, grijac ima 15W i 3,3m. Proizvodjac je SACEM, ako to ikome ista znaci :)

Offline IggyOS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #23 u: Travanj 28, 2011, 22:33:11 poslijepodne »
Selotep bi se mogao odljepljivati, ali duct tape, ili duck tape vjerujem da bi držala.
Ili montiraš na komad šperploče ili slično pa prisloniš na staklo.
I Love Animals... They’re Delicious

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #24 u: Travanj 29, 2011, 00:37:49 prijepodne »
Evo, nadam se da je ovo zadnje pitanje prije nabavke pauka :D

Dakle, kupio sam kabelski grijac i, zacudo, nije dosao s "ONIM" s cim se ucvrscuje na staklo. Evo, vec pol sata kopam po temama, i muci me slijedece: kako ucvrstit grijac na staklo? Selotejpom? Oce se selotejp rastopit? Dal da lijepim direktno na staklo ili da umetnem nesto izmedju stakla i grijaca? Sto?
Btw, grijac ima 15W i 3,3m. Proizvodjac je SACEM, ako to ikome ista znaci :)

Ako ti je za tarantulu, dzabe si pare bacio na grejac.........ili ako si vec uzeo jedan, uzmi i drugi u slucaju da ti ovaj ne pregori  :D ! Mala sala, ali stvarno ti nije to potrebno!