Kolovoz 15, 2025, 09:03:51 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: VID RIBA PO MRAKU  (Posjeta: 3073 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline JohnDoe

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
VID RIBA PO MRAKU
« u: Srpanj 14, 2005, 12:07:00 poslijepodne »

Dakle, opće je poznato da neke ribe ne vole svjetlo pa se tokom dana skrivaju jer se boje (Betta, amcistrus itd...). Znači li to da po mrklom mraku vide dobro?

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
VID RIBA PO MRAKU
« Odgovori #1 u: Srpanj 14, 2005, 16:04:00 poslijepodne »
Ribe imaju osim vida jos krdo osjeta, a tu spada i bočna pruga koja registrira strujanja, tijela i tako dalje. Pa mozemo reci da se bas i nemoraju 100% sluziti vidom. Nisam siguran koliko dobro vide ali osjećaju (percipiraju) jako dobro.
Dubrovnik / Hrvacka
His melancholy comes from his lonelines and isolation.
He wants to do something more than scare people with his blood-curdling scream.

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
VID RIBA PO MRAKU
« Odgovori #2 u: Srpanj 14, 2005, 16:12:00 poslijepodne »
Ribe su isto kao i pcele jako dobro opskrbljene osjetilima tako da su im oci manje bitne
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline rogus

• Novi član
  • *
    • http://www.akvaristika.org
VID RIBA PO MRAKU
« Odgovori #3 u: Srpanj 15, 2005, 10:58:00 prijepodne »

Ribe su vrlo brojna i raznovrrsna grupa, a čula vida prati njihov način života vrlo dosledno. To se pre svega odnosi na spektralna svojstva njihovih vidnih pigmenata koji hvataju upravo onu svetlost koja je najzastupljenija u njihovoj sredini. Postoje ribe koje su vrlo osetljive na svetlost iako njihov vid nije posebno razvijeno čulo. Takve su mnoge ribe koje žive na dnu tj u mračnijim sredinama.

Kečige (Acipenser ruthenus) vide na logaritamskoj skali relativnog intenziteta opseg od 8 jedinica. To znači da su u stanju da vide i 100 miliona puta slabije svetlo od onog koje daje veštački izvor. Recimo da sam ja baš to probao na ovim ribama stimulišući ih ksenonskom lampom od oko13 mmol/m2×si da već negdeposle dve trećine pomenutog logaritamskog opsega više ne vidim tu svetlost, a radio sam u mraku. Naravno ni mi ljudi nismo noćovida bića.

Dalje vid riba zavisi i od tipa fotoreceptora koje imaju u svojoj retini. Ovo je opet usko povezano sa načinom života. Ciklidi recimo imaju razvijen trokolorni vid, što im daje vrlo veliku mogućnost "shvatanja" sredine i opštena sa njom, ali i umanjuje njihovu orijentaciju u mraku putem ovog čula. To im očigledno nije bilo bitno za uspešnu evoluciju.

Dakle nema generalnog odgovora. Inače se eksperimenti za utvrđivanje ovakvih činjenicarade raznim naučnim tehnikama od kojih su neke tehnički dosta složene, a druge poput bihevioralnih pristupa samo izgledaju jednostavno.

Od naučnih radova koje se bave akvarističkim ribama imam samo one koji se bave vrstama Carassius auratus, Aeqidens pulcher i nekim ribama roda Danio. Pa se javi ako bi voleo da to malo pogledaš. Mada mislim da nema nekog posebnog razloga upuštati se u to dublje akvaristike radi. Pre je problem ako se preteruje sa količinom svetla nego ako ga ima manje od onog što ribe mogu da podnesu.