Kolovoz 19, 2025, 21:41:36 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Kapacitet Filtera  (Posjeta: 2646 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline vladomir

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
Kapacitet Filtera
« u: Siječanj 20, 2011, 15:20:30 poslijepodne »
           Sobzirom da se uvijek na filteru navodi kapacitet  lit/sat a vrlo rijetko se navodi za koju je to litražu akvarija,
 molim da mi se objasni kako se na osnovu litraže akvarija može odrediti koji je kapacitet foltera optimalan.

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Kapacitet Filtera
« Odgovori #1 u: Siječanj 20, 2011, 16:15:16 poslijepodne »
neko (nepisano) pravilo bi bilo 10% volumena akvarija, i protok puta 10...
što bi u praksi bilo: ako imaš akvarij od 100l, zapremnina filtera bi ti trebala biti 10 litara, a protok 1000 l/h

naravno, ovo nije sveto pismo, i rijetko tko ima ovako napravljeno...

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #2 u: Siječanj 20, 2011, 16:45:31 poslijepodne »
S obzirom da je novac uvijek problem, pitanje je koji je najmanji filter s kojim mogu filtrirati neki akvarij?

Iz mog iskustva, donja granica je na nekih 3-4x volumena akvarija. Govorimo o brutto protoku i bruto volumenu akvarija.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #3 u: Siječanj 20, 2011, 19:31:47 poslijepodne »
ovisno mislis li o kupovnom kanister filteru koji je testiran i optimiziran kapacitet i protok i deklariran za litrazu akvarija ili diy verziji staklenog preljevnog filtera?
opet ovisi i o vrsti ribica koje drzis,neke vole mirniju a neke brzu vodu!
kvalitetna filtracija u diy staklenom filteru koji sadrzi minimalno 10-15% zapremine akvarija,akvarij s diskusima,protok 2-3 puta u satu,jer oni ne vole bas brzu vodu,a i bioloska filtracija je poboljsana!Ista voda se duze zadrzava medju filtracijskim materijalom.
Ovo je moje iskustvo i ne mora biti pravilo,ali u recimo ciklidnom akvariju bi ovo bila katastrofa filtracija,bilo bi super kad bi netko od ciklidasa napisao svoje iskustvo s filterom koji koriste :up: 

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #4 u: Siječanj 20, 2011, 20:34:22 poslijepodne »
Vidim da svi imamo različita iskustva, a mislim da sve ovisi o količini i vrstama bilja koje imamo u akvariju, koje se ustvari ponašaju kao filter.
Razmislite koliko površine ima jedna biljka na kojoj se nastanjuju korisne bakterije i koja plus toga, sa užitkom troši amonij kojeg ribice serviraju...
Dakle po mom mišljenju, sve ovisi o količini biljka u akvariju i broju riba
Npr. imam jedan akvarij od +/- 90 litara koji je pun ko čep raznog bilja i pogoni ga najobičniji sunsun hangon od nekih litru volumena 600 l/h; u njemu ima 15 malih ribica... nisam imao nikakvih problema sa njime do sada.
Problem je startati (ciklirati) akvarij sa malim filterom, ali tu uvelike pomogne rogolist, pistia, vodena leča, i malo češče promjene vode, dok se biljna masa ne razraste.

@Vladomir, mislim da na tvoje pitanje ne postoji "točan" odgovor ako pričamo o biljnim akvarijima... svaki je priča za sebe.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 20, 2011, 21:35:49 poslijepodne »
Vidim da svi imamo različita iskustva, a mislim da sve ovisi o količini i vrstama bilja koje imamo u akvariju, koje se ustvari ponašaju kao filter.
Razmislite koliko površine ima jedna biljka na kojoj se nastanjuju korisne bakterije i koja plus toga, sa užitkom troši amonij kojeg ribice serviraju...

Uvijek ces trebati odredjenu kolicinu protoka bez obzira na kolicinu bilja. Da, bilje djeluje kao bio filter ali u isto vrijeme i stvara bio otpad koji treba izfiltrirati. Jednom sam prosao stream pumpom po akvariju i dobio sam ovo

Znaci , protok ti uvijek treba samo je pitanje konfiguracije filtera, da li radi menanicku ili bio filtraciju ili nesto (u vecini slucajeva)izmedju.
E sad , ti mozes imati mali filter na velikom dobro ubiljenom akvariju ali uz dobru cirkulaciju nema sanse da svo to smece nece zavrsiti u vodenom stupu

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #6 u: Siječanj 20, 2011, 21:49:07 poslijepodne »
Što učini sine  :D ...

Trebalo bi malo proučiti one stare Dutch akvarije od prije stotinjak godina bez ikakve filtracije i provaliti kako su funkcijonirali... šteta što ima jako malo literature vezano uz tu temu (skoro pa nikakve)

-Teorija je da se sav bio otpad pretvori u gnojivo a cirkulacije u tim akvarijima mislim da nije bilo  -?

Probat ču nači neki tekst o tome...

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 20, 2011, 22:14:04 poslijepodne »
Što učini sine  :D ...

Trebalo bi malo proučiti one stare Dutch akvarije od prije stotinjak godina bez ikakve filtracije i provaliti kako su funkcijonirali... šteta što ima jako malo literature vezano uz tu temu (skoro pa nikakve)

-Teorija je da se sav bio otpad pretvori u gnojivo a cirkulacije u tim akvarijima mislim da nije bilo  -?

Mislim da ti akvariji od prije stotinjak godina nisu imali 2x54w T5HO (donedavno duplo toliko) i ubacivali velike kolicine co2. Mislim , mogu ja zgasit filtraciju i stream pumpu, akvarij ce funkcionirati i bez toga ali onda moram zgasit i co2 jer nemam s cime dostavit taj co2 u 400L akvariju ako nemam cirkulacije. A ako nemam co2 onda bi trebao i smanjit svjetlo ali to je onda vec neki nature akvarij.

Kuzis u cemer je problem? U high tech akvariju ti treba visoka cirkulacija da bi mogao dostaviti co2 i ta visoka cirkulacija dize u vodeni stup smece koje treba filtrirati. A ako je filtracija slaba imat ces prljavu vodu
« Zadnja izmjena: Siječanj 20, 2011, 22:18:11 poslijepodne od majstor76 »

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #8 u: Siječanj 20, 2011, 22:20:55 poslijepodne »
Točno tako.
Prema tome Vladomire budi specifičan ako želiš odgovor, jer kako vidiš može skoro i bez filtera.

Koliki akvarij, kakva rasvjeta, koliko i vrsta riba, koliko bilja itd... pa možda uspijemo složiti kakav smisleni odgovor  ;)

Pozdrav

Offline vladomir

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 20, 2011, 22:49:06 poslijepodne »
        uuuu dečki moji odmakli ste zaista daleko. Potpuno sam razumio vaša obrazloženja ali ...
 Ovako.imam akvarij od 30 litara
           svjetlo Wave solaris 18 w
           filter Atman HF 100
           grijač Elite mini 50 w
           podloga vulkanit pomješan sa JBL podlogom
           pjesak dva do tri milimetra debljine
           mictorasbore 10 kom
           kozice red cherry neznam koliko
           bilja dosta a nazive me ne pitajte
        Ja sam jako zadovoljan sa ovim podtoječim filterom  ali pošto nemam poklopac već samo staklo,
 sada u zimskom periodu dolazi do dosta jakog isparavanja vode pa mi za sedam dana zna ispariti dvije
 do tri litre vode i jako mi je ružno gledati one bijele tragove kamenca na staklu. Stoga sam odlučio napraviti
 poklopac ali u tom slučaju nemogu koristiti niti ovo svijetlo niti ovaj filter.
         To je ovaj na avataru.
         Dali mi sada možete preporučiti nešto pobliže.
                                                                                      Hvala                           

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #10 u: Siječanj 20, 2011, 22:59:55 poslijepodne »
Pa nešto protoka i kapaciteta onog atmana HF 0100 samo unutarnje, i nebi trebalo biti problema  :up:

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 20, 2011, 23:00:40 poslijepodne »
         Stoga sam odlučio napraviti
 poklopac ali u tom slučaju nemogu koristiti niti ovo svijetlo niti ovaj filter.
         To je ovaj na avataru.
         Dali mi sada možete preporučiti nešto pobliže.

Ne vidim razloga zasto ne bi mogao zadrzati taj HOB s novim poklopcem. Napravis izrez za njegu i bok.

Offline vladomir

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 20, 2011, 23:08:27 poslijepodne »
                 Pa gore bi mi bilo gledati takav poklopac od kamenca na staklu. Još nešto u obzir dolazi sano vamjski filter .

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #13 u: Siječanj 20, 2011, 23:11:55 poslijepodne »
ja imam vrlo sličan akvarij sa takvom lampom i hangon filterom ali sam dobio nekakav stakleni poklopac. dosta vode ipak isparava i ribice su mi iskakale a puževi bježali, pa sam razmišljao da napravim pokorov od pleksiglasa koji bi lako izrezao tamo gdje smeta.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 20, 2011, 23:13:15 poslijepodne »
                 Pa gore bi mi bilo gledati takav poklopac od kamenca na staklu. Još nešto u obzir dolazi sano vamjski filter .

Pa ako ti je filter sa zadnje strane i ne vidi se ne vidim u cemu je problem. Vidio sam akvarij tako slozen i sasvim dobro izgleda. Za filtrirat 30L ne isplati se kupovati vanjski filter

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 21, 2011, 09:40:44 prijepodne »
Vladomire, mislim da vam je najjednostavnije napraviti poklopac od forexa. Napravite ga tako da su vam stranice u dva sloja: jedan vanjski koji vam ide oko stakla, nekih 1-2 cm pokriva gornji rub stakla (prema dolje) i gore u visinu ide koliko vam već treba. Unutrašnji sloj je zaljepljen za taj vanjski i leži na rubu stakla i možete je napraviti da gornja strana završava par milimetara prije vanjskog sloja, pa onda možete na nju postaviti još jedan komad forexa koji će služiti kao poklopac.

Na zadnjoj strani ostavite rupu u zadnjoj lajsni taman da vam prekrije filter.

Ostaje problem svjetla, mislim da se to da riješiti jednim komadom aluminija koji ide dužinom akvarija i naslanja se na onaj unutrašnji sloj poklopca. Na aluminij montirate svjetlo, koje ćete očito morati malo raskupusati da bi je na to montirali.

Ako nisam jasan (a čitam i kontam da baš i nisam) možete jedan dan do mene pogledati kako je to napravljeno, opisujem vam svoj poklopac.  :D :D

A umjesto svega ovoga, možete napraviti ono što većina ljudi napravi: Omotajte komad crne izolir trake oko gornjeg ruba akvarija, pa se kamenac neće vidjeti. Ima i onih širih traka, ako se ne varam 2 cm širine.  :clown:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #16 u: Siječanj 21, 2011, 09:58:34 prijepodne »
A umjesto svega ovoga, možete napraviti ono što većina ljudi napravi: Omotajte komad crne izolir trake oko gornjeg ruba akvarija, pa se kamenac neće vidjeti. Ima i onih širih traka, ako se ne varam 2 cm širine.  :clown:

:up: Malo skuplja varijanta je samoljepljiva tapeta u imitaciji drveta. Super izgleda.

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #17 u: Siječanj 21, 2011, 10:02:56 prijepodne »
Ako nisam jasan (a čitam i kontam da baš i nisam) možete jedan dan do mene pogledati kako je to napravljeno, opisujem vam svoj poklopac.  :D :D
Ja bi si radio poklopac...i, ja bi volio vidjeti kako si ti napravio...i, da mi das pokoji savjet......treba mi :):)
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #18 u: Siječanj 21, 2011, 11:24:06 prijepodne »

:up: Malo skuplja varijanta je samoljepljiva tapeta u imitaciji drveta. Super izgleda.

samoljepljiva tapeta nije skupa ;) cca 30kn folija 2m x 1m ... shopping centar Prečko ;)
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 21, 2011, 13:23:29 poslijepodne »
Delbi, bez problema. I nisam ga ja radio već MG akvarij.  :clown:

Već duže vrijeme se pokušavam natjerati da napravim sličan za još dva akvarija, ali em sam neorganiziran em rađe provodim vrijeme s malim nego rezuckajući forex. Plus nisam baš shvatio gdje je ona staklarna na omladinskoj (kod narodnih novina) gdje imaju forex, prošao sam jednu večer onuda pa sam se gubio i nisam našao. Zgubljen sam, priznajem.  ;)
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #20 u: Siječanj 21, 2011, 13:26:40 poslijepodne »
:):) ok....ma idem onda njih pitati koliko bi me to doslo.....(pokazalo mi se uvijek najjeftinije nekome platiti da mi nesto napravi...jer, ja kada krenem, potrosim novce, sve zajebem....i, onda na kraju ipak kupim gotovo :) )
Sorry na OT...sorry!
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #21 u: Siječanj 27, 2011, 00:13:01 prijepodne »
ja imam origigi poklopac od stakla za 40 litara, i nplastične mobilne nosače ( 4 kom) ali sam jako nespretna pa sam staklo zamijenila plexijem ( bauhaus cca 30 kn, ali imaju samo dimenzija mislim max 50*50cm)
a prednji rub akvarija ima crnu samoljepljivu tapetu tako da se ne vidi kamenac, pleksi se lako ispili oko hang on filtera u tili čas...
:AkTer:

Offline vladomir

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Siječanj 27, 2011, 15:53:05 poslijepodne »
           Izuzetno cijenim sve vaše savjete ali ovo napravi poklopac pa malo odreži da bi kroz njega prošao filter baš i ne ide. To mi dođe kao kupio sam malo bolje i šire guma za auto pa malo odreži blatobran...  neču gledati kamenac na staklu ali ču gledati rupu oko filtera. Znam da mi predlažete da bi što jeftinije prošao i zbog toga još jednom hvala. Ja sam se ipak odlučio za Edem 501 i pod poklopac ću staviti nekakvo svjetlo (već znam koje). Znači želim sakriti sve ono šta se ne mora vidjeti.