Srpanj 19, 2025, 17:03:50 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: UV rasvjeta  (Posjeta: 1641 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
UV rasvjeta
« u: Siječanj 15, 2011, 19:08:29 poslijepodne »
zanima me da li mogu koristit UV zarulju par sati na dan u kombinaciji s daylight zaruljom koju vec koristim radi prevencije i unistavanja algi :)  kozicnjak 10 l fauna samo kozice

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: UV rasvjeta
« Odgovori #1 u: Siječanj 15, 2011, 19:11:00 poslijepodne »
Ne, osim ako ne misliš sterilizat svoje oči, kozice i eventualno bilje. UV lampa mora biti u svom kučištu koje je protočno.

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #2 u: Siječanj 15, 2011, 20:52:06 poslijepodne »
Ukoliko misliš na žarulje za reptile (puni UV spektar - nema samo UVA k'o većina akvarijskih neonki ili običnih žarulja), nema problema, dapače. Jedna od 50W mi je iznad kozičnjaka i akvarija od 40 L i sve buja ko blesavo, ribice su sretne i zdrave, kao i kozice. To je najbolja imitacija dnevnog svjetla koju možeš priuštiti svojem malom osjetljivom ekosustavu bez razvijanja algi, pogotovo ako propagiraš el natural low tech akvarije a nemaš dovoljno dnevnog svjetla. S tim imam samo dobra iskustva, pogotovo s reakcijom bilja i boja riba na UVB. Dokaz: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=53563.msg575059#msg575059

Offline enigma1986

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 16, 2011, 03:01:02 prijepodne »
da to sam mislia nesto sta ce sprjecit alge a ostalom zivom svjetu pogodovat,vidim da sam jedan od rjetkih kome to pada na pamet ::D znaci mogu tureptil iskoristit ?alge se nece stvarat ili ?
« Zadnja izmjena: Siječanj 16, 2011, 03:06:47 prijepodne od enigma1986 »

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 16, 2011, 11:26:16 prijepodne »
Možeš tu štednu za reptile iskoristiti, dapače. Algi nemam nigdje! Moram ih žicati za otocincluse a i te užicane krepaju u roku par dana.  :D To mi je prvo palo na pamet jer iznad kornjačnjaka imam te lampe i plutajuće raste k'o ludo. A i na ambalaži ti piše da je idelano za floru i faunu. Ima i posebnih akvarističkih žarulja i neonki s UVA i UVB ali su jako skupe i morat ćeš ih mijenjati svakih pol' godine. Ove za reptile su jače i jeftinije. Ima još rješenja u trgovinama poput Žaruljice- ima žarulja baš za bilje s UVA i UVB i te su čak jefitnije, no ne znam koliko su kvalitetne. U svakom slučaju, neonke izbjegavam- zbog algi i CB-a.

Edit: pripazi samo ako ćeš stavljati HotSpot iznad tih malih 10 L jer ti neće trebati ni grijač!!!  :up:

Offline enigma1986

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 16, 2011, 12:11:04 poslijepodne »
ma na zglobnoj lampi mi je rasvjeta pa mogu udaljit koliko mi pase pa nece bit zagrijavanja,aj hvala bas cu pogledat malo te zarulje.jos da pitam jesu li skupe te reptil

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 16, 2011, 12:36:17 poslijepodne »
Dugoročno su isplativije. Imaš ih od 30 do 300 kn, a neka srednja klasa za ovo što tebi treba košta oko 40 kn. Upute o postavljanju i trajnosti imaš na svakoj kutiji kao i grafove sa spektrom i namjenu tako da u 5 min u dućanu možeš odabrati ono što ti treba  :up: I zgodno- neće puknuti ili explodirati ako se pošpricaju jer imaju deblji sloj stakla.

Offline enigma1986

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 16, 2011, 13:12:44 poslijepodne »
ok hvala jos da ih nadjem u ovim siromasnim pet shopo+vima u nas :D