Jedini problem sa burmancima je nesvesnost i nesavesnost ljudi za to sta ce da rade kad zmija pristojno poraste! Znaci prostor i brige oko nje. Sve ostalo je strah, predrasuda, preuvelicavanje i tako dalje! Burmanci su jako mirne zmije, mogu da kazem slobodno najmirnije koje sam ja video. Naravno to ne mogu da generaliziram, jer je to ziva materija gde postoji individualnost, tako da ima agresivne jedinke, kao sto ima i agresivni ljudi! Znam nekoliko ljudi kojima je burmanac prva zmija i zadovoljni su snjom i lako se sprave i hendlaju je bez problema. To je zato sto kad prodje vreme od na primer 1,5 god. da burmanac poraste i postane "neko i nesto", taj pocetnik nije vise pocetnik, on zna kako mu zmija bukvalno dise! Zato ja nisam bas pristalica da burmanci nisu za pocetnike, nego naprotiv, a to sto su velike..nije neki faktor da nisu za pocetnike. Drugo je african rock python ili mrezasti piton, slazem se da ove vrste nisu za pocetnike!
To sto ljudi posle izvesnog vremena kad uvide da zmija nije pas ili macka pa da igra preko celog dana i kad uvide da je dostigla vece razmere, pa im je tesko da se brinu oko nje ili nemaju prostor, pustaju ih ili poklanjaju a time prave velike stete i potencijalnu opasnost to je sasvim nesto drugo. Ipak i u ovom slucaju greska je kod coveka, a ne kod ove mirne po naravi zmije!