Kolovoz 08, 2025, 08:08:23 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Vrste m'buna u 80x80 kocki  (Posjeta: 2773 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Vrste m'buna u 80x80 kocki
« Odgovori #25 u: Siječanj 15, 2011, 08:53:25 prijepodne »
Ako se prati naslov teme, onda u tom akvariju Aulonocare nemaju šta tražiti, ipak želje vlasnika su m'bune.E sad budi pametan jer m'bune sačinjavaju 12, po nekima i 13 genusa, koje su neke više , neke manje krcate genusima i gledajuči uopšteno kroz vidik litraže akvarija /384 litara / maltene skoro je to idelana litraža za večinu tih vrsta.M'bune su , i to je nezanemarljiva činjenica jako koloritetne ribe, gdje su i M kao i Ž jako koloritetno obojeni, što dilemu , šta staviti, još povečuje.U osnovici može se odlućiti izmedju lako pribavljivih ili u kontra smjeru raritetnih m'buna ili malavi klasike ilti bit pionir pa pribacviti neke nove vrste.....sve su to dileme ali i izbor, kako god da se odlučimo težak je.
Sad dužina....M'bune su dinamički ciklidi, stalno u pokretu i recimo tome "vrsni" plivači i što je veča dužina akvarija, to je veči užitak posmatrati njih.Medjutim kad sam spomenuo diskuse ili skalare , to su graciozni ciklidi, kojim je to baš idealan akvarij.Medjutim iako je Vedran napisao, da je to več prošao...mislim da griješi....ipak sad se može okušati u uzgoju divljaka /diskusa/ kao i divljih Altuma /skalara / i to jeste jedan veliki izazov i gušt akvaristike.

No kako god da gore naveden opcije zanemarimo, zanimljiv bi bio i praciklid Astatilapia calliptera, jako zanimljiv i mislim da u sadašnjici teško pribavljiv ciklid, iako pre desetak godina njegova nabavka nije bila problem.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
« Odgovori #26 u: Siječanj 15, 2011, 10:34:10 prijepodne »
jer su diskusi statične, pimpljave lopate , a skalari su dosadni ko proljev, eto zato ak vas zanima baš  :devil:

:D ovo je dobro,nikad nisam o njima tako razmišljala,ajde dobro,možda slično :D  ali nisu mi zanimljive baš iz tog razloga što su statične,spore ribe, dok su malavci stalno u pokretu i baš zbog toga su mi interesantni,stalno se nešto dešava u akvariju,naravno o bojama da i ne govorim. ;) :)

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #27 u: Siječanj 15, 2011, 11:00:23 prijepodne »
jer su diskusi statične, pimpljave lopate , a skalari su dosadni ko proljev, eto zato ak vas zanima baš  :devil:

:D ovo je dobro,nikad nisam o njima tako razmišljala,ajde dobro,možda slično :D  ali nisu mi zanimljive baš iz tog razloga što su statične,spore ribe, dok su malavci stalno u pokretu i baš zbog toga su mi interesantni,stalno se nešto dešava u akvariju,naravno o bojama da i ne govorim. ;) :)

:D :D navući će te gnjev južnoamerikanskih ciklidaraaa  :D
p.s.a ja baš ne volim da mi okolo skaču ko mutave i čine nervoznim :P :D :D :D ;)
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #28 u: Siječanj 24, 2011, 02:00:04 prijepodne »
Gledaj akvarij nije idealan, ali definitivno nije ni za baciti!  :D

Ja bi pokusao tj. pokusao sam i u kocki 60x60x60 imam duze vrijeme, nekih godinu dvije, L. chisumulae, M. lanisticola i C. afra "Cobwe" mislim da je to nekih 15-20 riba ako se ne varam.

probaj sa nesto manjim ili "mirnijim" mbunama tipa Labidochromisi, Cynotilapie, Pseudotropheusi...

E a sta kazes na jednog juznoamerikanca Geophagusa steindachnerija ili centroamera Netroplus nematopus?  :D Pitanje je malo za provokaciju, ali i to je opcija. Obje vrlo interesantne i zivahne vrste sa karakterom!