Srpanj 27, 2025, 18:05:17 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Cikliranje i alge  (Posjeta: 1964 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dreamer

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Cikliranje i alge
« u: Siječanj 12, 2011, 01:35:37 prijepodne »
Akvarij mi se ciklira 19 dana ubacene su bakterije za cikliranje, prije dva dana pojavile su mi se na staklu nasuprot filtera zelene alge.
Pretpostavljam da se radi o algama, izgledaju kao vrlo tanka kosa/paucina duzine oko 1 cm koja se njise u ritmu strujanja vode  :roll:

U akvariju jos nemam riba. Od pocetka imam jednu biljku koja se dobro prilagodila i izbacuje mlade listove te 2 biljke koje
su u akvariju od 10 og dana i koje propadaju i svako toliko im ispadne po koji list.
Zanimljivo na biljkama se sada ova paucina alge uopce ne vidi. Alge je zato puno samo na prednjem staklu.

Sto napraviti? Da li sve izbaciti i krenuti iznova ili pokusati nekako ocistiti alge?

Da li izvaditi ove biljke koje propadaju ili ih pustiti pa se mozda oporave?

Hvala

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Cikliranje i alge
« Odgovori #1 u: Siječanj 12, 2011, 01:44:04 prijepodne »
prvo pročitati vodič započetnike, a onda dalje članke u aquascape dijelu portala, alge su normalni dio akvarija i ništa ne počinjati ispočetka. Za početak smanji fotoperiod
« Zadnja izmjena: Siječanj 12, 2011, 01:56:38 prijepodne od Nuclear »

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #2 u: Siječanj 12, 2011, 09:00:21 prijepodne »
alge su normalna pojava,pogotovo tokom cikliranja
procitaj clanak o algama,indentificiraj svoju algu i vidi sto bi mogao biti uzrok te poduzmi nesto da je se rijesis,
sa stakla ju lako mozes sastrugati nekom telefonskom karticom,magnetom za ciscenje stakla i slicno

bilje ti se vjerojatno prilagodjava, tako da ce se ako ima uvjete,kroz neko vrijeme i primiti

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 12, 2011, 12:39:44 poslijepodne »
Koliko dugi ti je fotoperiod i koliko imaš svjetla? Kolika je litraža akvarija? Kakav akvarij misliš slagat i koje ribe u njemu misliš držat?

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 13, 2011, 15:30:22 poslijepodne »
Akvarij 20. dan...Fotoperiod je oko 10 sati, akvarij je od 30 litara rasvjeta je 1 x 11 W PL G23 4600K (zarulja nije nova), podloga je kvarcni pjessak 0,5-1,5 mm i ispod njega JBL Aquabasis

Ideja mi je sloziti mini biljni akvarij ( mozemo li to nazvati aquascape?)  ;) sa pokojom ribicom.

Inace biljka koje je od prvog dana unutra je ok (bacopa caroliana) prilagodila se izbacila je nekoliko novih listica zivi raste   :up:

Ova druga posiljka dosta skupo placenih biljaka (staurogyne sp.) i jos jedna propada trune. U akvariju su od 10.og dana.
Sada je izgubila gotovo svo lisce. Da li to izbaciti van?

Pouka pazite od koga narucujete biljke postom.

I sada jos te alge  :(

Kasnije kad stignem posaljem fotke.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 13, 2011, 16:56:44 poslijepodne »
Biljke ti vjerojatno propadaju zbog slabog svjetla i nedostatka CO2, a ne zbog toga što si naručio od nekoga poštom. Priroda je to, ne možeš imati tek tako loše i bolje biljke. Da je došla loša biljka, vidio bi bio to u startu kad si ih izvadio iz vrečice.

Kod nano akvarija je inaće uobičajeno da je što jače svjetlo bolje, umjesto kod velikih kad se ipak preporuča oprez. Recimo, moj 10 litraš živi sasvim zadovoljno sa 23W štednom iznad sebe.

Ne znam koliko si vodu mjenjao, moguće da ti se nakupilo amonijaka ako nisi mijenjao dovoljno vode. Kod novoformiranih akvarija ja se držim rutine od 50% svaka 3 dana prvih mjesec dana. Možda je previše, ali ako nije velik akvarij nije to neki veliki posao.

Sretno.  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 13, 2011, 17:08:02 poslijepodne »
Thanks na komentaru, bilje je iskreno doslo u losem stanju, smrdilo je i pola listova je u startu otpalo, slike slijede, da je do svjetla onda bi i ona prva biljka propadala a ona raste prilicno dobro.

Nov sam u ovome pa ne znam da li je do lose kvalitete biljaka ili nesto krivo radim?

Vodu sam u 20 dana dodavao 2 puta i to svaki put oko 30-40 %.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 13, 2011, 17:23:11 poslijepodne »
Bacopa bi ti vjerojatno rasla i da joj samo mjesec svjetli, nezahtjevna je to biljka. Staurogyne meni radi problema u akvariju koji ne dobija CO2. Ne raste uopće.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 13, 2011, 17:55:54 poslijepodne »
Staurogyna kad je dosla bila je sva zguzvana smrdila je i vec tada je lisce pola popadalo inace dostava (kazu dostava za 1 dan) im je koma na posti je stajala 5 dana poslana u cetvrtak ujutro a dosla kod mene u ponedjeljak popodne.  Prodavatelj se na mailove uopce ne javlja. 

Danas nakon 10 dana je gotovo bez lisca i truli ne znam da li da je bacim van iz akvarija?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #9 u: Siječanj 13, 2011, 20:28:06 poslijepodne »
Ako gnjili stabljika baci ga, ako je tvrda ostavi, možda se oporavi. Staurogyrne je po meni malo čudljiva biljka, neće, pa trune, neće, pa krene.  Meni je sve stiglo za 1 dan u Zagreb iz Splita, Karlovca, Osijeka, a i moje pošiljke su stizale za jedan dan, osim u BiH.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 13, 2011, 21:48:31 poslijepodne »

Evo slike algi na staklu narasle su na cca 2-3 cm ...

Ova druga slika je Staurogyna ... Ne znam da li je baciti ili zadrzati?  :(

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 14, 2011, 01:55:30 prijepodne »

Staurogynu sam izbacio iz akvarija i stavio u jednu staklenku na prozor ako se odluci ipak oporaviti.

Zna li netko koje su ono alge na staklu i zasto su se pojavile na staklu?

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #12 u: Siječanj 14, 2011, 02:22:50 prijepodne »
Mislim da će ti se teško oporavit biljka u tegli , radije iz te tegle prolij vodu, stavi malo zemlje i zasadi biljku. Na poklopcu napravi par rupica za zrak.
Svaki dan malo pošpricaj vode po biljci.
Teglu stavi na mjesto kraj prozora gdje dobiva puno svijetla ali ne direktno na sunce.
Tako će ti se puno brže oporavit, staurogyne u suhom uzgoju raste jako dobro.

Dali je tvoj akvarij na mjestu gdje dobiva puno dnevne svjetlosti?

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 14, 2011, 11:56:18 prijepodne »
Hvala probati cu to sa Staurogyne posaditi u zemlju inace akvarij je u hodniku i do njega nikada ne dolazi izravno sunce tek nesto danjeg svjetla ali ne puno. Najblizi prozor je cca 5-6 metara od akvarija.

Mislim staviti i novu PL zarulju da li mozda znas sto je bolje za biljke 4000K ili 6500 K (stara originalna zarulja visi-lux je 4300K)

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #14 u: Siječanj 14, 2011, 12:09:26 poslijepodne »
Stavi onu sijalicu koja ti se više sviđa , za zelene biljke je uglavnom bolje stavit 6500k a za crvene 4000,  ali sve ovisi o tvom ukusu.
Akvarij još nije cikliran pa je normalno pokupit koju algu.  ;)
Dobro zabiljen akvarij sa brzorastućim biljem može puno pomoć u startu, ne pretjerivat sa rasvjetom i fotoperiodom također. Odstrani te alge ručno, mijenjaj vodu češće i trebalo bi to doć na svoje.