Srpanj 20, 2025, 22:19:14 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Tvrdoća vode  (Posjeta: 3175 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ferenna007

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
Tvrdoća vode
« u: Siječanj 11, 2011, 21:04:11 poslijepodne »
 Hello ljudi :) ja trebam malu pomoć....dok pregledavam karakteristike riba/bilja itd. uvijek vidim da se (ne)preporučuje tvrda/meka voda...predajem se.. neznam kako saznati kakva mi je voda a ako je loša za to bilje i ribice koje ja imam kako promjeniti tvrdoću,znam da sam glupa što to pitam ali trebam pomoć :nerv:
:a045:
i još nešto vezano za "problem vode", postoje li neke tabletice/ljekovi koje mogu staviti u vodu da poboljšam kakvoću i obogatim je tvarima povoljnim za ribe i rast bilja,i suzbijanje algi...na biljku anubius se nastanila neka tamno zelena gotovo crna alga,kako se tog rješiti a da ne kemijam previše ( za slučaj da to šteti stanovnicima...)
hvala na pomoći unaprijed :)

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
Odg: Tvrdoća vode
« Odgovori #1 u: Siječanj 11, 2011, 21:35:43 poslijepodne »
parametre svoje pipovače možeš dobit kod svojeg distributera mada se nradije nemoj previše opterećivat  tim parametrima.
Zg voda koliko znam dosta tvrda ali isto tako i dobra za uzgoj biljaka što dokazuju i brojni prekrasni biljni akvariji zagrebačkih akvarista.

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 11, 2011, 22:03:30 poslijepodne »
Ja uzimam vodu iz jednog od meni najboljih i najčišćih izvora (100% ta voda,ne uzimam ovu kloriranu) točim vodu sa izvora "Stalnjaka" tako da neznam kakva je voda,jedino što znam je da je jedna od najbolje i najzdravije u Hrvatskoj,da je puna željeza a mnogi govore da je i ljekovita (mit...? )
No uglavnom,voda je savršena,ali neznam kako provjeriti ako je uopće potrebno da vidim kakva je voda zastvarno i dali odgovara svima u aq.
i da nadam se da postoji neka opcija koja nije pretjerano skupa :)
ako netko slučajno zna nešto o toj vodi iz Stalnjaka,o kvaliteti itd. voljela bih da mi se javi :D

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Siječanj 11, 2011, 22:18:57 poslijepodne »
Zg voda koliko znam dosta tvrda ali isto tako i dobra za uzgoj biljaka

kod mene je GH cca 24  a pH 8,5 i svako bilje se u takvoj muči. nemamo svi istu vodu u Zagrebu..

Offline nick08

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #4 u: Siječanj 12, 2011, 06:22:27 prijepodne »
Ja uzimam vodu iz jednog od meni najboljih i najčišćih izvora (100% ta voda,ne uzimam ovu kloriranu) točim vodu sa izvora "Stalnjaka" tako da neznam kakva je voda,jedino što znam je da je jedna od najbolje i najzdravije u Hrvatskoj,da je puna željeza a mnogi govore da je i ljekovita (mit...? )
No uglavnom,voda je savršena,ali neznam kako provjeriti ako je uopće potrebno da vidim kakva je voda zastvarno i dali odgovara svima u aq.
i da nadam se da postoji neka opcija koja nije pretjerano skupa :)
ako netko slučajno zna nešto o toj vodi iz Stalnjaka,o kvaliteti itd. voljela bih da mi se javi :D

Voda sa Stalnjaka (izvor u šumi između Zaprešića i Pojatna) je izrazito mekana - ima vrlo malo kalcij i magnezij što je čini idealnom za kuhanje (ne ostavlja bijele mrlje na suđe), i poznato je da je ta voda vrlo zdrava i za ljudsku konzumaciju. O ljekovitosti ne znam, ali svi mi koji koristimo taj izvor možemo uživati u njemu samo još dok je sadašnji vlasnik te parcele živ. Navodno je njegov sin već izjavio da će se izvor komercijalizirati kada on odlučuje o tome...
Voda ima dosta željeza, što je čini dobrom za bilje, ali zbog manje vrijednosti tvrdoće i 'neutralni' pH (od 6,9 do 7,1) treba nakon nekog vremena dodavati minerale i pojačati tvrdoću vode za neke vrste ribe (guppy, molly, itd.). Osobno kod svvake izmjene vode u akvarijima koristim oko 20% odstajale pipovaće i 80% izvorske vode sa stalnjaka, te relativnu malu dozu FFM i sve ribe su mi zdrave i lijepo napređuju.  Bilje dobiva dnevnu dozu EC, uz dodatak makro i mikro elemente i pola doze Profito svakih 5-6 dana.
 :up:

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 12, 2011, 14:09:56 poslijepodne »
Voda ima dosta željeza, što je čini dobrom za bilje, ali zbog manje vrijednosti tvrdoće i 'neutralni' pH (od 6,9 do 7,1) treba nakon nekog vremena dodavati minerale i pojačati tvrdoću vode za neke vrste ribe (guppy, molly, itd.). Osobno kod svvake izmjene vode u akvarijima koristim oko 20% odstajale pipovaće i 80% izvorske vode sa stalnjaka, te relativnu malu dozu FFM i sve ribe su mi zdrave i lijepo napređuju.  Bilje dobiva dnevnu dozu EC, uz dodatak makro i mikro elemente i pola doze Profito svakih 5-6 dana.
 :up:
Hvala puno,onda ću ja odsada stavljati negdje 80% vode s tog izvora,a ostalo iz pipe..Ja imam i mollyje i guppyje kao što ste nabrojali pa ću tako i postupiti kako ste mi to predočili,hvala opet :)