a cekaj..jel se bojis uvest co2?i ja imam crne neonke,jato micro danio i kozice.
Da.

Previše mi je tu varijabli koje će previše skakati, posebice na malu litražu, a stanovnici su vrlo osjetljivi. Nemam problema s rastom biljaka niti algama pa za sada ne vidim potrebu za CO2, ali za par mjeseci slika možda bude drugačija pa bih sada htjela biti spremna na 3 moguća rješenja- ovisno o situaciji koja će me dočekati.
Većina vas imala je velikih problema s CO2 sustavom a stvarno si ne želim pobiti ribice.
Nije mi bitno da je akvarij lijep, već da su mi ribice i biljke zdrave. CO2 vidim kao nužno ZLO u akvariju ako netko stvarno ima problema s algama, rasvjetom ili podlogom te nedovoljno riba u akvariju koje će hraniti biljke.
Trenutno me ovaj moj manjak bilja najviše davi. Između onog što imam, rotala raste prebrzo, brže od polysperme (?!!), sagitarija stalno pušta runnere, HM ide nebom pod oblake pa ga moram rezati i pušta previše korijenja dok je u visini, a hygrophilia difformis fino izrasta u malo stablašce- samo njeni novi listovi ne izgledaju "difformis" nikako. Tamno su zeleni i nemaju rezova po sebi (?). Anubias mi raste nenormalno brzo- novi rizom s 3 lista u tjedan dana- novi ilstovi su liojepo oblikovani i zeleni a neki stari blijede... Očito ima dovoljno fosfata za njega, a i željeza za rotalu... Neke biljke kao da su mi... ne znam.. mutirale. Imam osjećaj da mi postoji neka biljna neravnoteža u akvariju. Sve ribice su ok, dapače pigmejci se pokušavaju mrijestiti a vidim tu i tamo bebe ghostove.
Prijateljev djed je prije 15 g. imao ogroman akvarij dug 4m, metar visok. Kao podlogu imao je zemlju i treset, preko 50 vrsti ribica s 2 barske kornjače, prašumu bilja, jednom mjesečno mijenjao je 50% vode kuhanjem i punjenje akvarija je trajalo nekoliko dana. Obične žarulje su bile nad tim akvarijem a nad površinom je imao mali ventilator- to je bila sva tehnika.

Nikada nije imao nikakvih problema s tim akvarijem, samo je tu i tamo imao algice. Kak' je to on tada tako mogao, a mi se svi mučimo s EI-jem, posebnim spektrom za bilje, wattima i kajaznamčim...

Vremena se mijenjaju, novosti se saznaju, al' čini mi se da smo mi današnji akvaristi puno toga "zaboravili" pa sada previše pribjegavamo mašineriji. Fali nam drskosti koju su naši stari imali. Ili jednostavno nemamo vremena..?