Kolovoz 07, 2025, 12:04:25 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoc oko gnojenja,bilja...  (Posjeta: 1797 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZeleniMrav

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
Pomoc oko gnojenja,bilja...
« u: Siječanj 06, 2011, 17:57:12 poslijepodne »
Nikako na zelenu granu sa akvarijem i stalno radim pocetnicke greske.
Stalno nesto mjenjam,presadjujem....sad sam reko dosta i ne diram akvarij do daljnjega.
Sve je bilo u redu dok nisam izvadio tepih od HC Cube,ogroman panj i dosta bilja,tada je sve poslo po zlu....od zelene vode,do zelene tockaste,stagniranja bilja....

Akvarij je 54l,rasvjeta 2x24w t5 i 15w t8...t8 se pali u 11.30 do 21.30 a u tom peridu t5 rade 6h(13.30-19.30).
Podloga je zemlja(florabela) a na njoj Seachem flourite black sand.
CO2 iz boce,1-2 mjehurica u sekundi preko atomizera na izlaz filtera.
Akvarij je star nekih 3-4 mj.,sa time da sam stalno nesto mjenjao.
Voda je cini mi se dosta mekana,nemam testova jos.
Filter Eheim Ecco pro 200,vodu mjenjam 1x tjedno nesto manje od polovice....

Bilje:

Helanthium tenellum 4x - raste dosta brzo,zelena tockasta
Alternanthera reineckii '' roseafolia'' 4x - sporo
Elocharis parvula recimo saka bilja - jako sporo
Limnophila aromatica 5x - solidno ali se staro lisce savija prema dole,zelena tockasta
Blyxa japonica 3x - stagnira,lisce se savija prema dole,zelena tockasta,lisce se topi
Cyperus helferi 9x - raste pomalo,zelena tockasta,neko lisce pocelo zutit
Anubias - malo smedje alge
Mahovina - ok
Eriocaulon cinereum 2x - raste solidno,pusta izdanke nove,nema algi...
Pistia stratiotes 10-15x

To je vise manje to.
Zelena tockasta pomalo dobiva bitku i ima je sad vec i po podlozi.
Problem je sta neznam odredit koliko da dodajem gnojiva.
Imam Sachem Flourish + NPK + Fe,dodajem ga jednom tjedno po dozama na uputstvima al mi se cini da je to premalo zbog ovih simptoma koje imam....pogotovo tockasta i dodavanje fosfata.
Neznam ni sta je uzrok da se blyxa i staro lisce aromaticae savija prema dole?!
Zelenu vodu sam rijesio Tetra algorem-om al mi se cini da je voda jos uvijek mutna,mozda se zbog trulog bilja nakotilo nekih bakterija.....drugacije je nek zelena voda....

Od riba imam 5 pandi,5 CRS,5 RCS,2 khulija,2 mala ancistrusa,nesto svrdlastih puzeva....zbog njih i ne gnojim puno jer nisam siguran koliko treba pa da ih ne pobijem il nesto....

Pliz help,cini mi se da akvarij ide prema :wall:
« Zadnja izmjena: Siječanj 06, 2011, 18:00:30 poslijepodne od ZeleniMrav »
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
Odg: Pomoc oko gnojenja,bilja...
« Odgovori #1 u: Siječanj 06, 2011, 18:37:57 poslijepodne »
Ne znam koliko makro dodaješ sa tim npk, možda bi ti bilo bolje da kreneš na diy gnojiva i doziraš po EI , bar bi znao koliko čega dodaješ.
Zelena točkasta i sporiji rast ovako na prvu asociraju na fosfate i/ili co2.

Možeš probat udvostručit ili utrostručit doziranje tog gnojiva šta imaš a za svaki slučaj radiš malo češće izmjene vode.
Istodobno pokušaj pojačat co2 ako možeš

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Siječanj 06, 2011, 19:59:42 poslijepodne »
puno je to svjetla...
šta kaže drop checker?
pređi na diy makroelemente

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Siječanj 06, 2011, 20:26:07 poslijepodne »
Sve je bilo u redu dok nisam izvadio tepih od HC Cube,ogroman panj i dosta bilja,tada je sve poslo po zlu....od zelene vode,do zelene tockaste,stagniranja bilja....

ćini mi se da je tu greška, još pogotovo ako nisi smanjio unos gnojiva i smanjio rasvjetu, alge imaju za papt ko u priči, a nema što potrošit višak koji ubacuješ (mislim na bilje)..
ja bi smanjio intenzitet svjetla i prilagodio gnojenje biljnoj masi koju trenutno imaš, odnosno, smanjio bih količinu gnoijenja..

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 06, 2011, 20:49:42 poslijepodne »
Ne znam koliko makro dodaješ sa tim npk, možda bi ti bilo bolje da kreneš na diy gnojiva i doziraš po EI , bar bi znao koliko čega dodaješ.
Zelena točkasta i sporiji rast ovako na prvu asociraju na fosfate i/ili co2.
Možeš probat udvostručit ili utrostručit doziranje tog gnojiva šta imaš a za svaki slučaj radiš malo češće izmjene vode.
Istodobno pokušaj pojačat co2 ako možeš

puno je to svjetla...
šta kaže drop checker?
pređi na diy makroelemente

CO2 mi se cini nije problem,ide ga dosta,preko atomizera i ispuha filtera...dc je zut stalno....jedino mozda sta je ispuh tako postavljen da dosta mreska povrsinu vode....mada mislim da se co2 prije otopi...
Neznam ni ja koliko dodajem,malo,nemam testove,sve ide nekak polako a ja sam sklon pretjerivanju pa me strah za zivine.....
Problem je nastao nakon zelene vode....a i sad je malo mutna,cini mi se sad kao bacteria bloom zbog lisca koje se topi...neznam stvarno.
Ukratko: izvadio tepih cube,veliki panj,dosta bilja,izvadio brdo zemlje,pojavila se zelena voda,tretirao Tetra algoremom,voda bistra,promjenio vatu u filteru jer je bila zelena i promjenio dosta vode(tu sam cak mislim ponovo pokrenuo cikliranje sa svim tim pranjem i vadjenjem stvari iz akvarija)....bilje pocelo stagnirat,tope se i savijaju neki listovi,zelena tockasta podivljala....opet malo mutna voda....sve sam zakomplicirao maksimalno!Dobar izgovor za prelazak na veci akvarij :roll:

ćini mi se da je tu greška, još pogotovo ako nisi smanjio unos gnojiva i smanjio rasvjetu, alge imaju za papt ko u priči, a nema što potrošit višak koji ubacuješ (mislim na bilje)..
ja bi smanjio intenzitet svjetla i prilagodio gnojenje biljnoj masi koju trenutno imaš, odnosno, smanjio bih količinu gnoijenja..

Hm,mislio sam da gnojim premalo....ali da,povadio sam dosta potrosaca a svijetlo i gnojenje ostalo isto.
Muci me to za zelenu tockastu sta nastaje radi premalo fosfata.....
Trebalo bi sve nekak resetirat i krenut iz pocetka.....mislim da necu nista rijesit....

20l vanila

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Siječanj 06, 2011, 20:53:49 poslijepodne »
ajde nemoj sad odustat, sve je ok dok je bez algi, ali problem je tu i pokušaj ga riješit  ;)
sjeti se početka, gdje si isto kurio sa rasvjetom i gdje ti se isto pojavljivala zelena točkasta, al problem je bio u prevelikoj količini svijetla, a premalo biljne mase, pokušaj sa time doskočit problemu..
kod mene u nano je sve u bilju, i sve sami potrošači, pa reduciram fosfate na 3 ppma tjedno i nema algi..ali pazim na svijetlo, pokušaj nemaš što izgubit i ne se predavat bez borbe  :up:

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 06, 2011, 21:15:32 poslijepodne »
Da,pokusat cu onda prvo smanjit rasvjetu....gnojit jednom tjedno...mozda dodat jos bilja...
Mislim da cu kupit po4,no3 i kh/gh testove,bar da vidim malo parametre.

Radim pocetnicke greske,pogotovo sta ne poznajem bilje pa toliko toga mjenjam,isprobavam...pa je tu jos zemlja kao podloga,przi rasvjeta,gnojiva ima-nema...
Imas kakvu ideju za mutnu vodu?

20l vanila