Pošto sam ja pravi JUWELoljubac ,imao sam panoramu 100,sad imam dva RIO 400,Delta 80 i rekord 60,dozvolite mi par reči o tim akvarijima,kako bih znali šta imate.
Nije to nikakva reklama,negoli su samo moja zapažanja.
E pa da krenemo:
JUWEL akvariji su pojam kvalitete i kod mene jeste bio to presudan čin,kad sam sebi birao prvi akvarij.Pod kvalitetu ja mislim na odličnu izradu,lepog,možda čak kod RIA nit nekog ekstravagantnog izgleda,te dobru poprodajnu službu.
Sad sam akvarij jeste lepljen crnim silikonom,a to iz prostog razloga ,da se alge ne uvuku u taj silikon i tako ga naprave labavim,što je kat tad slučaj kod akvarija ,koji je lepljen bezbojnim silikonom.
Prva stvar koja mi je pala u oči jeste : Aquarium pass,što priča,da je taj akvarij original Juwel,to je jako bitno.Pošto su Juwel akvariji na tržištu jako dobro prihvačeni,kat tad se možće nači i falsifikat,koji obično nemaju tog certifikata i kasnije,kad nam šta treba ,nema ništa od toga.Da budem precizniji,mnogi kupuju original Juwel poklopce,stvae to na staklo i eto ti "Juwel"
I naravno kod nas je 1 godina garancije na Juwel akvarij,što je samo znak,da je to stvarno kvalitetan proizvod koji je vredan svoje cene.
Kad se Juwel akvarij stavi na postolje,ne sme biti ništa,nit stiropora,novina ili šta ti ja znam čega izmedju podloge i akvarija,jer Juwel akvariji več imaju fabričko uradjene lajsne,koje su sasvim dovoljne
Što se tiče poklopca,poklopac jeste uradjen jako prosto,što nam puno olakšava rukovodenje sa akvarijem.
Nosači lampa su fleksibilni,pa ih mi možemo micati gore ,dole po akvariju,pa i na taj način dobijemo još više prostora,kad nešto radimo u akvariju.
Filter jeste jako dobar,i jeste višegodišnji rad Juwelovih stručnjaka i kao takav nema sebi jednakog,pa ga mnoge firme opet više manje uspešno kopiraju.U kutiji od filtera nalazi se i grijač,koji moram,da reknem ,da je vrlo precizan i naravno od modela akvarija i crpka,koja ima protok od 400 -1500 l vode,što se vidi,da je neki protok 4 puta zapremine akvarija i to je sasvim dovoljno.Sam filter medij se satoji iz plavih grubih i finih spužva,koje se može lagano izvaditi pomoči neke šipke,koja je priložena u filteru.Naravno,da ,kad se čisti te medija,da se ih čisti pola,kako ne bih uništili svu kulturu nitrofikacionih bakterija.
No dobro je rešenje i znak za maksimalnu količinu vode u akvariju.
Dodatna oprema jeste jako raznolika:
[list=1]
crna reliefna pozadina
odsjevniki iznad sijalica
CO2 reaktor[/list]
Sad šta poručiti,ako se odlučite za biljni akvarij,naravno CO2 reaktor i u svakom slučaju odsjevniki iznad sijalica.
Ako budete se pak odlučili i za pozadinu,onda vam savetujem,da uvek koristite original Juwel silikon.
Mane ima i njih,recimo obavezno promeniti original Juwel sijalice,jer ne vrede baš puno.
Ja sam recimo imao probleme,sa poklopcem,kad mi se odlomiomali nosačič,pa ga srećom našao i priljepio.Drugo što nije baš in,jeste plastički poklopac,koji voli ,da se zaprlja,a na spojevima naloži se kamenac,pa to treba baš fino čistiti,ja si tu pomažem sa sirćetom.
I recimo kod delte crkle mi sijalice,pa sam morao zameniti čitav taj deo,što je opet neki trošak.
Savet pošto se to meni desilo,ja savetujem,svima koji poseduju RIO 300 ili RIO 400 da stave dodatnu lajsnu,kako bih još više učvrstili gornju stranu akvarija.Original su dve,a meni je jednom jedna pukla,pa sam onda brzo reagirao i izlio vodu,pa nalepio lajsnu,i još dodatnu stavio na drugi RIO i sad sam miran.E to mi je bila jedna velika crna fleka ,inače na kvalitetnim akvarijima Juwel,a bio sam jedan retkih kome se to dogodilo.
Mogu na kraju samo još da reknem,da kod nas po pitanju rezervnih delova nema nikakvog problema,da su crpek jako tihe,da mi radu ko švajcarski sat,i često rečem sam sebi:Juwel,stvarno su dobri akvariji i ko ima mesto i nar