Srpanj 18, 2025, 22:12:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pitanje o EasyCarbu...  (Posjeta: 1947 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alen051

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
pitanje o EasyCarbu...
« u: Prosinac 30, 2010, 19:42:22 poslijepodne »
Jedno teoretsko pitanje prije nego krenem sa praktičnim pitanjima... Što se događa ako se pretjera (ili malo pretjeruje kroz neko vremensko razdoblje) sa dodavanjem EC-a? Govorim o količini od cca 2mm na 75l dnevno! U kombinaciji sa 7-8 ml ProFito-a tjedno. I DIY CO2 preko Nutrafinovog dozatora i ljestvi. 

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
Odg: pitanje o EasyCarbu...
« Odgovori #1 u: Prosinac 31, 2010, 08:39:49 prijepodne »
ribe plivaju leđno :D
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #2 u: Prosinac 31, 2010, 10:52:55 prijepodne »
 :D :D :D :D :D DA bas to plivaju leđno  :D :D :D :D :D :D
Ma nemoj pretjerivat zasto bi uopce pretjerivao kolko ja znam na 50L ide 1 ml dnevno ili je to FFM pa ti stavljaj ako je tako 1.5ml ili 1.2  :up:

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #3 u: Prosinac 31, 2010, 11:32:55 prijepodne »
Pravi overdose EC-a (5-6 ili više puta normalna doza) u kratkom vremenu doslovno sprži ribama škrge i peraje. Ali 2 ml na 75 litara nije overdose ako je akvarij dosta popunjen s biljkama. Samo kad uvučeš tih 2 ml u špricu uvuci još vode do kraja pa tak razrijeđeno špricaj u akvarij.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 01, 2011, 09:35:59 prijepodne »
Dragi moji!

Ovu temu sam otvorio i postavio pitanje kako bi od nekog iskusnijeg i pametnijeg dobio savjet i pomoć pri rješavanju problema, a ne da dobivam odgovore tipa "ribe plivaju leđno". Mene su učili da ako nemam ništa pametno za reći, bolje šutim! Imam ozbiljan problem i ovdje sam se nadao ozbiljnom pristupu istome, a ne humoru. Za one koji imaju smisla za humor postoji tema koja se zove "Vicevi, razonode, šale!! :)" https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=36906.0
Svaka čast izuzecima, ali povremeno mi se čini da je ovaj forum postao sprdnja!

@wickerman999: Hvala ti na odgovoru! Nisam mislio na toliki overdose od (5-6 ili više puta), zadjih 20tak dana dodajem oko 2ml, ili malo manje, na 75l. I nakon godine dana idile, počele su mi se masovno pojavljivat alge!!!!! I lud sam!!!! Dvije stvari koje sam "promijenio" u posljednjih 20tak dana su dodavanje EC-a (koji sam do sada dodavao kad bi se sjetio, tjedno možda 2-3 ml) i promjena lampi (stavio sam novih 2x 18w jer su stare već dale svoje). Znači ništa dugo nisam mijenjao, i jedna od te dvije stvari mora biti krivac!

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #5 u: Siječanj 01, 2011, 11:58:18 prijepodne »
Pozz,
Mogao bi EC biti problem ako usput još gnojiš

EC sadrži (citiram iz jednog kataloga):
Contains chelated iron and potassium essential for lush green leaves.

(nisam siguran u ovo jer ga nisam nikada koristio niti imao u ruci)

...a to da ribe leđno plivaju ako pretjeraš je činjenica  ;)

Ne kontam kako si došao do utiska "sprdnje"; pa dobio si odgovor na pitanje, a to što je neko iznjeo činjenicu na malo "jokerski" način, daje dušu forumu i čini ga zanimljivijim... pa druže se ljudi, i hvala bogu šale se tu i tamo   ;)  ...uglavnom, koliko vidim nije niko ništa krivo napisao. (osim mene... precrtano)

...jesi neki ozbiljan tip  :P ...

===========================
Druga stvar koja mi pada napamet je da ti je substrat star godinu dana kako si rekao, i sa vremenom se istrošio; a ti si stavio nove lampe...

Dakle osobni feeling mi govori da biš trebao pojačati gnojenje pošto si dobio par lumena više svijetla a hranjivost podloge se sa vremenom smanjila.  

Pozdrav i sve najbolje
« Zadnja izmjena: Siječanj 01, 2011, 12:21:01 poslijepodne od gstaraz »

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Siječanj 01, 2011, 12:14:10 poslijepodne »
Pozz,
Mogao bi EC biti problem ako usput još gnojiš

EC sadrži (citiram iz jednog kataloga):
Contains chelated iron and potassium essential for lush green leaves.
(nisam siguran u ovo jer ga nisam nikada koristio niti imao u ruci)

...a to da ribe leđno plivaju ako pretjeraš je činjenica  ;)

Ne kontam kako si došao do utiska "sprdnje"; pa dobio si odgovor na pitanje, a to što je neko iznjeo činjenicu na malo "jokerski" način, daje dušu forumu i čini ga zanimljivijim... pa druže se ljudi, i hvala bogu šale se tu i tamo   ;)  ...uglavnom, koliko vidim nije niko ništa krivo napisao.

...jesi neki ozbiljan tip  :P ...

===========================
Druga stvar koja mi pada napamet je da ti je substrat star godinu dana kako si rekao, i sa vremenom se istrošio; a ti si stavio nove lampe...

Dakle osobni feeling mi govori da biš trebao pojačati gnojenje pošto si dobio par lumena više svijetla a hranjivost podloge se sa vremenom smanjila. 

Pozdrav i sve najbolje
koga to citiraš?
EC ne sadrži mikro i makroelemente, gdje si to našao? možda misliš na profito?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #7 u: Siječanj 01, 2011, 12:18:14 poslijepodne »
joj da !  gledaam jedno a pišem drugo  :-[    http://www.aquatics-online.co.uk/catalogue/aquarium-plant-formulations-general-liquid.asp
...još vidim duplo  :D

Zanemari što sam napisao o EC ! ...ustvari editirat ću...
Thanks!

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Siječanj 01, 2011, 12:47:47 poslijepodne »
opet cugaš previše  :D
ipak je doček bio jučer... ;)

što se tiče algi, lampe su krivac. ako su stare bile u uporabi koju godinu sad si dobio 50% jaču svjetlost

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 01, 2011, 17:55:19 poslijepodne »
Hvala na "ozbiljnim" odgovorima.  :)

Ma nemojte me krivo shvatiti, nisam ja uvijek neki "ozbiljan tip", ali ozbiljan sam kad sam u velikim problemima; kad se šalimo se šalimo i sprdnja je super, ali kad pokušavam ozbiljno riješiti problem onda mi baš nije do sprdnje. Ali i ja sam kriv vjerojatno jer nisam naveo da me ne zanima kakav utjecaj ima EC na ribe nego na biljke i alge!

I ja sam pomislio da je problem u lampama jer i na oko svjetle dosta jače nego ove stare koje su otišle u mirovinu. Tako da sam jednu privremeno isključio i ostavio samo jednu da gori. Zadnji put sam imao problema sa algama negdje prije godine dana ali od onda ništa, sve super, sve idealno, niti "a" od algi! Zato sam popizdio zadnjih par dana.

Što se hranjive podloge, substrata tiče i to bi mogao biti djelomičan problem, iako biljke jako lijepo napreduju. Vjerujem da ne bi toliko bujale da im nečega fali. Što se gnojenja tiče, gnojim sa 7-8ml ProFito-a tjedno. Mislite da bi trebao još nešto dodati?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #10 u: Siječanj 01, 2011, 19:25:12 poslijepodne »
 :D frka a ?...
============
Količina gnojiva koja ti treba je proporcijonalna sa količinom svjetla, CO2, bogatstvom podloge i brojem riba

Od svega toga možeš pretjerati:
- sa CO2 ---> bez večih poslijedica
- sa količinom riba ---> tad moraš smanjiti gnojenje
- sa Količinom svijetla ----> tad moraš povečati CO2 i gnojivo
- sa pre bogatom podlogom ---> tad smanjuješ gnojivo ili povečavaš izmjene vode

Što se stare (polu istrošene) podloge tiče, tu je problem malo kompleksniji:
- Uzmi za primjer da počinješ sa podlogom koja ima jednake količine svih elemenata (N-P-K-Micro)
i da imaš biljku koja npr. troši 50% više P nego svih ostalih elemenata.
Nakon nekog vremena će se desiti da če ti ostati podloga sa dovoljnom količinom svih elemenata osim P kojeg je biljka potrošila.
Znači, dobiješ dizbalans koj će dovesti do pojave alga ili nekog drugog problema ukoliko ne dodaš istrošeni element preko vodenog stupa ili nekako drukčije.
...još ako pojačaš svijetlo u tom slučaju (istrošene podloge), dizbalans če biti sve veči sa sve manje vremena za reagirati. (što se ja mislim kod tebe desilo).
- Dok si imao slabije svijetlo, nedostatak X elementa se koliko toliko uspijevao kompenzirati preko riblje hrane i gnojenjem vodenog stupa, ali sada (sa više svijetla) je to došlo do izražaja.

Na tebi je sada vidjeti na biljkama o kojem se elementu radi i intervenirati nekako, a tek onda možeš pojačati svijetlo,

U hidrokulturi se taj sistem (pretjerano povečanje svjetla) često koristi da bi se pronašla slaba karika u gnojivu koja je u normalnim uvjetima teško vidljiva.

(Ovo ja mislim da ne vrijedi ako koristiš EI metodu)

Naravno, može biti još i milion i jedna druga stvar...

npr. neka imaš neku biljku koja treba High Light :
dok je bilo slabije svijetlo ona je trošila male količine gnojiva u odnosu na sadašnju situaciju di si joj dao idealnu količinu svjetla pa je odjednom počela sisat ko luda...

itd...

Cheers