Srpanj 22, 2025, 10:29:05 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Neonske cijevi 39w molim savjet  (Posjeta: 2984 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline neznalica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • http://www.google.com
Neonske cijevi 39w molim savjet
« u: Prosinac 30, 2010, 02:23:13 prijepodne »
Imam rasvjetu 4x39w u akvariju imam samo mekane koralje i jednu anemonu koja konstantno gubi boju..
S obzirom da su mi svi parametri vode dobri pretpostavljam da je problem u rasvjeti.
Dali mi netko moze napisati koje neonke bi mi preporucio, nije mi toliko bitna cijena, htio bih dobiti kvalitetean spektar rasvijete..

Hvala..

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Neonske cijevi 39w molim savjet
« Odgovori #1 u: Prosinac 30, 2010, 02:38:47 prijepodne »
To je manje važno, bitna je sama rasvjeta - konzola. Prvo nam opiši nju ili daj sliku od ispod gdje su lampe pa ćemo dati savjete. Iako i to je upitno oko parametara dali su točno izmjereni i s čime si mjerio?

Offline neznalica

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 30, 2010, 09:15:04 prijepodne »
Bok Renta...
Dakle ti svi koralji i anemona su bili u onom malom akvariju kojeg sam kupio od tebe prije caa godinu dana.
Od neonki sam koristio sylvani-inu plavu i bijelu neonku za morski akvarij..
Svim koraljima je to odgovaralo i lijepo su napredovali osim anemone koja konstantno gubi boju..
Prije par dana sam kupio veći akvarij 180L i polovnu Haqos rasvjetu 4x39w sa originalnim neonkama, i sada me zanima koje neonke bi mi preporučili da stavim u rasvjetu?

Pozz..

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #3 u: Prosinac 30, 2010, 10:27:02 prijepodne »
Kao što je i Renta rekao, najvjerovatnije je problem u parametrima, a ne rasvjeti.
A preporuka za lampe...po meni, mogu bilo koje, samo da ih je dovoljan broj i kvalitetni reflektori nad njima. Kod mene se samo Sylvania Aquastar i Coralstar i to naravno, radi niske cijene jer ipak trebam mijenjati 10 lampi godišnje.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #4 u: Prosinac 30, 2010, 12:39:17 poslijepodne »
Ako želiš najbolje lampe nama dostupne su ATI, KZ, Narva.. mada kako smo ti rekli nije do samih neonki. Više u parametrima, mada i ta rasvjeta koju imaš je bagatelna a znaš da kad nešto jeftino platiš ne možeš puno očekivati.

Rekao si da ti novac nije problem pa ako nije postoji rasvjeta kod koje nema greške, to je Reflekta, ATI, Giesemann, neke američke rasvjete...i tak. Sve dok štediš na rasvjeti takvi su ti rezultati.. No, osnovno je a to spominje i Grof da svaka neonka (bilo koje firme, može i kineske Hopar i Haqos) mora imati pojedinačni reflektor. Sve ostalo je iako povoljno ipak polovično rješenje.

Kak to Lucifer zna reć.....nemoš proć lišo. :D ;)
« Zadnja izmjena: Prosinac 30, 2010, 12:44:51 poslijepodne od Renta »

Offline neznalica

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 30, 2010, 12:56:53 poslijepodne »
Kužim sve, ovo sam sve nekako dosta brzo posložio... Plan je kupiti neku kvalitetniju lampu u skorije vrijeme..
Mislim da će za sada biti sasvim ok da stavim sylvania neonke dok ne kupim nešto kvalitetnije...

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #6 u: Prosinac 30, 2010, 13:00:56 poslijepodne »

Mislim da će za sada biti sasvim ok da stavim sylvania neonke dok ne kupim nešto kvalitetnije...

Bit će ti i više nego OK!!!
Samo ti pripazi na ostale segmente koje jedan morski akvarij mora imati : Strujanje mora, STABILNE parametre itd.

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #7 u: Prosinac 30, 2010, 22:09:28 poslijepodne »
Mekim koraljima je dosta 4 lampe ali anemone vole puuno svijetla. Laički rečeno 6 lampi minimum, naravno sa reflektorima.
Ako su prijašnje lampe bile stare i promijeniš sve odjednom na nove lampe nekim se to organizmima neće svidjeti te može doči do odbacivanja zooksantela koje ih hrane putem svijetla. Organizam gladuje i može odumrijeti ako se u međuvremenu ne oporavi od šoka.

Offline neznalica

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 04, 2011, 00:26:26 prijepodne »
Danas sam bio u kupovini lampi i naravno da su stvari krenule po zlu..
Imao sam plan kupiti dvije sylvania aquastar i dvije coralstar. Po prirodi sam nestrpljiv pa je tako bilo i danas...
Dućan je zatvoren par dana zbog inventure.. Tako sam se uputio do jednog drugog dućana i naravno našao sasvim druge lampe od planiranih, dakle kupio sam: ati aquablue plus, ati actinic i arcadia marine white 14000kelvina..
Kada sam te tri lampe na montirao u rasvjetu i ostavio jednu haqos plavu spektar svjetla je bio skroz rozi i to mi se nije svidjelo, pa sam odlučio otići do dućana i zamijeniti ati actinic za neku tamnije plavu lampu, nešto tipa sylvania coralstar.
Nisu imali nista slično te sam odabrao lampu Hagen marine glo.
Dakle trenutno u rasvjeti imam: ati aquablue plus, arcadia marine white 14000 kelvina, hagen marine glo i haqosplavu lampu.
Boja akvarija mi sada odgovara, svjetlo je zaista jako, ali me zanima vaše mišljenje, dali bi bilo bolje da umjesto haqos lampe stavim jednu sylvania coralstar? A druga opcija je da u rasvjetu stavim dvije sylvania coralstar, ati aquablue plus i arcadia marine white 14000 kelvina. Kao sto rekoh u akvariju imam samo mekane koralje i anemonu koja gubi bojicu..

« Zadnja izmjena: Siječanj 04, 2011, 09:20:28 prijepodne od neznalica »

Offline kufalo

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 59
« Odgovori #9 u: Veljača 22, 2011, 14:39:09 poslijepodne »
zanima me kako ti je anemona jeli bolje sada od kad si promenio svetlo ili ?