Evo još jedan mali DIY naputako vrlo jednostavnom CO2 sistemu.
S obzirom da ja imam jedan poveći tank s puno bilja kojemu želim pružiti najbolje uvjete za rast, potrebnomi je, uz svjetlo, tekuće gnjojivoi jakopunoCO2. Ja sam naravno kao i većina akvarista napravio kvasac sistem s bocama od 1.5 litre i malom 0.5 Lit bocom (sabirnicom), ALI problem je u tome što meni nije dovoljna 1 boca, ni dvije, pa ni tri, nego pet boca od 1.5 lit!!!!
Kad se svi ti čepovi bocan spoje dobije se ovo:

Kodvećeg broja boca jeveliki problem silikoniranja i spajanja svih tih boca, zatim je potrebno jako puno vremena da bi se napravila smjesa kvasca i šećera jer se treba puniti i mješati svaka boca posebno (ja lijen

)...Sve sam to pretrpio, ali s obzirom na te silne spojeve i silikonizirane čepove redovito jedan počne puštati i CO2 sistem prestane šljakati

Ljut i isfrustriran, krenuo sam u Pevec po bolje riješenje i nakon jednosatne potrage, našao sam ga!!! PRESSURE SPRAYER, tj. plastična bocapod pritiskomkoja se koristi za zaljevanje vrtova...

Idealna stvar za sve koji trebaju veću količinu CO2 od samo jedne 1.5 lit boce koja je ionako dostatna za jedva stolitarski tank, ali i za one (kao što sam ja) koje silikon jako frustrira!!! S obzirom da su u ponudi boce od 5, 8 i 10 litara može se izabrati koristiti za sve tankove. Ja sam si uzeo onu od 8 litara što mi je taman
Postupak rada je vrlo jednostavan: iz boce (pressure sprayer) se maknu svi nepotrebni dijelovi(prskalica i prozirno crijevo unutar boce)i zatim se crijevo iz tzv. prskalice (pressure sprayer)spoji s bocom od 0.5 lit, a iz te 0.5 lit. boce CO2 odlazi u akvarij...

0.5 litarsku bocu naravnotreba zasilikonizirati, kao i dosad i tu smo sa silikonom završili

Sve je uredno, bez puno spojeva, lijepo izgleda, jedna smjesa se napravi, jednom se sve to promučka i CO2 počinje šljakati jako brzo...količina vode koja se stavlja u bocu se ne treba serazlikovat od količine koja se stavljala u klasične boce...
Što se tiće cijene...ja bih rekao vrlo povoljno. Ova boca pod pritiskom od 8 lit u Pevecu košta 79 kn, a ova od 5 lit je još jeftinija, tako da su to svi potrebni troškovi (osim boce od 0.5 koju kupite na blagajni da utažite žeđ

)
Ja sam prezadovoljan s ovim tako da su tradicionalne 1.5 lit boce postale prošlost i sad izgledaju ovako