Kolovoz 16, 2025, 13:15:19 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Reflektor za biljni akvarij  (Posjeta: 4388 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Kruno

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Reflektor za biljni akvarij
« u: Prosinac 28, 2010, 11:44:00 prijepodne »
Dobar dan,
Imam biljni akvarij 54L.Sve više čitam o reflektorima,po forumu ovdje a i po ostalim stranicama,pa mi se i sve više čini da si ih moram nabaviti.Prva zamisao mi je bila napraviti DIY ali sam previše ljen-nedami se,.pa sam si ih odlučio kupiti.Googlao sam i Juwelovi reflektori mi se čine sasvim ok,a i vidio sam da su dosta rasprostranjeni po pet dućanima.Prije nego što ih kupim zanima me jer se dobiju sa pakovanjem i neki držači da mogu samu tu"cijev" U profila zakvačiti za oklopac?(mislim na onu cijev u kojoj je neonka.).A,kada smo već kod neonke zanima još sljedeće-kada ja zakvačim držač za neonku za poklopac,neonku naravno stavim na one štipaljke,e i zanima me na šta ja onda spojim neonku?lijep Pozdrav.

Offline selce

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
Odg: Reflektor za biljni akvarij
« Odgovori #1 u: Prosinac 28, 2010, 11:50:20 prijepodne »
U Juwelovim reflektorima dobiješ i nosače za t5 i t8 tako da nemaš brige :up:
a ovo drugo te ne kužim :question: neonku spajaš na prigušnicu!

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 28, 2010, 12:32:05 poslijepodne »
U Juwelovim reflektorima dobiješ i nosače za t5 i t8 tako da nemaš brige :up:
a ovo drugo te ne kužim :question: neonku spajaš na prigušnicu!
Hvala na brzom odgovoru.to me brinulo,jer nisam znao kada kupim reflektor jer dobijem oba dva nosača(i T5 i T8) ili samo jedan.A li evo Ti si mi pojasnio.hvala.
a ovo drugo,upravo to nisam znao-jer se spaja na prigušnicu ili se dobije,a sad kako da neonku spojim na prigušnicu,gledao sam na internetu  ali nisam skužio sam spoj neonke i prigušnice?  zanima me dali sa reflektorom dobijem i neonku?
dali neonku od npr. 30 W mogu spojiti na prigušnicu od 40 W.Svakako bi uzeo elektronsku,jer s magnetskim mi se neda igrat sa starterima.Pošto ih moram mijenjat pri promjeni neonke.
« Zadnja izmjena: Prosinac 28, 2010, 12:52:51 poslijepodne od H&S »

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Prosinac 28, 2010, 12:38:51 poslijepodne »
Juwel reflektori su preskupi. Obični komad lima 100kn. Ima upola jeftinije u Kalistu u ZG, bar koliko sam čuo.

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #4 u: Prosinac 28, 2010, 13:04:45 poslijepodne »
Juwel reflektori su preskupi. Obični komad lima 100kn. Ima upola jeftinije u Kalistu u ZG, bar koliko sam čuo.

45 kn/m  sam ja platio reflektore u Kalistu. Ima raznih veličina i oblika.  Prodaju i nosače za lampe i grla.. Mislim da se ne isplati kupovati u petshopu

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 28, 2010, 14:00:42 poslijepodne »

45 kn/m  sam ja platio reflektore u Kalistu. Ima raznih veličina i oblika.  Prodaju i nosače za lampe i grla.. Mislim da se ne isplati kupovati u petshopu

kakve nosače za grla ?kako spajam neonku na elektronsku prigušnicu?
Ako sam dobro shvatio imaju i nosače za držač neonke?

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 28, 2010, 14:41:43 poslijepodne »

Objasnit će ti u trgavini kako da spojiš neonke na prigušnicu.

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 28, 2010, 15:15:58 poslijepodne »
 zanima me dali sa  juwelovim reflektorom dobijem i neonku?
dali neonku od npr. 30 W mogu spojiti na prigušnicu od 40 W ili wataža mora biti ista?

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 28, 2010, 15:18:37 poslijepodne »

Objasnit će ti u trgavini kako da spojiš neonke na prigušnicu.
Hmmm,ako je tako u redu,no mislio sam da mi  neko možda to malo približi jer kako u pet shopu govore da se kornjače smiju držati u plastičnoj posudi s palmom(laž),bojo sam se da mi tako za rasvjetu nekaj ne slažu da ne bude buuum.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #9 u: Prosinac 28, 2010, 15:46:46 poslijepodne »
ako kupuješ juwelov reflektor - pripazi. u pet shopu prodaju "stare" sa T8 držačima i "nove" u čijem su pakovanju i T8 i T5 držači. reflektori su samo lim, ne idu lampe s njima, trebaš imati i poklopac s lampama.

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 28, 2010, 15:49:00 poslijepodne »
reflektori su samo lim, ne idu lampe s njima, trebaš imati i poklopac s lampama.
A,kad bi ja kupio reflektor jel bi smio kupiti običnu neonku i staviti u reflektor?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 28, 2010, 15:54:14 poslijepodne »
pa naravno, samo ne ide neonka u reflektor nego se reflektor prikvači na neonku.

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 28, 2010, 16:23:47 poslijepodne »
pa naravno, samo ne ide neonka u reflektor nego se reflektor prikvači na neonku.
joj,da jesam smotan...
a jel dobim u pakovanju neke priljepke da zakvačim reflektor  za poklopac?
Vidim da puno znaš o rasvjeti,pa bih te pitao jer znaš možda kako da neonku iz reflektora spojim na elektronsku prigušnicu :) jel wataža u neonki i u prigušnici mora bit ista?puno hvala i lijep pozdrav

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 28, 2010, 18:37:54 poslijepodne »
Kod juwela ne dobiješ nikakve priljepke za poklopac, samo kvačice za staviti reflektor na lampu. Lampa tj. fluo cijev je sa svake strane utaknuta u grlo a grlo - po mogućnosti vodotijesno, je pričvršćeno za poklopac. Onda, imaš po dućanima Hagen-ov kit za neonke, koji se sastoji od grla i prigušnice, može biti da on ima neki sistem za pričvrščivanje za poklopac, ali on je vrlo skup pa me nije zanimao. Nisam stručnjak za neonke, ali imaš dosta postova od ljudi koji su radili poklopce.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 28, 2010, 18:46:40 poslijepodne »
Ne. Reflektor ne dobiješ s neonkom. Posebno se kupuje.

Reflektor ti je običan komad sjajnog lima, ništa fensi... Dobiš kukice, prikvačiš ga za neonku i on stoji. Ne treba nikakva dodatna oprema  :up:

Omjer W prigušnice i neonke je najbolje da je što bliži, ili nešto sitno viši u korist prigušnice...  :up:

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 28, 2010, 19:05:36 poslijepodne »
Kod juwela ne dobiješ nikakve priljepke za poklopac, samo kvačice za staviti reflektor na lampu. Lampa tj. fluo cijev je sa svake strane utaknuta u grlo a grlo - po mogućnosti vodotijesno, je pričvršćeno za poklopac. 

Ja ću si kupit Juwelov reflektor-Juwel mi se čini boljim i jeftinijim.Kolko sam shvatio u paketu ne dobijem grla-to sam kupim?
I onda,kada stavim reflektor na lampu s kvačicama,kupim vodotijesno grlo i u to grlo stavim neonku i sve to skupa s pomoću grla pričvrstim za poklopac.A,što s strujom,kako ona ide?sory kaj sam dosadan

Offline selce

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Prosinac 28, 2010, 19:53:12 poslijepodne »
[Ja ću si kupit Juwelov reflektor-Juwel mi se čini boljim i jeftinijim.Kolko sam shvatio u paketu ne dobijem grla-to sam kupim?
I onda,kada stavim reflektor na lampu s kvačicama,kupim vodotijesno grlo i u to grlo stavim neonku i sve to skupa s pomoću grla pričvrstim za poklopac.A,što s strujom,kako ona ide?sory kaj sam dosadan

[/quote]
Gledaj H&S, prvo moraš imati poklopac na akvariju u kojima su neonke :clown:
koliko sam ja skužio ti nemaš nikakve lampe  :clown:
ako ćeš raditi sam poklopac, staviš u njih neonke, pa tek onda idu REFLEKTORI :clown: neko ti je napisao da je reflektor najobičniji komad lima koji reflektira svijetlo prema dnu akvarija.To NIJE LAMPA REFLEKTOR!
evo kako ti to izgleda:http://www.juwel-aquarium.de/en/spezialreflektoren60.htm
napiši ti nama koji akvarij imaš;tvornički i koje dimenzije ili DIY,jer ja sam skužio da ti nemaš poklopac niti nikakve lampe :question:
lp

Offline bettazg

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 59
« Odgovori #17 u: Prosinac 29, 2010, 12:27:38 poslijepodne »
juwelovi reflektori u dobri i solidni, jedina su im mane plastične hvataljke, moraš biti ježan i doziraš snagu dok montiraš na svijetlo i sretno.  :up:
Cayman 110 PRO, 230L

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Prosinac 29, 2010, 13:06:19 poslijepodne »

[/quote]
Gledaj H&S, prvo moraš imati poklopac na akvariju u kojima su neonke :clown:
koliko sam ja skužio ti nemaš nikakve lampe  :clown:
ako ćeš raditi sam poklopac, staviš u njih neonke, pa tek onda idu REFLEKTORI :clown: neko ti je napisao da je reflektor najobičniji komad lima koji reflektira svijetlo prema dnu akvarija.To NIJE LAMPA REFLEKTOR!
evo kako ti to izgleda:http://www.juwel-aquarium.de/en/spezialreflektoren60.htm
napiši ti nama koji akvarij imaš;tvornički i koje dimenzije ili DIY,jer ja sam skužio da ti nemaš poklopac niti nikakve lampe :question:
lp
[/quote]

Pozdrav selce,
Nisam još radio poklopac jer želim da imam prvo sve u glavi(plan),a tek onda bi išao na izradu poklopca(DIY).Mene zanima jedna stvar:kada kupim neonku kako da ju spojim na elektronsku prigušnicu.Nakon što ju spojim na elektronsku prigušnicu onda montiram reflektore(to znam)-kvačicama ih pričvrstim na neonku.
Akvarij je tvornički,dimenzije 90*50*50*
dobro si shvatio da ja nemam poklopac ni lampe....
puno hvala i lijep pozdrav

Offline selce

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Prosinac 29, 2010, 14:19:52 poslijepodne »
Bok H&S ! najjednostavnije ti je u nekom velikom lancu (bauhaus,Metro,Pevec...), kupiti komplet neosku lampu s kućištem ( znači plug&play), od nekih 18w za kojih 50-tak kn pa si na miru ako nisi vičan lemljenju i struji :nono:
pogledaj po dućanima malo to ti je najbolja varijanta samo ušrafaš u poklopac koji ćeš napraviti.a onda dodaš još jednu lampu a tek onda češ vidjet dal trebaš reflektore.Ako ćeš raditi sve sam trebaš :vodonepropusna grla 2x,neonsku cijev,prigušnicu iste snage kao i cijev,malo žice i udri !na svakoj prigušnici imaš shemu spajanja 1 ili2 lampe (neonske cijevi)!
lp

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Prosinac 29, 2010, 19:41:38 poslijepodne »
Bok H&S ! najjednostavnije ti je u nekom velikom lancu (bauhaus,Metro,Pevec...), kupiti komplet neosku lampu s kućištem ( znači plug&play), od nekih 18w za kojih 50-tak kn pa si na miru ako nisi vičan lemljenju i struji :nono:
pogledaj po dućanima malo to ti je najbolja varijanta samo ušrafaš u poklopac koji ćeš napraviti.a onda dodaš još jednu lampu a tek onda češ vidjet dal trebaš reflektore.Ako ćeš raditi sve sam trebaš :vodonepropusna grla 2x,neonsku cijev,prigušnicu iste snage kao i cijev,malo žice i udri !na svakoj prigušnici imaš shemu spajanja 1 ili2 lampe (neonske cijevi)!
lp
U redu,poslušat ću te,hvala
P.s.-Dali tim neonskim lampama u kompletu(s kućištem) smeta veća vlaga i povišena temperatura?Dali bi smio u to kućište staviti neki žarulju namijenjenu za akvaristiku/teraristiku?
« Zadnja izmjena: Prosinac 29, 2010, 21:11:37 poslijepodne od H&S »

Offline selce

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 30, 2010, 21:58:34 poslijepodne »
P.s.-Dali tim neonskim lampama u kompletu(s kućištem) smeta veća vlaga i povišena temperatura?Dali bi smio u to kućište staviti neki žarulju namijenjenu za akvaristiku/teraristiku?
[/quote]
Staviš poslije neonku koju ti hočeš :up:
e sad običnom kućištu smeta voda ,vlaga ne u toj mjeri ali se ispod poklopca zna stvoriti kondenzat pa bi bilo u redu malo improvizirati da baš ne ulazi na spojeve.Možda postoje i kučišta koja su vodotijesna, jer pazi ni original rasvjeta koja je kao vodotijesna jije vodonepropusna znači da padne u vodu bilo bi   :a018k:
lp! sretna ti nova

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Prosinac 31, 2010, 16:31:30 poslijepodne »
Staviš poslije neonku koju ti hočeš :up:
e sad običnom kućištu smeta voda ,vlaga ne u toj mjeri ali se ispod poklopca zna stvoriti kondenzat pa bi bilo u redu malo improvizirati da baš ne ulazi na spojeve.Možda postoje i kučišta koja su vodotijesna, jer pazi ni original rasvjeta koja je kao vodotijesna jije vodonepropusna znači da padne u vodu bilo bi   :a018k:
lp! sretna ti nova
[/quote]
e,Sad to me malo brine zbog vlage,jer ne želim napravit neku glupost da na kraju ispadne buuuuum.Budem onda probo zaštitit ulazne i vanjske spojeve pa će onda valjda bit bolje -?jučer sam baš bio u baumaxu da pogledam te neonke s kućištem i čak sam našo jedno kućište na kojem piše da je za vlažne prostole,ali problem je što je užasno glomazno i teško pa se bojim da mi ta težina ne povuče cijeli poklpac :rolleyes:također,sretna nova godina i sve najbolje u novoj 2011 g.pozdrav.