Kolovoz 19, 2025, 15:00:03 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Grijači Atman i Elite  (Posjeta: 5260 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Mali Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Drveni kutak
Grijači Atman i Elite
« u: Prosinac 21, 2010, 14:58:44 poslijepodne »
Akvarij mi je dimenzija 50x30x30 = 45L tj. oko 40 jer voda nije do gornjeg ruba akvarija i u fazi cikliranja je (drugi tjedan) . Vodu miješa Eheim 2008. U akvariju se nalazi podloga, par biljkica koje jos nisu pocele rast kak spada, nekoliko kamenja i dva mangrova panja.

Prosli tjedan sam kupio Atmanov grijač 50w (Bozicna akcija u Aqua Terri) i od kako sam ga ubacio u akvarij sam sam imao poteskoca s njim. I to s temperaturom vode jer koju god temperaturu vode da sam ja nastimao on je zagrijao vodu na dva stupnja nize.

Probao sam selit grijac po akvariju da ga stavim u neki dio di ima vise protoka pa ce kao skuzit da mu temperatura ne stima ali uzaludno. On i dalje po svom....
Vratio se ja do ducana i sve lijepo objasnio sto se desava i kako grijac ne radi kako bi trebao. Odgovor je bio kako je to grijac na granici za tu litrazu vode i da ju kao vjerojatno ne moze zagrijati.

Na kutiji grijaca lijepo pise da je grijac do 50L, a i ne kuzim kako ju nemre zagrijat jer ako je pre slab onda bi trebao grijat vodu od jutra do sutra, a on je malo grijao pa malo nije (ima onu lampicu koja svijetli kad je grijac aktivan).

No dobro... Zamijenio ja jucer grijac i uzeo Elite-ov od 100W, pise na njemu da je za do 100L vode. Ubacio ga u akvarij i sav sretan nakon mjerenja temp vode jer ju je zagrijao na 26,2C koliko sam mu ja zadao da zagrije.

Ali probam ja danas ujutro vodu (oko 9h) i ona meni nesto pre topla, izmjerim ja vodu a kad ono temp vode 28.5C, a grijac nastiman na 26C jos uvijek. Ja lud smanjim temp na grijacu na 24C i odem na fax pa cu vidjet sto ce bit kad dodem doma. Sad sam doso doma(15h) i mjerim temp vode a voda je zagrijana na 27.5C i grijac povremeno radi (gori crvena lampica na njemu = znaci da grije).

Ja uopce ne kuzim kak ti grijaci rade i na koju fintu oni griju vodu i prema cemu se oni rihtaju dal ce grijat vodu ili ne, kakav oni u sebi termometar imaju da znaju kada grijat vodu a kada ne??
Koja poanta onda stimanja zeljene temperature na grijacu kad on ne grije vodu kak mu ja podesim nego onak kak se njemu hoce.

Cisto radi usporedbe, cura mi ima doma akvarij 25L i u njemu grijac 50W kojeg je platila 150kn. Iso sam kod nje izmjerit temp i voda je bila za pola stupnja vece temp od zadane na grijacu. Kak njoj radi a meni ne...??? Jel je stvarno problem u grijacima?? Atman je kostao 70kn a Elite 108kn.

Offline enigma1986

• Punopravni član
Odg: Grijači Atman i Elite
« Odgovori #1 u: Prosinac 21, 2010, 15:16:49 poslijepodne »
 ja  imam atmanov grijac od 50w i uvik grije 2 stupnja nize od  namistene temp.Al to mi nije problem ako ocu 25 stavim na 27 i rjesen problem :D al vise ces problema imat s tim od 100w jer prebrzo grije vodu  a i voda se nakon toga brzo hladi pa ce tu puno cesce se palit i vise radit tim i manje trajat.  grijac treba bit snage priblizno litrazi akvarija. ja u 10 l imam 50w i oscilacije su samo 2 stupnja(al svejdeno cu ga zaminit za onaj nano grijac od 10w) jer i i nace se grijaci gase i pale na par stupnjeva nize i gase na stupanj dva vise ovi kako im je termostat podesen.
« Zadnja izmjena: Prosinac 21, 2010, 15:22:20 poslijepodne od enigma1986 »

Offline Modrag

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
« Odgovori #2 u: Prosinac 21, 2010, 15:37:31 poslijepodne »
Dobri su ti ta oba grijača , meni se čini  -?. Obično se kupi nešto jači , dakle za taj tvoj AQ od 45L bi bilo OK neki od 50W do 75W . Naravno može i 100W , manje će se uključivati i brže grijati  :).
Oni u sebi imaju ugrađen termostat koji možeš regulirati po želji obično od 18°C pa do 32°C . Kad su uključeni i griju vidi se po lampici .
Ono najvažnije ti nisu rekli u dućanu , temperatura koju čita termostat u grijaču i termometar u AQ nije ista i može biti razlike i po 2-3 °C  ;).
Tako ti je onaj od 50W grijao za 2°C niže i održavao takvu temperaturu a ovaj drugi od 100W ti grije u + za 2-2,5°C u odnosu na termometar sa kojim si ti očitavao temperaturu u AQ  ;).
Moraš malo pratiti i naštimati ga na željenu temperaturu koju očitaš termometrom  :). Ne obaziri se na to što je razlika od podešenog na grijaču od stvarne temperature za koji °C .
Glavno je da se održava konstantno u granicama i da se grijač uključuje - isključuje , znači uključi se na 26.0°C a isključi se na 26.2°C ,.
 Za primjer samo , ali teško se može viditi ta razlika jer su ti termostati ipak precizniji .

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #3 u: Prosinac 21, 2010, 15:45:20 poslijepodne »

Ja uopce ne kuzim kak ti grijaci rade i na koju fintu oni griju vodu i prema cemu se oni rihtaju dal ce grijat vodu ili ne, kakav oni u sebi termometar imaju da znaju kada grijat vodu a kada ne??
Koja poanta onda stimanja zeljene temperature na grijacu kad on ne grije vodu kak mu ja podesim nego onak kak se njemu hoce.

Grijače treba večinom baždariti kad ga kupiš sa preciznim termometrom, a oznake iscrtane na njima možeš za zanemarit jer je to neprecizno označeno u večini slučajeva..

Zato Jager grijači imaju na sebi dugme kojim se točno baždari skala i onda možeš s njegovim potenciometrom točno određivati željenu temperaturu u svom akvariju.

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #4 u: Prosinac 21, 2010, 16:16:57 poslijepodne »
Hvala svima na odgovorima.

Ok skuzio sam da nema neke povezanosti izmedu skale na grijacu i stvarne temperature vode na koju ju on zagrije, tj. uvijek ima odstupanja. Budem se sad malo poigrao pa cu si postimat temperaturu ne obaziruci se na skalu na grijacu jer je ocito neprecizna... :D

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #5 u: Prosinac 21, 2010, 22:20:44 poslijepodne »
... htio bi samo napisati da se u pravilu na grijaćima ne štedi. Jeger, hagen ... sa njima nikad nisam imao problema.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #6 u: Prosinac 21, 2010, 22:41:04 poslijepodne »
potpisujem
sa jegerom nema zeza, skupi jesu ali vrijede svaku kunu

iako imam ok iskustvo i sa elitom, jednom kad sam ga naštimala i nisam micala radio je besprijekorno....
:AkTer:

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #7 u: Prosinac 22, 2010, 19:09:20 poslijepodne »
Jos uvijek se zezam s Elite-om... Nikak da ga skuzim... Evo na 20C mi danas drzi cijeli dan vodu izmedu 25.5 i 26C.

Offline frankovicf

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Prosinac 22, 2010, 20:32:48 poslijepodne »
meni osobno visiterm,tronic i novi od jbl-a.
Slažem se koliko para toliko muzike mada sam prije nekih osam godina kupio tada kod nas Jager imao sam veliki akvarij i to je to no nakon par namještanja prdnuo,ali ne da ne grije skalu vrtiš kako želiš ali on je stalno grijao na 28 C i što je najgore nije se gasio na 28 C,tako da ja sa njime nisam imao najbolja iskustva,no moram priznati da je Visiterm do sada odradio najduže staževe u mom akvarističkom hobiju i to bez primjedbe,koliko ga nariktaš tako i grije.

Offline njivican

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #9 u: Veljača 27, 2011, 22:51:34 poslijepodne »
Vidim da je starija tema ali informacija nikad dosta. Evo moje zapažanje. Ja imam Atmana od 100w u 77lit. Temperatura vode je 26 a on je naštiman na 28, trebalo je nepunih sat vremena da se situacija (voda) stabilizira i da skužim da pokazuje 2 stupnja manje i to je to. Temperatura sobe je između 18 preko noći i 21 preko dana. Mislim da su grijači sasvim solidni za te novce.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Veljača 28, 2011, 17:41:57 poslijepodne »
Ja imam wawe 100 w u 90 l vode , radi ok,  , imao sam i atmana 100 w , imam dva  shark-a od 25 i 50 rade , da nemogu bolje samo ih treba naštelat na željenu temp, a to dal on pokazuje 24 ili 28 nema veze , meni je bitna temp oko 26-27 a na koliko bude skala  :nerd:
« Zadnja izmjena: Ožujak 01, 2011, 17:34:47 poslijepodne od Brljator »

Offline huskybucka

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 35
« Odgovori #11 u: Ožujak 01, 2011, 22:07:59 poslijepodne »
Ja sam u 54l imala Serin grijač od 75w, kako ga namjestim tako je grijao, nikakvih problema s njime, ali je i kostao 139kn

Offline Aqua terra

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: HR-TOMAŠICA
« Odgovori #12 u: Ožujak 01, 2011, 22:39:15 poslijepodne »
svi grijači  imaju odokativnu skalu do 30 ili 35stepeni.
Kada se računa koji mi treba mora se i znati dali je akvarij u sobnoj temperaturi konfort ili standart konfort je 22 ili 23st. a standart je 17 do 18st.
ili je u hodniku koji tu i tamo prigrijemo. Od toga se računa gubitak energije u samom akvariju.
Općenito je za sobnu temperaturu od 18 do 22st.sa centralnim grijanjem dovoljno 0,75W po jednom litru vode akvarija.
Puno ljudi griješi sa vlastitim postavljanjem grijača.
Hoču ga zakrit i tako grijač umetnu iza unutarnjeg filtera ili pumpu,pa nema dovoljno strujanja vode i naravno nemože dobro podiči temperaturu.
Najbolje je postavit tri bitne stvari u akvariju u tri kuta prvi pumpa drugi nasuprut grijač i treči u diagonali od grijača termometar.
Tako imam sve na oku i na prvi pogled vidim šta se u tanku dešava.
Što se proizvođača tiče jedan krade a drugi malo manje.-)
Dobro raspoloženje neće riješiti sve vaše probleme,ali će nasekirati toliko ljudi da valja ga zadržati.

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udomljujem vjeverice
« Odgovori #13 u: Ožujak 02, 2011, 05:30:32 prijepodne »
Zato Jager grijači imaju na sebi dugme kojim se točno baždari skala i onda možeš s njegovim potenciometrom točno određivati željenu temperaturu u svom akvariju.
Ha, imam ga par mjeseci i uopce nissm.skuzio..i jos gledam kak krivo pokazuje... :-[

Offline deki00

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #14 u: Ožujak 02, 2011, 18:58:20 poslijepodne »
meni je 20tak atman grijača radilo 3 godine bez ikakvih problema!