Srpanj 27, 2025, 16:43:22 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Depresija pa samoubojstvo  (Posjeta: 4175 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Mali Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Drveni kutak
Depresija pa samoubojstvo
« u: Prosinac 20, 2010, 02:14:07 prijepodne »
Ne znam od kuda da počnem uopće. Sve je to davno bilo pa se ni ne sjećam baš kako je to išli. U glavnom prije jedno 15ak godina na moj i bratov rođendan pojavili su se bratići s akvarijem i dvije ribice u vrećici te nešto malo kamenja i čestitali nam rođendan. Odmah smo utočili frišku vodu u akvarij, poslagali kamenje i ubacili ribice koje su „sretno“ zaplivale u svojem novom okruženju. Bio je to Fossilis i neki čistač. Buraz i ja smo bili presretni jer smo imali kućne ljubimce koje smo svaki dan promatrali i otkrivali kojekakve novosti. No nakon tjedan dana susreli smo se i s prvom žrtvom našeg novog akvarija jer je čistač proplivao leđnom tehnikom, tako da je na životu ostao samo Fossilis i nekolicina puževa koje smo pobrali na Jarunu.

I tako je ribica živjela i živjela. Mijenjali smo joj vodu kad se zamutila ili postala zelena, često ju selili u kantu jer su nam se nakupile alge po akvariju pa smo ga prali skupa sa kamenjem,a ribica je i dalje rasla i živjela. Moram napomenuti da nismo imali nikakav filter ni grijač u akvariju pa je voda bila često mutna. Ponekad bi nam se desilo da i po mjesec pa i više dana nismo mijenjali vodu.

I tako kako je vrijeme prolazilo sve više smo zapostavljali našu ribicu do te mjere da sam se jedino ja brinuo za nju proteklih pa i više godina. Burazu se nije dalo zezat s tim mijenjanjem vode i hranjenjem pa je on to odmah otpisao, a majka mi je povremeno pomagala i natjeravala me  da promijenim ribi vodu jer mu je već previše mutna bila. U početku smo ga hranili i više puta dnevno, no to se svelo na jednom dnevno i to navečer ali i to bi se desilo da koji put ja dođem doma kasno pa zaboravim ili se ne sjetim.

Sjećam se jednom smo čak i na skijanje otišli na tjedan dana i potpuno zaboravili svi da nam je riba doma te da bi ju trebalo možda i nahraniti. Naravno kad smo došli doma poslije skijanja uspaničeni da li je riba živa dočekala nas je s veseljem živa i zdrava. Nahranio sam ju i bio sretan. Slijedećih godina smo susjedu zaduživali dok smo mi bili na moru ili na skijanju ili negdje na putu da nam hrani ribu. Ali i to baš nije bilo redovito. Jadna ribica sve je to proživljavala.

Sjećam se da je vrijeme i znak za promjenu vode bilo kad je riba počela odlaziti na površinu po zrak. U ljetnim danima bi znao iz obližnjeg potoka donijet biljke koje su rasle pa bi riba imala čak i neku dekoraciju u akvariju. Ali zbog manjka svijetlosti ta biljka ne bi dugo opstala već bi strulila pa bi se voda sam zamutila.

Jednom sam u nekom dućanu kupio i dekorativni šoder baš za akvarije koji je jedno vrijeme bio po dnu akvarija ali nije dugo opstao jer bi ga prilikom čišćenja akvarija crijevom pokupio u kantu te bacio jer mi ga se nije dalo vraćati i samo mi je probleme stvarao.

Prilikom jedne noći, pošto akvarij nije imao nikakav poklopac, riba je na neko čudo izletila van. Pošto moja majka na sreću ima vrlo laki san te čuje u snu i kad miš prohoda pokraj njenog kreveta čula je i kako se riba koprcala po podu kuhinje. Naravno da je ribu vratila u kvari i ujutro mi ispričala što se desilo. Od tog dana kao poklopac za akvarij nam je služila daska za učenje plivanja i bilo je sve uredu. Istina da bi se neki puta znalo čuti da se riba zaletila u poklopac ali pošto nije izletila van bilo je sve uredu.

I tako su prolazili dani, tjedni, mjeseci, godine i riba je živjela u svom premalom akvariju koji nije bio ni održavan kako spada ni ona nije bila hranjena kako spada tj jednom navečer uglavnom. I tako prije par mjeseci moja cura kad je došla kod mene primijetila je da ja imam akvarij te i ona izrazila želju za akvarijem, a pošto je vidjela da ja imam akvarij s ribom pitala mene za sve informacije i sve što joj treba da i sebi doma osposobi akvarij s ribicama. Ja pošto nisam imao pojma o ničemu da ne ispadnem neznalica počeo malo po internetu čitat o akvaristici i pomalo se informirati o svemu.

I tako ja naletio na Akvarij.net stranicu i u par dana ju pročitao od a do ž i shvatio da je moj Fossilis čudo od ribe koja je preživjela sve te godine u tom akvariju.

Pošto mi je cura našla neki akvarij na popustu kupila ga je dok ja još nisam bio potpuno informiran o osnovnim stvarima kako početi te je tako ispalo da sad ima akvarij od 20l. Al ajde skombinirali smo ga i sad je super. U početku smo imali malo poteškoća ali sad je ok. Čak su i biljke u njemu.

No ova cijela priča je mene potaknula da se i ja prema svojoj ribi počnem ponašati kako spada i da joj priuštim najbolje uvijete koji su u to vrijeme bili mogući. Čak sam se i informirao na internetu koja je to riba uopće jer nisam ni znao kako se zove i koju temperaturu vode uopće treba jer grijač nisam imao.

Hranio sam ju redovito, čak i dva puta dnevno ali ne svaki dan, mijenjao sam vodu redovito svaki tjedan i to sam ju prvo pustio da odstoji dva dana ili više pa tek onda mijenjao, čak sam se uspio riješiti i mjehurića koji su se u zadnje vrijeme stalno nakupljali na površini vode i jako su me irtitirali jer sam znao da nešto ne valja, a nisam znao što.

Na kraju svjestan situacije odlučio sam ribi napraviti novi akvarij koji će zadovoljavati sve današnje standarde i pružiti joj ostatak života takav kakav još nije imala do sad.

Čak sam se i tu na forumu raspitivao za savjete i iskustva ostalih članova. U glavnom napravio sam akvarij od 40L, kupio filter, napravio poklopac i služio u njemu rasvjetu.

I sve je išlo super i savršeno, akvarij je gotov, složio sam kamenje unutra, stavio podlogu, zasadio par biljaka i od utorka sve radi te sam počeo sa cikliranjem i finalnom pripremom za moju ribu.

Ali dogodilo se ono što sam najmanje očekivao. U noći sa srijede na četvrtak poklopac za akvarij (tj. daska za plivanje) nakon hranjenja ribe nisam dobro stavio na akvarij i riba je izletila van. Sva sreča moja majka se probudila i vratila ribu u akvarij, postavila poklopac na svoje mjesto i ujutro mi ispričala što je te noći bilo.

Ali na žalost to nije kraj priče. U noći sa petka na subotu poklopac je bio pravilno stavljen i riba je na neki način pronašla rupu na poklopcu jer daska za plivanje ima na sebi dvije rupe za primit ju rukama prilikom plivanja i izletila van. Po pričanju moje majke čula ju je kako se koprca po podu ali je bila u polu snu i nije reagirala te je nakon nekog vremena tek shvatila o čem se radi i pronašla ribu na podu već svu na pola zasušenu. Učinilo joj se kao da je riba mrdnula jednim svojim brkom te ju je vratila u akvarij ali pod sumnjom da je već mrtva.

I ujutro dolazi najzanimljiviji dio priče. Majka mi se budi i pronalazi ribu na podu osušenu koja ne pokazuje nikakve znakove života. Dolazi do mene i budi me te mi objašnjava situaciju. Ja sav u čudu od situacije dolazim u kuhinju i stvarno pronalazim jadnu ribicu (oko 15cm) kako osušena leži na podu kuhinje ne pokazujući znakove života. Naravno riba je na moju i majčinu žalost završila u kanti za smeće, a akvarij ostao prazan pun puževa.

Nakon jedno sat vremena počele su mi stizati uspomene od ribice te što sam sve prošao i kako je cijeli tijek njenog života prolazio i to me toliko raz žalostilo da jučer uopće nisam bio dobre volje, sav zbediran i svjestan da sam izgubio moju ribicu koja mi je bila kao član obitelji i koja je za dva tjedna trebala sretno plivati u svom novom akvariju koji se upravo ciklira samo za nju. I sad uopće ne znam što ću od jada i cijele situacije jer bi naj rađe išao nahraniti ribu koje više nema.

Ne znam u čemu je bio problem da mi je riba postala tako suicidalna, da li je sama htjela okončati si život ili više nije mogla izdržati  svom akvariju ili je htjela skočiti do novog akvarija, stvarno ne znam kako je uopće uspjela pogoditi rupu na poklopcu i to dva puta u jednoj noći.

Ime joj je bilo Riba, čak je i invalid bio. Nije imao jednu bočnu peraju. Pojma nemam kako i kada ju je izgubio, imao je i neko zadebljanje na tijelu kao neku kvrgu ili rumor, sta ja znam. Ali to je več duže vrijeme imao tako da sam prihvatio to pod normalno, a pošto je živio nisam smatrao da je to neka bolest.

Danas mi je majka razgovarala s bratićem koji nam je i poklonio ribu i koji je završio biologiju i rekao joj je da smo ribu trebali ponovo ubacit u akvarij i da bi čak možda i ponovo proplivala. Ali šta je tu je, ribe više nema i ja imam dva prazna akvarija s kojima ne znam što ću…

Jedna slikica moje bivše ribice :(
I jedna slikica novog akvarija koji je ostao prazan :(

Offline cicovspu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
Odg: Depresija pa samoubojstvo
« Odgovori #1 u: Prosinac 20, 2010, 08:23:18 prijepodne »
bome si se raspisao :)

tužna priča o maloj ribici ali neka te to ne obezhrabri... sada napuni akvarije novim ribicama i uživaj u njima... tvoja ribica je imala duuug riblji život.... tako da ti ne reba biti bad ;)
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #2 u: Prosinac 20, 2010, 09:22:35 prijepodne »
joooj baš si me sad posjetio na zlatka moju prvu zlatnu ribu koja me je uvela u svijet akvaristike u njegovih/njenih  5 godina života za koji je dobio/la 100 litarski kutni akvarij kojeg su mi rodice probušile >:(i sa tim činom usmrtile zlatka :'(

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Prosinac 21, 2010, 05:09:37 prijepodne »
Zao mi je zbog tvog ljubimca, ali slazem se sa cicovspu da je tvoja ribica imala dug zivot i da ne trebas biti tuzan.
Nikako se ne smijes obeshrabriti, nego kad si vec slozio tako lep akv citaj forum i odaberi odgovarajuce ribice i uzivaj u njima.   :up:
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #4 u: Prosinac 21, 2010, 08:03:45 prijepodne »
tek   kad izgubiš nešto  onda shvatiš  što si imao  ............nažalost 

ahh ništa kupiš novu  i polako
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #5 u: Prosinac 21, 2010, 08:29:15 prijepodne »
Kako lijepa priča o zlostavljanju i zanemarivanju životinja.  :klap:

Nadam se stvarno da si se sad opametio i da ćeš se dobro raspitati prije nego staviš nekog drugog jadnička u akvarij.

Offline robyz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • "He who dares, wins."
« Odgovori #6 u: Prosinac 21, 2010, 12:34:55 poslijepodne »
Pozz !

Sada kad imaš aq. kako spada, bilo bi šteta ne krenuti putevima akvaristika.  ;)
Isto tako slažem se sa Annie_S, te se nadam da si naučio lekciju. X-(

Offline hematoplovac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: split
« Odgovori #7 u: Prosinac 21, 2010, 13:16:34 poslijepodne »
ljepa i tužna priča o tvojoj ribici fossilis........ :'(........., istina nadugo si ti to sve napisao ali se osjeti i razlog tvog pisanja , tvojega kajanja i tvoje želje da je ponovo vratiš i imaš......... :up:

ja imam dvije  ribice fossilis, znam kako su vrijedne, ali i čudne  i jako zanimljive, kod mene su više od 10  godina, uzeo ih kao male od nekih 4-5 cm a sad imaju 19-22cm.....jako zdrave i voze svoj film..... ;)....a to je skivanje preko dana uz povremenu šetnju a noču je akvarij njihov...... ;)...., uvjek su skupa u paru, igraju se zamotavanjem jedne oko druge kao zmije ili jegulje , žive svoj život i guštaju kao da nema nikog drugog oko sebe a u akvariju su od 240 litara sa ostalom toplovodnom ribom.....skalari, razne tetre, čistači...itd....

zašto ovo pišem......
kad sam ih kupio tek, bile su male, vidjao ih u akvariju često, šetale, bježale , uplašene uvjek.....nakon nekog vremena primjetim da ih nema, skontam siguro su kreprcnule pa ih je ostatak ribica papao pomalo a da ja nisam ni primjetio....i jasno od ukučana dobio standardan ukor kako uvjek kupim nešto novo i to ugine.....
prošli su dani , mjeseci pa i više od godine......jednog dana sjedim za stolom , ručam, i u akvariju primjetim preko oka da je nešto protrčalo njim.....pogledam i skontam učinilo mi se....nakon nekoliko dana desi se isto...sad se podignem , sklonim da me nevide i kad čuda.......nakon nekog vrimena primjetim njih dvije kako pretrčavaju po kavariju ali tako brzo da je tesko skontat otkud dolaze i di idu........ ;)napokon svaki dan malo pomalo su se pojavljivali to više.........

i danas se čudim gdje su se skivale ....jer čistio sam akvarij...mjenjao vodu, rezao biljke a da sve to vrime one su negdje bile ali nevidljive i nedodirljive......na svu sreču žive, narasle od onih onih 4-5 na 10 cm a danas više od 20cm imaju........jedini mi je bio zaključak da su se ukopavale u pjesak u pozadni akvarija.....neznam ni sam...

tvoja priča me podsjetila kako je ta životinja tako čudna, i kako čudne stvari se oko nje znaju dešavat......ali ka tome kako je draga i kako zna razveseliti ljude...zato te svačam kako ti je kad nakon tako dugo vrimena ostaneš bez te jedne ribice...... :(
moj savjet tebi........pokušaj u zoo kučama nači istu ili oglasi  na forumu ako neko ima istu a neželi je imat više ili mu je viška da je ti udomiš....vjerujem da če ti biti draga i da češ je paziti kao i što imaš želju da je ona tvoja stara riba živa....... :up:.
pokušaj vjerujem da ima ljudi kojima je viška ili izrasla pa im ne odgovara za njihov akvarij......

. želim ti da uspiješ u tome i držim palčeve..... :up: :up:
« Zadnja izmjena: Prosinac 21, 2010, 13:22:09 poslijepodne od hematoplovac »

Offline Modrag

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
« Odgovori #8 u: Prosinac 21, 2010, 14:41:28 poslijepodne »
Jadni stari fossilis skončao  :(. Sad prvo proglasi trodnevnu žalost u kući  :'(. Onda okreni novu stranicu u životu  ;). Odlično je što si već sam uvidio sve svoje i tuđe propuste  ;). Puno si naučio na forumu a još ćeš , siguran sam  :). AQ si novi uredio fantastično i tako samo nastavi  :up:. Uredi ga do kraja i unutra useli nove stanovnike koje odabereš  :). Sa ovim saznanjima koje imaš a i sa novim AQ , to će biti sasvim druga priča , puno bolja i veselija  :). Samo nastavi , ja sam siguran da si na pravom putu  :up:.

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #9 u: Prosinac 21, 2010, 15:46:51 poslijepodne »
Evo da odgovorim svima u jednom postu.

Naucio jesam lekciju i to dboru tj. da ako vec imam nesto zivo doma sto ovisi o meni onda je red da tom istom stvorenju koje god ono vrste bilo pruzim naj bolje uvijete koje ja mogu da moj ljubimac zivi sretno i dugo.

Da mom Fossilisu nisam priustio naj bolje uvijete za zivot je istina koju sam prihvatio a i obila mi se o glavu tako da cu ju i zapamtit za ubuduce. Mislim da se vise necu dovest u situaciju da se pitam da li moj ljubimec ima sve sto mu treba jer cu se vjerojatno i vise brinut nego sto je to potrebno.

Moj Fossilis mi je ostao dobra skola za ubuduce a i to sto je toliko dugo zivio da sam se vec naviko navecer hraniti ga pa se sad svako vecer sjetim da nemam sto hraniti u akvariju koji jos uvijek stoji na svojem mjestu u kuhinji i nemam ga srca maknuti (makar me majka vec dva tri puta pitala kad cu to maknut...) jer cu se svaki puta sjetit kad vidim prazno mjesto gdje je prije bio akvarij.

Sto se tice novog akvarija definitivno necu odustat od njega, evo vec je drugi tjedan skoro prosao kako se ciklira i jedva cekam da nesto zapliva u njemu jer mi je vec pomalo dosta gledat mjehurice iz filtera kako kruze akvarijem i prazne kucice medu drvecem u akvariju.

tek   kad izgubiš nešto  onda shvatiš  što si imao  ............nažalost 
ahh ništa kupiš novu  i polako
Da to u jednu ruku i je tako ali kad jednog stanovnika imas toliko dugo da se naviknes na njega mislim da ga niti jedan drugi ne moze zamijeniti pa makar bio i iste vrste. Ali da cu kupit neku novu ribicu ocu... :D

Kako lijepa priča o zlostavljanju i zanemarivanju životinja.  :klap:
Nadam se stvarno da si se sad opametio i da ćeš se dobro raspitati prije nego staviš nekog drugog jadnička u akvarij.
Kako utješan odgovor :D
Ali istinu pricas pa ne mogu nista rec u svoju obranu nego samo gledat u pod i priznat  krivnju...

Pozz !
Sada kad imaš aq. kako spada, bilo bi šteta ne krenuti putevima akvaristika.  ;)
Isto tako slažem se sa Annie_S, te se nadam da si naučio lekciju. X-(
Necu ja odustat od novog akvarija. di bi s njim sad kad sam vec toliko truda i vremena ulozio u njega? Bila bi steta odustat :)
Da samo jednu lekciju... Vise njih...

Jadni stari fossilis skončao  :(. Sad prvo proglasi trodnevnu žalost u kući  :'(. Onda okreni novu stranicu u životu  ;). Odlično je što si već sam uvidio sve svoje i tuđe propuste  ;). Puno si naučio na forumu a još ćeš , siguran sam  :). AQ si novi uredio fantastično i tako samo nastavi  :up:. Uredi ga do kraja i unutra useli nove stanovnike koje odabereš  :). Sa ovim saznanjima koje imaš a i sa novim AQ , to će biti sasvim druga priča , puno bolja i veselija  :). Samo nastavi , ja sam siguran da si na pravom putu  :up:.
Hvala na pozitivnoj energiji  :up:

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #10 u: Prosinac 21, 2010, 15:59:43 poslijepodne »
ljepa i tužna priča o tvojoj ribici fossilis........ :'(........., istina nadugo si ti to sve napisao ali se osjeti i razlog tvog pisanja , tvojega kajanja i tvoje želje da je ponovo vratiš i imaš......... :up:

ja imam dvije  ribice fossilis, znam kako su vrijedne, ali i čudne  i jako zanimljive, kod mene su više od 10  godina, uzeo ih kao male od nekih 4-5 cm a sad imaju 19-22cm.....jako zdrave i voze svoj film..... ;)....a to je skivanje preko dana uz povremenu šetnju a noču je akvarij njihov...... ;)...., uvjek su skupa u paru, igraju se zamotavanjem jedne oko druge kao zmije ili jegulje , žive svoj život i guštaju kao da nema nikog drugog oko sebe a u akvariju su od 240 litara sa ostalom toplovodnom ribom.....skalari, razne tetre, čistači...itd....

zašto ovo pišem......
kad sam ih kupio tek, bile su male, vidjao ih u akvariju često, šetale, bježale , uplašene uvjek.....nakon nekog vremena primjetim da ih nema, skontam siguro su kreprcnule pa ih je ostatak ribica papao pomalo a da ja nisam ni primjetio....i jasno od ukučana dobio standardan ukor kako uvjek kupim nešto novo i to ugine.....
prošli su dani , mjeseci pa i više od godine......jednog dana sjedim za stolom , ručam, i u akvariju primjetim preko oka da je nešto protrčalo njim.....pogledam i skontam učinilo mi se....nakon nekoliko dana desi se isto...sad se podignem , sklonim da me nevide i kad čuda.......nakon nekog vrimena primjetim njih dvije kako pretrčavaju po kavariju ali tako brzo da je tesko skontat otkud dolaze i di idu........ ;)napokon svaki dan malo pomalo su se pojavljivali to više.........

i danas se čudim gdje su se skivale ....jer čistio sam akvarij...mjenjao vodu, rezao biljke a da sve to vrime one su negdje bile ali nevidljive i nedodirljive......na svu sreču žive, narasle od onih onih 4-5 na 10 cm a danas više od 20cm imaju........jedini mi je bio zaključak da su se ukopavale u pjesak u pozadni akvarija.....neznam ni sam...

tvoja priča me podsjetila kako je ta životinja tako čudna, i kako čudne stvari se oko nje znaju dešavat......ali ka tome kako je draga i kako zna razveseliti ljude...zato te svačam kako ti je kad nakon tako dugo vrimena ostaneš bez te jedne ribice...... :(
moj savjet tebi........pokušaj u zoo kučama nači istu ili oglasi  na forumu ako neko ima istu a neželi je imat više ili mu je viška da je ti udomiš....vjerujem da če ti biti draga i da češ je paziti kao i što imaš želju da je ona tvoja stara riba živa....... :up:.
pokušaj vjerujem da ima ljudi kojima je viška ili izrasla pa im ne odgovara za njihov akvarij......

. želim ti da uspiješ u tome i držim palčeve..... :up: :up:

Cudne su to ribice imas pravo. Koliko god godina on stanovao od mene svako malo me iznenadio s svojim potezima.
Malo je tu, malo ga nema... pa se izgubi na dan dva da ga uopce nevidim, pa mu dode da cijeli dan samo ruje po kamenju u akvariju. Znao si je radit raspored kamenja, premjestat ih usred noci, rovat negdje po dnu... pitaj boga sto ne...

Imao je jednu keramicku kucicu koju smo nazvali da mu je to vikendica... Dosta je znao boravit u njoj jer se mogo nutra zavuc da ga se uope nevidi izvana. Masu puta kad su mi gosti dolazili il netko poznat, htjeli su vidjet rubu pa sam ga morao trazit po akvariju jer bi jednostavno nestao...

Fora s tom keramickom kucicom mu je bila jer ako bi ju ja stavio do ruba akvarija on bi ju preko noci ponovo odhurao od ruba da moze plivati i iza nje. Riba je odlican plivac jer je znao ludit po akvariju i plivat tolikom brzinom da ga uopce nisam mogo pratit.

Prilikom izmjene vode neki puta bi isto znao norit i bit agresivas a neki puta me sam pustio da obavim svoj posao dok bi on chillao i uopce nebi bio zainteresiran za nista...

Po dva tri dana neki puta uopce nije zelio jest. Hranio sam ga tako da bi s dva prsta uzeo hranu i umocio u vodu i on bi mi doso i popapao pol prsta dok ne bi pokupio svu hranu. Ludilo ribica.

Imaju ih u Akva Terri u onom velikom akvariju na sredini s biljem ali su mali 5cm otprilike koliko sam primjetio. kaze teta tamo da ih nitko nece...

Nisam jos razmisljao koje stanovnike cu uzeti sad u novi akvarij... Imam vremena jos razmisljati jer 02.01.2011 idem u Austriju na tjedan dana pa kad se vratim cu naseljavati akvarij.

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #11 u: Prosinac 21, 2010, 18:58:42 poslijepodne »
uvati se ti pisanja romana, prodaj priču Spilbergu  :D :D
stvarno si to ljepo napiso, ali bio si malo nemaran trebo si nači neki bolji poklopac, ovaj novi aq ti ljepo izgleda šteta što jadna ribica nije  ušla u svoj novi dom  :heartbr:
Virovitica - Brezovica

Offline hematoplovac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: split
« Odgovori #12 u: Prosinac 22, 2010, 10:26:55 prijepodne »
ako ih ima za kupiti još preporučam uzmi par, dva komada vidičeš što je onda igra i zabava u akvariju...oni ti neče smetat da ostalu ribu uzmeš koju poželiš jer se u ribice druge ne diraju..ja sam ih držao i sa živorotkama kao i sad sa skalarima i trihogasterima...one voze svoje baš onako slično kako si sma napisao......
meni su tako drage i zabavne da ih nebi dao ili mjenjao za bilo koju drugu ribu......to su ludi šarmeri.... :up: