Pre 7 godina tako sam o njoj pisao:
Pa danas več bilo nešto reči o vrsti Nimbochromis venustus,pa je red,da malo pobliže pogledamo.To je velika riba,koja ide u velike akvarije.
Prvi ju je ihtiološki obradio Boulenger 1908 godine.Nađemo je po celom jezeru Malawi i našli su je u susednjem jezeru Malombe.Največe su primjerke našli na jugoitočnom delom jezera.Tamo su mjerili u dužinu 22.5 santimetara,a toliko če vam porsti i u akvarijumu.Voli zonu pjeska ,do dubine 20 m.Zbog svoje izuzetne obojenosti i uzorka trgovačko joj je ime i "Leopard ustonoša ili Leopard ciklid"
Odrastao mužjak ima po čelu žutu crtu,a donji dio glave mu turkiz plavo,vrh gornje,repne i analne peraje mu je belo,a po donjem djelu stomaka on je žut.Ženka je jednako obojena,samo,da nema turkiz plave po donjoj polovini glave te je manja.
Ta je riba piscivor /jede ribice/,a ako tih nema može i beskičmenjaci.U prirodi ona lovi tako,da satima bude nepokretna,i kad dođu male ribice ugledaju se na žuto boju stomaka i......
U akvarijumu zbog toga jih je treba hraniti proteinskom hranom,smrznute račiče,i voditi morate brigu ,da se ne najede previše /malawi bloat/.
Vrsta je koja kasnije polno sazri,pa je treba ,da budemo strpljivi sa mrestom.Mrest obično traje pola dana,a mjesto za mrest su kod mene našli usred akvarijuma.Ženka je brižljiva i skrbna majka,koja če vas obradovati sa 40 pa naviše mladunčad.
U akvarijumu,iz mog iskustva neka bude samo jedan mužjak i 4 ženke.Kod te vrste se ženke mrestuju samo sa glavnim mužjakom,tako,da u slučaju dviju ili više mužjaka dođe do borbi,koje se mogu i tragički,da se završe.
Društvo joj neka budu poveče m'bune i vrste iz grupe Haplochromisa.
Eto mislim, da se puno toga nije promenilo