Srpanj 20, 2025, 13:51:32 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pilea peperomioides u akvariju i dr. "GMO akvarijske biljke"  (Posjeta: 2086 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
pilea peperomioides u akvariju i dr. "GMO akvarijske biljke"
« u: Prosinac 14, 2010, 14:21:27 poslijepodne »
Dobila sam pileu i vidjela da ima masnje listove i da izgleda poput križanca anubiasa i vodenog ljiljana (a obje biljke mogu i pod vodom i emerezno, a anubias čak u vrlo suhoj zemlji)- pilea ima rizome i rasla je u zemlji pa posadila sam ju u akvarij. Pušta NOVE listove, malo je promijenila teksturu (listovi su postali masniji i deblji) i jače se zazelenila pod vodom! Prije toga je bila u tegli - a kod mene je jako grijanje pa sam ju zamotala prozirnom folijom jer je prebrzo gubila vodu- ispada da sam ju na kraju pripremila za život u akvariju (bez folije su listovi počeli žutiti u roku samo jednog dana).

Je li tko imao slična iskustva s ovom biljkom?

Evo nekih slika iz različitih faza (akvač je nedavno postavljen i bilje se treba razrasti još - fali mi rotalice i još sitnolisnih... Ima još posla i puno čekanja)

Offline guppy world

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
Odg: pilea peperomioides u akvariju i dr. "GMO akvarijske biljke"
« Odgovori #1 u: Prosinac 14, 2010, 15:20:26 poslijepodne »
imao sam je u akvariju jako davno. I izdržala je oko 3 mjeseca a onda je stagnirala i trulila.
nekako sam je uspio nagovoriti da se družimo još malo pa je izdržala sveukupno oko 8 mjeseci.

Češće sam je viđao po terarijima pa i u kombinaciji polu potopljena u vodu - dio korijena u zemlji, dio u vodi...
Po mojem iskustvu - voli vodu ali nije čista vodena, to jest ako ide u akvarij bilo bi je dobro povremeno izvaditi i držati u teglici...

ili napraviti otvoren akvarij da ona raste van vode...

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 14, 2010, 22:35:00 poslijepodne »
Zapravo bi me veselilo da izbije van vode :) Ajde supač! Znači ostavljam ju tu gdje je jer joj malo fali da izbije iz vode :) Ak' vidim da propada- samo ju premjestim u teglu :)

Offline guppy world

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #3 u: Prosinac 14, 2010, 22:42:01 poslijepodne »
Buba u uho - plitko /proljetno do jesenje/ vrtno jezerce dubine cca 30- 40 cm.
i na rubove posađena ova biljka, grmić niskog bambusa/do metar visine što raste... jedan rizom klasičnog šaša i nešto za u tu baricu... kakva kornjačica dovoljno lijena uteći dalje od tog mjesta...

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 17, 2010, 21:08:54 poslijepodne »
Buba u uho - plitko /proljetno do jesenje/ vrtno jezerce dubine cca 30- 40 cm.
i na rubove posađena ova biljka, grmić niskog bambusa/do metar visine što raste... jedan rizom klasičnog šaša i nešto za u tu baricu... kakva kornjačica dovoljno lijena uteći dalje od tog mjesta...

Krasna ideja - al to bu u kući u sklopu akvaterarija (hvala Slajmi!) - puno emerznog na stijenu- kopno u L oko akvarija i kopneni dio s finim pijeskom za kornjače.

Ova pilea raste ko korov.. Jedan list je već 1 cm od površine, drugi veliki je otpao (ili mi ga je puž pogrickao..) a ima već 2 nova izboja!! Čini mi se da bu ta morala kod Nji jer raste k'o blesava. Njen novi akvač bu veći od ovog mog micinog od 40 L- a imam još jednu pileju za vanjsko kopno za kornjače i bit će uronjena dijelom u vodu tih 300 L :heart: - u samoj vodi će biti samo umjetno. Anciji i kornjače ne diraju samo plastiku... Ozbiljno razmišljam da im kupim one gumene patkice za kupanje iz Offertissime.  :D :D :D

Bome slično mislimo!

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 31, 2010, 19:51:16 poslijepodne »
Pilea je dobila vritguz iz akvarija jer se preveć' raširila i izbila van!

Bolje mi je ipak ovak' sa sitnijim biljem koje se tek' treba razrasti u džunglu. Mislim da akvarij izgleda veće:

Pilea je za veći akvarij... Meni se dobro držala 3-4 tjedna- pa ne znam kako bi joj bilo kada bi bila dulje u vodi.

Hvala Nei, Biosveri, Nikoleti, Nji i Ninči, Zlatku_hr, Tanit i drugima na bilju!   :heart: