pa tek sad vidim,da je temperatura u ciklid akvariju zanimljiva tema.
Malawi ciklidi u prirodi ,u jezeru Malawi temperatura varrira i u suhoj dobi,odnosno kad duve vetar mwera ima tad temperatura u jezeru i ispod 20 stepeni,dok u kišnom periodu,kad je voda najtoplija ,nadje se na nekim mestima temperatura i preko 30 stuopnjeva.No ako jeste tako u prirodi,ne valja,da se mi tako igramo i u akvariju.Gledajuči preporuke različitih autora,temperatura u malawi akvariju preporučuje se izmedju23-28 stupnjeva,a ja lično preferišem nekako konstantnu 26 stupnjeva.
Temperatura u akvariju preko 32 stuopnjeva zna biti za ciklide fatalna.
A i to prilagodjivanje na temperaturu čini Malawi ciklide i po toj stranici zanimljive za akvaristiku.
Tanganyika ciklidi u prirodi voda ima neku konstantnu i ta iznosi izmedju 26-27 stupnejva,dok u akvariju može biti /različiti autori/ od 23-27 stupnjeva,ali ta temperatura opet ovisi od ciklida koje imamo,pa jeste neka preporuka,da se za neke osetljive ciklide /Tropheus,Xenotilapia,C.furcifer/koristi konstantna temperatura u iznosu od 26 stupnjeva.Temperatura ,preko 29 stupnjeva,svi su autori u tom suglasni,jeste smrtonosna za tanganyika ciklide.
Tanmganyika ciklidi jako su osetljivi na pH i tvrdoču,koja mora biti u granicama,koju mi več znamo i opet neke osetljive vrste jako su osetljive na velike promene vode,pa valja ,recimo,kod Tropheusa,menjati samo negdje oko 20-30 % vode.
Ja se brinem,da imam u akvariju ,sad kad jeste bilo vruče ,temperaturu do max.29 stepeni,ipak ciklidi su skupe ribe,šteta ih izgubiti na neki "lak" način
Eto,nadam se da če to malo info,u mnogočemu poslužiti.