Lipanj 28, 2025, 23:20:05 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: kameleon pomoc (Udao bih malu)  (Posjeta: 2310 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline radonjadusko

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 58
kameleon pomoc (Udao bih malu)
« u: Prosinac 09, 2010, 21:56:21 poslijepodne »
Imam zenku jemenskog kameleona i u planu imam nabaviti jednog muzijaka (pokusao bih sa parenjem, ali nemam bas neko iskustvo sa tim . Navodno trebao bih drzati odvojene u dve terarijuma ali kada ih staviti u isti terarijum ,ma puno pitanja ,treba li inkubator ili jaja mogu ostati sa zenkom,sta je najbolje za polaganje jaja ITD  ITD  pomagajte i zovem na vijencanje bice dernek malo tezi. U iducu sredu dolazi mladozenja ,kostao me je ali bice i miraza.

Offline radonjadusko

• Novi član
  • *
Odg: kameleon pomoc (Udao bih malu)
« Odgovori #1 u: Prosinac 10, 2010, 21:56:14 poslijepodne »
zanimam me sta se desava ako sada muzijaka stavim u terarijum sa zenkom( a tek je stigao iz prodavnice. Radi se o jemenskom kameleonu.

Offline Ante777

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 11, 2010, 15:37:05 poslijepodne »
Koliko vidim po slici , ova zenka jos nije odrasla...Drugo , terarij ti nije prikladan za kameleona..kameleoni zahtijevaju vertikalne terarije sa najmanje 100 cm visine ,a sirine oko 60 cm.Također , ovi vodopadi nisu dobro rijesenje za kameleona , jer se u njima nakupljaju bakterije.Njima se stavi npr. infuzija da kaplje kap po kap..
Također, vidim da nemas UVB zarulju koja je također potrebna..Sve u svemu , mislim da se moras malo bolje informirati o drzanju kameleona, a tek onda razmisljati o parenju :)
Eto,ovo je samo bilo dobronamjerno :)

Offline radonjadusko

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Prosinac 11, 2010, 19:10:25 poslijepodne »
Imam UVB zarulju koja je placena 45€(neon) ,u vodi nemogu biti bakterije (napravio sam dobar sistem za filtriranje i ima vanjski dovod i odvod vode. Ako zelim da parim kameleone nisam mislio odmah niti u ovom terariu . Znaci treba mi konkrektan savjet kako bi to izgledalo od nekoga ko ima iskustvo vezano za parenje. Kao naprimjer sta se desava kada stavis muzijaka i zenku u isti terarijum sto neznaci da ce se to desiti u praksi.Nisam mislio samo na vrijeme parenja. Kada su kameleoni spremni za parenje kako to manifestuju. U ovom terariju sa fotografije bi trebao biti muzijak a zenka fura u drugi gdje bi se radnja trebala odigravati.

Offline radonjadusko

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Prosinac 16, 2010, 08:08:59 prijepodne »
izgleda niste mi bas najbolje(da tesko vrijeme ,pozdrav svima. X-(

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Prosinac 17, 2010, 18:47:56 poslijepodne »
meni terarij izgleda u redu, mislim, vidi se kameleon u čošku i terarij je jako velik.
malo više grana koje se penju do vrha nebi bilo na odmet ali nemam zamjerke.

što se ostalog tiće, nisam stručnjak za parenje kameleona ali znam da ih polažu jako puno jaja.
prvo uzmi u obzir dal ćeš moć hranit nekoliko desetaka beba a i dal ćeš naći noviog gazdu za sve njih

Offline 2800aaa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #6 u: Prosinac 18, 2010, 08:12:48 prijepodne »
meni terarij izgleda u redu, mislim, vidi se kameleon u čošku i terarij je jako velik.
malo više grana koje se penju do vrha nebi bilo na odmet ali nemam zamjerke.

što se ostalog tiće, nisam stručnjak za parenje kameleona ali znam da ih polažu jako puno jaja.
prvo uzmi u obzir dal ćeš moć hranit nekoliko desetaka beba a i dal ćeš naći noviog gazdu za sve njih

Točno to i kaj ako ih nebudeš mogao hranit i udomit. -? -?
Bull fight is bullshit!

Offline Matej98

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #7 u: Prosinac 18, 2010, 11:49:01 prijepodne »
ako ih nebudes mogo sve udomit, mozda ja kupim jesnog.... ako su na prodaji?  :D

Offline froginho

• opomenut, pa baniran
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #8 u: Prosinac 18, 2010, 20:19:18 poslijepodne »
a kolko bi muzjak i zenka trebali biti stari da bi mogli delat one stvari?

Offline radonjadusko

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Prosinac 19, 2010, 09:17:16 prijepodne »
Sto se tice ,kako prehraniti mlade ? zivim u Klagenfurtu i na raspolaganju imam sve moguce insekte kao i velicine. Za udomiti nije problem to se kod mene trazi ali neradim to zbog profita nego iz ljubavi (prema novcu,naravno sala. Mnogi na netu odvracaju me od toga a vecina njih je to uradila u mnogo gorim uvjetima. Ja sam istrajan u odluci ha .  Nego krenite bez predrasuda dijeliti savjete. Ma samo polako ,dolazi moj muskic koji je jos mlad i do njegove spolne zrelosti svasta cemo kuckati.Uglavno priprema se jos jedan terarium za glavonju . Jos mi niko nije odgovorio sta bi se desilo kada bih stavio mladjeg muzijaka kod zenke koja isto nije spolno zrela. (samo da znam to se nece desiti. Mozda bi zenka bila agresivna i sta bi se desavalo.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #10 u: Prosinac 19, 2010, 09:52:23 prijepodne »
.. kao prvo bili bi pod stresom oboje, kao drugo jedan od njih dvoje bi terorizirao onog drugog!

Sve u svemu to nije dobra  ideja.  Kod skroz mladih kameleona koji se u pravilu drže skupa, ja sam vadio van iz zajedničkih one koji su bili najveći, jer su terorizirali ostale.
Zna se desiti da oni koji jako napreduju (znaći najaći) prerastu svoju braću i sestre te na kraju pojedu najmanje.

Ja ti nikako ne bi preporućio da ih stalno držiš skupa! Na kraju i sam čin parenja je, vidjeti češ i sam jako stresno za ženku... jel to izgleda kao brutalno silovanje  :rolleyes: ... neka potvrde oni koji su parili kameleone. :)

.. p.s. zavidim ti na mogučnosti nabavke hrane ;) ... ja svako malo moram potegnuti do Slovenije i Austrije ... :)
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline radonjadusko

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Prosinac 19, 2010, 22:16:34 poslijepodne »
Dugo iscekivani odgovor (svaka cast.    Ukratko i kavalitetno!!!!!   Koji period mali nakon isfuravanja  mogu ostati skupa (vjerovatno 2-3 mjeseca ide. Stvarno je u Austri raj za terariste (zamalo nenapisa teroriste haha, sto bi rekli svega nemilice(mozda me neko i ne konta . Necu dozvoliti silovanje ,imam dovoljno vremena da ga prevaspitam u pravog ljubavnika ( kod mene se postuju gusterska prava a o manjinama da ne pricam . Mozda jos malo nejasnoca oko podloge tj. posude u koju bi trebala zenka da snese jaja,negdje sam citao vlazan pijesak negdje zemlja. Inkubator u plano, izgleda da to nije moguce izrealizovati bez njega ,o tome se nisam jos informisao.   Hvala moji lijepi!!!!!!! naravno i lijepe

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #12 u: Prosinac 19, 2010, 23:00:02 poslijepodne »
.. pa da dva tri mjeseca mogu skupa ali to je onak... plafon plafona! Onda ih se treba razdvajati.
Što se tiće poljeganja jaja.. žemki se u teratij postavi kutija sa zemljom... ja sam stavljao pjesak za djećje pješčanike, bitno je da j vlažno.... ne mokro nego dobro vlažno! i tako 10l kanta se postavi ispo grane da ćenka može sići u nju. Od vrha ostaviš jedno 5cm prazno.... i to je to :)
Tu mi se možete javiti

Offline radonjadusko

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Prosinac 21, 2010, 06:59:49 prijepodne »
Hvala :) svakako jaja idu van u inkubator (mene zanima sta bi se desilo kada bi jaja ostala u tom terariju sa zenkom da li bi mogli mladi izaci i kako bi se majka odnosila prema njima ,dali bi ih popapala. . Koliko sam primjetio(u prirodi) kameleon je vezan za teritoriju ,nije lutalica i jaja polaze u svom oruzenju i mladi vjerovatno odrastaju u njenoj blizini.

Offline radonjadusko

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Prosinac 21, 2010, 07:08:13 prijepodne »
Ova dva terarijuma sam ja radio a treci je stigao iz prodanice (nije mi se dalo raditi ,kod mene je puno zima.
« Zadnja izmjena: Prosinac 21, 2010, 07:12:15 prijepodne od radonjadusko »

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #15 u: Prosinac 21, 2010, 08:13:46 prijepodne »
Jaja bi vrlo vjerojatno propala, jel inkubacija traje 5-6 odnosno zna se razvući i do devet mjeseci ... mada se izvaljuju unutar nekih 5-7mjeseci.

.. dobri su samo daj molim te izvadi one ljestvice za papige i stavi neke grane :)
Tu mi se možete javiti

Offline radonjadusko

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Prosinac 21, 2010, 21:01:08 poslijepodne »
Muska kuca spremna sutra dolazi glavonja pa vam saljem fotke.

Offline radonjadusko

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Prosinac 21, 2010, 21:05:59 poslijepodne »
Ispao sam papak sa ljetvicama ( ma pocetnik strogi ali brzo ucim.

Offline radonjadusko

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Prosinac 21, 2010, 21:14:01 poslijepodne »
Pa oni su i relativno jeftini ,dug ciklus ,moraju se odvajati jako mladi ,hrana zahtjevna.  Nisam ocekivao da tako dugo traje inkubacija. hvala gosin Skorpac!!!!!!!!