Srpanj 18, 2025, 22:21:35 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Atman 3337 litraža  (Posjeta: 1361 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gstaraz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
Atman 3337 litraža
« u: Prosinac 03, 2010, 12:54:12 poslijepodne »
Pozdrav svima.

Doma mi leži jedan atman 3337 (1000 l/h) kanister filter

Zanima me koliku litražu može takav filter održavati uz par stream pumpica (gusto zasađeni biljni akvarij sa malo riba)
...razmišljao sam o 200 - 250 litara ... bi li išlo ?

-ako neko ima kakav "tip"...

Hvala.

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: Atman 3337 litraža
« Odgovori #1 u: Prosinac 03, 2010, 12:58:29 poslijepodne »
kolka mu je zapremnina?

Ja imam 900l/h filtera od 6l zapremnine na 100 litri gusto zazađen biljni akvarij s malo više riba neg ka preporučaju i čini me se ko da je taman, možda čak i malo mali  :D
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #2 u: Prosinac 03, 2010, 13:08:00 poslijepodne »
kolka mu je zapremnina?

Ja imam 900l/h filtera od 6l zapremnine na 100 litri gusto zazađen biljni akvarij s malo više riba neg ka preporučaju i čini me se ko da je taman, možda čak i malo mali  :D

-Iso tako, oko 6-7 litara zapremine (nisam ga još rapakirao)

...Računao sam na to da sa puno biljka ne treba neki mega filter... ali u praksi neznam na koliko litara da ga montiram... -?

-Akvarij će biti sa zemljanom podlogom, ribe me ne zanimaju previše, tako da ću staviti unutra samo algare (desetak komada ili koliko bude bilo potrebno da održavaju koncentaciju N i P na razini dovoljnoj za rast bilja)

Citat:
100 litri gusto zazađen

Uh, to je malo  :'(

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #3 u: Prosinac 03, 2010, 14:57:18 poslijepodne »
-Iso tako, oko 6-7 litara zapremine (nisam ga još rapakirao)

-Akvarij će biti sa zemljanom podlogom, ribe me ne zanimaju previše, tako da ću staviti unutra samo algare (desetak komada ili koliko bude bilo potrebno da održavaju koncentaciju N i P na razini dovoljnoj za rast bilja)

Uh, to je malo  :'(
Trebalo bi ti bit dosta, samo koje algare planiraš stavit unutra?
Isto tak zemlja je sama po sebi jaki filter medij i na 200l, ak ne misliš imat puno i velikih riba, bude sasvim dovoljno. Sad je samo pitanje da li misliš mineralizirat zemlju ili ne, jer ako ne misliš vjerojatno buš kroz relativno kratko vrijeme (godinu dana) trebal dodavat još makroelemenata prek vode, naravno pod predpostavkom da ne misliš uzgajat unutra samo kripte i anubijase ;)

Druga stvar koja je upitna je i zamjena vode, ak misliš redovito mjenjat 50% vode na tjednoj ili dvotjednoj bazi ovaj filter ti bu sasvim dosta, al ako misliš samo nadoljevat ishlapljeno onda bi ja razmislil o još jednom takvom  -?
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #4 u: Prosinac 03, 2010, 18:21:47 poslijepodne »
Trebalo bi ti bit dosta, samo koje algare planiraš stavit unutra?
Isto tak zemlja je sama po sebi jaki filter medij i na 200l, ak ne misliš imat puno i velikih riba, bude sasvim dovoljno. Sad je samo pitanje da li misliš mineralizirat zemlju ili ne, jer ako ne misliš vjerojatno buš kroz relativno kratko vrijeme (godinu dana) trebal dodavat još makroelemenata prek vode, naravno pod predpostavkom da ne misliš uzgajat unutra samo kripte i anubijase ;)

Druga stvar koja je upitna je i zamjena vode, ak misliš redovito mjenjat 50% vode na tjednoj ili dvotjednoj bazi ovaj filter ti bu sasvim dosta, al ako misliš samo nadoljevat ishlapljeno onda bi ja razmislil o još jednom takvom  -?

- Unutra će sijamci (6 kom), ancistrusi (3 kom), ajmonier (1 kom), Otocinklusi (4 kom) i RCS kozice
- Bilje ide srednje zahtjevno / nezahtjevno  (Razne Ludwigie, Rotale, Crypte, Alternanthere, Blixia jap, E. Stellata i Glossa)
- Zemlju ne mislim mineralizirati, ali na 200 litara mislim ubaciti 3 šake lave sa oko 30-40  litara zemlje
- Ph mislim držati na 6.5 a Kh na 4  (30-40% RO)
- DIY CO2 (tek da ga bude kao mali "boost")
- Vodu mislim mjenjati svaka 3 dana 10 % a dno ne mislim usisavati (osim prva 2-3 mjeseca di bi išao na veču izmjenu vode i čistio bi dno)
- Rasvjeta na 200 lit. bi bila oko 150 W (T-8)

Hvala Hento  :up: