Srpanj 21, 2025, 19:51:10 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kornjače za ribni akvarij  (Posjeta: 3010 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Daniman123

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Kornjače za ribni akvarij
« u: Studeni 29, 2010, 18:24:17 poslijepodne »
Ovako, uskoro dolazi dan kada akvarij zauzima mjesto na stolu :)
Ima li šanse da sa ribama ubacim i malu kornjaču, možda 2-3 u 10L?
Glavno da su male i da se nije teško o njima brinut, nije problem ako treba svaki dan par puta nahranit, glavno da mogu opstati POD vodom (isto tako nije problem napraviti malo kopna), početnik sam... Isto tako da su lako nabavljive, nebi bilo loše da ima ko' od vas koji kornjaču :D
Hvala unaprijed...
« Zadnja izmjena: Studeni 29, 2010, 18:28:55 poslijepodne od Daniman123 »

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
Odg: Kornjače za ribni akvarij
« Odgovori #1 u: Studeni 29, 2010, 19:18:59 poslijepodne »
10 L je malo za jednu konjračicu, kamoli njih 2-3. Sve su one male i slatke al' će u 1 g narast' i po 15 cm. a kad su male vole grickati ribice. Ne budu se utopile u 10 L, kopno im je obavezno kao i hot spot lampa  s UVA+ UVB spektrom - to su reptili.

Moje dvije su u 300 L 120x50x50 s ojačanjima i 1 cm debelim staklom - a sliderima je potreban čak i 15 cm dulji akvarij! Moje ne divljaju na svu sreću pa se snalazimo, a dolazi nam i vanjsko kopno u L oko akvarija.

Evo kak' bi to trebalo izgledati (ni moje nije idealno, al' evo slika jer ih držim s ribicama, mada ih moje uopće ne diraju- al' to je fakat iznimka):

Ako želiš kornjače, najbolje pogledaj na www.kornjace.com koji su pravilni uvjeti držanja, prehrana, vrste...

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 29, 2010, 19:20:22 poslijepodne »
Inače - pored njihovog akvarija je jedan 6-kutni s kozicama koji ima 12 L - pa vidi razliku...

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Studeni 29, 2010, 20:43:34 poslijepodne »
Glavno da su male i da se nije teško o njima brinut, nije problem ako treba svaki dan par puta nahranit, glavno da mogu opstati POD vodom (isto tako nije problem napraviti malo kopna), početnik sam... Isto tako da su lako nabavljive, nebi bilo loše da ima ko' od vas koji kornjaču :D
Hvala unaprijed...

Pozdrav, kao sto je vec Iris pokazala drzati kornjacu u akvarijskim uvjetima nije uopce lako, jednostavno, niti jeftino kako mislis. Akvarij od 10 litara je najprikladniji za kozice, bettu ili eventualno gupije. Ali za bilo koju kornjacu zaboravi. Vrste koje se drze na ovim prostorima narastu oko 20 cm, teze oko 1 kg i trebaju minimalno akvarij 300-400 litara.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Daniman123

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 29, 2010, 20:51:56 poslijepodne »
ja sam vidio kako ljudi u 15l drze po 3 kornjace.  Mislio sam da bi uspjelo u 10l, mozda bi zabe uspjele, vidio sam i to da drze.
Eh da vi kazete da treba puno prostora, kako to da ih gotovo svi drze u kojekavim kutijicama od 2l

Offline darx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
« Odgovori #5 u: Studeni 29, 2010, 21:18:34 poslijepodne »
http://www.kornjace.com/uploads/newbb/thumbs/1410_4ceac44d6a353.jpg
Pogledaj ovu sliku, to je odrasla crvenouha kornjača.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #6 u: Studeni 29, 2010, 21:48:44 poslijepodne »
ja sam vidio kako ljudi u 15l drze po 3 kornjace.  Mislio sam da bi uspjelo u 10l, mozda bi zabe uspjele, vidio sam i to da drze.
Eh da vi kazete da treba puno prostora, kako to da ih gotovo svi drze u kojekavim kutijicama od 2l

Pa drze i ljudi pse na lancu od jednog metra cijeli zivot sto ne znaci da je to ok. Africke patuljaste zabice bi bile pogodne za mali akvarij od par desetaka litara, ali 10 litara je i za njih malo sto zbog prostora (preferiraju zivot u skupinama), sto zbog nemogucnosti odrzavanja zadovoljavajuce kvalitete vode u tako malom prostoru s obzirom na njihovu prehranu.
Ti ljudi koji drze kornjace u 2 litre ne drze ih tako dugo zato jer kornjace vecinom uginu od losih uvjeta drzanja ili prepastu taj smjestaj pa zavrse na cesti. Ako ti zelis biti takav vlasnik onda ucini svima uslugu i stisni crveni "x" u desnom gornjem kutu i bolje se ne upustaj u ovaj hobij.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #7 u: Studeni 29, 2010, 23:16:26 poslijepodne »
Hvala unaprijed...
Tvoj post, tvoje pitanje, je krajnije provokativno i bezobrazno. Ovo vise nema veze sa "pocetnikom" i "neznalicom".
Tko se imalo zanima za kornjace, znati ce da nepostoji kornjaca koja moze opstati "POD" vodom.
10 litara je malo za obicnu neonsku ribu, a ti ozbiljno razmisljas o tome ubaciti kornjacu u tako nesto.
I najmanja vrsta koja postoji treba toliko mjesta da se moze kretati.
Da sam uvjeren da se radi samo o "neznanju" nebi ti nista napisao, nego bi ti jedino preporucio,
toplo preporucio, da saslusas predhodne savjete u ovoj temi i da ih se drzis.
Ali prosto mi tesko pada povjerovati da netko stvarno tako nesto ozbiljno pita.
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline Daniman123

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 30, 2010, 13:13:50 poslijepodne »
Hvala unaprijed...
Tvoj post, tvoje pitanje, je krajnije provokativno i bezobrazno. Ovo vise nema veze sa "pocetnikom" i "neznalicom".
Tko se imalo zanima za kornjace, znati ce da nepostoji kornjaca koja moze opstati "POD" vodom.
10 litara je malo za obicnu neonsku ribu, a ti ozbiljno razmisljas o tome ubaciti kornjacu u tako nesto.
I najmanja vrsta koja postoji treba toliko mjesta da se moze kretati.
Da sam uvjeren da se radi samo o "neznanju" nebi ti nista napisao, nego bi ti jedino preporucio,
toplo preporucio, da saslusas predhodne savjete u ovoj temi i da ih se drzis.
Ali prosto mi tesko pada povjerovati da netko stvarno tako nesto ozbiljno pita.
Sory, ali mislim da pričaš gluposti...
1: Da, nikada nisam držao kornjaču te nemam nikakvoga pojma o njima.... Jesam li šta loše napravio što sam pitao? Ti ako moderator, dali se to protivi pravilima foruma?
2: Mislio sam da postoje kornjače koje mogu opstati pod vodom uz dio kopna (kao što je slučaj kod kolege), i to sam u postu naveo (''nije problem ako treba napraviti kopno'')...
3: Isto tako sam čuo da mogu u njima držati ribe, bar je su forumaši tako rekli, da mogu držati ribe, ali se moram strogo držati popisa riba kojeg mogu držati...
4: Gdje sam ja naveo da to OZBILJNO namjeravam držat, namjeravam držati, mogao sam je ja staviti, ali nisam htio sam prvo pitati dali je to OK za kornjaču.... Ako nije, pa naravno da neću staviti...
5: Ovo sam pitao jer sam na internetu vidio par slučaja (prije par dana, na nekom blogu)

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 30, 2010, 14:07:13 poslijepodne »
Tko pita, ne skita, al' mora se strogo postupiti sa svakim tko misli držati reptile kao kućne ljubimce- jer ima puno onih koji NE pitaju nego rade po svom, a ovako ti ostaješ pod dojmom, i možda spasiš koju kornjaču od puštanja u Maksimir, bacanja u WC, krađe zaštićenih čančara, zatvaranja u odvratnim uvjetima- zamisli da ti cijeli život živiš u sobi 1x1 metar... Na ovih tvojih 10 L možeš imati samo juhu od kornjače, pa ti iskreno preporučam samo kozice (držati unutra samo 1 bettu opet nije lijep prizor, al' tu ukusi variraju)- kozice nisu zahtjevne, trebaju cikliranu vodu i podlogu, mogu opstati i na sobnoj temp 22-23C, lijepo ih je za vidjeti, a održavale bi ti biljčice koje planiraš staviti u taj akvarijček. Za njih ti ni ne treba filter- vodu trebaš propuhati svaki dan (da ti se ne stvara talog na površini i da se malo kisika topi u vodu), a svaki 3. dan usisati dno s tankom cjevčicom (spojene posude metoda) i nadoknaditi isisanu vodu prokuhanom ohlađenom vodom sobne temp. Inače, akvarij ti je velik k'o moj lonac za tjesteninu- to je jako malo... Ako odmah želiš više, pogledaj akvarije od barem 40 L- ima ih rabljenih u Aquaterri za smiješne novce, a tu od forumaša po oglasima potraži pripadajuću rabljenu opremu (kad imaš samo 10 L, pretpostavljam da nemaš novaca za neka velika ulaganja). Onda bi u taj malo veći mogao staviti 5-6 endlera, 1 ancistrusa, par zebrica, možda i još 5 tetri - puno tih ribica se ovdje i poklanja i prodaje. Ni u ludilu zlatnu ribicu jer joj treba puno veća litraža.

Offline Daniman123

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 30, 2010, 16:59:32 poslijepodne »
Tko pita, ne skita, al' mora se strogo postupiti sa svakim tko misli držati reptile kao kućne ljubimce- jer ima puno onih koji NE pitaju nego rade po svom, a ovako ti ostaješ pod dojmom, i možda spasiš koju kornjaču od puštanja u Maksimir, bacanja u WC, krađe zaštićenih čančara, zatvaranja u odvratnim uvjetima- zamisli da ti cijeli život živiš u sobi 1x1 metar... Na ovih tvojih 10 L možeš imati samo juhu od kornjače, pa ti iskreno preporučam samo kozice (držati unutra samo 1 bettu opet nije lijep prizor, al' tu ukusi variraju)- kozice nisu zahtjevne, trebaju cikliranu vodu i podlogu, mogu opstati i na sobnoj temp 22-23C, lijepo ih je za vidjeti, a održavale bi ti biljčice koje planiraš staviti u taj akvarijček. Za njih ti ni ne treba filter- vodu trebaš propuhati svaki dan (da ti se ne stvara talog na površini i da se malo kisika topi u vodu), a svaki 3. dan usisati dno s tankom cjevčicom (spojene posude metoda) i nadoknaditi isisanu vodu prokuhanom ohlađenom vodom sobne temp. Inače, akvarij ti je velik k'o moj lonac za tjesteninu- to je jako malo... Ako odmah želiš više, pogledaj akvarije od barem 40 L- ima ih rabljenih u Aquaterri za smiješne novce, a tu od forumaša po oglasima potraži pripadajuću rabljenu opremu (kad imaš samo 10 L, pretpostavljam da nemaš novaca za neka velika ulaganja). Onda bi u taj malo veći mogao staviti 5-6 endlera, 1 ancistrusa, par zebrica, možda i još 5 tetri - puno tih ribica se ovdje i poklanja i prodaje. Ni u ludilu zlatnu ribicu jer joj treba puno veća litraža.
Tnx na savjetu... Puno si pomogao, ali neželim ulazit u off :)
Da razlog tako maloga aq je zato što sam malo kratak sa novcima :)
Mislio sam da ima neka kornjačica koja bi bila OK za 10L, mislim najviše i viđam kornjače u malim aq...
Kornjače neću stavljat, najvjerovatnije ću uzeti kozice :D
Hvala svima i lijep pozdrav...

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #11 u: Studeni 30, 2010, 19:47:02 poslijepodne »
Sory, ali mislim da pričaš gluposti...
Ne, ne. Ne pricam ja gluposti. Nego odredjeni ljudi nerazumiju sto pricam pa im ispada kao glupost.
Nije prvi puta slucaj. Desava se ;-)

1: Da, nikada nisam držao kornjaču te nemam nikakvoga pojma o njima....
Jesam li šta loše napravio što sam pitao? Ti ako moderator, dali se to protivi pravilima foruma?
Nisi lose nista napravio. Pitao si. Nacin kako si pitao, i sto si pitao. O tome je rijec.
A cinjenica da sam ovdje moderator neznaci da moram svakom ciniti po volji i na svaku glupost reci Amen.
2: Mislio sam da postoje kornjače koje mogu opstati pod vodom uz dio kopna (kao što je slučaj kod kolege), i to sam u postu naveo (''nije problem ako treba napraviti kopno'')...
Opstati "pod" vodom, uz dio kopna. Ako necemu nudis kopno onda to vec nije opstajanje pod vodom.
3: Isto tako sam čuo da mogu u njima držati ribe, bar je su forumaši tako rekli, da mogu držati ribe, ali se moram strogo držati popisa riba kojeg mogu držati...  
Mozes drzati ribe, ta je tema prozvakana vec 800 puta, i nije muka je jos jednom prozvakati. Ali ti pricas o deset litara ...tu svaka daljnja rasprava gubi svrhu.
4: Gdje sam ja naveo da to OZBILJNO namjeravam držat, namjeravam držati, mogao sam je ja staviti, ali nisam htio sam prvo pitati dali je to OK za kornjaču.... Ako nije, pa naravno da neću staviti...
JA sva pitanja ovdje OZBILJNO shvacam, tako i tvoje. I kad neko OZBILJNO pita da drzi kornjacu u deset litara, onda mu OZBILJNO na ovakav nacin odgovorim.
5: Ovo sam pitao jer sam na internetu vidio par slučaja (prije par dana, na nekom blogu)
Na Internetu ces naci puno pogresnog, ali malo samo trazenja i nacices i barem one osnovne stvari
koje su pravilno napisane. A to je da je 10 litara premalo za jednu kornjacu ... pa cak i onu najmanju.

Ali drago mi je da si se odlucio za kozice, njima je deset litara dovoljno.
... i kad me nema, ja sam tu ...