Srpanj 27, 2025, 22:42:08 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Moj novi pocetnicki akvarij  (Posjeta: 6594 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline biosvera

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
Odg: Moj novi pocetnicki akvarij
« Odgovori #25 u: Studeni 29, 2010, 15:13:22 poslijepodne »
i ja cekam fotke ;)

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #26 u: Studeni 29, 2010, 15:27:07 poslijepodne »
ok, evo jedne fotke ali nije finalno, bit ce tu jos podosta izmjena, posto cekam jos neke dodatke  ;)
 malo je mutnjikava ali sta ces, cim sjedne poklopac slikam sa pravim foticem :)

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Studeni 29, 2010, 16:49:55 poslijepodne »
sto ma kud sto puta ljepse od prije :klap: jos malo ibit ce to mali raj ali zasto si rivnuo odmah ribe u nutra moras pricekat da se voda cilklira :)

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Studeni 29, 2010, 19:59:36 poslijepodne »
Voda se je ciklirala skoro 3 tjedna. Sad sam mijesao dio postojece vode sa dijelom RO vode. Ribice i dalje sad plivaju sretne. Cim jos nesto napravim odmah vas obavijestim.I taj drugi put se nadam da cu postavit vise slika

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Studeni 29, 2010, 21:47:43 poslijepodne »
Ok ljudi, sada je vec frka. skalari su mi poceli napadat bette. Znam bio sam glup i treba me :a030: .Mislio sam da ce to ic ali ocito nece.
E sad moje pitanje je da li izbacit skalare ili bette? sta uopce ide sa skalarima i biljem? jer ipak je veci izbor uz bette nego uz skalare. Sad sam totalno u dilemi pa vas sve molim za pomoc oko tih ribica
Thx

Offline eantema

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #30 u: Studeni 29, 2010, 22:37:28 poslijepodne »
Ok ljudi, sada je vec frka. skalari su mi poceli napadat bette. Znam bio sam glup i treba me :a030: .Mislio sam da ce to ic ali ocito nece.
E sad moje pitanje je da li izbacit skalare ili bette? sta uopce ide sa skalarima i biljem? jer ipak je veci izbor uz bette nego uz skalare. Sad sam totalno u dilemi pa vas sve molim za pomoc oko tih ribica
Thx
Da, da... Rekao sam  :'(
Izbaci skalare jer ti je litraža premala za njih...

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Studeni 29, 2010, 22:54:29 poslijepodne »
a joj, steta. sad neznam sta cu s njima. nemam gdje  :'( .
Jel se to moze negdje zamjenit, koliko sma ih promatro, a to je svakih 20 min, nemaju nikakvih tockica po sebi, plivaju i to sve, tako da mi se ne cine da su bolesni.
A sad je opet pitanje sta skombinirat uz bette?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #32 u: Studeni 29, 2010, 23:43:31 poslijepodne »
Za bettu ti je litraža pre velika  ;)

...malo više čitanja prije kupovine i bit će puno manje žalosti i puno više para u džepu...

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Studeni 30, 2010, 08:05:53 prijepodne »
A znam ali ako ih skombiniram sa nekim drugim ribicama, moglo bi postat zivo u tom akvariju.Mislim i sad je zivo, svi se zivi naganjaju :D,ali ipak nebi htio da se to desava. Ajde molim vas za neke prijedloge, ak vam nije problem. Da pocetnik sam i kao i svi ovdje grijesim u startu ali to je ono kad se slusa previse ljudi i najgore prodavace.
Evo znaci trebam samo jedan mali savjet o tome koje ribice skombinirat sa betta-ma, a da opet nisu neke premale ribice.
Mislio sam nesto tipa neonke ali opet nisam siguran.Htio bi poslozit akvarij da bude zivo mjesto vise vrsta. Evo toliko od mene, pa ako netko treba skalare, neka mi se javi, ako ima nesto u zamjenu.
Evo steta ali tako nesto se mora napravit, i to pod hitno

Offline BareST

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • www.veseljko.net
    • www.veseljko.net
« Odgovori #34 u: Studeni 30, 2010, 08:11:12 prijepodne »
Ja bi na tvom mjestu izbacio i skalare,i bette...i dodao neke sitnije jatne ribice.... :up:
WWW.VESELJKO.NET

Offline eantema

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Studeni 30, 2010, 09:08:37 prijepodne »
Ja bi na tvom mjestu izbacio i skalare,i bette...i dodao neke sitnije jatne ribice.... :up:

:up:

Da, akvarij je za skalare premal a za bette prevelik.
Moj ti je savijet da se obavezno riješiš skalara a nebi bilo loše ni bettana, ali ako ti se sviđa, možeš ga zadržati, samo trebaš znati da mu to nisu idealni uvjeti i koje ribice stavljati s njim...

Ja ti preporučam da staviš skalare u oglasnik da ih prodaješ ili mjenjaš za neku drugu vrstu...
Moja bi ti preporuka bila:
15-tak neonki
4 ramireza (2 para)
(ukoliko se misliš riještiti bette onda 10-tak zebrica)
i još nešto po tvom guštu. Ovo gore su moji favoriti...

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #36 u: Studeni 30, 2010, 10:05:20 prijepodne »
Ribe koje su se točale u amonijaku i nitratima ne stavljaj u oglas, jer to bi značilo da ćeš nekog zajebat.

-Izbaci skalara i orijentiraj se na algojede, ali dok ne središ akvarij, nebi ja ništa unutra stavljao... di si navalio ?

Otocinklusi
Ajmonijer
Sijamski algojedi
Ancistrusi
kozice

Filter ti je slab, tako da moraš kompenzirati sa biljem, a njega je pre malo  :(  (krcaj trave u taj akvarij, sve šta nađeš...)

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Studeni 30, 2010, 15:08:29 poslijepodne »
Cekaj ocete rec da ova pumpa od 300L nije dovoljna za ovak mali akvarij??

Offline baco

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #38 u: Studeni 30, 2010, 22:39:03 poslijepodne »
meni akvarij od 96 litara filtrira JBL od 700l/h, i mislin se stavit jos. Snaga powerheada je definitivno premala, spuzva je isto premalo filter materijala za tu litrazu + taj filter jako tesko cistit, kad ga istekas iz struje pola toga se vrati nazad...
Ako nemas para uzmi unutarnji eheim2012, maloprije san gleda kosta 199kn i bit ce ti dosta, ja sam imao eheim 2010 i sve je lipo zivilo ali cisto iz estetike sam uzeo ovaj kanistar i bia je pun pogodak tako da ga i tebi preporucujem, ali za 1 ruki ovaj ehem ce ti biti dosta.

pozdrav

Offline Baja

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Prosinac 01, 2010, 00:12:19 prijepodne »
Vidim da se ekipa zanijela i zakomplicirala ti maksimalno :D

Prvo i osnovno ti je filter, 500 l/h ti je čisto dovoljno, bitno da ima što više filter materijala. To i mjenjanje vode su ti jedino bitni.
Betu izbaci a skalare slobodno ostavi, uz njih stavi još desetak komunalaca dok se sve to ne ustabili. Ramireze ne stavljaj nipošto jer će biti ribe za jedan dan, bit ce vremena i za njih.
Mani se kupovine raznoraznih testera jer ti to netreba.
Pjesak već imaš i ne kupuj novi.
Rekao si da ne želiš nikakvo zahtjevno pa ti je rasvjeta od 2x18 dovoljna, 60w nipošto.
Umjesto 40l kupi i stavi 15 ako želiš da u akvariju bude i vode.
CO2 ti netreba za nezahtjevno bilje preskoči ga.
RO stavljaš zašto?

Neznam dali sam nešto zaboravio ali sigurno ćeš na ovome uštedit za jedan fini filter a tebi je to i naj bitnije.

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Prosinac 01, 2010, 08:13:13 prijepodne »
Baja i svi ostali hvala na odgovoru.Da sve se je pocelo zakompliciravat.
Krenuo sam sa idejom da ce to sve proradit iz prve bez previse muke, koja se je sad izrodila u tak veliku muku i trosak love da bi ispi*****.
Ok krenut cu iznova jer vidim da ovak nece ic. Vec vidim da ce sjest jos jedan manji akvarij u koji cu ugurat ove pumpe, valjda ce bit dosta za neki od 50L.
Druga stvar je sa tim skalarima, oni su stvarno lijepi ali kad pogledam kombinaciju ribica uz skalare, uf jako mali izbor.
Treca stvar je u tome da opcija "bacanja ribica " ne dolazi u obzir, tako da ih moram nekom prodat  :D jer i poklanjanje ne dolazi u obzir jer sam vec tolko love zbacao na taj akvarij da bi  :mitrac:

Ok jos jednom hvala na odgovorima, cekam placu pa u kupovinu, jelte opet :)

Offline BareST

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • www.veseljko.net
    • www.veseljko.net
« Odgovori #41 u: Prosinac 01, 2010, 11:31:54 prijepodne »
Ok jos jednom hvala na odgovorima, cekam placu pa u kupovinu, jelte opet :)

Nemoj se samo zanijeti pa bez plaće ostat...... :nerv:  :D
WWW.VESELJKO.NET

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #42 u: Prosinac 01, 2010, 11:49:34 prijepodne »
Citat:
Vidim da se ekipa zanijela i zakomplicirala ti maksimalno Cheesy

Šta pričaš ti Baja ??? šta vidiš kompliciranog u napisanom???

-Šta kupiti zemlju, pokriti pjeskom i zaliti vodom i upaliti filter i svijetlo je tebi komplicirano ?
-Drzati od oka PH i KH je nemoguča misija ???

...Da zaboravio sam, ima jednostavniji način: napuni akvarij vodom, stavi pumpu za zrak, ubaci ribe i mjenjaj svu vodu svakih par dana  ;)

Offline Baja

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Prosinac 01, 2010, 14:19:46 poslijepodne »
Citat:
Vidim da se ekipa zanijela i zakomplicirala ti maksimalno Cheesy

Šta pričaš ti Baja ??? šta vidiš kompliciranog u napisanom???

-Šta kupiti zemlju, pokriti pjeskom i zaliti vodom i upaliti filter i svijetlo je tebi komplicirano ?
-Drzati od oka PH i KH je nemoguča misija ???

...Da zaboravio sam, ima jednostavniji način: napuni akvarij vodom, stavi pumpu za zrak, ubaci ribe i mjenjaj svu vodu svakih par dana  ;)

Ako ste to napisali ja se ispričavam, ali uvjeren sam da sam pročitao da mu savjetujete da kupi 10 testera, baci svoj pjesak i kupi sitniji, pojača rasvjetu na 60w, co2, 40l zemlje, Ro voda, pogubio sam se već. E da i kao vrhunac da nabavi ramireze.
A jedino što mu treba za akvarij sa skalarim i nezahtjevnim bilje je filter i malo zemlje za cvjeće.

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Prosinac 01, 2010, 16:42:30 poslijepodne »
evo ja se svaki put zahvalim na odgovorima, ali vjerujte da sto se vi vise prepirete oko mog akvarija ja sam sve zbunjeniji i zbunjeniji :roll:

Podloga je neko zivo tlo, kao top of the art u akvaristici.Naravno vjerujem da ce se neko kunut da je to najbolje a neko ce popljuvat.E sad nisam vise pametan. Ali vec vidim da ce skalari ic van i da ce tu doc neke neonke, zebrice i mozda tetre.

Sad su u funkciji dva filtera, sta bi bilo ekvivalent 500L i konacno mi bilje ne pluta od jacine pumpe.Do sad mi je protok vode cupao biljke iz tla.

E sad dal ova moja kombinacija valja?
PS. Svakako ce jos bilja doc unutra, isto tako nezahtjevnog

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Prosinac 01, 2010, 16:54:54 poslijepodne »
ja mislim da borce treba stavit u kotilice dok ne nađu dom  ;) a skalare pustiti neka plivaju

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Prosinac 01, 2010, 17:10:24 poslijepodne »
stvarno sam ovaj forum izvrnuo naglavacke, i na dosta filmova i slika vidim skalare i bette zajedno, i kakti to ide sve zajedno. Zar stvarno netko ima srece da ima mirne skalare? S tim da sam primjetio da samo jedan skalar cupka bette, ostale ribe su na miru.

Evo prije nego napravim rosadu sa ribicama, poklopac ce sutra sjest na akvarij pa ce past jedna slika prije remonta  :D

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #47 u: Prosinac 01, 2010, 17:37:55 poslijepodne »
Ako ste to napisali ja se ispričavam, ali uvjeren sam da sam pročitao da mu savjetujete da kupi 10 testera, baci svoj pjesak i kupi sitniji, pojača rasvjetu na 60w, co2, 40l zemlje, Ro voda, pogubio sam se već. E da i kao vrhunac da nabavi ramireze.
A jedino što mu treba za akvarij sa skalarim i nezahtjevnim bilje je filter i malo zemlje za cvjeće.

...
treba mu tri testera od kojih je onaj za NO3 opcijonalan; ako nemaš osnovno za izmjeriti i naštelat vodu (PH/KH) u biljnom djelu akvaristike namaš šta tražiti  ;) 
Za jedan biljni akvarij od 100 litara (a da nisi prisiljen imati samo vodenu leču i rogolist) treba oko 50-60 W svijetla
Isprana zemlja mu treba da ne mora prčkati sa N-P-K omjerima a RO ili destilirana voda mu treba da namjesti tvrdoču vode odnosno kiselost
A ako si želiš jos pojednostaviti stvari, montiraj neki CO2 da se ipak to malo mrdne i da ne provodiš sate izmišljajuči kako se riješiti raznih algi

...kakvi sad ramirezi ???

Hvataj se priručnika i odluči kakav akvarij hočeš  ;)
-Za biljni vidi šta sam ti naveo, a za ostalo vidi sam...

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Prosinac 05, 2010, 19:03:46 poslijepodne »
Nakon cijele muke sa plasticnim biljkama, pa napadanjim riba međusobno, pa propadanju biljaka odlucio sam sve ispocetka i ovaj put to postenije napravit.

Kao što znate akvarij je cudnih dimenzija pa naravno za njega nema kupit poklopac, pa sam bio primoran napravit poklopac svojim rukama :) .

Ok, poklopac je skoro pa gotov, samo jos par stvari da ga se sto vise zastiti od vlage i to je onda to.

U poklopac ce ici 2 x 18 w sylvania aquastar lampe i moonlight.

Mene sad zanima kako napraviti sto bolju podlogu a da se moze kupiti gotova u shopu a ne da ju sad idem namakat u nekoj kanti 2 mjeseca  ;).

I za kraj ribice, posto sam ove svoje sve uspio uspjesno prodat  :klap: odlucio sam se za malo veseliju vrstu ribica a to su neonkice za pocetak, i naravno moje pitanje je koje jos ribice mogu ic s njima ali da nebude da mi je akvarij pun ribica nakon mj. dana :D

Thx svima na odgovorima

Offline eantema

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Prosinac 05, 2010, 19:16:00 poslijepodne »
Nakon cijele muke sa plasticnim biljkama, pa napadanjim riba međusobno, pa propadanju biljaka odlucio sam sve ispocetka i ovaj put to postenije napravit.

Kao što znate akvarij je cudnih dimenzija pa naravno za njega nema kupit poklopac, pa sam bio primoran napravit poklopac svojim rukama :) .

Ok, poklopac je skoro pa gotov, samo jos par stvari da ga se sto vise zastiti od vlage i to je onda to.

U poklopac ce ici 2 x 18 w sylvania aquastar lampe i moonlight.

Mene sad zanima kako napraviti sto bolju podlogu a da se moze kupiti gotova u shopu a ne da ju sad idem namakat u nekoj kanti 2 mjeseca  ;).

I za kraj ribice, posto sam ove svoje sve uspio uspjesno prodat  :klap: odlucio sam se za malo veseliju vrstu ribica a to su neonkice za pocetak, i naravno moje pitanje je koje jos ribice mogu ic s njima ali da nebude da mi je akvarij pun ribica nakon mj. dana :D

Thx svima na odgovorima

Bravo za neonkice. Nadam se da ćeš vratiti vodu koja ti je već bila u akvariju jer one zahtjevaju dosta zacikliranu vodu.

Budući da su neonkice ribe sredine u akvarij bi ti se idealno uklopilo nekoliko zabrica (moraj preporuka min 8). One su ti ribe vrha i jako zgodne ribice. (Ukoliko bettana nisi prodao onda nemoj stavljat kozice jer se oni baše ne podnose).

Što se tiče podloge, imaš je kupiti gotovu. Prvi sloj: zemlja (ako je misliš stavljat, moja preporuka je da je obavezno staviš za biljke) dovoljno 1-2 puta proprati u vodi. Šljunak koji ide na zemlju treba dosta puta proprati. Tj. proprati onokiko puta koliko je potrebno da šljunak ne ispušta boju.

Eto nadam se da sam bar malo pomogao, premda sam i ja još dosta neiskusan  :-[