Srpanj 27, 2025, 18:45:54 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Moj novi pocetnicki akvarij  (Posjeta: 6584 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mrbeanzg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Moj novi pocetnicki akvarij
« u: Studeni 26, 2010, 20:43:19 poslijepodne »
Pozdrav svima.
Evo ovom prilikom bi htio svima predstavit svoj novi akvarij te zatrazio savjete kako da svojim ribicama osiguram sto bolji "dom".

Evo ovom prilikom bi vam htio predstavit svoj novopostavljeni prvi akvarij.
Posto sam vec prije same kupnje akvarija surfao forumima tako sam se cak i prije ovog posta odlucio nabavit akvarij pa da malo objasnim svoj postupak ( nemojte bit prekriticni  :D)
 Evo za pocetak sami akvarij je 94 L.
Podloga je sljunak granulacije od 1-3 mm, koji je 3 puta prokuhan.Valjda je to dosta?
Ubacen je kupljeni panj koji je isto tako 3 puta prokuhan, te neko kamenje koje se nije pokazalo da se pjeni kad sam ga polio octom, te isto tako 3 puta prokuhano.
Nakon toga sam u akvarij postavio umjetne biljke( znam da nije ok ali cu jednog dana doci do pravih  8) ) te jednu plutajucu pravu.
Ugradio sam podvodnu pumpu za akvarije od 150 - 200 L, te grijac od 150 w te ga namjestio na 25 stupnjeva.
Postavljena je rasvjeta od 11 wata , ali to je sad samo za pocetak.
Akvarij se je tako postavljen "cikliro" 3 tjedna te sam se odlucio da bi konacno mogao kupiti ribice.
Odlucio sam se za 2 skalara, 1 borca, 1 beta, 2 koridorca i 1 ancitrusa ( svi se odlicno slazu)

Evo i slike :
Nadam se da post nije predugacak, te da necete bit prekriticni.
Pozdrav svima jos jednom

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
Odg: Moj novi pocetnicki akvarij
« Odgovori #1 u: Studeni 26, 2010, 20:51:47 poslijepodne »
Ovo nikako nije dobro  :roll: Betta i skalari neidu zajedno jer ce skalari pogristi jednog dana betti rep ili obrnuto ma koliko god ti govorio da se slazu nije istina.Umjetne biljke odma vadi van jer akvarij ljepse izgleda bez icega nego s tim biljkama onda sto jos  :question: Da 11w pa s tim nebi ni posadit biljku uspio vec bi usala ja ti savjetujem sve prodaj ispravi greške skupi novaca kupi substrat , neonke(mislim kao svjetlo a ne ribe) poklopac sam napravis bilje i ribe ces nac uvjiek na forumu i jeftino a ti ces biti sretan dobro je sto si kupio odmah u startu akvarij skoro 100L ali stvarno probaj ispocetka i da mislim da 98L nije dovoljno za 2 skalra ako grješim oprostite i ispravite me . Sry sto sam bio ovako "grub" ali ipak mora se da bi uspio  :up:

Offline eantema

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #2 u: Studeni 26, 2010, 20:54:11 poslijepodne »
Evo ja ću početi s kritikom. Umjetne biljke... I taj mi kamen nije baš nešto

Mislim da za skalare trebaš veću temperaturu. Mislim da su skalari na 28 stupnjeva...

Betta i skalari, nisam siguran kako će to ići zajedno  :punch:

Offline iglica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin, Zagreb, Rijeka
  • Shrimp Master
« Odgovori #3 u: Studeni 26, 2010, 21:08:25 poslijepodne »
prijatelju makni umjetno bilje, stvarajući biotop za ribe moraš pokušati barem približno imitirati njihovo matično stanište
tako da umjetnome ničemu nije mjesto u akvariju  :)

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #4 u: Studeni 26, 2010, 21:42:53 poslijepodne »
slazem se sa svima vadi ovo smece od umjetnog bilja van napravi poklopac kako spada za tu litrazu i nakon toga napravi ili kopi CO2 i posadi pravo bilje kako spada ;) no dobro da si krenuo sa oko 100l akvarijem i da vidjet ces ti za cc2 g lil 1 g ako ovo napravij imati ces mali raj kao svi mi na forumu

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #5 u: Studeni 26, 2010, 22:20:58 poslijepodne »
nije bitno koliko puta si kuhao nego koliko dugo. može ti voda zavrijeti 3 puta ali sterilizacija traži vrijeme. panj je nešto drugo - kuha se da izađe boja i da potone.

Offline xlavier

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #6 u: Studeni 27, 2010, 00:46:12 prijepodne »
Dobrodošao! :)

Iako uvijek ovi forumaši djeluju kao da će te ubiti, svi ovi savjeti su dobronamjerni.  :up:

Ako si pri manjku para, mnogo toga možeš napraviti sam, i to uz manje cijene... Prošvrljaj malo po cijelom forumu, ima super savjeta...

Osobno, meni se u aq samo ne sviđa umjetno bilje, a i ribe ti se mogu povrijediti.

Kamen malo baca na neki morski... :O Ili se varam?

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 27, 2010, 08:02:48 prijepodne »
Ljudi stvarno hvala svima na tako brzom odgovoru.Da istina je da je akvarij zapocet sa jako malo love ali vjerujte kako je krenulo vjerujem da cu svaki visak davat na taj akvarij.
Sto se tice umjetnog bilja, to sam tako i tako namjeravao zamjeniti sa pravima u vrlo skorije vrijeme, znaci sa biljkama koje nisu nesto zahtjevne sto se tice svijetla.
Sto se tice ribica, u prodavaoni su mi rekli da ta betta ide u akvarij sa skalarima, samo ako primjetim da ju odmah pocnu napadat, da ju vadim van iz vode, ali evo dva dana su vec zajedno i svi skupa plivaju.Ali ako vi kazete da to neide skupa, pratit cu pozorno na neke promjene.
Da istina kamen je malo morski ali to je isto tako samo za pocetak dok ne odem s frendom u potragu na neku rijeku ili jezero.
Evo pa vas molim da mi samo kazete koje bilje bi stavio u akvarij a da ima malu potrebu za svijetlom i da ide samo u sljunak, da netrebam sve ispocetka radit?

Evo jos jednom svima hvala na odgovorima

Offline kresimirt

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #8 u: Studeni 27, 2010, 09:27:53 prijepodne »
Ljudi stvarno hvala svima na tako brzom odgovoru.Da istina je da je akvarij zapocet sa jako malo love ali vjerujte kako je krenulo vjerujem da cu svaki visak davat na taj akvarij.

Tako ovo ovisnost i pocne. Prvo skuzis da je plastika bez veze. Onda si kupis pravo bilje, ali kako nisi predvidio podlogu za pravo bilje,
napravis totalni nered da ubacis malo substrata. Sada konacno imas pravo bilje, ali nekako ti sporo raste. Skuzis da ti je rasvjeta nedovoljnja, pa
si modificiras rasvjetu s T8 na T5. Sada je to puno bolje, ali procitas da biljkama treba i CO2 da bi brzo rasle.
Slozis si DIY CO2, i koristis EI doziranje.
Nakon nekog vremena razmisljas da se prebacis na bocu jer je puno prakticnija.
Nadjes lika koji prodaje bocu i kupis si ventil sa solenoidom, tak da ne moras stalno paziti na plin.
E, sada konacno mozes malo odahnuti i uzivati u akvariju, i bas te briga sta je vrijednost akvarija s opremom u rangu rabljenog Trabanta  :D

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #9 u: Studeni 27, 2010, 09:31:02 prijepodne »

Tako ovo ovisnost i pocne. Prvo skuzis da je plastika bez veze. Onda si kupis pravo bilje, ali kako nisi predvidio podlogu za pravo bilje,
napravis totalni nered da ubacis malo substrata. Sada konacno imas pravo bilje, ali nekako ti sporo raste. Skuzis da ti je rasvjeta nedovoljnja, pa
si modificiras rasvjetu s T8 na T5. Sada je to puno bolje, ali procitas da biljkama treba i CO2 da bi brzo rasle.
Slozis si DIY CO2, i koristis EI doziranje.
Nakon nekog vremena razmisljas da se prebacis na bocu jer je puno prakticnija.
Nadjes lika koji prodaje bocu i kupis si ventil sa solenoidom, tak da ne moras stalno paziti na plin.
E, sada konacno mozes malo odahnuti i uzivati u akvariju, i bas te briga sta je vrijednost akvarija s opremom u rangu rabljenog Trabanta  :D

a nakon što to sve složiš otkriješ ciklide... ;)

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 27, 2010, 09:39:40 prijepodne »
hahahahah kako se ono kaze, da sam bar bio malo pametniji  :D.
Da sad tek shvacam da me ceka posla i posla ali vjerujte takav dodatak u sobi je neprocjenjiv.
Krecem sljedeceg tjedna u nabavku bilja i podloge a frend ce dobit zadatak za izradu poklopca.
Sto se tice ribica nadam se da ce se ova betta slagat sa skalarima. Evo jos jednom napominjem da se za sad druze svi zajedno bez ikakvih problema ali naravno to ne znaci da ce tako i ostat, pa ce moje budno oko sve pratit.

Ajmo ljudi prijedlozi za bilje!!!

PS. Stvarno ova plastika izgleda grozno uz ovu pravu plutajucu, eh

Offline eantema

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #11 u: Studeni 27, 2010, 10:20:40 prijepodne »
Što se tiče osjetljivosti anubijas ti je najbolji... Sporo raste, ali ga zato ne možeš ubiti nikako  :up:

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 27, 2010, 11:39:59 prijepodne »
Što se tiče osjetljivosti anubijas ti je najbolji... Sporo raste, ali ga zato ne možeš ubiti nikako  :up:
slazem se malo ga privezes na kamenje slozis greben pa ga malo popikas u podlogu pa na panj i tako to samo sto je  maloskup no i to se moze rijesit ;) a sto je najbolje ne treba mu puno svijetla  :P

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #13 u: Studeni 27, 2010, 11:48:11 prijepodne »
Več kad pitaš za savjet:

Imaš akvarij od 100 litara... nije loše za početak  :up:
Imaš rasvjetu od 11 W...   loše za početak  :down:
Nemaš hranjivu podlogu ... još gore za početak  :down:
Filtera nemaš ??? (pročitaj osnove akvaristike)

===================================

- Kupi oko 40 litara florabelle i stavi je močiti (ispirati); u međuvremenu izmisli kako češ pojačati rasvjetu (oko 60 W bi bilo ok)
- Postavi lampe za koje se odlučiš (kombinacija grolux i cool white se kod mene pokazala najboljom)
- Kupi filter!!! bilo kakav. .  (oko 400 kn vanjski kanister ili oko 200 kn dva dupla hangon-a od SUN SUN npr.) ...ako imaš love, kupi bolji  ;)
- Složi DIY CO2 u boci od 2,5 litara

-Kad to napraviš, spreman si postaviti jedan lijepi mali biljni akvarij  ;) ...a do tada uživaj u ovome šta si sad složio  :up:

ps.
Kad budeš rasformiravao akvarij da postaviš podlogu, borca, betu i skalara prodaj i prva 2-3 mjeseca u akvariju imaj samo algare; kasnije češ ubaciti "ukrasne" ribice.
Na početku nabavi dosta rogolista i razne hygrofile, i koju pistiu ili ricciu ... kasnije ih zamjeniš sa malo zahtjevnijim biljkama ako ti se ne budu sviđale te.

pps.
za cijelu "operaciju" bi ti trebalo biti dosta negdje oko 500 kn

Cheers,
Gianni.

EDITED:
vidio sam da nemaš uopče filtera  :question:
« Zadnja izmjena: Studeni 27, 2010, 11:58:09 prijepodne od gstaraz »

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 27, 2010, 11:54:20 prijepodne »
Več kad pitaš za savjet:

Imaš akvarij od 100 litara... nije loše za početak  :up:
Imaš rasvjetu od 11 W...   loše za početak  :down:
Nemaš hranjivu podlogu ... još gore za početak  :down:
Filter je slab, ali uz dosta bilja bi mogao biti dovoljan  -?

===================================

- Kupi oko 40 litara florabelle i stavi je močiti (ispirati); u međuvremenu izmisli kako češ pojačati rasvjetu (oko 60 W bi bilo ok)
- Postavi lampe za koje se odlučiš (kombinacija grolux i cool white se kod mene pokazala najboljom)
- Kupi jednu malu protočnu pumpicu (300 l/h max)
- Složi DIY CO2 u boci od 2,5 litara

-Kad to napraviš, spreman si postaviti jedan lijepi mali biljni akvarij  ;) ...a do tada uživaj u ovome šta si sad složio  :up:

ps.
Kad budeš rasformiravao akvarij da postaviš podlogu, borca, betu i skalara prodaj i prva 2-3 mjeseca u akvariju imaj samo algare; kasnije češ ubaciti "ukrasne" ribice.
Na početku nabavi dosta rogolista i razne hygrofile, i koju pistiu ili ricciu ... kasnije ih zamjeniš sa malo zahtjevnijim biljkama ako ti se ne budu sviđale te.

pps.
za cijelu "operaciju" bi ti trebalo biti dosta negdje oko 250-300 kn

Cheers,
Gianni.
potpisuje samo ne ono dvijesto ili triso kn ma je sacuva ti tisucu kuna i onda kreni sa radom a ostatak sacuvaj za poslje zato sto ce ti uvijek za nesto trebat

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 27, 2010, 12:11:44 poslijepodne »
jos jednom hvala na odgovorima.
razmisljao sam stvarno zamjenit podlogu pogodnijom za biljke ali stvarno sad za pocetak nebi htio si zadavat previse posla za prihranjivanjem, gnojenjem itd.znaci samo podloga i one tabletice za prihranjivanje prvih par tjedana.
Evo sto se tice ribica, skalari i bette se za cudo ok slazu, ne napadaju se, osim sto je sad jedan skalar poceo maltretirat drugoga? neznam koji je razlog?
Sto se tice rasvjete, biti ce dvije lampe od 18 w.

Offline xlavier

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #16 u: Studeni 27, 2010, 12:23:11 poslijepodne »
hahahahah kako se ono kaze, da sam bar bio malo pametniji  :D.

A imaš i gorih primjera... :) Neki su već spremni za akvarij, samo mi ribice nedostaju... A još nije dobio ni akvarij! :D

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 27, 2010, 12:30:52 poslijepodne »
 :D :D :D

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #18 u: Studeni 27, 2010, 16:08:53 poslijepodne »
jos jednom hvala na odgovorima.
razmisljao sam stvarno zamjenit podlogu pogodnijom za biljke ali stvarno sad za pocetak nebi htio si zadavat previse posla za prihranjivanjem, gnojenjem itd.znaci samo podloga i one tabletice za prihranjivanje prvih par tjedana.

Baš zato sam ti napisao da koristiš zemlju kao podlogu (nema prihranjivanja i gnojenja...)
Tablete ni slučajno! (to je high tech akvarije, što tvoj nije)

2x18 W će biti ok za početak (izaberi ne previše zahtjevno bilje)

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 27, 2010, 18:36:09 poslijepodne »
Evo vec sljedeci tjedan cu pocet sa pripremema za zamjenu podloge, te postavljanjem bilja. za pocetak ce to bit dvije ili tri vrste.

E sad jos jedna stvar, voda mi je u pocetku bila kristalno cista, ali se je sad na naglo zamutila.
Da li ce mi biljke pomoci u tom "razbistravanju" vode ili bas moram kupit neki preparat?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #20 u: Studeni 27, 2010, 22:00:08 poslijepodne »
Voda je mutna jer nemaš adekvatan filter (i ubrzo će i ribice početi odbijat hranu i ostali problemi...)

Citat:
Evo vec sljedeci tjedan cu pocet sa pripremema za zamjenu podloge, te postavljanjem bilja. za pocetak ce to bit dvije ili tri vrste.

Samo pomalo, skupi najprije sve šta trebaš, a onda kreni u napad  ;)

===========================
Pitao si za preparate:
Osnovno šta ti treba za jedan med light (low tech) biljni akvarij su slijedeče:

- Preparat za skidanje klora i teških metala tzv. sretstvo za pripremu vode (npr. aquatan ili slični)
- Ph tester +/- 40 kn
- KH tester +/- 40 kn
- NO3 tester +/- 80 kn
- Dvije šake aktivnog ugljena (za na početku izvaditi teške metale iz zemlje koje eventualno nisi isprao)
- Tri šake Zeolita (ako na početku primjetiš da ribe pate zbog viška amonijaka)
- Kila šečera mjesečno
- Vrečica digo kvasca mjesečno
- Nešto litara destilirane ili RO vode da smekšaš pipovaču ako je tvrda

-Pozadinu isto izaberi dosta svjetlu, kako bi reflektirala što više svjetla, bez obzira na izgled.

=============================
Ne možeš početi samo sa dve tri biljke, osim ako ih nemaš u nekim večim količinama; moraš nakrcati tank!
Preporučio sam ti brdo rogolista (ko god ga ima će ti najvjerojatnije pokloniti)
Par šaka riccie ili vodene leče ili pistie (isto biš trebao dobiti poklonjeno)
2-3 kripte
Dobar snop hygrofila

-Ukoliko ne startaš tank sa brdom biljki, imat češ bum algi skoro pa sigurno.

Dakle, treba ti 200 kn testera, 200 kn biljki (ako jednu vazicu računaš 30 kn), 50 kn preparata za pripremu vode

Sretno, i ne pitaj više ništa, jer kad pitaš zašto ti je voda mutna a nemaš filter, očigledno je da priručnik pročitao nisi  ;)

EDIT:
za sada pod hitno promjeni vodu u tom tanku di su skalar i betta i ekipa, i prva stvar koju kupuješ je filter (voda mora odstajati 24 sata i u tom se perijodu tretira sretstvom protiv klora i T.M.)
Mjenjaj svaka 2 dana 30% vode, a jednom tjedno 80% dok ne nabaviš filter
(Ribe ti se guše u vlastitim govnima ! )
« Zadnja izmjena: Studeni 27, 2010, 22:15:32 poslijepodne od gstaraz »

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 28, 2010, 11:39:00 prijepodne »
Hvala ti najljepsa na odgovoru.Idem odmah u ponedjeljak u kupovinu.Ajme sta ce plastika patit  :D

PS imam filter, ona pumpica koja razbacuje vodu i ubacuje mjehurice, s tim da sam filter koje je stvarno vec bio zmazan , samo isprao, ne previse

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 28, 2010, 20:43:48 poslijepodne »
Evo akvarij se priprema za pravo bilje, sad je samo stvar na odluci da se odvoji cijeli dan da se to preslozi.

Na izboru su mi 4 vrste bilja.

Kada sve zavrsim cu ostaviti sve podatke i postupak sređivanja.A valjda ce i neka slika past :)

Samo se nadam da ovaj put necete biti toliko kriticni  :a030:  :D

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Studeni 29, 2010, 14:56:14 poslijepodne »
Evo samo mali update.
U akvarij je ugrađena bolja filtracija- atman at-200 ( 300L/h ) + filter spužva 15x15x16
Stavljana je podloga ( zivo tlo) i nove biljke - croptocorine , anubias , valisneria i jos neka crvena ali joj neznam ime.
Stavio sam jos i jednu ribicu koja jede alge, ali ubijte me neznam joj ime, ima crnu crtu od pocetka do kraja

Poklopac bi trebao doc danas ili sutra sa dvije lampe T5 od po 18 w

Evo nadam se da cete opet biti kriticni jer me ocito to tjera po ducanima  :grupnjak:

Slika ce naknadno doc

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #24 u: Studeni 29, 2010, 15:00:17 poslijepodne »
čekamo slikeeee  :) :) :) :)