Srpanj 12, 2025, 23:28:06 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cikliranje  (Posjeta: 25941 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline penzic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
Cikliranje
« u: Studeni 21, 2010, 21:43:58 poslijepodne »
Stavio sam vodu u akvarij,zasolio i tako vrtio 12 dana, nakon čega sam stavio "biobacter" od A.Medic, bakterije dostatno za 200 l vode ,dve tablete hrane (4 kom slijedećih dana) dodao nekoliko granula i prstohvat listića hrane za ribice.To se tako vrti (vrti znači rade pumpice) dva tjedna.Ukupno, koji dan manje od mjesec dana,a voda i dalje bistra.Nemam živi kamen,a nemam ni mjesta da ga stavim.Sve je popunjeno keramikom.
Rado bih stavio desetak litara vode iz "starog" akvarija da ubrzam cikliranje.Ako je neko voljan,kad bude radio djelomičnu izmjenu,a da je iz Zagreba,molio bih da mi javi da dođem po vodu.

Offline penzic

• Punopravni član
Odg: Cikliranje
« Odgovori #1 u: Studeni 25, 2010, 23:03:25 poslijepodne »
Čini mi se da je nestašica zmazane vode u Zagrebu.Dobro, uspio sam danas nabaviti kanister vode od jednog kolege, koji je bliže Sloveniji nego Zagrebu,ali ni to nije daleko kad čovjek nešto treba.Zahvaljujem mu se na vodi.Bar sam nešto naučio.Kad nešto zatrebam kupim vinjetu i podsjetim se starih dana kad se išlo u Ljubljanu ili Graz, tek toliko na kavu i da se malo auto "propuše".
Obzirom da još uvijek nemam morski akvari,već samo posudu sa slanom vodom,a to može biti svašta iako nije za brudet.Nemoram ići na podforum predstavljanje svog morskog,pa mogu i ovdje u svaštari pokazati do kud sam "stigao"

Skupljao sam svašta skoro godinu dana i sad imam :
akvari dimenzije 85X45X55 kupljen gotov staklo: stranice 10mm dno 12mm /zašto tako debelo-zato/ 1120 kn  dovezu ga doma.
ormarić sam sam radio: daske Bau-ima ih svagdje, već obrađene samo se šarafi+,pante,nogice - oko 600-700 kn
rasvjeta 6x 24W   3x10000k     3x20000k imam  bijele i plave LEDice kupljene gotove štangice- za jutarnje i večernje paljenje i gašenj samo ih još nisam stavio.
hlađenje sa 6 malih ventilatora naravno kineskih dosta bučni.6 kom zato da mogu smanjiti napon,a time i protok,ali i buku.Ako to nebude dovoljno mislim staviti vanjski filter u kantu sa ledom,a u ormariću za svaki slučaj imam dodatni jači ventilator.To samo ako temp.jako poraste.
Kao svaki penzić i ja sam malo doma malo na vikendici pa moram napraviti pouznam sistem nadoljevanja i hlađenja, kako nebi ženu puno upućivao u sve, dovoljno da ubacuje hranu.Ako skuži da unutra ima bakterija ubacit će kakav antibiotik.Slanost je 35 ppt 1.026 temp 26 C. Ako imate kritike samo slobodno.Za sad mi je susjed jedini kritičar,a on kaže: Ti nisi normalan ljudi drže ribice u akvariju,a ti držiš kamenje,daj još jednu pivu sad si mi digo tlak.
Mislim da će fotke bolje to prikazati nego moj jadan opis

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Studeni 25, 2010, 23:15:41 poslijepodne »
Sve lijepo i pedantno,a onda vidim da nemas sump.
Po meni veliki minus.
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #3 u: Studeni 25, 2010, 23:17:20 poslijepodne »
Samo malo,  čime će akvarij biti fittriran? jeli to UG filter?

Offline penzic

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 25, 2010, 23:27:19 poslijepodne »
Za sad nemam ni sump ni skimer,Još sam u nedoumici dali da skimer uguram tu iza stijene ili da idem na neki preljev /sve ima mana i prednosti /.Sad ne filtriram ničim,ali tu iza stjene još svašta stane ,tako da će biti a.ugljena i nešto "protiv" fosfata.Ma ja ljudima govorim: lako ti je imati morski akvarij samo se trebaš registrirati na  akvarij.net
Sad imam tri, četiri mjeseca cikliranja pa još stignem svašta.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #5 u: Studeni 25, 2010, 23:38:00 poslijepodne »
lijepo i uredno! nadam se da će i dalje tako ;)

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #6 u: Studeni 26, 2010, 23:42:16 poslijepodne »
Zanimljiva keramika - ovo sto ide na straznju stranicu. Gdje si to nabavio? Svidja mi se koliko si malih terasa dobio sa time, al bojim se da ce ti donji dio ostati u mraku ili se uopce nece vidjeti zbog keramike ispred.
Zasto je rasvjeta tako kratka? To mi se ne svidja.

Nije potrebno ciklirati 3-4 mjeseca...dovoljno je i mjesec dana, a ima i kracih cikliranja. Pokusaj nabaviti kakav komad zivog kamena iz necijeg akvarija..

Ja sutra mijenjam 15 litara, i bit ce dosta prljavo jer sifoniram, al mislim da to tvom tanku sada i treba da ima smece koje ce preradjivati..ako ti treba, javi se na PP.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline penzic

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 27, 2010, 14:48:53 poslijepodne »
Zanimljiva keramika - ovo sto ide na straznju stranicu. Gdje si to nabavio? Svidja mi se koliko si malih terasa dobio sa time, al bojim se da ce ti donji dio ostati u mraku ili se uopce nece vidjeti zbog keramike ispred.

Već sam jednom napisao adrese gdje sam kupovao u pod.for.Trgovine.Pa da nebi ispalo da ih reklamiram napisat ću ti na PP.Za sad,dok nema koralja sve je dobro osvjetljeno,a ionako mislim staviti LEDica pa ih mogu pomicati.

Zasto je rasvjeta tako kratka? To mi se ne svidja.

Akvari je tako glupih dimanzija da originalna rasvjeta je ili prekratka ili predugačka (60 ili 90 cm) u početku sam sam radio rasvjetu samo je bila tako ružna da sam kupio gotovu.

Nije potrebno ciklirati 3-4 mjeseca...dovoljno je i mjesec dana, a ima i kracih cikliranja. Pokusaj nabaviti kakav komad zivog kamena iz necijeg akvarija..

Voda je u nutra već mjesec dana sa kupljenim bakterijama i još uvijek je bistra,prije dva dana sam stavio 20 litara vode iz "starog" akvarija sa dosta mulja i sad čekam da ciklus cikliranja započme.Obzirom na količinu keramike nemam poima koliko će joj trebati da se bakterije nasele u sve pore keramike.

Ja sutra mijenjam 15 litara, i bit ce dosta prljavo jer sifoniram, al mislim da to tvom tanku sada i treba da ima smece koje ce preradjivati..ako ti treba, javi se na PP.

Zahvaljujem na vodi,ali kao što rekoh stavio sam prekjučer 20 l.

Offline dicros

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Studeni 30, 2010, 18:16:34 poslijepodne »

Već sam jednom napisao adrese gdje sam kupovao u pod.for.Trgovine.Pa da nebi ispalo da ih reklamiram napisat ću ti na PP.Za sad,dok nema koralja sve je dobro osvjetljeno,a ionako mislim staviti LEDica pa ih mogu pomicati.

daj pošalji i meni na pp gdje si kupio keramiku

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #9 u: Studeni 30, 2010, 20:44:19 poslijepodne »
Mogu vam je ja ispeći. Po mjeri i dezenu. Daleko lakšu i porozniju od onih kupovnih. jel tako penzić??

Offline penzic

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 01, 2010, 00:16:26 prijepodne »
Mogu vam je ja ispeći. Po mjeri i dezenu. Daleko lakšu i porozniju od onih kupovnih. jel tako penzić??

Ove kupovne, neznam kako i koliko su porozne,ali lagane baš i nisu.Jedna pozadinska ploča 35x55 oko 12 kg.Dimenzije su po njihovom standardu,ali se mogu bušiti i piliti.
 Super,ako kreneš u biznis s keramikom možda se i "morska" proširi.Šaljem ti na PP njihovu str.da vidiš što ti konkurencija ima i koliko košta.

Offline penzic

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 27, 2010, 01:11:22 prijepodne »
Dva tjedna nakon stavljanja vode iz "starog" akvarija /sifonirano / voda i dalje bistra i ništa se ne događa.
Nije mi vrag dao mira pa sam kupio živi kamen 0,86 kg sa koralinama.Inače u dućanu ima tako ljepog kamenja, da bi ga čovjek držao u sobi i bez akvarija.
Kaže gazda da je taj kamen skoro godinu dana u trgovini i teško da ima nešto "nezgodno" u njemu.
Obzirom da ne stanujem daleko od Vilija kamen je bio nekih desetak minuta na suhom dok sam ga ubacio u akvari.

Nakon otprilike dva tjedna u kamenu vidim svašta: Četiri različita raka, na trenutak se pojave pa nestanu teško ih je osisati,a pogotovo slikati.
                                                                         Mala zvjezdača-zmijača veličine oko 5 mm samo sam ju jednom vidio
                                                                         Malena ribica 4-5 mm prozirna samo okice i unutrašnjost malo tamnija /nadam se da nije neka škarpina/
i ovo što je na fotkama nisam siguran što je to pa ako neko prepozna molio bi da mi kaže.Ove dvije liče na zvjezdače, stalno šetaju,a za ovu vlasulju mislim da je aiptasia, ima na lovkama poprečne bijele pruge.Ako je stvarno aiptasia da ju na vrijema koknem.

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #12 u: Prosinac 27, 2010, 01:44:13 prijepodne »
Ako je stvarno aiptasia da ju na vrijema koknem.

Da.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #13 u: Prosinac 27, 2010, 02:27:52 prijepodne »
Kakva ti je to ribica od 4-5mm?? Probaj slikati.

Offline penzic

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 27, 2010, 15:14:04 poslijepodne »
Ako je stvarno aiptasia da ju na vrijema koknem.

Da.

hvala
Kakva ti je to ribica od 4-5mm?? Probaj slikati.

Neznam kakva je to ribica dobio sam ju sa kamenom, probao sam slikati,ali je tako mala i prozirna da se teško vidi na pjesku .Ako preživi i poraste budem ju slikao.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #15 u: Prosinac 27, 2010, 15:24:49 poslijepodne »
možda nije riba nego neki beskralješnjak... teško daje godinu dana ostala tako mala, a koliko je mislim, otprilike  vrijeme od zadnje pošiljke morskih organizama...

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Prosinac 27, 2010, 15:44:14 poslijepodne »
Najvjerojatnije misid ili gamarus ali valjda prvi puta to vidiš. Pošto si do sada imao samo mrtvu keramiku živi kamen te iznenađuje životom. Još da si uzeo par kila više tko zna što bi iz njega izašlo...možda odojak za novu. :D :D

Offline penzic

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 27, 2010, 16:02:37 poslijepodne »
možda nije riba nego neki beskralješnjak... teško daje godinu dana ostala tako mala, a koliko je mislim, otprilike  vrijeme od zadnje pošiljke morskih organizama...
Sigurno je ribica.Kad izađe van dugo se zadrži na pjesku.Do sad sam slatkovodnih ribica "razmnožio" puno, ne samo živorotki nego i ikrašica pa znam kako ribica izgleda.
Kako se stvorila i preživjela nemam poima.Sigurno je sa kamenom došla jer osim kamena nemam ništa živo.
Slikanje mi ne pomaže, ovako to izgleda, naravno trudit ću se da ju bolje snimim ako ju oni račići ne srede.

Offline penzic

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Prosinac 27, 2010, 16:14:34 poslijepodne »
Najvjerojatnije misid ili gamarus ali valjda prvi puta to vidiš. Pošto si do sada imao samo mrtvu keramiku živi kamen te iznenađuje životom. Još da si uzeo par kila više tko zna što bi iz njega izašlo...možda odojak za novu. :D :D
Među račičima ima bar jedan gamarus koji se na trenutak pokaže tako da mogu razlikovati ribicu od račića.Gledao sam pažljivo i odojka nema,morat ću se nekako snaći.

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Prosinac 27, 2010, 16:22:45 poslijepodne »

hehehe... mislim da znam o čemu je riječ. :D

kamen je kupljen u viliju jel tak...Brada ima u akvarijima crne molije koji rađaju male..baš sam pričao neki dan s njim u Viliju i gledali smo ih.
Eto stvarno nisu fakeovi one stare priče da sa dobrim živim kamenom ak imaš sreće stigne riba. 8) Čestitam penzić! :D :D :D

Offline penzic

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Prosinac 27, 2010, 16:33:23 poslijepodne »

hehehe... mislim da znam o čemu je riječ. :D

kamen je kupljen u viliju jel tak...Brada ima u akvarijima crne molije koji rađaju male..baš sam pričao neki dan s njim u Viliju i gledali smo ih.
Eto stvarno nisu fakeovi one stare priče da sa dobrim živim kamenom ak imaš sreće stigne riba. 8) Čestitam penzić! :D :D :D
Svaka čast, toga se nisam sjetio, najvjerojatnije si u pravu.Malo sam se razočarao što nije "prava tropska", ali nema veze nek i ova preživi,bar nešto.
Kamen je iz onog gornjeg dijela gdje je kamenje s koralinama i žućo, ali ko zna gdje je sve bio.Sva sreća da nisam kupio više kamenja možda bi dobio i morskog cucka, pa ko bi slušao to lajanje.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #21 u: Prosinac 27, 2010, 16:38:05 poslijepodne »
Bradine kućne čarolije :D

Ajde da udijelimo malo fragova penzioneru ljudi, vrijeme je darivanja :)

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Prosinac 28, 2010, 16:16:29 poslijepodne »
da nije mysis :question:

Offline penzic

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Prosinac 28, 2010, 18:24:17 poslijepodne »
da nije mysis :question:

Nije,najvjerojatnije je molly.
U svom predstavljanju sam napisao da akvarije imam oko 50 godina, i sad imam dva slatkovodna,o kojima sin (loše) vodi brigu.dakle znam što je riblji mlađ.Nema veze bar je zabavno.
Ove fotke nisu moje, skinuo sam ih sa interneta,možda nekome dobro dođe da vidi kako izgledaju mysis i gammarus.
Niko mi nije napisao dali su one dvije male živinice zvjezdače, koje su na koralinama,ali se ipak vide, oblika zvjezdače.

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Prosinac 28, 2010, 19:45:59 poslijepodne »
Ono je mala asterina zvjezdica, bezopasna i simpatična životinjica.

Penzić aj javi se na pm da popunimo s prvim koraljima. ;)