Svibanj 06, 2025, 08:34:17 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Teraristički dio Zoo magazina  (Posjeta: 1119 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
Teraristički dio Zoo magazina
« u: Studeni 20, 2010, 23:24:20 poslijepodne »
Zvali me iz Zoo magazina mogu li napraviti reportažu o zmijama i gušterima koje imam kao kućne ljubimce. Kažem ajd ok, nek se i o njima piše.
Došao novinar i fotograf i od svega što sam rekla novinar je napravio potpuni kupus od informacija, pogrešno citirao i slično.
Prvo krivo navodi cijenu brazilske dugine boe  :down:  Drugo spomenula sam naš forum na akvarij.net i Matijinu teraristika.hr a novinar napiše - teraristika.com  :-X
Čitam dalje i mrak mi pada na oči.
Citiram " potrebno im je 12 sati svjetla ljeti, a zimi 10 i to je jedina briga koju traže". A to što sam ja pola sata pričala o tome kako svaka životinja traži svoju mikroklimu, uzalud sam trošila riječi  X-(
Lijepo sam mu rekla kako na početku nisam znala bolje pa sam za prvu zmiju prilagodila akvarij u terarij - i naglasila kako je to bila jedna od loših početničkih stvari koju sam napravila, radi ventilacije i blablabla puno ja njemu toga napričala a on napiše -"jedini veći trošak je kupnja terarija koji stoje oko 1000kn, no može se proći znatno jeftinije prilagođavanjem akvarija".
Spominjala ja i Cites a on napiše -"Za držanje zmija nisu potrebne nikakve dozvole osim ako nije riječ o otrovnicama ili ugroženim vrstama".
Na ovo sam se odvalila od smijeha - "jedino ne dopuštam da ih ljudi stavljaju oko vrata jer za zmije je prirodno da se omotavaju a to nije ugodan osjećaj" - otkud mu ovo još mi nije jasno  :D
Ali pazi ovog završnog bisera za kojeg ne znam bi li se smijala ili plakala - "Potomke svojih neobičnih k.lj, još nije imala jer su to sve relativno mlade zmije, no kad bi ih dobila teško da bi ih sve uspjela udomiti jer zmije daju 30do 40 mladih. Trebala bi ih držati u inkubatoru i čekati da ih netko poželi, ali toliko veliki interes ne postoji."
Zaista nisam mislila da mu trebam reći i osnove biologije, u šoku sam od ovog napisanog.
I za kraj imam jednog psa, kujica čivave je bila kod mene na čuvanju i socijalizaciji prije udomljenja a novinar napiše kako imam 2 psa, koji su tu bili prije terarijskih životinja. A čivava došla 10 dana ranije i evo više nije kod mene jer je udomljena. Mislim pa je li čovjek gluh, smotan ili jednostavno jako loš novinar ne zna ni ja sama.
Moral sam ovo podijeliti s vama, od sad više nikakvi pisani mediji ne dolaze u obzir.

Žalosno, pa ako ideš raditi prilog o nečemu pa daj se makar malo informiraj  :down: Trebala sam znati na što će ličiti članak kad me pitao - pa zar boe nisu otrovnice?

Terarijske životinje koje imam su: mliječna (sinolae), getula california, morelia bredli, braz.dugina boa, leopard gekon i bradata agama - njemu je valjda to sve isto  :-X

Nek ulovim vremena pa vam ovih dana skeniram članak. Ajd jedno su fotke dobre, članak je katastrofa.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Odg: Teraristički dio Zoo magazina
« Odgovori #1 u: Studeni 21, 2010, 17:36:46 poslijepodne »
... o da ... mene su davno zvali (ljetos) da pišem za njih ali sam ih lagano odje... kreteni!
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 21, 2010, 18:12:58 poslijepodne »
Nije mi jasno kako mu je to uspjelo?
Pretpostavljam da nije snimao odgovore niti zapisivao bitne djelove pa je zato tako ispalo...

Šteta što ti je zasro intervju, al  s obzirom da ljudi i vrlo malo znaju o zmijama, pa makar i sfušani članci mogu na njih djelovat pozitivno i ohrabrit ih u eventualnoj odluci da postanu teraristi, razbit koju predrasudu itd.
A ak bumo ih odje ko skorpac, neće se o njima nigdje pisat, i narod neće uopće shvatit da ih se i kod nas može nabavit, a  teraristika se neće razvijat onim tempom kojim bi mogla... ;)
Ja još nemam loših iskustava s novinarima, i evo baš su neki dan bili kod mene s rtl-a i čekam da završe prilog  da se smijem sam sebi  :D

Offline BULL77

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #3 u: Studeni 21, 2010, 18:45:26 poslijepodne »
Javi kad ce bit prilog, da te gledamo  8)

Offline vzlosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #4 u: Studeni 21, 2010, 19:34:02 poslijepodne »
...mislim da je slicno prosao i Vido sa Slavonskim vjesnikom  -?

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #5 u: Studeni 21, 2010, 20:13:56 poslijepodne »
.. nemam dobrih iskustava sa novinarima, uvijek , ali baš uvijek iskrive što im objasniš :)
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #6 u: Studeni 22, 2010, 00:06:18 prijepodne »
osobno bih napisala jako ljutit mail urednici  :punch:

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 22, 2010, 01:58:06 prijepodne »
Kad sam vidjela članak prva namjera mi je bila poslati mail uredniku. A onda sam stala i razmislila koja bi korist bila od toga osim što bi istresla frustracije u tom mailu. Ovako sam otvorila topic jer sam sigurna da će i dalje tražiti ljude za teraristički dio časopisa.

Pristala sam na intervju isključivo jer mi je dragi novinar (još kratko vrijeme, honorarac HRT-a) i znam kako dolazi doma isfrustriran jer jedva pronalazi sugovornike za priloge, a kad ih pronađe jedva mu kažu 3 suvisle. Pa rekoh ajde, što me košta malo popričati s novinarom i s tim promovirati držanje terarijskih životinja i ovaj forum.

Ma Zoo magazin je više prilagođen djeci i teen uzrastu, moja seka od 12god. ga kupuje, zajedno s ok i teenom  :roll: Baš zato sam pričala općenito, nisam ulazila u neke velike detalje jer sam bila svjesna o kojem se časopisu radi.

Napričala sam mu puno toga i ajde mogu shvatiti da je neke stvari krivo zapisao. Ali neke stvari je mogao običnim googlom provjeriti, znači ukucati teraristika.com kako je ona napisao pa bi vidjeo da te web stranice nema. Ili ispričala sam mu kako sam zvala cargo službu croatia airlinesa i da su mi tamo rekli kako me prijevoz jedne životnje (uzevši u obzir dimenzije kaveza, kilažu i vrstu životinje) izađe oko 400kn po letu. Što bi značilo 6 životinja x 400kn u jednom smijeru = 4800 povratan smjer. On genije napiše kako je prijevoz za svih 400kn. E da je tako jeftino svi bi išli avionom na ljetovanje. A tu informaciju je mogao provjeriti 2minutnim pozivom cargo službi.

Ma od sad će se moje životinje slikavati da ih vi ovdje vidite i to je to, nema više ovakvih medijskih izleta  :)

Offline njub

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 24, 2010, 00:57:43 prijepodne »
kad god sam davao intervju novinari su napisali nesto deseto i dodali kojekave stvari koje nikad nisam spomenuo....kad si me samo stavili u novine bez da su me ista pitali ispalo je bolje/tocnije :D

novinari su uzas, ali bas zato, zasto ne bi neko ko zna pisao za njih i prosvjetlio javnost tocnim i prikladnim informacijama...

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 24, 2010, 12:17:00 poslijepodne »
Nazvao me urednik, potaknut negativnim komentarima, i nudi da napiše ispravak netočnih navoda. Tehnički cijeli članak. Napisat ću mu mail ispravaka pa da vidim što će od toga biti. Ili da odustanem, da ne naprave i još gore od ovog što je sad, ne znam ni sama  -?

Offline toncek12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #10 u: Studeni 24, 2010, 13:07:14 poslijepodne »
ja sam bio 2x u novinama i bilo je nekih rečenica koje su bile izokrenute... al ništa strašno...vjerojatno zato kaj je ta novinarka zapisivala pa se tim koristila dok je pisala text za novine.. ah pa to uvijek tako bude..novinari su zato da bi pisali i dodavali svoja sranja...

Nazvao me urednik, potaknut negativnim komentarima, i nudi da napiše ispravak netočnih navoda. Tehnički cijeli članak. Napisat ću mu mail ispravaka pa da vidim što će od toga biti. Ili da odustanem, da ne naprave i još gore od ovog što je sad, ne znam ni sama  -?

ja bi mu poslao...nije ok da tako zas :-Xu

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #11 u: Studeni 24, 2010, 15:23:43 poslijepodne »
mah, imala i ja bliskih susreta sa novinarima.

reko, ajde, žena želi napraviti članak, nek joj bude.
i tako dođe ona sa još jednom ženskom i mene moli blok i olovku jer je svoj zaboravila.
ae, svakom se desi.
i tako ja njoj napričam sve bitne stvari, ona nekaj žvrlja u taj blokić, sve nekak kratko...

e sad njoj došlo da slika zmiju kako jede, nju to jako zanima.
reko ja, može, al nemojte to u novine, nije baš da će se ljudima svidjeti.
naravno, slika kako držim miša pred zmijom je bila u novinama >_>

i tako par dana poslje ona mene zove kako je izgubila taj blok i dal joj ja mogu ukratko (oće u 5min ono što sam joj rekla u sat vremena) ponovim što sam joj pričala + da li joj mogu poslat slike životinja koje sam sama slikala (ja ne znam kaj je onda uopće nosila svoj fotić kad su pola slika u novinama bile moje)

članak je bio... ja ne znam što je zapravo bio...
bio je zapravo lijepo prijateljski napisan ali mnoge rečenice tamo nisu imale baš smisla jer su ga izgubile kad su okrenuli ono što sam ja rekla.
+ krivo mi je napisala prezime  :D

ah to novinarstvo...