Kolovoz 05, 2025, 15:47:54 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Teorija u praksi ili obrnuto  (Posjeta: 1473 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Teorija u praksi ili obrnuto
« u: Lipanj 17, 2005, 10:48:00 prijepodne »

Več mi se par dana vrti po glavi to pitanje:Teorija u praksi ili praksa u teoriji.

Več u nekoliko različitih foruma,sam pročitao,kako jeste teorija o ciklidima jedno,a praksa sasvim drugo.

Ja sam recimo takav,da volim knjige i puno nekih ideja , savjeta dobio sam baš iz njih ,jer su autori akvaristi ciklidaši sa dugogodišnjom praksom i znanjem

Medjutim, tražeči nepoznatog ciklida,naišao sam na nek zanimljiv podatak,koji me naveo,da razmišljam i u tome pravcu.

Naime o čemu se radi:

kad sam gledao sve te moje knjige u oči mi padne i litraža odnosno adekvatan akvarij za Malawi ciklide,i imam šta vidjeti --- primejrice vrsta Aulonocara jacobfreibergi ide u 100 pa do 200 l ,mišljen je minimalni,akvarij,naravno svaki autor dadne svoju litražu,iako ja smatram,da je veči akvarij idealniji.

A recimo takvi konfuzni podaci,znadu ponekad obmanuti akvarista ,koji radeči po tim upustvima po knjigi,na kraju kad mu ciklidi nestaju,počne krivit ciklide a ne knjigu.

Drugi primer koji isto tako vapi,jeste broj ciklida u akvariju,sad koliko su različite litraže,toliko su različiti i brojevi,ali opet sve se vrti od 7-10 komada u 100 l akvariju,medjutim,opet moj je stav,da u 100l akvarij idu samo mladunci,kad ja opet vidim na nekom forumu,čovek je stavio 35 ciklida u 100 l akvarij i sad če nakon par meseci biti kukanja

Kod Tanganyike ciklida,prestudirao sam više knjiga,no da bi bilo gdje napisano koji se ciklidi medjusobno podnose,koji ne,teško se to nadje.Ima ciklida u tanganyiki,koji se ne trpe medjusobno,pa ako ih akvarista stavi skupa,ode mu jedna vrsta u nepovrat ali to jeste neko skupo iskustvo.

Kod centralnoameričkih ciklida,vidim ti ja u knjigi za nekog ciklida,da ide u 450 l akvarij,pisac svetski poznavalac tih ciklida,kad praktičko iskustvo nekog akvariste,to demantuje i čovek napiše da ide slobodno u 250l.

I tih primejra ima malo more.

A pitanje jeste sad ide li teorija uz praksu ili stvarno ,da se knjige skloni,te se radi po svojoj intiuciji i želji,pa šta bude ,bude.

Medjutim pošto sam vlasnik stvarno puno knjiga o ciklidima,ja bih na kraju rekao ovako,da u knjigi se nadje puno dobrih informacija,koje treba samo pretvoriti u našu okolinu,te svoje utiske lepo belježiti i podeliti ih sa ostalim akvaristima,kako bih na kraju došli do nekog praktičkog rešenja ,i naravno bogatiji za iskustvo više.

Ipak za mene jeste akvaristika spoj teorije i prakse ,iz koga treba stvarno povuči ono najbolje i na tome onda graditi u praksi.

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #1 u: Lipanj 17, 2005, 11:45:00 prijepodne »
Kod centralnoameričkih ciklida,vidim ti ja u knjigi za nekog ciklida,da
ide u 450 l akvarij,pisac svetski poznavalac tih ciklida,kad praktičko
iskustvo nekog akvariste,to demantuje i čovek napiše da ide slobodno u
250l. - o kome se radi?

sve šta si napisao je za 5. nema recepta za ciklide, pa zato smo i tako zaluđeni s njima!

Offline rott

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb,Dubrava
« Odgovori #2 u: Lipanj 17, 2005, 11:57:00 prijepodne »
ja mislim da su ovakvi forumi odlična stvar,jer da nema njih tu teoriju i praksu teže bi mogli spojiti!
ima stvarno puno primjera.ali iskreno složio bih se sa bojkom da je ciklidima 100L premali prostor!
kad sam vidio kod perinja 300-tinjak litara onda sam tek shvatio da je to u biti nekakav početak pravog uživanja u ciklid vragolijama.

po meni što je veći akvarij to će vlasnik više uživati!

živjeli ciklidi! ŽIVJELIIII!
Donja Dubrava/ZGB/Hrvatska

Offline vulture

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 17, 2005, 12:04:00 poslijepodne »

Meni su tvoje teme koma, i mislim da se od tebe moze stosta nauciti

E kad se govori o litrazi akvarija potrebne za malawi ciklide

Ja sam u svom akvariju (54 l - ne kazem da je to u redu ali sam ih pozelio imati), drzao 3 malawi ciklida(2 vrste (2+1), nemam pojma koje, postoji negdi na forumu post di sam molio identifikaciju) zajedno s 3 foxa i nije bilo nikakvih problema, bili su velicine cca 5 cm, ali kako u ZD nema nikakav izbor ciklida, izbacio sam ih van i u taj akvarij slozio morski (doduse nema ni tu nikakvog izbora), ali to je vec druga prica.

Uglavnom ta 3 ciklida sam vratio u trgovini di sam ih i uzeo, oni ih stavili u akvarij s ramirezimakoji su preko noci nestali. Nakon toga su ih 2 puta prodavali i dva puta su bili vraceni jer su mlatili sve oko sebe.

Sto sam htio reci, nemam pojma, uglavnom mislim da ta litraza ovisi od slucaja do slucaja.

Offline rott

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb,Dubrava
« Odgovori #4 u: Lipanj 17, 2005, 12:11:00 poslijepodne »
vulture,ne razumijem zašto kažeš da su mu teme koma,a onda da se od njega može štošta naučit?!!
jel to greška u štampanju?
Donja Dubrava/ZGB/Hrvatska

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 17, 2005, 12:13:00 poslijepodne »
Koma u pozitivu,ja sam post Vultura tako shvatio

Offline Leoo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #6 u: Lipanj 20, 2005, 07:42:00 prijepodne »
Kad sam postavio 150cm dug 300L akvarij i premjestio 10ak malawi ciklida iz 96L u njega, tek tada sam skužio da ribe mogu i plivati . U 96L je svaka bila u svojoj rupi i to je to, a u ovom one plivaju. Mogu se one držat i u manjem akvariju, ali nije onda to to.
Donja Dubrava...

Bolje biti malo glup, nego malo pametan!

Offline cichlid

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 20, 2005, 08:27:00 prijepodne »

moja iskustva da bi se ciklid ponašao ko ciklid treba velik tank,tu dolazio do pravog izražaja,tu pokazuje svoje kvalitete,ljudi svašta pišu,kolka litraža ,velićina tanka,ja osobno misli što veći to bolji --neko bi sad reko ako nemam para za veliki tank šta onda ,- nemoj držat ciklide,pišu da bi minimalno trebalo 200-300 litara,a ja kažem da im je to dobro dok odrastaju,poslje bi trebali u veći tank,moj tank je 500litara i imam unutra 11 ciklida --haplochromis to su ribe koje narastu preko 20 cm,,sad več vidim da im je tank premal ,a sad su velićine od 13-16cm.. mislim ,nije to nikakvo fantaziranje ali ako već neko drži ciklide neka se pobrine da im omogući prave uvjete,,ima ciklida koji mogu u dvjesto litreni tank ,ali kolko njih....ja sam uvjek za ono što veći to bolji,znam da je to skup sport ,ali isto misilim tako da ako se već krene u takvo što da onda treba napravit pravu stvar...jer ciklidi traže ali i daju

Offline vulture

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 20, 2005, 09:01:00 prijepodne »

Citat: rott
vulture,ne razumijem zašto kažeš da su mu teme koma,a onda da se od njega može štošta nauèit?!!

jel to greška u štampanju?

Naravno da sam mislio u poziivnom smislu.

Offline Fenix

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 21, 2005, 19:34:00 poslijepodne »
Ja bi htio samo rec da fala Bogu na ovom forumu i ljudima koji su
spremni stvarno pomoc iskustvom i znanjem. Jer da nisam skroz slucajno
se nasao ovdje jos bi zivio u blazenom neznanju. Ovo je skup sport kao sta kaze Cichlid
a pogreske su jos skuplje. Kada sam kupio svoj 100L tank mislio sam
vauuu kolika mrcina(a evo vec sada razmisljam o najmanje 400L
ali....).Da nisam trazio savjete na forumu mislim da bi sada unutra
imao kaos od mjesavine svih vrsta riba,bilja itd.Ali ipak sam napravio
jednu- stavio sam unutra Mbune jer tada nisam imao pojma jos kako i sta
moze ici u moju "mrcinu". To je primjer pocetnicke pogreske. Litraza je
stvarno vazna i ja isto smatram sta vise to bolje.

Po mom misljenju spoj idealonog je iskustvo i literatura ali ja bi dao
prednost iskustvu jer sta znaci teorija ako nije primjenjiva.

Ako nekog zanimaju one mbune(barem mislim da su mbune posto nisu mi
znali rec ime sam sam ih pokusao indetificirati mislim da su Pseudotropheus socolofi) 1m+1z javite na PM

Zagreb/Malešnica

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #10 u: Lipanj 21, 2005, 20:31:00 poslijepodne »
jer ciklidi traže ali i daju - koja izreka! svaka čast cichlid!

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
« Odgovori #11 u: Lipanj 21, 2005, 20:43:00 poslijepodne »

Citat: Leoo
Kad sam postavio 150cm dug 300L akvarij i premjestio 10ak malawi ciklida iz 96L u njega, tek tada sam skužio da ribe mogu i plivati . U 96L je svaka bila u svojoj rupi i to je to, a u ovom one plivaju. Mogu se one držat i u manjem akvariju, ali nije onda to to.

samo bi dodao da bi bilo lijepo kad bi i neCIKLIDASI to shvatili
bogat je onaj koji malo daje ..