Kolovoz 03, 2025, 01:02:41 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Iznenađenje  (Posjeta: 2320 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mtomasic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Iznenađenje
« u: Lipanj 16, 2005, 11:23:00 prijepodne »

Sudjelujuči u forumu potakli ste me da pitam;

Pod temom RIBE nema ništa o hladnovodnima Carasius auratus, ima nešto pod Koi ali njihova veličina za akvarij?!?! Zašto pitam (ne samo zato što ja imam vrtni ribnjak)? Zlatne ribice ipak su tradicije veće (bez namjere da povrijedim bilo koga od vas) od bilo koje druge vrste (znam, uslovljeno i tehnikom koje nije bilo za toplovodne), ali mene to ipak asocira, kao da "mali žuti" zaboravebonsai i uzgajaju samo . . . . eukaliptuse!!!!

Pod temom BILJKE stalno spominjete Vesiculariu pod "japansku" mahovinu, a ja Vesiculariu imam i zimi u svom vrtnom ribnjaku, nabavio u HR Lici. Pitam se, da li interesirate se ima li, koje su, i gdje u HR naše authotone, aklimatizirane biljke od tih egzota rodova i vrsta?!?! Botaničari kažu da HR (more, otoci, planine, ravnice, pješčara, močvare, . . . .) ima više vrsta nego cijela UK . . . ., možemo li biti barem malo "local petrioti", možda pripomognemo popularizaciji naše akvaristike . . . .

Da ne duljim, pozdrav svima
mtomasic

Offline vulture

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #1 u: Lipanj 16, 2005, 12:11:00 poslijepodne »

Citat: mtomasic

Pod temom RIBE nema ništa o hladnovodnima Carasius auratus, ima
nešto pod Koi ali njihova veličina za akvarij?!?! Zašto pitam (ne samo
zato što ja imam vrtni ribnjak)? Zlatne ribice ipak su tradicije veće
(bez namjere da povrijedim bilo koga od vas) od bilo koje druge vrste
(znam, uslovljeno i tehnikom koje nije bilo za toplovodne), ali mene to
ipak asocira, kao da "mali žuti" zaboravebonsai i uzgajaju samo .
. . . eukaliptuse!!!!

Pod temom BILJKE stalno spominjete Vesiculariu pod "japansku"
mahovinu, a ja Vesiculariu imam i zimi u svom vrtnom ribnjaku, nabavio
u HR Lici. Pitam se, da li interesirate se ima li, koje su, i gdje u HR
naše authotone, aklimatizirane biljke od tih egzota rodova i vrsta?!?!
Botaničari kažu da HR (more, otoci, planine, ravnice, pješčara,
močvare, . . . .) ima više vrsta nego cijela UK . . . ., možemo li biti
barem malo "local petrioti", možda pripomognemo popularizaciji naše
akvaristike

Pa bilo je jednom govora o nekakvom domačem biotopu.

Što se tiće hladnovodnih riba tu treba pitati forumaše koji ih drže
zašto ne pokrenu malo rasprave o njima, vjerovatno ih nema puno pa je
stoga i to zamrlo.

PS

nije japanska nego javanska mahovina (Java moss) a tako se zove jer joj je to uobičajeni naziv.

Offline Maro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
Iznenađenje
« Odgovori #2 u: Lipanj 16, 2005, 18:38:00 poslijepodne »

Pod temom RIBE nema ništa o hladnovodnima Carasius auratus, ima nešto pod Koi ali njihova veličina za akvarij?!?! Zašto pitam (ne samo zato što ja imam vrtni ribnjak)? Zlatne ribice ipak su tradicije veće (bez namjere da povrijedim bilo koga od vas) od bilo koje druge vrste (znam, uslovljeno i tehnikom koje nije bilo za toplovodne), ali mene to ipak asocira, kao da "mali žuti" zaborave bonsai i uzgajaju samo . . . . eukaliptuse!!!!

Pod temom BILJKE stalno spominjete Vesiculariu pod "japansku" mahovinu, a ja Vesiculariu imam i zimi u svom vrtnom ribnjaku, nabavio u HR Lici. Pitam se, da li interesirate se ima li, koje su, i gdje u HR naše authotone, aklimatizirane biljke od tih egzota rodova i vrsta?!?! Botaničari kažu da HR (more, otoci, planine, ravnice, pješčara, močvare, . . . .) ima više vrsta nego cijela UK . . . ., možemo li biti barem malo "local petrioti", možda pripomognemo popularizaciji naše akvaristike  . . . .

Mislim da tih mahovina ima više različitih,bila ona japanska javanska ili neka treča.Ovdje u rijeci dubrovačkoj postoji jedna jako zanimljiva mahovina ali je nikad nisam probao staviti ua akvarij...
Dubrovnik

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
Iznenađenje
« Odgovori #3 u: Lipanj 16, 2005, 19:01:00 poslijepodne »

Pod temom RIBE nema ništa o hladnovodnima Carasius auratus, ima nešto pod Koi ali njihova veličina za akvarij?!?! Zašto pitam (ne samo zato što ja imam vrtni ribnjak)? Zlatne ribice ipak su tradicije veće (bez namjere da povrijedim bilo koga od vas) od bilo koje druge vrste (znam, uslovljeno i tehnikom koje nije bilo za toplovodne), ali mene to ipak asocira, kao da "mali žuti" zaboravebonsai i uzgajaju samo . . . . eukaliptuse!!!!

Pod temom BILJKE stalno spominjete Vesiculariu pod "japansku" mahovinu, a ja Vesiculariu imam i zimi u svom vrtnom ribnjaku, nabavio u HR Lici. Pitam se, da li interesirate se ima li, koje su, i gdje u HR naše authotone, aklimatizirane biljke od tih egzota rodova i vrsta?!?! Botaničari kažu da HR (more, otoci, planine, ravnice, pješčara, močvare, . . . .) ima više vrsta nego cijela UK . . . ., možemo li biti barem malo "local petrioti", možda pripomognemo popularizaciji naše akvaristike . . . .

ne kuzim koja je fora u citiranju (tolikom) ali eto da ne iskacem iz gomile, nego nisam bas za ovu temu, ali opcenito ovaj problem kao i drugi trebao bi neko rijesiti, pa dali postoji kakva institucija ili nesto slicno u hrv. di se moze dobiti bar literarutura ili neke informacije (mislim na malo spcecificne probleme)
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline mtomasic

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #4 u: Lipanj 17, 2005, 09:46:00 prijepodne »

Ja sam živio u Trnju pa se nadam, nature (a iostali) da nećeš zamjeriti malo rasprave.

Koja institucija, koja osoba (koja prima plaču, tu si u pravu), na kojoj adresi u RH bi to, ne trebala, već pokrenula?!?!

"Mali žuti" nisu izmislili auto, išli su po svijetu, slikali, poboljšali i rade najbolje serijske aute!!!!

Citirat ću temu na forumu "I mi konja za trku imamo", "grize me crv", ako ponosimo se dalmatiner pasminom i drugima . . . ., hrvatskim biotopom, akvarijem mogli bi (ali to sigurno ne će pokrenuti institucija). Njemci "se pušu" s time "u nebesa" (znate li koja je ngrada za carasiusa ili koija u bojama njemačke zastave?!?!).

Ugodan vam vikend
mtomasic

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
Iznenađenje
« Odgovori #5 u: Lipanj 17, 2005, 10:47:00 prijepodne »
Maro ajde tu mahovinu stavi u akvarij pa nam javi daljnje dogadjaje.......tko zna mozda ce bit kasnije velika potraznja za njom ako je ok.
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline lupus

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #6 u: Lipanj 17, 2005, 12:06:00 poslijepodne »

Nazalost,kao i u svemu ostalom u Lijepoj Nasoj,svi cekaju druge da nesto pokrenu,tu mislim poglavito na drzavu i njene institucije.Cudno mi je da ljudi nisu zamijetili da drzava samo reagira na javni pritisak i to tek onda kad je navala javnosti toliko jaka da se priblizava tocki pucanja.

Bila sam odusevljena kad sam vidjela kako su se ljudi sa ovog foruma(iz cijele Hrvatske!)slozili i sredili jedan mali akvarijic u vrticu u Rijeci.Znaci moze se i drugacije,ne cekati nekog drugog ili nesto drugo nego ho-ruk!Kad se male ruke sloze...

Nazalost takva je situacija u danasnjoj Hrvatskoj- tek kad uspijes dobit ces priznanje i potporu od tih famoznih drzavnih ustanova (nasi sportasi su najbolji primjer).

Hajde da sublimiram : ako zelimo prepoznatljiv hrvatski,autohtoni proizvod, moramo se sami potruditi i pokrenuti zamasnjak.A ide nam u prilog da imamo strucnjake za ovo podrucje i na ovom forumu.
*lupus in fabula*

Offline mtomasic

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #7 u: Lipanj 17, 2005, 12:54:00 poslijepodne »

Oprosti Vulture, zaista ne bi želio "otežati" raspravu (ili što već ovo je), ali napravi link Tropica.com, imaju dvije Vesicularije, Japan i Java!!!!

No, namjera (moja) bila je potaknut (i sabe), naime "listajući" tu istu Tropic-u kad' sam tražio bilje za svoj ribnjak, skužio sam da te biljke pod "zvučnim" nazivljem Japan i Java (strano je nob'l) ja imam u ribnjaku i da ne odgovaraju podaci dimenzije, temparature, . . . . (Lotos recimo, nema šanse da ja smjestim u svoj ribnjak a kamoli vi u akvarij)
mtomasic

Offline nature

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #8 u: Lipanj 17, 2005, 13:06:00 poslijepodne »
Vesicularia sp. ''Christmas''........

Country of originBrazil

ja sad ne kuzim,no nije bitno

nego sto se tice> hrvatskim biotopom, akvarijem mogli bi < ak nista drugo ja bum napisao diplomski (s nekom tak slicnom temom) za dve tri godine , sta cete ljudi ja volim studirat... temeljito, nadam se da bu me neko preduhitrio, a mozda i postoji nes slicno vec, moram prosvrljati po faksu, ak kaj nadjem javim

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #9 u: Lipanj 17, 2005, 16:00:00 poslijepodne »
Da stvarno šteta da malo osoba posjeduje zlatne ribe,no tako je to kad imaju jaku konkurenciju! Svatko tko dođe u neki dućan sa ribama,te vidi diskuse,bettae,skalare pored skromnih šarana,odluči se za ovo prvo. Ipak, mislim da to ni nisu ribe za akvarij,nego više za vanjske,ili unutarnje ribnjake,a kako većina prakticira akvarij,koji je svojevrsna slika u kući,koju svatko želi što bolje i šarenije naslikati,a to mu zlatna riba     ,svojom monotonijom ne može omogućiti! Inače su zlatne ribe savršane za vanjske ribnjake!
M

Offline lupus

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #10 u: Lipanj 17, 2005, 17:08:00 poslijepodne »

Citat: MAXIMUS
Inače su zlatne ribe savršane za vanjske ribnjake!

Ili kao u mom slucaju obicne kade ukopane u zemlju usred vrta
*lupus in fabula*

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #11 u: Lipanj 17, 2005, 20:16:00 poslijepodne »
  Edited by: MAXIMUS
M

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #12 u: Lipanj 17, 2005, 20:16:00 poslijepodne »
Pa možda ni to nije loša ideja! Treba improvizirati,uvijek kada se to može!      
M

Offline Maro

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #13 u: Lipanj 17, 2005, 21:52:00 poslijepodne »

Citat: MAXIMUS
Da stvarno šteta da malo osoba posjeduje zlatne ribe,no tako je to kad imaju jaku konkurenciju! Svatko tko dođe u neki dućan sa ribama,te vidi diskuse,bettae,skalare pored skromnih šarana,odluči se za ovo prvo. Ipak, mislim da to ni nisu ribe za akvarij,nego više za vanjske,ili unutarnje ribnjake,a kako većina prakticira akvarij,koji je svojevrsna slika u kući,koju svatko želi što bolje i šarenije naslikati,a to mu zlatna riba     ,svojom monotonijom ne može omogućiti! Inače su zlatne ribe savršane za vanjske ribnjake!

Ima zlatnih riba koje su preljepe i preskupe!Probaj malo googlati paa češ ih nači svakakvih oblika i boja...
Zlatna riba nije uopče monotona riba niti svatko želi što šarenije "naslikati" svoj akvarij.A ni sve zlatne ribe se ne mogu držati u vrtnim ribnjacima.

Dubrovnik

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #14 u: Lipanj 18, 2005, 10:08:00 prijepodne »
Ja sam mislio na izvornu vrstu,a ne neke hibride,koje, čujem i ručno bojaju,pa im samim time smanjuju životni vijek! Pod imenom zlatna- smatram samo zlatnu ribu! O ostalim hladnovodnim nije bilo govora! Pozdrav!    
M

Offline nature

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #15 u: Lipanj 18, 2005, 12:09:00 poslijepodne »

ove su meni najlijepše, stvarno su prekrasne, ostale mi izgledaju malo pre "GMO"

Offline Maro

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #16 u: Lipanj 18, 2005, 12:15:00 poslijepodne »
Ovo gore je sve zlatna riba (hibridi) a ne 10 različitih vrsta.Slično imaš i kod diskusa a to je sad opet druga priča.
Hoču samo reči da zlatne ribe nisu nikakve bezvezne ribe,niti dosadne ribe.Druga je stvar što rade s njima i kakve hibride pokušavaju uzgojiti. Nisam siguran da njih bojaju ali neke druge vrste bojaju i s time se ne slažem niti malo.Opet druga priča....
Dubrovnik

Offline mtomasic

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #17 u: Lipanj 20, 2005, 08:44:00 prijepodne »

"O ukusima se ne raspravlja" kažu, te se neću vračati na ljepotu haldnovodnih, toplovodnih, . . . . no da reću ću, bavio sam se akvaristikom (carasius, trihogaster, živorotke, . . . . prva knjiga iz 1973. god.)

Ostalo slikovito pokazao je maro, maximus spomenuo je "ostale hladnovodne", sada godinama imam vrtni ribnjak (prvi 40 l, pa 250 l, sada 3500 l, veći nije išlo), probao sam carasius šlajer, coridoras, ancuistrus, . . . . (knjiga i/ili prodavač kažu taj hibrid je hladnovodan) tu si u pravu, jedini koji izdrži našu zimu i ljeto vani (okolica Zagreba) je onaj koji se tebi sviđa (ali druge sam imao u akvariju i nisam požalio).
mtomasic

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #18 u: Lipanj 20, 2005, 14:13:00 poslijepodne »

Ja nemam ništa protiv hladnovodnih riba,i znam da stvarno ima prelijepih primjeraka,kao ova gore,no meni su draži tropski i suptropski krajevi. Kao što mtomasic kaže: De gustibus non est disputandum!
M

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
Iznenađenje
« Odgovori #19 u: Lipanj 20, 2005, 14:16:00 poslijepodne »

Citat: maro
Ovo gore je sve zlatna riba (hibridi) a ne 10 različitih vrsta.
Kao što sam rekao-hibridi! Tko je spominjao deset vrsta?????????????
M