Srpanj 18, 2025, 19:18:36 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Overtank rasvjeta vs poklopac?  (Posjeta: 5608 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ruki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Odg: Overtank rasvjeta vs poklopac?
« Odgovori #25 u: Studeni 17, 2010, 15:59:28 poslijepodne »
To neka mrcina od akvarija, koje dimenzije? Šta planiraš, slatko ili slano?

Slatko pa slano. :) Osim ako mi se ta rasvjeta nije usmrdila koliko ceka da ju upogonim. Nekih 300-400litara... 120-130 duzina, drugo ne znam. :/

Karas, sto i rodostomusi oce skakati van?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #26 u: Studeni 18, 2010, 01:03:10 prijepodne »
Ja glasam za viseću apsolutno  :up:
Nemam vlage niti prašine u vodi. Tu i tamo uleti neki kukac, u zadnje vrijeme većinom bubamare zbog te najezde koja je kod nas već mjesecima. Uskoro će zima pa će potući bubamare.
Što se tiče iskakanja riba, uskoro će mi doći 30ak rodostomusa ali sjetio sam se najjednostavnijeg riješenja dok se ribe ne naviknu kod mene, a to je plutajuće bilje.
Zbog nejednolikog grijanja prostorije hlapi mi dosta vode, 5-7l tjedno na površinu 90x45cm.

Meni ti pistija i vodena leća prekrivaju 30% površine, što smanjuje vlagu, i da ribice se fakat mogu sakriti pod time (trenutno imam 25 endlera- neki i križani s običnom reticulatom kaj ne bu dalo bebače), a što se tiče umakanja ruku u akvarij... Leća raste.. Kaj mi se skelji po rukama- vratim koliko mogu, a ostalo operem sa sebe.  Ak' ti treba, predajem dalje Cveletovu. :) Imam viiiiiškaaaaa....

S wikipedije:
Duckweed is an important high-protein food source for waterfowl and also is eaten by humans in some parts of Southeast Asia (as khai-nam). As it contains more protein than soybeans, it is sometimes cited as a significant potential food source.[1] [2]

The tiny plants provide cover for fry of many aquatic species. The plants are used as shelter by pond water species such as bullfrogs and bluegills. They also provide shade and, although frequently confused with them, can reduce certain light-generated growths of photoautotrophic algae.

The plants can provide nitrate removal, if cropped, and the duckweeds are important in the process of bioremediation because they grow rapidly, absorbing excess mineral nutrients, particularly nitrogen and phosphates. For these reasons they are touted as water purifiers of untapped value.[3]

The Swiss Department of Water and Sanitation in Developing Countries, SANDEC, associated with the Swiss Federal Institute for Environmental Science and Technology, asserts that as well as the food and agricultural values, duckweed also may be used for waste water treatment to capture toxins and for odor control, and, that if a mat of duckweed is maintained during harvesting for removal of the toxins captured thereby, it prevents the development of algae and controls the breeding of mosquitoes. [3] The same publication provides an extensive list of references for many duckweed-related topics.

These plants also may play a role in conservation of water because a cover of duckweed will reduce evaporation of water when compared to the rate of a similar size water body with a clear surface.

Čini mi se da imam 2 vrste podene leće u akvariju- sitnu tamnozelenu sa smeđim dnom i svijetlozelenu sa zelenim dnom koja je 2x veća i ima duge "konce".

Čekam da ih kornjače počnu žderat, pa nikak'...

Danas sam im stavila ovu Cveletovu i pokrila mi je 100% površine (a samo 1/2 sam stavila)- siroti kornjačor se prepao! Hvatao me za ruku kad sam micala višak da može udahnuti :) A kornjačorova cura se sakrila ispod panja. :)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #27 u: Studeni 18, 2010, 01:56:15 prijepodne »
Ono svjetlo zeleno što spominješ sa večim listovima bi mogla biti pistia...

-Inače, leče i opčenito plutajuče biljke, koliko sam primjetio, ovdašnji akvaristi (aquascaperi) izbjegavaju radi želje dobivanja što više svjetla uz konsekventni brži rast bilja, uz filanje makro i mikro elementima u točnim dozama... tzv. High teck...
...nije baš neka opcija čekati godinu dana da se razvije scape i izbalansira tank da bi slali slike na natjecanja ili slično... a još tisuču i jedna slika u glavi koje treba isfurati... a tako "malo" akvarija u stanu  :'( ... :D

Meni se osobno pokazala (pistia / leča) jako korisnom na uhodavanju akvarija (semi-low teck*); za skloniti malo viška svjetla kad je točkasta bila pokucala na staklo, i za pojest nitrate viška, dok se bilje nije primilo, ali sada bi več smetala kad se bilje raširilo i zemlja sazrila ... neizbježno bi došao do viška nutrijenata u vodi / manjka svjetla  (...i opet mjenjaj vodu  X-( )

-Da ostanemo pri temi, hang on rasvjeta je baš radi lakoče dobivanja točne količine svijetla po meni neusporedivo bolja od poklopca...
...mali minus je što maraš startati (bilo bi pametno) sa bar nekih 1w/1l  (prodornost svjetla neonki drastično opada kako je se udaljava od površine), pogotovo ako se misle imati biljke koje izranjaju i cvjetaju

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #28 u: Studeni 18, 2010, 02:32:08 prijepodne »
U sklopu vanjskog kopna za akvaterarij mi je reptilday osvjetljenje uz koje bilje buja idealno, neonka ima "umjetno" tvrdo svjetlo, a ja trebam mekše ali jače - za sada tu 2. lampu imam samo priručno. U tom velikom akvaterariju osvjetljavanje bilja mi nij problem jer se kornjače vole sakriti a planiram samo bilje koje izbija iz vode - do toga ga moram gojiti na suhom. Overtank (standardni linijski) mi tu ne odgovara previše jer trebam osvjetljenje iz drugačijih kuteva i s drugih nivoa- pucam na ekosistem i biofiltiranje (uz mehanički, naravno). Sunce nije uvijek na istom mjestu, a ako mislim oponašati sljedeću shemu:

overtank mi ne odgovara uz plutajuće, bilje koje izlazi iz površine vode i močvarno bilje koje raste na kopnu iza akvarija. Na sredini akvarija mi mora biti polusjena, najjače osvjetljenje pod oštrim kutem desno a više pozicionirano i po tupljim kutem lijevo, usmjereno prema sredini.

Slika s početka s jednim osvjetljenjem (imam nekolicinu dodataka sada):

Kopno će mi ići drvenom konstrukcijom u L iza i desno akvarija. Kad razmislim, treba mi još jedna rasvjetna točka... Trebam padove i dizanja temperature i svjetla po kopnu i vodi.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #29 u: Studeni 18, 2010, 10:24:45 prijepodne »
To neka mrcina od akvarija, koje dimenzije? Šta planiraš, slatko ili slano?

Slatko pa slano. :) Osim ako mi se ta rasvjeta nije usmrdila koliko ceka da ju upogonim. Nekih 300-400litara... 120-130 duzina, drugo ne znam. :/

Karas, sto i rodostomusi oce skakati van?

Neznam da li hoće ali pretpostavljam da će prvih mjesec dana biti pod stresom. Nisam napomenio da se sa bočnih strana akvarija nalaze vrata u druge sobe, znači akvarij je na vrlo prometnom mjestu pa bi svako prolaženje pokraj akvarija moglo uzrokovati stres za ribe dok se one ne naviknu na to. Toga se najviše bojim pa ću smanjiti površinu tim plutajućim biljem neko vrijeme.
Treba mi pistije. Evo javim ti se na pp.
Karas Reef - morski akvarij

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #30 u: Studeni 18, 2010, 16:18:58 poslijepodne »
Imam točno slučaj kakav je karlo opisao.... akvarij kojem je s jedne strane zid, a s druge strane ormar... no fala bogu nemam problema s gljivicama. Što se tiće prednosti, po meni je prije svega estetska  najveća, također i praktična jer nema stalnog micanja poklopca kad guraš ruke. No isparavanje mi nekad stvara velike probleme, pogotovo po zimi kad su velike promjene temperature između noći i dana. Primjerice sada već imam isparavanje od kojih 2-3 litre dnevno. To me zna dosta živcirat, jer mi je akvarij u sobi i preko zime ne držim otovoren prozor preko noći. Kad se probudim jako se osijeti vlaga u sobi, čak i na prozorima znaju biti kondenzirane kapljice preko cijele površine.

Nedavno sam za jedan drugi akvarij razmišljao što napraviti i odlučio sam se ipak za poklopac, makar da sam išao na overtank onda bi si sigurno napravio LED varijantu koja se stvarno lagano napravi, ovako sam išao na štedne žarulje.

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #31 u: Studeni 19, 2010, 14:52:53 poslijepodne »
Ja sam imal 60l otvoreni i 25l otvoreni i ekstremno me je živciralo to kaj svaka 2 dana moram nadoljevat vodu koja ispari. U akvateri su mi ugradili one staklene klizne poklopce i preporodil sam se. Naravno, zbog kondenzacije vlage na staklenom pokopcu nije više tak dobar pogled odozgora, al mi voda zamenarivo hlapi.
Kaj se tiće kamenca oko gornjeg ruba ja sam si naljepil samoljeplivu tapetu na gornjem rubu tak da se ne vidi razina vode i kamenac.

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #32 u: Studeni 19, 2010, 15:29:12 poslijepodne »
Obično, otvoreni akvariji ne prave probleme.
Površina akvarija ne smije preći više od 2% od ukupne površine prostorije, tako da u sobi od 40 m2, otvoreni akvarij ne bi smio imati više od 500 litara. A razlika u temperaturi ne bi trebala preći 5 stupnja, da bi se isparavanje svelo na minimum. Također mora se osigurati redovno provjetravanje prostorije. Još jedna stvar, biljke sa plutajućim listovima mogu smanjiti isparenja jer na površini stvaraju granični sloj koji zadržava velike količine zraka. Ako se primjene ove mjere, vlažnost zraka u prostoriji s otvorenim akvarijem može se povećati za do 5%.
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #33 u: Studeni 19, 2010, 16:24:19 poslijepodne »
na površini stvaraju granični sloj koji zadržava velike količine zraka.
što ovo znači?
kako si došao do onih 2% i 5%?

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #34 u: Studeni 19, 2010, 16:31:22 poslijepodne »
ni meni ne štima računica za veličinu akvarija..
ako si naveo 2% od 40m2, ispada da je to 0,8m2 tlocrtno gledano, ili ?
ako je tlocrtno onda je ako uzmemo akvarij od 150x50 i visinu 50 (što smatram da je ne bitno jer se iparavanje vrši po površini vode), onda to akvarij od svegha 375 litara brutto..ne znam kak si došao do 500 ?

a 5% mislim da je uz ove sve mjere kaj je pampa napisal (redovito prozračivanje, bilje na površini ? itd), dolazi do dizanja relativne vlažnosti zraka..
mada mi nije jasno..pampa :D