A to je vječna tema. Moje iskustvo s njima je da ako ih staviš u dobro pripremljen, "stabilan" akvarij, onda nemaš problema. U tu svrhu ubaciš prije njih corydorase i ancije, da se akvarij ustabili, pa nakon nekog vremena neonke. Mislim da tako nema problema. Uz uvjet da ćeš se prikladno brinuti o akvariju, a ne zapuštati ga.
To što većina ljudi na forumu napiše i savjetuje, je tako da bi bilo dobro za ribe. To ne znači da nema svega i da su nekome neonke (ili druge ribe) žive i nakon što ih je bubnuo treći dan u akvarij, a nekome su uginule i u stabilnom akvariju koji je već duže vrijeme u pogonu. To može ovisiti i o samim ribama. Možda su već bile bolesne ili tko zna što...
To što se po forumu savjetuje je u svrhu uspjeha, ali ne mora značiti da će uspjeh izostati ako se ne pridržavaš svega 100%, kao što nitko ne može 100% garantirati da će sve biti ok.
U akvaristici ima i dosta improvizacije... Evo čitam sad baš temu o ciglama u filteru... Super, kako se toga nisam sam sjetio? I puno sličnih stvari ima... Imali su ljudi i prije lijepe akvarije, dok nije bilo pet shopova na svakom ćošku i svakakvih pripravaka za vodu, kemije, bioballsa, brda testera, šljunaka ovakvih-onakvih, sa 100 različitih granulacija i sličnih stvari. Svakako da to sve može pomoći i olakšati, poboljšati, ali da je neophodno i da se bez toga ne može... i nije baš. Često je dovoljan i samo zdrav razum i ljubav prema tome što radiš (i nekad dosta vremena) da bi se ribicama osiguralo sve što im treba.