Studeni 08, 2025, 23:29:39 poslijepodneNajnoviji Član: bota

Autor Tema: nano reef planovi, prijedlozi dobrodošli  (Posjeta: 5917 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vaclo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
nano reef planovi, prijedlozi dobrodošli
« u: Studeni 16, 2010, 12:04:23 poslijepodne »
uz hladnovodi aq probudila se stara ljubav a to je morski. ne neću vas pitat totalne gluposti jer sam stvanro ozbiljno shvatio čitanje, kupio par knjiga, pičio po dobrim stranicama i forumima i mislim da mi je znanje za sada soldino. volio bih krenut s nanom. nakon ove rečenice vi se vjerojatno držite za glavu. gledam na ostalim forumima i ne čini mi se kompicirano. nekih 60. za rasvjetu 2x24w,led moonlight, neka jaka protočna pumpa oko 5000 l/h jer mislim da je to ključ svega i aquastar 20 tipa za filter.  malo me jebe kako složit rasvjetu jer imam dvojbu kaj bi se više isplatilo: kupit overtank di bi sve to mogao stavit(2x24,led moonlight i chilleri) ili nabavit baš pravi poklopac, al to je bed jer su mali custom made skupi i onda mi moro kupovat neki riov tank iz kojeg bi sve morao pobacat osim poklopca i stakla, zajebana situacija. mislim da bi dosta zezanja bilo s naštelavanjem aq, al ajde i to je čar.

zato vas molim da mi preporučite kako da sredim tu rasvjetu i koliko i izašla. aq bi počeo negdje poslje božića tako da ima vremena to za isplanirat,možda i kasnije ako se do tad sve ne uspije isplanirat. strpljenje je na razini. ako bi ste mi pomogli u odabiru ATO sistema i rekli koliko cca koštaju tu kod nas (vili, aquaterra) neki solidni ATO sistemi bio bi vam zadovoljan.

i nisam zaboravio napisat skimmer, jednostavno ću ić bez njega dok ide, protočna pumpa će obavit dobar dio posla a ni neću preopteretit sistem jer će bit 2 klauna i to je to

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: nano reef planovi, prijedlozi dobrodošli
« Odgovori #1 u: Studeni 16, 2010, 12:36:19 poslijepodne »
Imaš pp  ;)

Offline sogor

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #2 u: Studeni 16, 2010, 13:31:37 poslijepodne »
samo naprijed sa nanom, moj je isto nano (120l) sto znaci da unutra ima oko100-110l mora. nano ima i prednosti  i mana. najveca mana je sto se najmanji utjecaj na sistem moze primjetit, no niti tu nebi smjelo bit problema ako se slijepo drzis izmjena mora tjedno ili dvotjedno, a to je po meni najveca prednost. 10-20 posto izmjena nije nikakva gnjavaza, a sad si zamisli neko ko ima 500l pa mora zamijenit 20posto istina on to radi mjesecno ili dvomjesecno.

sto se tice lampi , svoj juwelov poklopac sam morao preradit tak da mi je najveca investicija bila lampe i prigusnice

btw - ako nisi pogledaj si stranicu www.nano-reef.com

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #3 u: Studeni 16, 2010, 16:52:18 poslijepodne »

zato vas molim da mi preporučite kako da sredim tu rasvjetu i koliko i izašla. aq bi počeo negdje poslje božića tako da ima vremena to za isplanirat,možda i kasnije ako se do tad sve ne uspije isplanirat. strpljenje je na razini. ako bi ste mi pomogli u odabiru ATO sistema....

Najbolje bi bilo kupiti original overtank, neznam cijene ali oku bi najljepše izgledao ... Moonlight možeš ugraditi (ako baš želiš-moraš), ventilatore možeš i sa strane.

ATO  sam napraviš!

Ja sam za svoj mali jadranski(75 l) napravio ovakav overtank:

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #4 u: Studeni 16, 2010, 20:47:06 poslijepodne »
Ja sam puno toga sam radio,a na kraju kupio gotovo.Kad sam potrgao puno štednih žarulja da izvadim prigušnice,kupio vodotjesna grla,lampe,na stolu sve ljepo radi,ali kad treba složiti ljepu kutiju,onda od kineza kupim rasvjetu 6x24w.Tako sam prošao i sa ventilatorima.Ako imaš dobro rješenje za dizajn onda nema problema.

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 16, 2010, 21:40:40 poslijepodne »
ko prvo, hvala svima na odazivu i odgovorima, svako mišljene i prijedlog je dobrodošao.
uzeo bi origigi overtank jer inače nisam previše spretan u DIY varijantama jer mi se čini da bi to završilo ko sa penzićem. koliko se kreću njihove cijene i jel idu sa ili bez lampi?  i kakvih to kineza? naručiš iz kine ili kineskog proizvođača kojem je jedan od zastupnika neko od hr dućana? ventilatore si namontiro posebno kupljene ili si ih dobio u sklopu overtanaka? i može link "kineza" :D

Offline sogor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Studeni 17, 2010, 10:06:26 prijepodne »
na ebay-u imas masu stvari za akvaristiku sto od provijerenih proizvodjaca, a masa je od kineza (puno jeftinije). kolko sam vidio tu po forumu svima sve radi, pa nemas brige oko ispravnosti, a ako i ne radi mozes reklamirat

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 17, 2010, 10:29:40 prijepodne »
a koji bi overtank preporučili? e da i nano-reef je super stranica, već sam ju otprije otrkije. stvarno ima gotovo

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 17, 2010, 11:35:50 prijepodne »
jel bi mi atmanov grijač od 50w bio dovoljan?

Offline vaclo

• Punopravni član

Offline sogor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Studeni 17, 2010, 13:22:05 poslijepodne »
ako imas mogucnost stavit jaci grijac stavi - prije ce ti zagrijat more, sto znaci da ce i manje radit a time i duze trajat,

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 17, 2010, 23:09:06 poslijepodne »
i koji bi mi salifertovi testovi trebali? ima koga za podijelit troškove  :zagrljaj:

Offline sogor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Studeni 18, 2010, 08:44:58 prijepodne »
pod obavezno no3, no2, po4,kh, mozes i nh3 za ph bih ti preporucio da uzmes neki digitalni

opcionalno Ca te ostali elementi kao mg, jod...

Offline sogor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Studeni 18, 2010, 08:46:26 prijepodne »
e da i koloni se testera u obliku trakica - skroz neprecizno

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 18, 2010, 21:16:56 poslijepodne »
http://www.hagen.com/uk/aquatic/product.cfm?CAT=1&SUBCAT=105&PROD_ID=01039100030101

kaj mislite o ovom? skuplja ali sigurnija varijanta. uz to bi išle 2 hagenove lampe

Offline GROF

• Administrator
  • Punopravni član
    • Grof - akvarij
« Odgovori #15 u: Studeni 18, 2010, 21:23:15 poslijepodne »
Dobra je ta, ali i bilo koja druga rasvjeta.

Nemoj komplicirati. Kupuješ rasvjetu sa dvije lampe za mali akvarij.
Kupi bilo koju koja ti odgovara izgledom i cijenom!

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 18, 2010, 21:35:53 poslijepodne »
a gle samo ovo dođe 700kn a plus 2 lampe 300 kn. skupo je al ko zna kakva je kvaliteta ove prek ebaya. ako imaš neku za predložit jeftiniju i dobru skidam kapu, imaš vječno fragove sa budućeg reefa  :up:

Offline GROF

• Administrator
  • Punopravni član
    • Grof - akvarij
« Odgovori #17 u: Studeni 18, 2010, 21:47:48 poslijepodne »
Hvala ti na fragovima ...al neznam ni di ću sa svojima.
Ponavljam, kupuješ rasvjetu sa DVIJE lampe, ne isplati se davati puno novca jer ćeš ispod nje i tako moći držati samo najlakše koralje, znaći meke.

Bilo koja rasvjeta, bilo ona kineska ili neznam čija se može pokvariti a isto tako i popraviti.

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 18, 2010, 22:25:36 poslijepodne »
pa ako ne znaš di ćeš sa svojima.... :D

ok fala, mislim da ću uzet ovu jer mi se čini najprovjerenija. misliš li ti da je ovo preslaba rasvjeta pa da zbog toga nebi mogo imat tvrde ili je jednostavno nemoguće imat njih u tolko malom aq. ako misliš da je problem u rasvjeti predloži mi neku s kojima bi mogao imat.možda ne na početku al onda kasnije sve isponova kupovat je u najmanju ruku glupo

Offline GROF

• Administrator
  • Punopravni član
    • Grof - akvarij
« Odgovori #19 u: Studeni 19, 2010, 12:29:02 poslijepodne »
Tvrdi koralji su široki pojam ...ja osobno bi zbog njih tu stavio najmanje 3-4 lampe sa reflektorima.
Koje su ti uopće dimenzije akvarija?
Ne znam koju bi ti preporućio, meni su te marke sve iste...gledao bi samo broj lampi.

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 19, 2010, 12:51:28 poslijepodne »
aq bi bio 60x30x30 ili 50x30x35 još ne znam. jel bi protočna pumpa od 2500 l/h bila dovoljna ili ipak malo jača?

Offline sogor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Studeni 19, 2010, 12:56:40 poslijepodne »
negdje sam procitao da jakost protoka ide 100x litraza minimalno, ja imam 2x3000 id pumpa od filtera 1000 a tank mi je od 120l. Posto nemam skimer okrenute su tako da burkaju povrsinu. To ti je bitno ako neces stavljat skimer zbog bolje izmjene plinova, ako neznas skimer cisti povrsinski sloj mora

Offline Baja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #22 u: Studeni 19, 2010, 14:21:56 poslijepodne »
negdje sam procitao da jakost protoka ide 100x litraza minimalno, ja imam 2x3000 id pumpa od filtera 1000 a tank mi je od 120l. Posto nemam skimer okrenute su tako da burkaju povrsinu. To ti je bitno ako neces stavljat skimer zbog bolje izmjene plinova, ako neznas skimer cisti povrsinski sloj mora

Minimalno 100 ili 10 puta litraža akvarija?
Ovih 100 mi se čini malo previše.

Offline sogor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Studeni 19, 2010, 14:31:23 poslijepodne »
da vis , pisem da sam negdje procitao, no ipak mislim da je 10x ipak premalo kao sto je i 100x previse, mozda je to ipak neka sredina od 50x ili se ipak proporcionalno smanjuje kako zapremnina aq raste

no kako bilo za tvoj AQ od nekih 50 litara oko 3000 bi trebalo bit dovoljno, al ti preporucam da uzmes onda dve manje u nasuprotnim kutovima tak da imas cim manje mrtvih zona

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #24 u: Studeni 19, 2010, 15:37:44 poslijepodne »
ako neznas skimer cisti povrsinski sloj mora

To je zbog izraza "surface skimming"?

A što se tiče protoka, iskreno ako već pričamo o brojevima, nitko ne zna idealan omjer. Ljudi eventualno znaju idealan omjer u VLASTITOM akvariju. To što piše na internetu ne znači da je činjenica koje ja točna.
Također možeš ti imat i 15 000 protoka, ali ako ti je smjer tog protoka loše narihtan onda opet nemaš ništa. Također pumpa A i pumpa B koje imaju isti deklarirani protok nemoraju nužno imati isti mlaz tj. jačinu i širinu mlaza a to je također bitno. Tako da 2500 kao protok ovako odokativno na dužinu od 60 cm može biti sasvim ok, ali pošto sa jednom pumpom nećeš postići idealnu cirkulaciju sigurno, predložio bi još neku dosta slabiju da puše drugačije od ove prve od 2500.

Sogor ima puno protoka na 120 litara akvariju, al opet recimo te pumpe koje pušu u površinu mogu puhat jednu prema drugoj pa će na dnu akvarija biti kaos ispod točke sudaranja mlaza, a mogu se recimo i mimoilaziti mlazovi pa će opet biti 2 cirkularna protoka.

Treba kemijat kad se nabavi oprema, to i je čar hobija, treba vidjeti kako se koralji u TVOM akvariju ponašaju, da li im paše ili ne. Treba računati na to da skoro svaki novi kamen ili rast koralja (i mekog) mijenja tok i intenzitet cirkulacije te samim time kompletnu cirkulaciju u akvriju. Nije dovoljno samo staviti 2500 litara i reći to je dovoljan protok.
« Zadnja izmjena: Studeni 19, 2010, 15:48:12 poslijepodne od Roni »
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)