pozdrav svima.
trazio sam odgovore po forumu i surfao ali nikako da nadjem konkretan odgovor na ono što me zanima. pa se unaprijed ispričavam ako negdje več ima ovakva tema.
imam nekoliko pitanja ali prvo da napomenem ono bitno. posjedujem akvarij dimenzija 55x28x33/DxŠxV. odlučio sam ga urediti i složiti kako treba. u neko skorije vrijeme ču nabaviti i veči akvarij, cca 200-250l. e sada.
1). Shvatio sam aquascaping,ali me muči da li može u biljni akvarij pozadina DIY koju sam sam izradio nakon što sam vidio neke fotke tu na forumu. pozadina je imitacija stijena. Mislim, da li ima svrhe stavljati pozadinu u biljni aq?
2). Od biljaka trenutno imam javansku mahovinu, cabomba, cryptocoryne mix i anubias. Pa molim da mi netko kaže šta bi bilo dobro u prvi plan posaditi. Još nešto mi ne sjeda. Anubias se veže na drvo ili panj. da li se veže korijen ili za stabljiku?
3). Kako gnojiti bilje? tekućim gnojivom ili tableticama pod korijen? Šta preporućate?
4). Od ribica imam (trenutno) plechostomus i masu gupija koje bih udomio jer su več jako iskrižane medjusobno. Planiram nove stanovnike ali još nisam totalno odlučio koje. Mislio sam corydorase, možda par skalara, neonkice...i možda još nešto od živorotki.
Unaprijed hvala!! pozdrav.
poz!
dobro što si se unaprijed ispričao, ali ovog svega ima na trazilici akvarij neta ko u priči!

1.kaj se tiče stjene, mozeš ako želiš, nije problem u bilo kakav akvarij, samo je priredi na adekvatan način
2.Anubias vežeš za panj iliti drvo, kamen, samo je bitno da korjen nije upiknut u podlogu jer trune, sve ostalo može...bilje za prvi plan-mahovine, riccia-meni najljepša...
3. gnojenje s hranjivom podlogom-zemlja ili kupljeno granjivo, gore šodrič i popikaj bilje! ovisi kakavu imaš rasvjetu...
4. corydorasi, neonke, gupi-ok, za skalare ne znam jer mi nisu baš ni lijepi

p.s. imaš miljun tema na akvarij netu, daj si malo više truda, ovo je u kratkim crtama. kaj se tiče bilja, podloge, gnojenja, co2, tu ima jakkkoooo puno toga a da bude kak se spada... moj savjet ako imaš lošu rasvjetu-uzmi samo nisko zahtjevno bilje i nemaš zezancije s hranjivima i co2!
poz!