Pomirisala sam, ne smrdi. Nije da nesto divno mirisi, ali nikako ne smrdi jako. Da li to moze znaciti da nije CB? Kaj je onda.
O uklanjanju CB sam nasla razne stvari:
1. Mehanički:
- potpunom promjenom vode i skraćenjem trajanja osvjetljenja akvarija. Rješenje je samo privremeno (i akvarij nikako ne smije biti izložen sunčevom svjetlu).
- uvođenjem algojeda (riba i puževa "čistača") problem će biti djelomično rješen, ali još uvijek na prirodan način.
2. Kemijski:
- antibiotik Eritromicin (5mg na litru akvarijske vode). Posljedica može biti porast vrlo toksičnog amonijaka.
- ostalim algicidima: Algo-stop fix, Algo-stop depo, Algovec ili Green x. Ove preparate i savjet o načinu uporabe možete dobiti u prodavaonicama Pet centra.
3. Biološki:
- najpouzdanije u uklanjanju algi u akvariju su biljke. Osigurate li biljkama optimalne uvjete, obuzdat ćete i rast algi.
No, ja nemam biljke, pa se ne mogu uzdati u ovu zadnju opciju. Kad nabavim poklopac, nabavit cu i puzeke, cistace, pa se nadam da ce oni malo popraviti situaciju.
Ali , da li mi netko moze odgovoriti da li i uz tu bakteriju akvarij mirno moze funkcionirati ,a na duge pruge, da tu CB jednostavno prihvatim kao nuzno zlo..., jer, nekako sam protiv antibiotika.
Hvala na odgovorima!