Srpanj 28, 2025, 00:39:01 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ribe plivaju po povrsini akvarija  (Posjeta: 23262 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline microhards

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 37
Ribe plivaju po povrsini akvarija
« u: Studeni 08, 2010, 18:48:52 poslijepodne »
U subotu sam mijenjao vodu u svom 110 l akvariju, jer su mi se nakotili puzevi i pojeli mi svo bilje, pa sam krenuo u ciscenje...
Nakon pranja i ciscenja akvarija ribice mi vise nezele plivati, samo idu po povrsini akvarija, rijec je o gupy-ma u cemu bi mogao biti stos?
Hvala svima unaprijed...

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Odg: Ribe plivaju po povrsini akvarija
« Odgovori #1 u: Studeni 08, 2010, 19:52:50 poslijepodne »
Kaj si točno napravio...kaj znači čišćenje?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline microhards

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Studeni 08, 2010, 20:32:13 poslijepodne »
mislim da sam shvatio stvar zasto su plivale cijelo vrijeme po vrhu,
jedino novo sto sam si stavio to je za estetiku ona skoljkica na koju se kaci zrak i onda se ona
otvara i zatvara ovisno o kolicini zraka, i radi dost velike vibracije na povrsini vode,
kada sam ju maknuo, i stavio "rasipac" zraka onda su ribice po cijelom akvariju bile.
a kaj znaci cistio?
pa iscupo vecinu puzeva van, izmjenio polovicu vode u akvariju, ocistio i oprao filter...

Offline dicros

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Studeni 08, 2010, 22:39:29 poslijepodne »
Za puževe si nabavi Botia macracanthus, pa da vidiš i čuješ kako su puževi HRRRSKAVI hehehee
doslovno ih drobeeee.

Offline microhards

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Studeni 08, 2010, 23:30:28 poslijepodne »
kupio sam 2 botia, cijena jednog 60 kuna, i to sam kupio u subotu, i danas nađem jednoga krepanog (nije bio na boku), upoznat sam sa njihovim spavanjem, već je bio u svim pozama i "bljed", neznam zašto je uginuo ph vrijednos vode mi je 7.5 i temperatura 26 stupnjeva, imate vi koju drugu preporuku?

Offline 666gery

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Studeni 08, 2010, 23:53:57 poslijepodne »
To što su ti ribe plivale po površini vode ti je zato jer je u vodi malo kisika,
koliko bilja imas u aqv.? to što si stavio raspršivač je ok
A to što je otišla botia moze biti svasta, mozda si je kupio bolesnu.
Cime cistis filtar? Cime peres aquarij?
« Zadnja izmjena: Studeni 09, 2010, 00:01:42 prijepodne od 666gery »

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #6 u: Studeni 08, 2010, 23:59:05 poslijepodne »
kad sam pročitao tvoj prvi i drugi post mislio sam da bi se to moglo tako nastaviti. -?
daj detaljno opiši što si sve i kada radio, koliko vode, nakon koliko, kako si prao filter, kakav je filter, protok, bilje, ribe, svjetlo. ili još bolje ispuni upitnik za bolesti u rubrici bolesti.

Offline microhards

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Studeni 09, 2010, 22:19:34 poslijepodne »
kad sam pročitao tvoj prvi i drugi post mislio sam da bi se to moglo tako nastaviti. -?
daj detaljno opiši što si sve i kada radio, koliko vode, nakon koliko, kako si prao filter, kakav je filter, protok, bilje, ribe, svjetlo. ili još bolje ispuni upitnik za bolesti u rubrici bolesti.

nikakve preparate ne koristim kod pranja, obrisem iznutra po staklu zmazanocu, a filter imam dolphin 600 (mislim da je taj model) isperem ga u kadi (sa tusem), komplet sve, ugljen, spuzvu, i pod vrucom vodom ga kasnije isperem da na neki nacin "pobijem" bakterije, a sada da nisu imali zraka se nebi bas slozio jer sam izmjenio vodu (nova voda bi trebala imati kisika u sebi), biljke koje imam, nazalost neznam ni rec koje imam jer su ih puzevi osakatili...
mogu poslikati neznam njihove izvorne nazive (latinske)...Danas sam bacio pogled na akvarij kad sam doso sposla, normalno mi se cine ribice, i da gnojivo za biljke radi svoje (polagano se oporavljaju). Da odgovorim na post poslje ovoga, povjest bolesti? Pa da budem iskren nisam imal neke probleme sa bolestima, HVALA BOGU osim tim puzevima koji me maltretiraju 3 puta odkada imam akvarij...prvi puta sam ih izbacivo (tj.peco sa salatom i kuhanom mrkvom) i uz pomoc par botija nestali, 2 puta sam na istu foru, ali sada treci puta mislim da su me nadmudrili...
E sada mi se javlja problem malo zelenih algi, to sam danas primjetio, lagano se na staklu poznaju, nadam se da će Ancistrus odradit svoje, sad ih makar imam malih cca 15 komada, nedavno su novorođencat diska na svjet...

molim savjete.
hvala vam unaprijed.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 09, 2010, 23:14:04 poslijepodne »
Još uvijek puno toga nije jasno ali za početak valjda se nisi šalio, filter se pere samo ovlaš u akvarijskoj vodi. Ovako si uništio dobre bakterije, koje biološki čiste vodu od otrova (pretvaraju amonijak i ostale dušićne spojeve u manje opasne). Moguće je da se nakon toga stvorio amonijak koji je naškodio ribama.
Koliko si vode zamijenio i jesi li uklonio klor iz nje?

Offline microhards

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Studeni 09, 2010, 23:39:35 poslijepodne »
jesam, uklonio sam klor iz nje...
nisam se salio...tu sam zahebo...kako ga inace oprat? kada je bio zmazan uzas? skroz je sve bilo puno zmazanoce...jedva da je voda mogla prolaziti... :(, ne shvacam kako ga drugacije oprati?

Offline microhards

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Studeni 09, 2010, 23:43:51 poslijepodne »
klor se uklanja koliko znam da voda odstoji npr.2 dana u nekoj posudi, nakon toga da bi klor trebao ishlapiti?
makar sam tako nacuo, pa se toga drzim, tak radim, i nikad problema sa vodo tj.osjetljivosti ribica,
koliko sam vode izmejnio? jedno 70%

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 10, 2010, 00:23:51 prijepodne »
Očito je da čistiš prerijetko i prežestoko.

Normalno se mijenja do 30% vode u akvariju, ali redovito, otprilike jednom tjedno. Ribice se postepeno navikavaju na visoke količine štetnih tvari te velika i nagla promjena parametara (na bolje kao ni na lošije) nije dobra, izaziva stres koji može dovesti do bolesti ili smrti.

Filter se pere u staroj vodi koju si izvadio iz akvarija, i to po mogućnosti samo predfilter i grubi filter. Ostatak se samo malo propere 2-3 puta godišnje. Ako imaš samo jednu spužvu, ona se samo malo nježno ižmiće kako bi se otklonila prljavština. I to što tebi možda liči na prljaštinu su u velikoj mjeri naslage korisnih bakterija.
Aktivni ugljen treba redovito mijenjati, baca se pri čišćenju filtera, od pranja nema koristi. On apsorbira otrove i ako se pojavi neki drugi prema kojem ima veći afinitet ispustit će onaj privi koji je već nakupio. Zato ne smije dugo stajati u filteru, većina nas ga upotrebljava samo nakon tretiranja akvarija lijekovima.

A podloga? Usisavaš li prljavštinu s dna?
« Zadnja izmjena: Studeni 10, 2010, 00:29:14 prijepodne od Marko_Sp »

Offline microhards

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Studeni 10, 2010, 08:42:26 prijepodne »
podloga? sa dna usisavam smeće, cca svaka 3-4 tijedna, dali je to predugo?

Offline koraljka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #13 u: Studeni 10, 2010, 16:42:29 poslijepodne »
ak si čaćkao po podu vjerojatno si digao nitrate i pobio dobar dio bakterija, po ponašanju riba rekla bi da ti je falilo kisika u vodi što si poboljšao sa raspršivačem pa su ti zato ribe plivale po ak. a ne po površini a ne zato što su se bojale školjke, i ja sam ju svojevremeno imala. Dodaj FFm, start. bakterija i nafrlji aeraciju, isto to sam i ja napravila prerevno čisteči ak. i filter, onak, da sjaji,pa sam na savjet jednog iskusnog akvarista ovako riješila problem, svakako održavaj aeraciju sa kamenom i ak imaš mogučnost prek filtera, nastavi sa aeracijom još koji tjedan iza, u ostalom vidjet češ po ponašanju riba

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 10, 2010, 19:35:12 poslijepodne »
Predugo je.
Previše otpada se skupi. Trebalo bi usisavati sa svakom promjenom vode jednom tjedno, i ne dozvoliti da u akvariju nešto trune - npr neki list - treba ga izvaditi.

Koje su dimenzije akvarija i broj riba i vrsta?

Offline microhards

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Studeni 10, 2010, 21:17:11 poslijepodne »
koraljka moze pojasnjenje Dodaj FFm, start. bakterija i nafrlji aeraciju,? Sto je FFm, start.bakterija i aeracija (kakve veze ima sa kamenom), malo sam laik u tim pojmovima tako da...
jesam, prcko sam po podu, posto sam usisavo,

Marko_Sp imam ti akvarij cca 120 litara, dim 700x250x250mm, tako nesto....
ribe ti imam vecinom gupy, par skalara, cistace i botije, imao sam prije neonke ali su mi nazalost uginule...

znaci nije dobro ostavljati da list trune u vod?, ja ih vadim van, ali zar nebi list koji trune trebo pospjesiti gnojenje kao i visak hrane?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 10, 2010, 22:20:14 poslijepodne »
FFM - http://www.elegancereef.com/index.php?option=com_content&view=article&id=106
start bakterije - ima za kupiti "gotove" dobre bakterije koje ubrzavaju cikliranje akvarija i oživljavanje "ubijenog" filtera kao što je tvoj
pitao sam za dimenzije jer se zna dogoditi da akvarij ima malu površinu u odnosu na volumen, ali s obzirom da je tvoj nizak to kod tebe nije slučaj. većina nas ne upotrebljava pumpice za zrak jer su nepotrebne ukoliko je površina vode dovoljno velika i uzburkana. ipak čini mi se da imaš previše riba u akvariju kad ti treba pumpica. skalarima je taj akvarij prenizak.
listovi koji trunu troše kisik i truju ribe, dug je put od lista do gnojiva.

Offline microhards

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Studeni 10, 2010, 22:30:40 poslijepodne »
aha...hvala...
budem Vam poslikao svoj akvarij kad se vratim iz Frankfurta,
to ce bit u petak, pa da prokomentiramo malo,
imao sam u mnogocemu krivo misljenje, al neke stvari mi je sad jasnije...

San mi je imati akvarij sa puno bilja i ribica...
Koliko imam ribica? Cca 40-50 ak ukupno
mislis da je prenizak? Moram ga bas izmjerit pa cu i javit dimenzije sa slikama...

Hvala Vam!

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 11, 2010, 10:03:33 prijepodne »
Došvercaj nam nešto  :P

Offline microhards

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Studeni 12, 2010, 10:29:43 prijepodne »
evo vratio se, hebi ga da imaju u duty free shopu nesto od akvaristike sigurno bi :)
posaljem slike kasnije!!!!