pozdrav svima! evo vec danima se u mojim krugovima vodi rasprava o identifikaciji rotale tj razlici između rotale rotundifolie i rotale indice.
situacija je ovakva:
imam rotalu rotundifoliu i nedavno sam u pet shopu kupila biljku bez imena (..slavni "kosarica mix" ).
biljka izgleda gotovo identicno ko rotala rotundifolia, samo sto je BAS CRVENA i ima cak i STABLJIKU crvenu. (za razliku od r. rotundifolie koja je u pravilu zelena, sa zelenom stabljikom, al joj vrhovi poroze pod idealnim uvjetima).
na slikama je LIJEVO ta neidentificirana rotala, a DESNO - ta moja stara rotala rotundifolia. ili bar ono što sam do sad vjerovala da je rotala rotundifolia.

dakle pitanje koje se postavlja je: koja je ta lijeva rotala? tj. koja je koja rotala? i koja je "sluzbena" razlika među njima?
napominjem, u tom akvariju oba grma koezistiraju u istim uvijetima vec duze od mjesec dana.
s tim da je taj lijevi (crveni) grm rotale bio uzgojen na suho prije kupnje i izgledao je ko neka crvena bacopa (ovalni listovi), no sadnjom u akvarij.. ti listovi su strunuli i iz stabljiki je izraslo ovo što sada vidite.
evo slika pa da cujemo sta mislite.
unaprijed hvala i lijep pozdrav!