Srpanj 18, 2025, 07:10:11 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Sema gnojenja za akvarij 110 LIt Biljni  (Posjeta: 6314 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline moke

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Sema gnojenja za akvarij 110 LIt Biljni
« u: Studeni 03, 2010, 12:44:57 poslijepodne »
Pozdrav kolege treba mi strucno misljenje, vas profesora koji ipak vise znate..nakon par razocarenja u 300 litarskom nazovi biljnom...dosao na red biljni 110 litarski, u kojem mislim nesto uraditi kako treba, pa vas molim za licna iskustva i misljenja, naravno svaki prjedlog cu dobro razmotriti...Riba Nema sad zasad u dogledno vrijeme  ici ce nesto neonkica i  kozica Amano a radi se o sljedecem:
Sad zasad ne dodajem nista od Makro i Mikro pa sam mislio poceti u glavnom alge nema a bilje je spaseno samo zdravo iz predhodnog Akvarija

Recept za Akvarij 110 Litarski:
srednje ubiljen sa Biljkama, Flame moss, Anubia nana, Stargrass, Sagitarija, Rotala, i jos neke dvije - tri neznam  ime u glavnom osrednje ubiljen ako treba slika saljem...

Filteracija: Ex700

lampe: silvana daylight 2x18w trajanje svjetla 10 sati

Co2 1 mjehuric na sec.Diy kada se lampe gase gasim i Co2

Podloga: zemlja za cvijece, rabic mreza zatim preko komadici opeke, tako da pravi supalj prostor izmedzu zemlje i  pijesaka , sve u sloju nekih 10-12cm

Makro elementi smixani u Destiliranoj vodi po sistemu:

59 grama K2SO4 - 1lit vode
65 grama KNO3 - 1lit vode
6 grama KH2PO4 -1lit vode

Napomena:  svaki spoj posebno, da 1ml ove otopine daje:
1ppm nitrata,
1.33ppm kalija,
0.1ppm fosfata,
na svakih 40 litara vode.

Raspored sam zamislio na ovaj nacin, sada sam u dilemi dali je ovo pogresno ili..

1. Ponedeljak - 2.5 ml/ K2SO4  ( kalij Sulfat) na 110 lit vode
2. Utorak - 2,5 ml/KNO3  ( kalij Nitrat) na 110 lit vode
3. Srijeda - 2,5 ml/KH2PO4  ( kalij Fosfat) na 110 lit vode
4. Cetvrtak - prijedlog....?
5. Petak - prijedlog....?
6. Subota- mikoelementi 10 ml na 100Lit vode- sta mislite?
7. Nedelja- Zamjena Vode 30 litara (nisam mislio nista dodavat od gnojiva)...savjet?

spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline moke

• Punopravni član
Odg: Sema gnojenja za akvarij 110 LIt Biljni
« Odgovori #1 u: Studeni 03, 2010, 19:44:58 poslijepodne »
niko nista :punch:

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #2 u: Studeni 03, 2010, 19:59:02 poslijepodne »
Ovak, ja bi prvi dan sve makroelemente, a drugi mikorelemente i tak naizmjenično (po EI dozama) ili svaki drugi dan i jedno i drugo (tak ja dodajem, isto po EI) ili svaki dan i jedno i drugo po PPS-pro dozama (ili po nekim drugim, ja npr. u curinom akvariju svaki dan dodajem duple pps-doze svega) pa u nedjelju promjenu vode. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Studeni 03, 2010, 20:29:51 poslijepodne »
Ja bih se, za pocetak, slozio s kolegom wickermanom.
Mislim da nije bas najbolja varijanta ovako kako si ti to zamislio.
Ak sam dobro shvatio, ti u ponedjeljak namjeravas dodat kalij, pa u utorak nitrate, pa onda u srijedu fosfate.....nekako mi se cini krivo da biljkama svaki dan dodajes drugi makroelement.
Mislim da bi ti bilo bolje da sve makroelemente dodajes svaki drugi dan (ili pak svaki) i to na nacin da na kraju tjedna (dan prije restarta, odnosno promjene vode) postignes ciljane ppm-e svakog pojedinog makroelemnta. Ove druge dane u tjednu (kada ne dodajes makroelemente) dodaj mikroelemente i to tako da isto ukupnu kolicinu razbijes na 3 doze.

Da ne kompliciram, evo kako ja to radim:
-ponedjeljkom, srijedom i petkom dodajem makro (iz smjese) i to tako da na kraju tjedna postignem 15ppm nitrata, 1.2 ppm fosfata i 15-17ppm kalija;
-utorkom, cetvrtkom i subotom dodajem mikroelemente (PlantGro ili ProFito+1ppm zeljeza)
-nedjeljom samo promjena 30% vode

S obzirom da vidim da baratamo s akvarijem priblizno iste zapremine, ja bih na tvom mjestu napravio 1 litru smjesane otopine sa kolicinama istim kako si napisao u svom postu.
I onda lijepo dodavao po 8-10mL te otopine svaki drugi dan (npr. ponu, sri i pet). 

Ne znam sta ce ti savjetovati iskusniji i znanjem potkovaniji forumasi, ali mislim da ti je najbolje da za pocetak krenes ili sa PPSPro metodom ili  sa EI metodom, a onda kad vidis kako ti se odvijaju stvari u akvariju eventualno modificiras koncentracije i nacin doziranja prema svojim potrebama, odnosno potrebama biljaka u tvojem akvariju.

Slutim da si se vec konzultirao o PPSPro sistemu doziranja, al evo ti, za svaki slucaj, linkovi na upute za obje metode doziranja.
http://www.aqua-art.org/readarticle.php?article_id=40
http://www.aqua-art.org/readarticle.php?article_id=22

pozdrav
« Zadnja izmjena: Studeni 03, 2010, 20:40:32 poslijepodne od nenchiTIS »

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 03, 2010, 21:47:06 poslijepodne »
ok...poslusam savjet u glavnom, nemam riba pa mogu gurat co2 koliko hocu a i lampe..tako da imam prostora za sve prijedloge.... citao sam danas Ibanezovo stivo jako zanimljivo SVE POHVALE OVIM PUTEM NA TRUDU i u neku ruku tesko sa razloziti na neke proste faktore, sta, kuda, gdje, kako itd...onda se namece uredzenje akvarija pa se sudaraju neke stvari, dali se baviti makro i mikro tj. zanemarit ove stvari nego gledaj kako ces slagat akvarij...a kako slozit akvarij kad imas alge i propadanje bilja itd...jako siroka oblast i kako vise citam sve mi je manje jasno, a vidim u glavnom da nema osnovnog pravila...jer recimo kada bi slagao dva ista identicna akvarija nebi mogao dobiti iste rezultate...itd..itd.ne znam nisam vise pametan  u opste polako mi ovo pocinje da ide na neku stvar.....pa danas nesto kontam dali je neko pokusao hraniti bilje uvece, kada se gasi CO2 i lampe kada bilje uzima samo kiseonik -? ne znam ni cemu vodi ova misao jednostavno, koju bih god varijantu radio desi se onaj Ibanezov crtez...Hrani slona a pomiri se sa misem... :nerd:

Sada kada sve saberm i oduzmem ..Zivce, vrijeme utroseno, trud, lovu da ne spominjem...Kontam da ja fino bacim filter i gnojivo i sva ..anja, fino dovedem vodu sa pipe.. sistem kap po kap ..Nafljim CO2, spucam lampe i da vidim sta ce se desavat, jos uz to dodam ko Amano 15 neonki i fotoaparat i slikaj...kad se proracunam troskovi i ostalo u svakom slucaju sam u plusu...
« Zadnja izmjena: Studeni 03, 2010, 22:04:27 poslijepodne od moke »

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #5 u: Studeni 03, 2010, 22:18:45 poslijepodne »
Pa postoje 2 osnovna pravila - PPS Pro i EI. Ipak ni jednog se ne smiješ držati kao pijan plota nego promatrati što se događa. Ja gnojim po PPS Pro sistemu i to svakodnevno 2 puta - ujutro makro, navečer mikro. Kad sam pokušao pametovati pojačao sam fosfate i dobio bum algi, klimalo mi se neko vrijeme dok sam to riješio, ali sad se uglavnom držim osnovnog recepta. Jedino što mijenjam po potrebi je trajanje svjetla.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #6 u: Studeni 03, 2010, 22:22:38 poslijepodne »
ja ubacim mikro i makro cjelu tjednu dozu odmah nakon izmjene vode i na miru sam. Preporucam tako, mo#da eventualno mikro ubacit na drugoj strani akvarija nego makro, da se bas ne sretnu zeljezo i fosfat  i to je to... onda se mozes usredotocit na druge stvari ka co2 ili aquascape...
co2 je puno bitniji ya ydravlje biljaka nego svakodnevno  sprickanje gnojivima ;)

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 03, 2010, 22:35:26 poslijepodne »
tjedna doza gnojiva je sigurno šok za ribe pa ja ne bih. radije ću kupiti peristaltsku pumpu, kad mi dojadi.

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 03, 2010, 22:37:17 poslijepodne »
ja ubacim mikro i makro cjelu tjednu dozu odmah nakon izmjene vode i na miru sam. Preporucam tako, mo#da eventualno mikro ubacit na drugoj strani akvarija nego makro, da se bas ne sretnu zeljezo i fosfat  i to je to... onda se mozes usredotocit na druge stvari ka co2 ili aquascape...
co2 je puno bitniji ya ydravlje biljaka nego svakodnevno  sprickanje gnojivima ;)

znaci po ovoj gore recepturi smutiti sve i drmunt u Akvarij..znaci kolicine navedenih elemenata, 7 x 2,5ml sto daje 17,5 ml i mikro jednu dozu 10 ml ili vise na sedmicu dana zamjena vode 30-50% i opet isto

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 03, 2010, 22:54:10 poslijepodne »
Evo koja i slicica ovog rasadnika tek onako....valjda ce krenuti na bolje nadam se

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 04, 2010, 11:38:55 prijepodne »
Opet ja sta mislite...kontam nesto i skontam sljedece..

Dali ce alge propasti u koliko gnojim bilje nakon gasenja svjetla i co2...jer  biljke umjesto co2 tokom noci koriste kiseonik i mozda prilikom gasenja lampi i gasenja co2,.. biljke krenuti sa hranjenjem kiseonikom a da ujedno pocnu konzumirati i Makroelemente, :question:.tako da se ne gnoji nista po danu nego samo po noci... a da biljkama bude dovoljan samo co2 tokom dana, dok su tokom noci nahranjene sa makro i mikro...i ako je sta ostalo viska hrane, da ce to biljke smazati u toku dana...tako bi alge prilikom svjetlosti i co2 imale samo  :k014: za pojest nakon sto bi eventualno biljke pojele makro u toku noci... :lol: eto da vidite gdje sam i sta sam... :-)  

Ps.pa eto dali je neko razmisljao na ovaj nacin, ili vec ima  objavljena studija na ovaj fol..ili bih ja trebao obavezno malo do psihijatra...:a024: Puko cojek
« Zadnja izmjena: Studeni 04, 2010, 11:54:27 prijepodne od moke »

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #11 u: Studeni 04, 2010, 11:46:41 prijepodne »
ja na tim tvojim biljkama već vidim i usta i guzu.  :D

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 04, 2010, 11:57:05 prijepodne »
ja na tim tvojim biljkama već vidim i usta i guzu.  :D

Vjeruj mi da me ukucani  malo cudno gledaju :ohmy:...da nebudem ko onaj iz Blistavog uma....

Offline KEKE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #13 u: Studeni 04, 2010, 12:00:21 poslijepodne »
imam jedno pitanje a to ce vjerovatni biti korisno i tebi...

zanima me da li je potrebno dodavati K2SO4 ukoliko dodajemo KNO3? naime, svugdje vidim da se spominju te tri kemikalije, a svi gnoje s fosfatima i nitratima, dakle nitrate imamo u KNO3 a time i kalij pa zašto dodavati posebno kalijev sulfat ako dodajemo kalijev nitrat?

jedina logična stvar mi je da možda bilje više troši kalija nego nitrata pa se on dodaje da ne ostane višak nitrata u vodi...

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 04, 2010, 12:15:07 poslijepodne »
Ja mislim da nije problem u gnojenju, ni svjetlu, ni co2..problem je kako prevariti Alge...jer alga se ne hrani kada nema svjetla ( VALJDA)...nego kada krenu lampe...citat Ibanez:( Mis se hrani kad i slon) a opste poznato kada uradimo owerdose u akvariju sa co2 Alga ode..ili ti pospricamo mjesta sa EC...sto znaci  da algi ne pase co2 MOZDA. (dok bilju odgovara)..kao hrana njoj odgovara fosfat i ostali elementi kao i biljci... e sada dali ce se ona hraniti po ovoj nazovi mojoj teoriji i po noci kao i bilje....tu lezi zec... :question: :question: :question:

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 04, 2010, 12:20:16 poslijepodne »
Ja mislim da nije problem u gnojenju, ni svjetlu, ni co2..problem je kako prevariti Alge...jer alga se ne hrani kada nema svjetla ( VALJDA)...nego kada krenu lampe...citat Ibanez:( Mis se hrani kad i slon) a opste poznato kada uradimo owerdose u akvariju sa co2 Alga ode..ili ti pospricamo mjesta sa EC...sto znaci  da algi ne pase co2 MOZDA. (dok bilju odgovara)..kao hrana njoj odgovara fosfat i ostali elementi kao i biljci... e sada dali ce se ona hraniti po ovoj nazovi mojoj teoriji i po noci kao i bilje....tu lezi zec... :question: :question: :question:

koliko ja znam bilje se također hrani po danu isto kao i alge... ugasi svjetlo i sve alge ce ti pocrkat, a isto tako i bilje, mozda i prije... a da CO2 algama smeta to nije istina... ja sam 2 god imao 54w/120 lit + reflektori - 12 sati period svjetla, i nikad nisam imao pretjerano algi, bile su tu ali zanemarivo... Pocnem dodavati CO2 da malo popravim stvari i da bilje pocne rasti i eto ti crne čupave ko u priči - nemožeš je se riješit, a najviše ih je bilo na mjestima gdje je bio izlaz iz pumpe koja raspršuje CO2 - protok perfektan u cijelom akv. pa sad ti reci...

nego mene zanima pitanje iz mog prethodnog posta ako netko zna odgovor...

zanima me da li je potrebno dodavati K2SO4 ukoliko dodajemo KNO3? naime, svugdje vidim da se spominju te tri kemikalije, a svi gnoje s fosfatima i nitratima, dakle nitrate imamo u KNO3 a time i kalij pa zašto dodavati posebno kalijev sulfat ako dodajemo kalijev nitrat?

jedina logična stvar mi je da možda bilje više troši kalija nego nitrata pa se on dodaje da ne ostane višak nitrata u vodi...
« Zadnja izmjena: Studeni 04, 2010, 12:23:35 poslijepodne od KEKE »

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 04, 2010, 12:41:55 poslijepodne »
A kako objasnjavas teoriju zamracenja akvarija (Smanjenje Photoperioda) prilikom buma Algi...bilje ostaje ili djelimicno propadne...a alge nema ili je ima vrlo malo..sta se tada desava.. :question: 
Primjer: Akvarij samo jedna lampa, ima bilje lijepo raste ali sporo i nema gnojiva,nema CO2 ali zato nema nikako alge ili mozda pod mikroskopom...

A na tvoje pitanje odgovor je pa valjda sto ta dva elementa  razlikuju po hemijskom sastavu i nisu isti... ne moze se reci da su to dva ista elementa jedan je Sulfat a drugi je Nitrat a zajednicki je Kalij, a mislim da je Kalij samo veza pojedinacno Sulfatu i Nitratu te ih cini takvim kakvi jesu..te tako njih dva su potrebni biljkama...moje laicko misljenje..ili nesto drugo je posrjedi nisam razmisljao o tome i ne znam, mozda iskusnije Kemicari ti mogu dati pravi odgovor...u koliko sam ja shvatio tvoje pitanje u opste..poz.

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #17 u: Studeni 04, 2010, 13:42:33 poslijepodne »

Kada bi kalij dodavao samo iz KNO3, da bi postigao zeljenu koncentraciju kalija automatski bi dodao i barem dvostruko previse nitrata. Da bi takav sustav bio uravnotezen, onda bi morao i povecati i fosfate (prirodni omjer NO3:PO4 = 16:1). Nisam 100% siguran, ali mislim da su tako visoke koncentracije nitrata i fosfata vec lagano i toksicne za zive organizme u akvariju.
Osim toga, kolicina KNO3 koja bi bila dovoljna da zadovolji potrebe za kalijem iznosila bi negdje preko 200g (cca) na 1L, sto je kolicina koju je ujedno i nemoguce otopiti bez upotrebe ultrasonicnih valova i/ili zagrijavanja.

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #18 u: Studeni 04, 2010, 13:44:13 poslijepodne »
Pocnem dodavati CO2 da malo popravim stvari i da bilje pocne rasti i eto ti crne čupave ko u priči

ako se počne dodavati co2 treba pojačati makro i mikro

kad ima dosta co2 biljke brže rastu i prije troše hranu pa to treba pojačati

..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 04, 2010, 14:20:36 poslijepodne »
ma znam ja to, naucio sam na svojoj greški, i već je ispravljena samo sam htio napomenuti da višak CO2 ne ubija alge

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 04, 2010, 19:30:22 poslijepodne »
ma znam ja to, naucio sam na svojoj greški, i već je ispravljena samo sam htio napomenuti da višak CO2 ne ubija alge

onda nevidim razlog cemu si onda postavio pitanje, kad si znao odgovor... -?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 04, 2010, 19:49:38 poslijepodne »
Ima u svjetlu nešto. Kad sam ukinuo gnojenje alge su i dalje bujale a kad sam smanjio jačinu i fotoperiod končasta, staghorn i ona sitna igličasta su nestale u tjedan dana, ostala je samo crna čupava na samo jednom listu kripte - novi list na istom mjestu, nova čupava  >:(. Istina, nestale su i neke osjetljivije biljke, npr. ludwigia arcuata, a staurogyrne je dobio po njušci i jedva se izvukao. E sad jel to posljedica gladi ili smanjenog svjetla illi oboje ne bih znao, trebalo bi ponovit  -?

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 04, 2010, 19:53:39 poslijepodne »

onda nevidim razlog cemu si onda postavio pitanje, kad si znao odgovor... -?

moje pitanje je ovo a vidim da nitko nezna odgovor...

Offline Ingwar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #23 u: Studeni 04, 2010, 20:12:47 poslijepodne »
sto baba kilava djeca... jednom tjedno 10 ml profito , svaki dan 2 ml easycarbo.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Studeni 04, 2010, 20:13:15 poslijepodne »
moglo bi se reći da bilje treba više kalija nego nitrata, dok s druge strane posljedica predoziranja kalijem nema. Osim toga bilju treba i sumpor.