Evo sinoć imao tjednu promjenu vode, pa kako bi i oni koji tek počinju sa aquascapingom vidjeli kako to otprilike izgleda, opisat ću šta sam sve radio na svom 60-litrašu:
1. U kanister od 20 litara sam ulio vode iz pipe i dodao FFM, te pustio da djeluje.
2. Isključio filter i izvadio stakleni CO2 difuzor iz akvarija, kapnuo malo varikine na njega i ostavio ga vani da ga varikina očisti
3. Špricom uzeo dva-tri mililitra Easy-carba i pošpricao alge po panjevima koje su se stvorile...poslije sam ostavio 10-tak minuta da to djeluje. To inače ne radim svaki tjedan već kad se stvore alge po panjevima samo, cca 1-2 mjesečno.
4. Potom sam uzeo crijevo i odlio malo vode da mi se ne prosipa voda van akvarija kod prčkanja po akvariju...pri tom odlijevanju sam usisao i puževe sa stakla na brzinu.
5. Škarama sam odrezao par starih listova od anubiasa i cyperusa...te one koji se ne uklapaju u aquascape.
6. Napunio malo vode u kadi...te izvadio jedan po jedan kamenčić sa mahovinom i podšišao ih u kadi. Ista stvar sa microsoriumima kojima sam podrezao stare listove. Vratio sve nazad u akvarij. Inače ako to ne napravim u kadi, onda mi je mahovine svuda po akvariju, a to mi se ne da čistiti.
7. Magnetom očistio stakla. Produženim žiletom očistio zadnje staklo (Imam
OVAJ). Starom četkicom za zube koju koristim samo za akvarij, očistio teško dostupna mjesta poput dna stakla od akvarija ili između opreme od filtera. Čišćenje stakla radim inače jednom svaka dva-tri tjedna, ne svaki tjedan.
8. Odlijevanje ostatke vode do polovice akvarija (cca 25l) ...pri tom usisavam lagano i dno od prljavštine. Moram jako pazit da ne usisam ribe i kozice.
9. Sinoć sam očistio i filter...odspojio ga, odnio u kadu, proprao spužve pod mlazom vode, keramiku proprao u akvarijskoj vodi i vratio sve nazad i spojio. Inače filter čistim kad mu padne protok, cca svaka 2 mjeseca.
10. Ulijevanje vode iz kanistera (točka 1.) u akvarij, vraćanje očišćenog co2 difuzora ( točka 2.) u akvarij, uključivanje očišćenog filtera (9.).
11. Nagnojim akvarij sa gnojivima, poklopim i popijem pivo. Najbolja točka.

Eto to je to...nekih 2 sata posla sa čišćenjem filtera i stakla. Bez toga i manje. Ako se ima brzorastuće biljke može biti i više posla oko šišanja biljaka. Možete i vi ostali napisati svoje načine i trikove.