Kolovoz 16, 2025, 13:08:27 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Centralnoamerički ciklidi  (Posjeta: 3707 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Centralnoamerički ciklidi
« u: Lipanj 09, 2005, 20:37:00 poslijepodne »

kad ima čovek malo više vremena ,da razmišlja,to obično i radi.

Ako se analizira taj podforum,vidi se ,da je večinu ispunjen informacijama i slikama,pretežito istočnoafričkih ciklida,konkretno ciklidima iz velikog jarka ilti jezera Malawi i Tanganyika.

Ali gledano u ne tako davnu prošlost,"carevi" u ciklid tankovima dolazili su iz takozvanog Novog sveta.Medjutimu tom postu ču nekako,jer sam se i sam malo napalio,dati tendenciju ciklidima iz Novog sveta,konkretnije iz Centralne amerike.

Akvarista,koji želi imati te ciklide,obično nema baš neki velik spekter ili izbor ciklida,ima recimo:

• Archocentrus nigrofasciatus

• Thorychthis meeki

• "Cichlasoma" octofasciatus

• Archocentrus sajica
  • [/list]

i naravno puno još drugih genusa,pout Herychthis,Nandopsis i ostalih,koji su prisutni na našim prostorima,pa mi to možda čak i ne znamo.

Zašto bi se akvarista odlučio baš za te ciklide.

• voda,voda za te ciklide treba biti neutralna ili rahlo alkalna /pH 7-8/ a tvrdoča vode negdje oko 10 dGH,a za neke ciklide nit nije ni bitna,dakle vidi se,da je voda ,koja nam priteče iz slavina više manje idealna za njih,što je več jedan veliki plus.Temperatura treba biti negdje oko 25-28 stepeni.

• akvarij i dekoracija tu bih možda bio neki presudan elemanat jer ti ciklidi traže akvarije od 200 l i nadalje,a neki optimalni akvarij za večinu tih ciklida jeste oko 400 l,mada neki uspešno gaje i mreste te ciklide i u manjim akvarijima.Sama dekoracija jeste smišljena na sitni pesak te oblo rečno kamenje ,koje se nabaca po akvariju,te na taj način pokušava se imitirati prirodne okoline reka i jezera u Centralni Americi,pa opet bilje tu ne treba,ako se več odlučimo za njega,onda treba to da bude jako dobro zaštiteno kamenjem

• Navike ciklida ciklidi iz toga regiona su monogamni,to jest žive u parovima,pa takvi parovi kasnije tvore takozvanu nuklearnu porodicu.Jako su brižljivi roditelji i baš na tim ciklidima vidi se taj ,tako opevani roditeljski čin.Ti su ciklidi ikraši,pa znadu imati od 100 pa čak do 1000 mladih.što jeste ,tako veliki broj mladih i neke vrste velik problem za dalju distribuiciju mladih.

• Hrana ti ciklidi su pretežito omnivori ili svaštojedi,pa treba gledati,da se im dadne ponekad koja živa hrana /gliste,muve,komarce/ a od kupljene jako su zadovoljen smrznutom hranom,a može i ostala hrana.

• Filteri naravno da ti ,veliki,ciklidi trebaju imati i bresprekornu filtraciju i zamenu vode jednom u 14 dana.
    • [/list]

A ja?

Ja sam nekako razmišljao,pa sad pošto več imam C.nigrofasciatuse,rešio,da uradim jedan akvarij od 400 l sa centralno američkim ciklidima.Po nekoj konsultaciji,sa velikom stručnjakom i ciklidašem,koga veliko cenim-Jurupari a.k.a Marko Lenac,nekako se napravio plan,da bih u RIO 400 stavio par :

• C.nigrofasciatus

• C.octofasciatus

• N.salvini
      • [/list]

Dok prve imam sam,druge ču dobiti,moram još nači N.salvini,znam da je poslednje mrestio ciklidaš iz Istre /Lethrinops/ pa ako ovo čita,da se javi.

Sad nekome če se tri para,odnosno 6 ciklida u 400 l akvariju činiti malo,medjutim ti su ciklidi,koji imaju neke teritorialne zahtjeve,a ujedno su i dobri plivači,pa ako ima mogućnosti,neka se im pruža.

Jako su lepi Thorychthis meeki,medjutim ta se vrsta ne slaže,odnosno nije kompatibilna sa Nigričima,pa eto nije došla u izbor.

Možda če neko da se pita,što ne idem na Tanganyiku,jestze to je još uvek moj veliki izazov,medjutim nešto u meni mi reče,da se odlučim na te ciklide,i da o njima se počne pisati,kao što se piše o Malawi i Tanganyika ciklidima,kako bih se oni vratili u akvaristiku i stali na mesto koje su več imali,a najlepše je pisati iz vlastitog iskustva i znanja.

Ipak ciklid groznica se širi i ciklid zkatne godine su tu,zato treba uzeti u objektiv sve cik

Offline zlokobni

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Lipanj 09, 2005, 22:38:00 poslijepodne »
NAPOKON!!!
Moram li zalijevati akvarijske biljke?

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #2 u: Lipanj 09, 2005, 22:58:00 poslijepodne »
bojko znam ja di su salvini, moj par ti je u mariboru. znaš marijana?
sjetio sam se ko je lethrinops, moj frend iz pule. ali ja sam imao par
godina salvinie. javi na pm ako ti treba adresa od marijana.
danas sam bio u lj i kad sam prolazio kraj tebe sjetio sam te se. diđem
doma i vidim ovaj krasan post! p.s. hvala na komplimentu!! za salvinie
javi mi i ja ti ih nabavim!

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Lipanj 10, 2005, 09:09:00 prijepodne »
Potpuno se slažem, ne treba se koncentrirati na samo jedno podneblje što se tiće ciklida, mislim ako se ima uvjeta, treba širiti horizonte, kako svoje, tako i na zajednicu koju isto to zanima. Od američkih ciklida sam imao Ramireze i Apistograme i to u vrijeme kada nisam znao što su ciklidi i koliko ih postoji na svijetu. Obično bih ih držao u akvariju sa tropskim ribicama sve do dana kada perinjo nije nabavio par afri sa naumom da krene u vode ciklida i to afričkih dwarf mbuna. Kako bih ga obradovao, sljedeći dan mu nabavih par convicta koji su mi bili tako lijepi da sam ih sebi ostavio. Slučajno je to bio baš mrijesni par pa su preko jedne noći pobili dosta platija i tropskih ribica, a mene ostavili u šok i nezahvalan položaj. Perinjo je pristao da ih pustim u njegov akvarij i tako smo napravili prvi mix afroamerički akvarij.  

Offline zlokobni

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 10, 2005, 18:50:00 poslijepodne »
i? kako to funkcionira?
Moram li zalijevati akvarijske biljke?

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 10, 2005, 20:22:00 poslijepodne »

Ako počne raditi mašta,tad se može napraviti jako dobar centro ciklid akvarij.Treba si samo zamisliti,kakav je izgled reka u tome habitatu i eto ti več dobre osnovice za izradu i dekorisanje tog tanka.

Kad je u pitanju pesak,tu se koristi veči šljunak,jer puno ciklida sa toga regiona baca ikre baš u šljunak,kako bih te bile bezbedne od neprijatelja.Preko toga šljunka ide oblo kamenje.Negdje sam proćitao,da je najbolje i šljunak i kamenje pokupiti sa obale koje reke,te ga kasnije propisno dezinfikovati.

Uz tu dekoraciju idu i korjeni,grane,ipak i u prirodnom okruženju ima toga puno,a ti korjeni i grane služe ciklidima ,kao skrovište,kao mesto za odmor i kao sjenka.

Eto i slike malog isečka iz jednog centro akvarija:

Dakle,ljubitelji centroameričkih akvarija.........

Centrociklid snaga

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 10, 2005, 23:11:00 poslijepodne »
po meni je to najluđi biotop za napravti....... totalno je lud i ludo izgleda......u pozitivnom smislu....
Vraćam se odmah - Godot

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #7 u: Lipanj 11, 2005, 18:59:00 poslijepodne »
Bojko, daj molim te koji link gdje se može vidjetijoš kojaslika set-upova cent. amerike. Ubih se tražeći tako nešto po netu , a ovo gore mi izgleda ludilo.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #8 u: Lipanj 11, 2005, 23:04:00 poslijepodne »
ako se ne varam, a teško to bi bilo ovo: http://www.cichlasoma.nl/

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
« Odgovori #9 u: Lipanj 11, 2005, 23:08:00 poslijepodne »
Ne varas se ... to je hardveraj po mom ukusu .

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #10 u: Lipanj 11, 2005, 23:09:00 poslijepodne »
puno je bolje staviti sitnog pijeska koji je najzastupljeniji u centro
biotopima. da ne govorimo o njegovim prednostima. paraziti škrga i
poboljšanje probave. sve te ribe kopaju do stakla kad se mrijeste!

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #11 u: Lipanj 12, 2005, 00:20:00 prijepodne »

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 12, 2005, 06:42:00 prijepodne »
Pa baš sam htio napisati:Max..sz,ne sečam se više ali Jurupari če to znati,kad eto,mislim na link.

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
« Odgovori #13 u: Lipanj 12, 2005, 12:22:00 poslijepodne »
Uvijek sam govorio da su CA ciklidi samo za prave dečke .

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 12, 2005, 18:31:00 poslijepodne »

Ali i pravi dečki,a i djevojčice trebaju obratiti pažnju na neke stvari,kako ih te ne bi kasnije odvrnule od tih ciklida.

• adekvatan akvarij,to jeste preduslov,jer puno akvarista znade trpati te ciklide u malene,za njih premalene akvarije,pa onda kad dodjer urnebes u tom akvariju,večinoma su ciklidi krivi.Pravilan akvarij te pravilna posada u njome

• drugo što treba,obratiti pažnju,jeste na to,da kad se kupuju ciklid ili da se kupuju več upareni parovi ili se kupi više njih mladih,kako bi se našao pravi par.Ti ciklidi žive u parovima i kad se jednom nadju,ta ljubav traje dugo.A ponekad se znade,da se kupi par,i taj par nije još uparen,pa se može desiti i kobni slučaj,isto važi,pošto ti ciklidi nemaju kakve velike razlike medju polovima,da se kupi dva mužjaka,kobni slućaj...i zato treba stvarno po tom pitanju da se vodi briga.

• hrana,ti ciklidi ustvari nisu baš zadovoljni sa suvom hranom,više njim prija živa ili smrznuta hrana /Myssis,krill,Cyclops/ pa ako očemo njih imati u TOP kondiciji treba,da gledamo i na to.

• Puno mladih,to jeste veliki problem,kud sa mladim,pa treba i u tom pravcu da se razmišlja ali dobrom voljom i to nije bezizlazno.
  • [/list]

Sad mogu samo još reči:ako se vam svidaju ciklidi sa tog regiona,šta još čekate?

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #15 u: Lipanj 12, 2005, 19:17:00 poslijepodne »
pogotovo je važno da se ne koriste malawi recepti, znači uvijek
kupovati min. 5-6 mladih riba, a nikako među njima biratii mužjaka i
ženku jer to može ispasti jako loše. nikada ne forsirati prirodu!
govorim na emelju mojih grešaka tako da shvatite to ozbiljno!

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #16 u: Lipanj 12, 2005, 19:21:00 poslijepodne »
već sam čitao na dosta mjesta kako su najčešće američki ciklidi opcija
za iskusnije ciklidofile i one koji traže nešto više. pa dosta se
slažem, a vidim da je bojko u trendu!!

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Lipanj 14, 2005, 08:01:00 prijepodne »

Još ponešto,uz adekvatan akvarij,treba,da ide i adekvatna filtracija.No studirajuči literaturu našao sam na više opcija,jer neki autori preporučuju protok vode korz filtere 4x /dakle akvarij 400l,protok vode 1.600l /h/,dok drugi preporučuju 7 puta protok vode u odnosu na zapreminu akvarija.

Da se mene pita,ja sam uveren,da je što veči protok,to bolje i za samu kvalitetu vode,kao i za zdravlje ciklida,ipak kvalitetna voda jeste jedan od garanta za dugovečnost ciklida.