čekao sam da prođe malo vremena pa da napišem svoja iskustva koja sam najprije čitao na barrreportu, vezano za zemlju za cvijeće, gdje je tom barr spomenuo samo u jednoj rečenici, da je zemlju moguće pripremiti na 2 načina, jedan onaj standardni koji traje od 3-4 tjedna, a drugo je prokuhavanjem..
nije mi se dalo namakti zemlju 3-4 tjedna, pa sam odlučio prokuhati i šibnuti u tank..
naime, on je naveo da ju se treba prokuhati kroz nekoliko minuta, ja sam svoju kuhao 10 minuta, znači dok voda uzavri, pa tek onda 10 minuta...
čitanjem po netu, našao sam zanimljiv podatak da nh4 koji se nalazi u gotovo svakoj zemlji za cvijeće, pri temperaturi od 140 stupnjeva c, oksidira u koristan nitrat..
nakon kuhanja, stavio sam ju van da se ohladi sa tom vodom, nakon toga lagano ispiranje u hladnoj vodi pa lagano ocjediti (ja sam sa rukom), i onda sam ju razlahlio u akvarij, da ne bude sabijena..
gore sitni šljunak 0,3-0,6 mm, jedno 3 cm i preko toga šljunak naprijed 3 cm, a iza oko 7 cm..
rezultat:
namjerno nisam htio mijenjat vodu na trodnevnoj bazi (to sam radio prije kad sam ju samo stavil u tank, a nisam ju namakal il kuhal), nego sam odlučio ostat na tjednoj..
jako sam zadovoljan, naime, u akvarij ne dodajem co2, vodu mijenjam tjedno, dodajem još i 20 ppm kno3 i 2 ppm kh2po4 tjedno prilikom izmjene vode, algi nema ni a od njih i mogu samo reč da je to to..
nema više muka po namakanju zemlje i čekanja nekoliko tjedana, sve je gotovo kroz nekoliko minuta il sat dva, ovisno o količini zemlje i o vašem akvariju..
p.s. žena je bila užasnuta kaj radim, al eto, da spomenem, nema nikakvog mirisa (mislim neugodnog) dapače, osjeća se miris ko da se kuhaju kesteni

možda nekome pomogone i svakako mogu preporučit ovaj način pripreme zemlje