Kolovoz 03, 2025, 00:55:26 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Propale biljke  (Posjeta: 1156 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline luna

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Propale biljke
« u: Lipanj 09, 2005, 01:16:00 prijepodne »

Imala sam Ceratophyllum demersum (mislim da je to jedna vrsta vodene kuge), uglavnom trebala bi biti jednostavna za održavanje ali propala je u rekordnom vremenu. Jednostavno su joj poispadale sve ''iglice''. Ali sad mi propada i Vallisneria (koja je na početku fino napredovala). Listovi na Vallisneriji su promjenili boju, više nisu zeleni već prozirni. Osim toga imam još jednu biljku kojoj ne znam ime,,i ona se još drži. Prihranjujem svaka 2 tjedna naizmjence, jednom neke tablete, a jednom tekuće gnojivo. Možda je to previše prihrane? Uz to sam primjetila da se dosta mjehurića (kisika valjda) zadražava na Vallisneriji. I voda imam neki miris po boru. Algi nemam, tu i tamo malo zelenih..ali ne puno.

To sam Vallisneriom mi se već jednom dogodilo pred godinu dana kad sam trovala puževe,,isto tako je postala prozirna i sve sam morala počupati.

Offline korni

• Punopravni član
Propale biljke
« Odgovori #1 u: Lipanj 09, 2005, 01:33:00 prijepodne »

prestani prihranjivati i promijeni tu mirisnu vodu. dok sam imao biljke zasadjene u teglicama sa zemljanim tresetom sve je trunulo i gusilo se od algi. kad sam iste biljke napola unistene preselio u drugi aq sa krupnim soderom bez ikakve zemlje ali sa jacom rasvjetom i sporijom filtracijom sve lijepo raste. samo imam malo vrsta bilja. volio bih imati raznorodnije biljke.

ribe stvaraju dovoljno otpada koji sluzi biljkama kao gnojivo. kemicari i biolozi s grupe ce ti moci sigurno vise o tome reci. kugu mozes nadesetak dana staviti u posebnu teglu s vodom i bez grijanja ali sa dosta svjetla da se malo oporavi. vidjet ces da ce pustiti nove mladice koje nece imati unistene listove, kad im naraste korijenje otrgni ih od maticne bilje i zasadi u aq.

joj kak sam pun pametnih savjeta a do prije dva tjedna nisam razlikovao ribu od biljke u vodi! jos jedan dokaz da konkretno iskustvo vrijedi dvaput vise nego sve teorije.
Zagreb

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Propale biljke
« Odgovori #2 u: Lipanj 09, 2005, 01:43:00 prijepodne »
od gnjojiva i tabletica ti se to sigurno ne događa...puno toga može biti uzrok. Od svjetla, temperature, starih lampi, nekakve kemije koju možda ubacuješ...
Zagreb/Ravnice

Offline Maro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
Propale biljke
« Odgovori #3 u: Lipanj 09, 2005, 11:42:00 prijepodne »
Ceratophillum je osjetljiv na kemiju,na ljekove za ribe ili na "otrov" za puže.Zato su mu vjerojatno odpale iglice.
Dubrovnik

Offline luna

• Punopravni član
  • **
Propale biljke
« Odgovori #4 u: Lipanj 09, 2005, 12:38:00 poslijepodne »

Vodu sam mijenjala neki dan, a danas još više smrdi i neka pjena se radi gore na površini (sitni mjehurići). Nikakvu kemiju osim te prihrane nisam u zadnje vrijeme koristila, (osim par kapi vitamina za ribe). Ono sa trovanjem puževa je bilo prošle godine. Temperatura je stalno jednaka. Žarulje su promijenje pred 3 mjeseca.

Offline Toce

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
    • Sportska medicina
Propale biljke
« Odgovori #5 u: Lipanj 09, 2005, 12:48:00 poslijepodne »
Pjena na povrsini ti znaci puno organskih tvari u vodi. Ajde da budes
siguran da nisi ubacia kakvu kemiju u vodu, ubaci aktivni ugljen u
filter slijedeca 2 dana. Pocupaj sve trule listove i nakon 2 dana
promijeni 30% vode, sve pognjoji i pomoli se

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
Propale biljke
« Odgovori #6 u: Lipanj 09, 2005, 13:55:00 poslijepodne »
Luna bas mi je zao kaj to cujem.......moram ti reci da tvoj algojed uziva i igra se sa diskusima, a alge je tek sad poceo jesti kak spada.
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline luna

• Punopravni član
  • **
Propale biljke
« Odgovori #7 u: Lipanj 09, 2005, 22:33:00 poslijepodne »
Stalno imam aktivni ugljen u filteru. Koliko često se mora mijenjati ugljen? Zaboravila sam reći da kod promjene vode stavljam aquatan.

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
Propale biljke
« Odgovori #8 u: Lipanj 09, 2005, 23:07:00 poslijepodne »
AK ga imas stalno tj duze od 2 mjeseca u komadu onda je zreo za promjenu, jer nakon nekog vremena pocne ispustati svu kemiju nazad u akvarij a to onda vidis po boji vode iznad njega.

Demersum baci iglice ili kad je zasaden u zemlju ili kad je kemija u pitanju.

Offline luna

• Punopravni član
  • **
Propale biljke
« Odgovori #9 u: Lipanj 09, 2005, 23:33:00 poslijepodne »

Eh, to sa Demersumom sam stvrno zaje...tj. posadila sam ga u podlogu. A ugljen mijenjam otprilike svaka 2 mjeseca. Bojim se da će mi pola riba pokrepati od te vode. Neonke i kardinalke loše izgledaju, gube boju i ubrzano dišu. A živorotkama nije apsolutno ništa, barem zasad.

Ljudi, hvala na savjetima, možda ipak uspijem spasiti akvarij.

Offline korni

• Punopravni član
Propale biljke
« Odgovori #10 u: Lipanj 10, 2005, 00:47:00 prijepodne »
ubrzano disanje moze biti znak pomanjkanja kisika u vodi. smanji temperaturu i povecaj kolicinu mjehurica iz pumpice ili posadi vise biljaka.
Zagreb